Kodin saanut koira: SONATA, nykyisin TESSU

Syntymäaika: 2013
Sukupuoli: narttu
steriloitu
Sijainti: Suomessa (Espoo)
Kokoarvio:

 

19.02.2016
Ihana Sonata on löydetty hylättynä noin kaksi vuotta sitten. Tämä kaunis neiti on asunut aikaisemmin Jilavan tarhalla, mutta se on myöhemmin siirretty odottamaan omaa kotiaan Sintestin tarhalle, jota ylläpitää Kulkurien toinen pääyhteistyökumppani, yhdistys nimeltään Asociatia Suflete Dragi.

Tarhaolosuhteissa suloinen Sonata on hieman pidättyväinen tuntemattomia ihmisiä ja jännittäviä tapahtumia kohtaan. Neidin olisikin erittäin hyvä päästä pian rauhallisiin kotioloihin, jossa se reipastuu varmasti hyvinkin pian. Tuntemattomia ihmisiä Sonata väistää jonkin verran, vaikka se tulee kiinnostuneena luokse. Kosketusetäisyydellä neiti antaa hienosti koskea itseään ja jää nauttimaan myös tuntemattomien ihmisten seurasta ja rapsutuksista. Herttainen Sonata on ihmisiä kohtaan hyvin ystävällinen.

Toisten koirien kanssa Sonata on hyvin aktiivinen, sosiaalinen ja leikkisä, mutta tyttökoiria kohtaan se voi olla ajoittain jonkin verran määräilevä. Tarhalla Sonata haukkuu jonkin verran, mutta se on ymmärrettävää, koska neidillä on varmasti ajoittain ylimääräistä energiaa ja monet muutkin koirat haukkuvat sen ympärillä.

Valloittavalla Sonatalla on arvion mukaan painoa noin 20kg ja säkäkorkeutta noin 50-55cm.

29.03.2016
Kulkurien aktiivit matkustivat maaliskuussa Romaniaan ja 15.3 he tapasivat ihanan Sonatan, joka odottaa omaa kotiaan Sintestin tarhalla. Tässä hieman kuulumisia neidistä:

Sonata tulee hienosti toimeen muiden koirien kanssa. Aluksi Sonata hieman jännittää vieraita ihmisiä, mutta tulee kuitenkin haistelemaan ja se on selkeästi kiinnostunut tekemään tuttavuutta. Pienen ajan kuluttua neiti tulee häntä heiluen tervehtimään ja hakee myös mukaan leikkimään.

Lisätty myös Sonatalle uusia kuvia maaliskuulta.

02.07.2016
Kulkurien aktiivit matkustivat jälleen Romaniaan ja 4.5 he vierailivat Sintestin koiratarhalla, jossa monen muun koiran tavoin myös Sonata odottaa omaa kotiaan. Tästä herttaisesta neidistä saimme seuraavanlaisia kuulumisia:

Sonata oli aluksi melko ujo, eikä se uskaltanut tulla moikkaamaan. Hiljalleen neiti kuitenkin reipastui ja lopulta se sai ilohepulit ollessaan niin tohkeissaan joko vieraista tai omasta rohkeudestaan. Ihana Sonata on todella sympaattinen tapaus. Sylissä oloa neiti jännittää jonkin verran. Tulevalta kodilta Sonata tarvitsee aikaa ja ymmärrystä.

Lisätty Sonatalle uusia kuvia toukokuulta.

04.08.2016
Suloinen Sonata on pikkuinen hassuttelija. Tuntemattomia ihmisiä se jännittää jonkin verran, mutta tulee kuitenkin moikkaamaan. Sonata on selkeästi utelias ja haluaisi kovasti tulla moikkaamaan kunnolla, mutta tapaamisen yhteydessä Sonatan häkkikaveri lietsoi jännitystä haukkumalla taukoamatta. Vieraiden ihmisten kanssa Sonata tarvitsee hieman aikaa, jotta se antaa koskea itseään. Tuttuja ihmisiä Sonata ei jännitä. Lempeä Sonata on kuin pieni väkkärä, joka ei malttaisi olla lainkaan paikallaan.

Lisätty Sonatalle kuvia ja video heinäkuulta.

19.11.2016
Ihana Sonata elää Sintestin tarhalla todella stessaavassa häkissä, sillä häkin muut koirat ärhentelevät kiltille Sonatalle jonkin verran. Sonata on hyvin kärsivällinen toisia koiria kohtaan. Lempeä ja herttainen Sonata on edelleen oma itsensä, ystävällinen ja iloinen hassuttelija.

Lisätty Sonatalle kuvia marraskuulta.

25.02.2017
Suloinen ja kiltti Sonata elää Sintestin tarhalla samassa häkissä kahden uroskoiran kanssa. Toinen uros on aggressiivinen ihmisiä kohtaan, joten Sonatan häkkiin ei voi mennä. Sonata ei hauku Sintestin tarhalla ja neiti vaikuttaisi olevan hyvin utelias, kärsivällinen ja kohtelias. Neiti tuli uteliaana tekemään tuttavuutta ja hakemaan nameja. Uskomatonta, että kerrassaan ihastuttava Sonata odottaa edelleen omaa kotiaan.

Lisätty Sonatalle kuvia helmikuulta, video ja vaihdettu neidin artikkelikuva.

26.04.2017
Ihanan Sonatan elämä tulee muuttumaan kertaheitolla, sillä se matkustaa Suomeen kotihoitoon 4.5.

05.05.2017
Kaunis Sonata saapui eilen 4.5 Suomeen kotihoitoon. Kuulumisia neidistä lisätään pian.

18.05.2017
Ihana Sonata on ollut jo muutaman viikon Suomessa kotihoidossa ja neidin kotiutuminen on sujunut paremmin kuin hyvin! Tässä hieman kuulumisia kotihoidosta:

Sonata uskaltaa tehdä jo tarpeensa pihalle, mutta sisäsiisti se ei tietenkään vielä ole, vaikka päivittäin ei tule kuin yksi tai kaksi minipisua sisälle. Ulkona remmikävely ja ohitukset sujuvat mallikkaasti. Kuivaruoka Sonatalle maistuu turvotettuna ja illalla neiti syö yleensä koko annoksen, aamulla vain pari närppäisyä. Kynnet ollaan pariin otteeseen leikattu ja myös harjaaminen sujuu mallikkaasti.

Luonteesta on tullut esille itsepäisyys, mukavuudenhalu, iloisuus, reippaus ja topakkuus. Itsepäisyys tulee esimerkiksi ilmi, siinä ettei tahtoisi sohvalla siirtyä, että ihmiset mahtuvat istumaan, saa ihan työntää pois. Siinä samassa myös mukavuudenhalua ja mieluitenhan tuo on sängyssä ja sohvalla, kun on pehmeää.

Neiti sanoo molemmille pojille, eli perheen omille uroskoirille, jos jokin ei miellytä. Sonata on tullut hienosti toimeen hoitopaikassa asuvien uroskoirien kanssa ja neiti on jopa näyttänyt hieman leikkimisen eleitä. Mustasukkaisuutta on ilmennyt koirien kesken Sonatan aloitteesta ihmiseltä saaduista rapsutuksista ja ruuasta.

Painoa herttaisella Sonatalla on tällä hetkellä 16,4 kiloa.

Hankalia asioita ovat vielä miehet, joita Sonata aristaa jonkun verran. Hoitopaikassa asuva mies alkaa olla pikku hiljaa ihan siedettävä asia Sonatalle sekä rappukäytävän portaat. Sonata antaa miehen koskea ja lähestyy häntä, mutta ei esimerkiksi kiepahda rapsuttaessa selälleen, eikä tule niin reippaasti luokse kuin hoitopaikassa asuvan naisen. Sonata myös väistelee, jos mies esimerkiksi kävelee samaan huoneeseen. Eli jonkinlaista aristusta on, mutta tilanne on parantunut. Miehelle Sonata ei ole murissut. Harjoittelemme mm. luvan pyytämistä ovella sekä hiljaa olemista, sillä neiti pöhähtelee joillekin rapun äänille.

Suloinen Sonata on yleisiloinen ja esim rapsuttaessa koko ilme on niin aurinkoinen ja onnellinen. Hauska tapa neidillä on myös alkaa kieppumaan selällään ja ojennella tassujaan.

Pienestä ujoudesta huolimatta Sonata on reipas tyttö, joka ei arastele uusia asioita. Esimerkiksi ulkona se voi jäädä hetkeksi katselemaan ja ihmettelemään uusia asioita, mutta sitten jatkaa matkaansa “aha, tuo oli tuommoinen”. Sonata suhtautuu avoimesti uusiin kokemuksiin, eikä jää pieniin säikähdyksiin tai hämmennyksiin jumiin.

Lisätty Sonatalle kuvia kotihoidosta.

18.07.2017
Herttaisen Sonatan kodin etsintä Suomessa jatkuu. Neiti on vaihtanut Suomessa kotihoitopaikkaa, sillä edellisessä hoitopaikassa kerrostalossa, se haukkui jonkin verran yksin ollessaan rapusta tuleville äänille. Tämä upea tyttö on edelleen oma itsensä, alussa hieman ujo, mutta reipastuessaan mitä suloisin ja hassuin karvakorva. Edellisessä hoitopaikassa Sonata tapasi myös kissan ja tuli sen kanssa hyvin juttuun. Tässä hieman terveisiä uudesta kotihoitopaikasta:

Sonata on ollut uudessa kotihoitopaikassa nyt tasan 2 viikkoa. Ensimmäinen viikko meni vähän ujostellessa ja uuteen ympäristöön totutellessa.

Kerrostaloelämän jälkeen Sonata on päässyt nauttimaan omakotitaloasumisesta Espoon Nuuksiosta, hänellä on oma iso aidattu piha ja päivät on kiva viettää ulkosalla. Paitsi jos sataa. Silloin Sonata pysyy visusti sisätiloissa. Järvi oli Sonatalle suuri ihmetyksen aihe ja vaikka hän osaa kyllä uida (testattu), niin ei mielellään kastele edes jalkojaan. Järven rannalle on kuitenkin aina kiva mennä tepastelemaan ja ihmettelemään.

Sonata oli ensimmäisellä viikolla niin ujo, ettei juuri päästänyt ääntä. Korkeintaan vinkui hiljaa kun näki esimerkiksi lintuja tai muita koiria, joihin olisi kiva tutustua, Toisella viikolla alkoi löytyä jo vähän haukkua ja Sonata osaa mm. ilmoittaa kun ihmisiä tulee pihapiiriin tai ovelle. Muita koiria tai eläimiä Sonata ei hauku ja koiraksi hän on varsin hiljainen tapaus.

Linnut ovat erityisesti Sonatan mieleen ja niitä pitää vahtia ja hätyytellä aina kuin mahdollista – ei kuitenkaan haukkumalla. Sonata vain “ryntäilee” äänettömästi kohti ja yleensä linnut lehahtavat lentoon. Tätä on hyvin hassua seurata, varsinkin kun Sonata ryntäilee myös ylhäällä puussa istuvia lintuja kohti.

Ulkoilutukset sujuvat oikein mallikkaasti. Sonata kuljee nätisti hihnassa eikä vedä yhtään. Sonatalla on tarkka hajuaisti ja hän nauttii suuresti kaiken uuden haistelusta – hajuja löytyy mitä ihmeellisimmistä paikoista. Suomen luonnossa on paljon uutta ihmeteltävää. On oppinut esimerkin kautta syömään mm. mustikoita (ne eivät alun perin kiinnostaneet yhtään) ja löytää nyt jo parhaat puskat lenkkipolkujen varrelta. Sonatasta saisi kouluttamalla varmasti hyvän kantarellikoiran 😊

Sonata tulee todella hyvin toimeen muiden koirien kanssa ja on hyvin leikkisä mikäli toinenkin koira on. Muutama hyvä koirakaveri on jo löytynyt ja näiden kanssa on kiva juosta ja leikkiä omalla pihalla. Itsekseen tai ihmisten kanssa Sonata ei ole vielä intoutunut leikkimään. Pallot ja muut lelut eivät vielä ole kiinnostaneet, mutta tämä saattaa muuttua kunhan Sonata rohkaistuu lisää.

Miehiä Sonata vähän arastelee ja jännänä yksityiskohtana perheen mies on aina aamuisin arveluttava mutta päivän mittaan löytyy taas yhteinen sävel ja rapsutuksetkin kelpaavat.  Uudet ihmiset ovat Sonata mielestä mielenkiintoisia, mutta aina näitä ei uskalla lähestyä. Helpoiten luottamuksen voittavat ne, jotka tuoksuvat jo valmiiksi koirilta – vaikka näillä ei olisi koiraa mukanaan.

Sonata leimaantuu hyvin vahvasti pääasialliseen hoitajaansa ja on erittäin miellyttämishaluinen – mikä tekee kouluttamisesta tosi helppoa. Sonata oppii uusia asioita nopeasti – varmasti osittain arvaamalla että mitäköhän se ihminen nyt haluaakaan. Onnistuessaan ja hoksatessaan uutta Sonata saattaa pistää jopa tanssiksi.

Sonata on hyvin utelias ja puuhakas nuori neito ja hän kaipaa paljon huomiota joko ihmisiltä tai muilta lemmikeiltä.  Jaksaa kyllä olla omissakin oloissaan, mutta on heti haukkana seuraamassa mitä ihmiset tekevät. Haluaa olla mukana hääräämässä.

Lisätty Sonatalle myös kuvia heinäkuulta.

26.09.2017
Upea Sonata, nykyisin Tessu on löytänyt loppuelämän kodin nykyisestä hoitopaikasta. Hoitopaikkaa vaihtaessa neiti matkustikin omaan kotiinsa. Onnea valtavasti Tessulle ja sen perheelle <3


Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan?Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Sonata saapuu Suomeen steriloituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Sonata on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenkotiutuvan koiran oppaaseen, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Sonatan yhteyshenkilö on Sarianna Syrjä.

 

 

 

 

Mitä sinun tulisi huomioida ennen
rescuekoiran adoptiota?

Tietoa adoptioprosessista

Usein kysytyt kysymykset

Opas rescuekoiran adoptoijalle

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Koirat saapuvat Romaniasta Suomeen steriloituna tai kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi koirat on mikrosirutettu ja niillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tässä artikkelissa esitetyn koiran kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Ennen yhteydenottoa, tutustuthan tarkasti adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, adoptoitavan eläimen terveyteen sekä adoption kustannuksiin.

Yhteyshenkilö:

Tutustu myös näihin: