Päivitetty 01.10.2019

Kodin saanut koira: HULDA (ent. SOSETICA), Suomessa


Syntymäaika: 10/2014
Sukupuoli: narttu
Sijainti: Suomessa (Helsinki)
steriloitu

 

Perustiedot ja tausta
30.8.2019

Huldan elämä alkoi Romaniassa, jossa se syntyi arviolta syksyllä 2014. Se pelastui kadulta sisarustensa kanssa ja sai kodin Suomesta alle puolivuotiaana. Nyt Hulda on noin viisi-vuotias ja se tulee pitkän harkinnan jälkeen etsimään uutta kotiaan Kulkurien adoptio-ohjelmaan.

Ensimmäiset parisen vuotta Suomessa asuessaan Hulda asui nykyistä kotiaan rauhallisemmassa ympäristössä (taajama, rivitalo) ja tuolloin Huldalla ei ollut mitään ongelmia, päinvastoin, se viihtyi hyvin ja oli omistajansa mukana paljon joka puolella. Kuitenkin parin vuoden takaisen elämäntilanteen muutoksen myötä Hulda muutti Helsinkiin kerrostaloon, jolloin sen asuinympäristö vilkastui huomattavasti ja samalla sen asunto ja oma tila pieneni. Herkkänä koirana muutos otti Huldalle koville ja se alkoi näyttäytyä reaktiivisuutena hihnakäytöksessä, valikoivana suhtautumisensa muita koiria kohtaan ja vahtimisena/epävarmuutena vieraita ihmisiä kohtaan omassa asunnossaan, missä Huldan ei tällä hetkellä ole mahdollista väistää tilanteita riittävästi. Ulkoillessa esimerkiksi vilkkaasti liikennöidyllä alueella polkupyörät, outo ihminen tai muut koirat voivat aiheuttaa Huldassa haukkumista ja epävarmuutta. Rauhallisemmassa ympäristössä Hulda selvästi rentoutuu, pystyy keskittymään esimerkiksi ottamaan kontaktia ja nauttimaan ulkoilusta ja tällöin lenkkeily sen kanssa on varsin sujuvaa.

Hulda osaa olla yksin työpäivien ajan, sillä ei ole todettu eroahdistusta. Rappukäytävän äänille se saattaa haukkua ajoittain, ja tulevan kodin olisikin ihanteellisinta sijaita rivi- tai omakotitalossa. Hulda ei etsi kotia kaupunki-ympäristöstä, vaan suht rauhallinen taajama tai haja-asutusalue olisivat sopivia elinympäristöjä Huldalle.

Huldan kanssa on tehty paljon töitä ja sitä on koulutettu ja se osaakin kaikki peruskäskyt. Sitä voi myös pitää hyvin vapaana turvallisella alueella, se ei lähde kauaksi omasta ihmisestään. Huldalle on käytetty mm. naksutinta ja se on tarkka, nopea ja fiksu ja se oppii asioita nopeasti. Hulda tykkää nenänkäytöstä ja kaikenlaisesta aktivoinnista ja virikkeistämisestä. Hulda on paimenkoiramaiseen tapaan aina valmis yhteiseen touhuamiseen ja saadessaan olla sille sopivassa ympäristössä sen kanssa onkin kiva touhata mitä vain.

Tulevalta omistajalta vaaditaan kohtalaista koirakokemusta ja ymmärrystä herkän, hieman aran koiran sielunelämää kohtaan ja motivoituneisuutta työskennellä Huldan ongelmakohtien parissa johdonmukaisesti ja positiivisia metodeja käyttäen.

Omille ihmisilleen Hulda on ihana, reipas ja hauska koirakaveri ja sillä on edessään vielä useita hyviä vuosia viihtyä uudessa kodissaan. Huldalle etsitään lähtökohtaisesti kotia ainoana koirana, mutta tasapainoisen, kivan uroksen mahdollisuutta ei ole pois suljettu.

Päivitykset

1.10.2019

Hulda siirtyi uuteen kotiin 28.9.2019.

22.9.2019
Hulda on varattu uuteen kotiin.

 


Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu nykyisissä kotiolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi uuden kotiutumisen edetessä muuttua.

Hulda on saapunut Suomeen asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Hulda on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Suomessa ollessaan Hulda on steriloitu ja rokotettu säännöllisesti. Sillä ei ole tiedossa olevia terveysongelmia.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Yhteyshenkilö:  Salla Honkapää

Kuvat aukeavat klikkaamalla isommiksi.

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.