Päivitetty 13.07.2020

Kodin saanut koira: HULDA (ent. SOSETICA), Suomessa


Syntymäaika: 10/2014
Sukupuoli: narttu
Sijainti: Suomessa (Pohjois-Savo)
steriloitu

 

HUOM. Tutustuthan huolellisesti koiran tietoihin ja adoptioprosessiin ennen yhteydenottoa.

Perustiedot ja tausta
16.6.2020

Huldan elämä alkoi Romaniassa, jossa se syntyi arviolta syksyllä 2014. Se pelastui kadulta sisarustensa kanssa ja sai kodin Suomesta alle puolivuotiaana. Nyt Hulda on noin kuusi-vuotias ja se tulee huolellisen harkinnan jälkeen etsimään toistamiseen uutta kotia Kulkurien adoptio-ohjelmaan.

Huldan elämä Suomessa on ollut turhankin vaiherikas. Ensimmäiset parisen vuotta Suomessa asuessaan Hulda asui melko rauhallisessa ympäristössä (taajama, rivitalo) ja tuolloin Huldalla ei ollut mitään ongelmia, päinvastoin, se viihtyi hyvin ja oli omistajansa mukana paljon joka puolella. Kuitenkin omistajan elämäntilanteen muutoksen myötä Hulda muutti Helsinkiin kerrostaloon vuonna 2018, jolloin sen asuinympäristö vilkastui huomattavasti ja samalla sen asunto ja oma tila pieneni. Herkkänä koirana muutos otti Huldalle koville ja se alkoi näyttäytyä reaktiivisuutena hihnakäytöksessä, valikoivana suhtautumisensa muita koiria kohtaan ja vahtimisena/epävarmuutena vieraita ihmisiä kohtaan omassa asunnossaan, missä Huldalla ei ollut mahdollista väistää tilanteita riittävästi. Ulkoillessa esimerkiksi vilkkaasti liikennöidyllä alueella polkupyörät, outo ihminen tai muut koirat aiheuttivat Huldassa haukkumista ja epävarmuutta. Rauhallisemmassa ympäristössä Hulda selvästi rentoutuu, pystyy keskittymään esimerkiksi ottamaan kontaktia ja nauttimaan ulkoilusta ja tällöin lenkkeily sen kanssa on varsin sujuvaa. Niinpä kesällä 2019 Huldalle alettiin etsiä kotia rauhallisemmasta ympäristöstä ja se saikin uuden kodin maaseudulta elokuussa 2019.

Nykyisessä kodissaan Hulda osaa olla yksin työpäivien ajan, sillä ei ole todettu eroahdistusta. Hulda on ollut maalla paljon vapaana, pihapiirin hevostalleilla ja ratsastuslenkeillä mukana ongelmitta, se ei lähde kauas omistajastaan. Hulda rakastaa touhuamista oman ihmisensä kanssa ja on innokkaana mukana kaikessa mitä tapahtuu. Huldan kanssa on tehty paljon töitä ensimmäisestä kodista lähtien ja sitä on koulutettu ja se osaakin kaikki peruskäskyt. Huldalle on käytetty mm. naksutinta ja se on tarkka, nopea ja fiksu ja se oppii asioita nopeasti. Hulda tykkää nenänkäytöstä ja kaikenlaisesta aktivoinnista ja virikkeistämisestä. Hulda on paimenkoiramaiseen tapaan aina valmis yhteiseen touhuamiseen ja saadessaan olla sille sopivassa ympäristössä sen kanssa onkin kiva touhata mitä vain.

Omistajan kertomaa: “Hulda on arjessa kuuliainen ja hyvätapainen. Se rakastaa puuhata ulkona pihalla ja pysyy hyvin irti omalla pihalla, kun on hahmottanut alueen rajat. Se touhuaa omia haisteluhommiaan tai pötköttelee tarkkaillen ympäristöään. Välillä se käy pois näköpiiristä, mutta tulee kutsuttaessa pian katsomaan, että mitä asiaa. Hulda osaa kulkea hihnassa kauniisti. Pikkukylän raitilla lenkkeillessä jotkut koirat aiheuttavat haukkumista, toiset ohittuvat hyvin. Toiset koirat kuitenkin yleisesti jännittävät Huldaa. Parasta Huldasta on metsälenkit kävellen tai hiihtäen. Se on hyvin sään kestävä, ei ole koko talvena tassujaan nostellut. Sateella lenkkeily ei ole aivan optimi Huldasta, mutta lähtee kuitenkin aina innokkaasti mukaan. Metsälenkeillä se kulkee irti, on kyllä lähtenyt jäniksen ja joutsentenkin perään, mutta takaisin aina tullut.

Hoitotoimenpiteet, kuten hampaiden harjaus, pesu ja harjaus onnistuvat hyvin. Kynsien leikkausta on harjoiteltu ja se onnistuu nyt pari kynttä kerrallaan. Se kulkee autossa nätisti. Pidemmät useamman tunnin matkat aiheuttavat läähättämistä.”

Hulda tulee hyvin juttuun hevosten kanssa. Ongelmaksi nykyisessä kodissa kuitenkin on muodostunut liian suuri kiinnostus kodin kissaa kohtaan, jota Hulda yrittää jahdata ja napsia. Asiaa on yritetty työstää Huldan kanssa mm. kuonokopan kanssa, mutta tilanne on eskaloitunut liian stressaavaksi ja tästä syystä Hulda joutuu jälleen vaihtamaan kotia. Päätös on raskas, sillä muutoin Hulda on asettunut uuteen kotiinsa hyvin.

Uusien ihmisten kanssa Hulda tarvitsee alkuun aikaa, vieraisiin tutustuminen on Huldalle jännittävää ja se voi reagoida esimerkiksi haukkumalla ja pyrkimällä vaihtimaan vieraita. Käytös voi olla ajoittain voimakastakin. Tätä käytöstä esiintyy vain omassa kodissa ja käytöstä on mahdollista työstää positiivisten kokemusten kautta. Tuttujen ihmisten kanssa Hulda nauttii seurasta ja rapsutuksista.

Tulevalta omistajalta vaaditaan kattavaa koirakokemusta ja ymmärrystä herkän, hieman aran, mutta reaktiivisen paimenkoiran sielunelämää kohtaan ja motivoituneisuutta työskennellä Huldan ongelmakohtien parissa johdonmukaisesti ja positiivisia metodeja käyttäen.

Omille ihmisilleen Hulda on ihana, reipas ja hauska koirakaveri ja sillä on edessään vielä useita hyviä vuosia viihtyä uudessa kodissaan. Huldalle etsitään lähtökohtaisesti kotia ainoana koirana, mutta tasapainoisen, kivan uroksen mahdollisuutta ei ole pois suljettu. Tulevan kodin tulee sijaita rauhallisessa taajamassa (rivi- tai omakotitalo) tai haja-asutusalueella. Kerrostaloon Huldaa ei luovuteta, eikä kovin vilkkaaseen kotiin esimerkiksi lapsiperheeseen.

Päivitykset

13.7.2020

Hulda siirtyi uuteen kotiinsa 10.7.2020.

1.7.2020

Hulda on varattu uuteen kotiin.

16.6.2020

Huldan kodin etsintä jatkuu. Uusi video heppalenkin viilennyshetkestä lisätty profiiliin. Pyytäisimme edelleen kotiehdokkaita tutustumaan huolellisesti Huldan profiiliin, etenkin sen ongelmakäyttäytymiseen ja tulevan kodin kriteereihin ennen yhteydenottoa. Hulda etsii kotia ensisijaisesti yhden tai kahden aikuisen perheestä, rauhalliselta taajama-alueelta tai haja-asutusalueelta kokemusta omaavan henkilön luota. Hulda viihtyy hyvin ainoana koirana, mutta uroskoiran seura ei ole poissuljettua.

16.5.2020

Huldan kodin etsintä jatkuu. Tutustuthan huolellisesti Huldan profiiliin, etenkin sen ongelmakäyttäytymiseen ja tulevan kodin kriteereihin ennen yhteydenottoa.

17.4.2020

Hulda palaa uudestaan kotia etsivien joukkoon. Uusia kuvia ja videoita lisätty ja perusosuuden tekstiä päivitetty.

1.10.2019

Hulda siirtyi uuteen kotiin 28.9.2019.

22.9.2019
Hulda on varattu uuteen kotiin.

 


Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu nykyisissä kotiolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi uuden kotiutumisen edetessä muuttua.

Hulda on saapunut Suomeen asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Hulda on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Suomessa ollessaan Hulda on steriloitu ja rokotettu säännöllisesti. Sillä ei ole tiedossa olevia terveysongelmia.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Yhteyshenkilö:  Salla Honkapää

 

 

Kuvat aukeavat klikkaamalla isommiksi.

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.