Kodin saanut koira: MANU (ent. Sunny C)

Syntymäaika: 17.8.2020
Sukupuoli: uros
kastroidaan
Sijainti: Romaniassa (Carpe)
Kokoarvio:

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta
31.12.2021

Carpen tarha, lähellä romanialaista Mitrenin kylää on romanialaisen eläinsuojelija Carmen Mandescun ja Kulkurien yhteinen projekti, joka on rahoitettu pääosin lahjoitusvaroin. Carpe on tällä hetkellä noin sadan kodittoman koiran ja kissan tarha, joista pitää huolta tarhalla asuva romanialainen pariskunta. Tarhalla eläimille pyritään järjestämään mahdollisimman hyvät elinolot niiden odottaessa kodin löytymistä tai vaikka kotia ei löytyisikään. Tarhan yhteinen rakennusprojekti alkoi toukokuussa 2016 ja jatkui kolme vuotta päättyen elokuussa 2019. Kulkurien ja Carmenin yhteistyö jatkuu eri muodoissaan  muun muassa valistustyön sekä sterilointityön merkeissä. Carmen jatkaa muiden tukijoidensa kanssa tarhan varustamista ja tällä hetkellä on ajankohtaista sähköjen saaminen tarhalle.

Manu on nyt reilun vuoden ikäinen ranskanbulldoggi, jonka ensimmäinen elinvuosi ei ole ollut sieltä helpoimmasta päästä. Alun perin Carmenin tuttava osti Manun, tarhanimeltään Sunnyn, lapselleen koiraksi, mutta perhe päätyi luopumaan Sunnysta sen ollessa 5,5 kuukauden ikäinen. Ensiksi tuttava yritti itsenäisesti löytää Sunnylle uutta kotia, mutta kokeilut perheissä olivat lyhyitä ja kukaan ei halunnut pitää Sunnya muutamaa päivää pidempää. Lopulta perhe pyysi Carmenin apua uuden kodin löytämiseen Sunnylle. Sunny C oli asustanut kotihoidossa eri paikoissa kesään 2021 asti ja tuli Kulkurien adoptio-ohjelmaan toukokuun alussa, jolloin se muutti Carpen tarhalle asumaan.

Sunny on koko elämänsä ollut kaikin puolin väärin ymmärretty ja turhautunut nuori koira, joka on joutunut läpikäymään aivan liikaa muutoksia ja vaikeita asioita lyhyen elämänsä aikana. Sunny oli jo tarhalla todella energinen ja aktiivinen koira, joka turhautuessaan aktivoinnin ja liikunnan puutteesta purki sen tavaroiden tuhoamiseen ja pihamaan kaivamiseen.

Sunnya onnisti kesällä 2021, kun suomalainen perhe huomasi sen. Sunny pääsi muuttamaan Suomeen omaan kotiinsa, rauhalliselle alueella omakotitaloon, monieläinperheeseen 14.8.2021. Uudeksi nimekseen se sai Manu. Manun ensimmäiset viikot omassa kodissa menivät stressiä ylivirittyneenä purkaen, mutta pikku hiljaa Manu rauhoittui ja muuttui enemmän omaksi, iloiseksi itsekseen. Se sopeutui kotikoiran elämään erinomaisesti, ulkoili mielellään, viihtyi eläinkavereiden seurassa ja rakasti ihmisiä. Rodunomaiseen tyyliinsä se on melko vähäeleinen ja into purkautuu välillä aika intensiivisesti. Manu viihtyi perheen mukana työpaikalla ja oli asiakkaidenkin keskuudessa tykätty apulainen.

Marraskuussa 2021 Manulla alkoi kuitenkin omassa kodissa ilmetä enemmän resurssien puolustamista ja se saattoi vahtia sille tärkeitä esineitä ihmisiltä. Muihin eläimiin resurssien vahtiminen ei koskaan ole suuntautunut. Epäilemmekin, että Manulta on sen nuoruudessa saatettu viedä väkisin tavaroita ja ruokaa pois, mikä on saanut aikaan välillä ylimitoitettuja reaktioita resurssitilanteisiin. Tilanne kärjistyi Manun kotona, kun juhlapyhän aikaan kylässä oli ollut iso porukka vieraita ja Manu ilmeisesti stressissä ruokasäkkiä puolustaessaan puri yhtä vieraista. Sen entinen perhe koki, ettei heillä ollut resursseja työstää Manun mahdollisesti aggressiivista käytöstä ja näin Manu palautui Kulkurien adoptio-ohjelmaan etsimään uutta kotia.

Manu muutti kotihoitoon Vihtiin monikoiratalouteen, hyvin koirakokeneeseen perheeseen 29.11.2021 ja kotihoitoa on nyt takan viikko. Manu on sopeutunut hoitopaikkaan uskomattoman hienosti ja ottanut niin uudet ihmis- kuin koirakaverit vastaan lämmöllä ja nuoren koiran innokkuudella.

Elämänsä alkutaipaleesta johtuen Manu pelkää ymmärrettävästi jonkin verran lapsia, mutta muuten Manu on kovin ihmisrakas koira ja sille kaikista tärkeintä olisikin saada luotettava, pysyvä oma perhe, joka antaisi sille sen tarvitseman rakkauden ja ajan oppia luottamaan, ettei sen enää tarvitse pelätä tulevansa hylätyksi. Ensimmäisten päivien aikana kotihoitopaikoissa Romaniassa Manu saattoi näyttää epävarmuuttaan murisemalla ihmisten yrittäessä käsitellä sitä, mutta luottamuksen kasvaessa Manusta on nopeasti kuoriutunut todella lempeä ja rakastava koira, joka ei ole moksiskaan käsittelystä. Resurssien puolustamista ihmisiltä on ilmennyt vähän myös kotihoitoperheessä murinan kautta, mutta tilanteet ovat rauenneet helposti. Aggressiivisuudesta ei ole näkynyt jälkeäkään.

Manu on hyvin tyypillinen rotunsa edustaja: itsenäinen, ihmisrakas, rohkea ja vahvatahtoinen koira. Manu tarvitsee hiukan aikaa tottuessaan uusissa paikoissa yksinoloon, mutta työpäivän mittaiset yksinolot sujuivat jo entisessä kodissa hienosti. Manun stressitasot nousevat helposti ja nuoren, aktiivisen ja suuria muutoksia läpikäyneen koiran kanssa tärkeintä onkin tarkat arjen rutiinit ja liiallisen stressin välttäminen. Esimerkiksi liian intensiiviset jahtausleikit ja pallopelit kannattaa jättää sen kanssa minimiin.

Manu haukkuu jonkin verran, mutta mikään räksyttäjä se ei ole. Lenkkeilyä Manu rakastaa ja on melko tottunut hihnassa kävelyyn. Myös kaupungin äänet ja hälinä ovat sille tuttuja. Muiden koirien kanssa Manu tulee hyvin toimeen ja on leikkisä tyyppi niin yksinään kuin toisten koirien kanssa. Varsinkin narttujen ja alistuvien urosten kanssa Manu on iloinen ja hauska kaveri, mutta rodunomaiseen tyyliin se on leikeissään aika intensiivinen ja raju, joten kovin herkän koiran kaveriksi Manu ei välttämättä sovi. Manu voisi viihtyä ainoana koirana, jolloin se pääsisi nauttimaan ihmisen huomiosta rauhassa.

Manun tulevalta kodilta vaaditaan perehtymistä ranskanbulldoggien rotuominaisuuksiin ja rodun terveydentilaan ja toivomme perheeltä myös mielellään aiempaa kokemusta rodusta. Perheen tulee myös sitoutua opettamaan kotikoiran taitoja Manulle kärsivällisesti ja koiralähtöisesti. Stressin laskussa ja luottamuksen karttumisessa voi mennä paljonkin aikaa. Manua ei luovuteta ensimmäiseksi koiraksi eikä lapsiperheeseen. Manu tulee kotiutuessaan varmasti tarvitsemaan runsaasti kärsivällisyyttä, pitkiä hermoja ja ymmärrystä, että sen vaikea tausta on saattanut aiheuttaa sille pysyviä traumoja.

Manu on nyt kotihoidossa Vihdissä ja sitä pääsee tapaamaan sovitusti adoptiohaastattelujen jälkeen. Manun elämää kotihoidossa voi seurata myös kotihoitajan oman Facebook-albumin sekä blogin kautta.

Kooltaan Manu on ranskanbulldoggille ominaisissa mitoissa, se on noin 40 cm korkea ja painaa noin 15 kiloa.

Päivitykset

31.12.2021
Ja niin päättyi Manun kodin etsintä. Se juuri oikea perhe löysi Manun ja Manu pääsi muuttamaan omaan perheeseensä sopivasti niin, että se saa aloittaa uuden vuoden omien ihmistensä kanssa. Onnea Manu ja perhe!

6.12.2021
Manun tie kohti sitä omaa, rakastavaa loppuelämän kotia jatkuu. Manu joutuu jälleen etsimään uuden kodin ja se siirtyi 29.11.2021 kotihoitoon Vihtiin jatkamaan kodinetsintää. Manulle joululahjaksi toivomme ymmärtävää, kärsivällistä ja kokenutta kotia.

14.8.2021
Tänään koitti vihdoin se päivä, kun Sunny C ja oma perhe kohtasivat Suomessa. Sunny sai uuden elämän kunniaksi suomalaiseen suuhun sopivan nimen, Manu. Onnea Manu elämääsi!

2.6.2021
Tänään Sunny C:n elämä sai uuden, paremman suunnan, kun se varattiin omaan kotiin Suomeen.

3.5.2021
Sunny C aloitti kodinetsinnän Kulkurit adoptio-ohjelmassa.


Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. 

Kotihoidossa oleva koira on päässyt jo hieman harjoittelemaan perhekoiralle tärkeitä taitoja. Kaiken uuden opettelu on kuitenkin vielä aivan alussa, eikä voida olettaa että kotihoidon kautta tuleva koira olisi valmiiksi täysin koulutettu. Tiedossa on varmasti myös omassa kodissa töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Kotihoidossa olevan koiran luonteesta ja tavoista saadaan tarhaolosuhteissa tehtyjä havaintoja enemmän tietoa. Koiran luonne muovautuu kuitenkin kaikkien sen saamien kokemusten kautta ja isossa roolissa on myös lopullisen kodin tapahtumat. Koiran käytös voi ajan ja kotiutumisen myötä vielä muuttua. 

Manu saapui Suomeen kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Manu on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa. Manu on myös testattu ennen Suomeen saapumistaan multiresistenttien bakteerien eli ESBL:n, MRSP:n sekä MRSA:n varalta ja sen ei ole todettu olevan tällaisen bakteerin kantaja.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Manun yhteyshenkilönä toimii Stefanie Lindroos

 

Mitä sinun tulisi huomioida ennen
rescuekoiran adoptiota?

Tietoa adoptioprosessista

Usein kysytyt kysymykset

Opas rescuekoiran adoptoijalle

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Koirat saapuvat Romaniasta Suomeen steriloituna tai kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi koirat on mikrosirutettu ja niillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tässä artikkelissa esitetyn koiran kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Ennen yhteydenottoa, tutustuthan tarkasti adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, adoptoitavan eläimen terveyteen sekä adoption kustannuksiin.

Yhteyshenkilö:

Tutustu myös näihin: