Päivitetty 08.08.2019

Toiminnanjohtajan uuden vuoden tervehdys 1.1.2019


Tänään on jälleen vuoden ensimmäinen päivä. On aika summata kulunut vuosi ja katsoa eteenpäin, piirtää ääriviivoja alkaneen vuoden varalle, suunnitella, visioida ja vähän myös unelmoida.

Vuosi 2018 oli Kulkurien kuudes toimintavuosi. Toiminta on vakiintunutta, mutta ei suinkaan jämähtänyttä. Vierivä yhdistys ei sammaloidu, tapaamme sanoa. Kerrataanpa hieman kohokohtia, mitä kaikkea saavutimme loppuneen vuoden aikana.

Itseoikeutetusti aloitetaan steriloinneista, tuosta lempilapsestamme. Sterilointiprojekteissamme Romaniassa operoitiin viime vuoden aikana 3 300 eläintä. Näistä noin 200 kpl oli kissoja, kaikki muut koiria. Sterilointeihin käytettiin tänäkin vuonna jättiosuus  varoistamme, yhteensä 81 294 €. Kokonaisuudessaan Kulkurien toiminnan aikana on nyt steriloitu Romaniassa noin 14 000 eläintä.

Steriloinnit ovat meille kaikista tärkeintä toimintaa ja olemme hyvin onnellisia, että olemme kyenneet jatkamaan kampanjoiden kustantamista näillä volyymeilla. Steriloinnit eivät ehkä edelleenkään saavuta suurinta suosiota lahjoitusrintamalla, mutta ohjaamme sterilointeihin viitteelisten lahjoitusten lisäksi kaiken muun irti lähtevän.

Sterilointiprojekteissamme Romaniassa operoitiin viime vuoden aikana 3 300 eläintä. Kokonaisuudessaan Kulkurien toiminnan aikana on nyt steriloitu Romaniassa noin 14 000 eläintä.

Valistuksen suhteen vuosi on ollut valitettavan hiljainen. Romanian byrokratia lyö kapuloita valistuksen rattaisiin ikävällä tavalla. Paikallinen valistustiimimme on pyrkinyt luomaan verkostoja ja vakuuttamaan vaikuttajia luotettavuudestaan. Emme ole antamassa suinkaan periksi ja jokainen valistustapahtuma on askel eteenpäin. Sitkeys tullaan vielä palkitsemaan varmasti!

Carpen tarhan kohdalla alkanut vuosi on varmasti se vuosi, jolloin saamme poksauttaa shampanjapullon auki ja todeta tarhan pitkän rakennusprojektin olevan valmis.

Paikallisten projektien parissa Carpe oli edelleen merkittävimmässä asemassa ja siihen panostettiin paljon. Työ on tuottanut todellakin tulosta. Romaniassa asuva Kulkurien aktiivi Veera Nuri pääsi muuttamaan alkusyksystä Carpen tarhalle. Tällä hetkellä tarhalla asuu Veeran lisäksi 100 koiraa, muutama kissa ja yksi sika. Tarhalla tehdään viimeistelytöitä, muun muassa Veeran kylpyhuonetta remontoidaan parhaillaan. Tarhalle johtavan tien kunnostus ja sähköjen tilanne ovat enää ainoat isommat haasteet valmiin tarhan edessä. Olemme kuitenkin vakuuttuneita, että näistäkin haasteista tullaan selviämään. Tarhalla asuu varmasti lähelle Romanian parhaiten hoidettuja koiria. Tästä suurin hatun nostomme uskomattomalle Veeralle, Carpen eläinten omalle ihmiselle.

No entäs sitten adoptiotoiminta? Kuluneen vuoden mediamyllytykset rescuekoiriin yleisesti liittyvien terveysasioiden ympärillä ovat vaikuttaneet vuoden aikana adoptoitujen koirien kokonaismäärään. Vuonna 2018 kauttamme adoptioitiin 396 eläintä. Luvussa on noin sadan yksilön ero verrattuna vuoteen 2017. Onneksi kuitenkin laatu ratkaisee, ei määrä. Laatuun onkin jälleen panostettu paljon.

Kuluneen vuoden mediamyllytykset rescuekoiriin yleisesti liittyvien terveysasioiden ympärillä ovat vaikuttaneet vuoden aikana adoptoitujen koirien kokonaismäärään. Vuonna 2018 kauttamme adoptioitiin 396 eläintä. Luvussa on noin sadan yksilön ero verrattuna vuoteen 2017.

Vuoden 2018 aikana muun muassa multiresistanteista bakteereista on puhuttu loputtomasti. Keskustelua on käyty esimerkiksi ammattilaisten, kotiehdokkaiden ja romanialaisten kanssa sekä yhdistyksen seuraajien ja aktiivien keskuudessa. Keväällä osallistuimme myös Eviran (nyk. Ruokavirasto) Tuontikoira-projektiin. Toukokuussa saimme myös kunnian viedä Romaniaan vierailulle Evidensian eläinlääkäri Tanja Hakkaraisen. Loppuvuodesta yhdistys kutsuttiin esittelemään toimintaansa Suomen Eläinlääkäriliiton eläinsuojeluneuvostolle. Lisäksi olemme olleet aktiivisesti mukana suunnittelmassa ja lanseeraamassa Responsible Rescue -sitoumusta yhdessä monien muiden suomalaisten rescuejärjestöjen kanssa.

Voisin kertoa vielä niin paljon lisää mm. Suomen tapahtumatoiminnasta, ihanista yhteistyökuvioista, koskettavista kohtaamisista, pr-toiminnan helmistä ja herkullisista uusista kannatustuotteista, mutta jospa säästetään ne kevään toimintakertomukseen ja katsotaan tässä kohtaa hieman eteenpäin.

Kulkureissa toimii tänään 49 aktiivista vapaaehtoistoimijaa ja osapäiväisesti palkattu toiminnajohtaja. Tämä porukka on kaiken Kulkurien toiminnan takana ja mahdollistaa sen jatkumisen joka ikinen päivä. Heidän ja Teidän kanssa, upeat seuraajamme ja tukijamme, on hyvä lähteä valloittamaan alkanutta vuotta!

Seitsemäntenä toimintavuotena panostamme toimintaan yhteistyötahojen kanssa niin, että sterilointiprojektit toimisivat prosessina entistäkin sujuvammin. Tämä mahdollistaa entistä useamman yksilön auttamisen samassa ajassa.

Tavoitteemme vuodelle 2019 liikkuvat luonnollisesti kestävän eläinsuojelutyön parissa. Steriloinnit jatkuvat ja seitsemäntenä toimintavuotena panostamme toimintaan yhteistyötahojen kanssa niin, että sterilointiprojektit toimisivat prosessina entistäkin sujuvammin. Tämä mahdollistaa entistä useamman yksilön auttamisen samassa ajassa.

Valistuksen saralla jää nähtäväksi, miten Romaniassa asiaan suhtautuminen etenee. Toivomme, että saamme Cristina ja Andrei Ionescun avulla kertoa enistä useammalle lapselle, kuinka koiraa tulee kohdella, miksi koiran sterilointi kannattaa ja antaa heille eväitä tulevaisuuteen kodittominen koirien maassa.

Teemme koirien terveyspuolella ehdottoman parhaamme vastuullisena toimijana ja pyrimme edelleen edistämään yhteistyötä suomalaisten viranomaisten, eläinlääkärien ja muiden toimijoiden kanssa. Yhteistyön vaikutus tulee toivoaksemme näkymään myös mediassa.

Carpen tarhan kohdalla alkanut vuosi on varmasti se vuosi, jolloin saamme poksauttaa shampanjapullon auki ja todeta tarhan pitkän rakennusprojektin olevan valmis. Siitä tulette varmasti kuulemaan ja toivottavasti juhlimaan kanssamme! Carpen jälkeen meillä tulee olemaan taas resursseja panostaa enemmän erilaisiin pienempiin paikallisiin projekteihin, joita toivomme saavamme toteuttaa alkaneena vuonna.

Teidän kanssa, upeat seuraajamme ja tukijamme, on hyvä lähteä valloittamaan alkanutta vuotta! Jätetään tilaa myös yllätyksille ja pysytään avoimena sille, mitä vastaan tulee.

Adoptiopuolella toiminta elää luontevaan tahtiin, tähän uskomme. Me voimme tehdä koirien terveyspuolella ehdottoman parhaamme vastuullisena toimijana ja pyrkiä edelleen edistämään kovin vanhanaikaisen vastakkainasettelun sijaan yhteistyötä suomalaisten viranomaisten, eläinlääkärien ja muiden toimijoiden kanssa. Yhteistyön vaikutus tulee toivoaksemme näkymään myös mediassa. Toivomme, että myös Responsible Rescue saa lisää näkyvyyttä ja alkaa hahmottamaan paikkaansa vastuullisen rescuetoiminnan kentällä tarjoten adoptiota harkitseville ihmisille turvallisen väylän löytää luotettava ja toimiva yhdistys.

Jätetään tilaa myös yllätyksille ja pysytään avoimena sille, mitä vastaan tulee. Toivotaan, että tänäkin vuonna saamme olla osaltamme muuttamassa Romanian kodittomien koirien tilannetta yhdessä kanssanne.

 

Kiitos että olet mukana!

 

Salla Honkapää

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.