Päivitetty 04.04.2017

Kodin saanut koira: YANO (nyk. Yada)


Syntymäaika: 5/2016
Sukupuoli: uros
Sijainti: Suomessa (Helsinki)
kastroitu

24.8.2016
Romaniassa syntyy joka päivä pentuja, joilla ei ole minkäänlaisia tulevaisuuden näkymiä, eikä niillä ole ketään, joka pitäisi niistä huolta. Toisinaan pennuilla käy tuuri, ja joku paikallinen eläinsuojelija löytää ne ja ottaa huostaansa, lääkitsee, ruokkii ja huolehtii. Mikäli pennut selviävät rokotuksista, saavat ne uuden mahdollisuuden löytää itselleen oman kodin, jossa voi turvallisesti kasvaa aikuiseksi, tasapainoiseksi kotikoiraksi.

Näiden kuuden pennun emo on löytynyt kadulta, ja se oli viety kunnalliselle tarhalle. Eläinsuojelijat ottivat sen talteen tarhalta, kun huomasivat sen olevan tiineenä Pian talteenoton jälkeen Sarah-emo synnytti pennut, ja tällä hetkellä ne asuvat Onevet-hoitolassa, jossa niillä on tarvittava huolenpito jatkuvasti lähellä. Emo jouduttiin ottamaan erilleen pennuista, sillä ruokinta-aikaan se kävi pentujen päälle huolestuessaan omasta ruoastaan.

Nämä iloiset kuusi pentua ovat nyt hiukan alle 4 kk ikäisiä ja valmiita matkustamaan omiin koteihinsa. Kaikki kuusi pentua ovat kilttejä ja ystävällisiä, touhukkaita viipottajia. Pennut tulevat olemaan aikuisena keskikokoisia, noin 50-55 cm korkeita.

Yano on pentueen toiseksi isoin koira.  Se on luonteeltaan melko villi; se riekkuu ympäriinsä ja härnää muita sisaruksiaan. Yano vaikuttaa todella rohkealta, ja se käy ensimmäisenä ihmettelemässä uudet vieraat ja yrittää pyytää näitäkin leikkimään. Sylissä ollessaan Yano kutenkin rauhoittuu ja on kiltisti.  Vilkas pentu myös tykkää mutustella vierailijoiden varpaita!

30.8.2016
Yanolle päivitetty muutama kuva sen pentuajasta. Kuvissa näkyy myös pentujen emo.

1.9.2016
Yano varattiin tänään omaan kotiinsa Suomeen!

21.9.2016
Yano lensi tänään sisarensa Yaden kanssa omaan kotiinsa Suomeen. Onnellista elämää Yanon uudelle perheelle!

9.3.2016
Yano (nyk. Inu) palaa etsimään kotia itsestään riippumattomista syistä. Inu on hyvin energinen nuori pojankoltiainen. Se rakastaa leikkejä, niin ihmisten kuin toisten koirien kanssa, mutta myös itsekseen. Inu myös rakastaa helliteltävänä oloa. Se kiintyy paljon luottoihmisiinsä, ja pyrkii seuraamaan heitä kotona joka puolelle. Vieraisiin Inu suhtautuu hyvin ystävällisesti eikä jännitä heitä. Lasten kanssa Inu ei ole juurikaan ollut tekemisissä, ja säikkyy hiukan pienten lasten nopeita liikkeitä. Leikkiessään Inu käyttää paljon etutassujaan ja hyppii innostuessaan, joten näiden asioiden kanssa tulisi vielä harjoitella – etenkin, jos tulevassa perheessä on lapsia.

Inu on asunut kaupungissa kerrostaloasunnossa, ja kotona ollessaan se ei juuri hauku – mitä nyt joskus reagoi rapusta kuuluviin poikkeuksenllisen koviin ääniin. Inu on tottunut jakamaan asunnon kissan kanssa, eikä se jahtaa kissaa, jonka kanssa se nyt elää. Inu sopisikin kaveriksi perheeseen, jossa on muitakin eläimiä. Kuitenkaan ihan pienten eläinten, kuten hamsterien kanssa sitä ei suositella, sillä koiran innokkuus saattaa koitua kohtalokkaaksi – tai ainakin tämä vaatii hyvin paljon rauhallisen käytöksen harjoittelua!

Inu jännittää kadulla hiukan toisia koiria. Jännitys näkyy toisen koirien tuijotuksena ja innokkuutena mennä kohti uusia tuttavuuksia, mutta jos sille annetaan mahdollisuus päästä tutustumaan, se mieluummin väistää ja jääkin kauemmas katselemaan. Hihnassa kävelyä Inun kanssa saa vielä treenailla, varsinkin, kun koirapolosen murrosikä on tällä hetkellä juuri myrskyisimmässä vaiheessa. Inun kanssa ollaan käyty koirapuistoissa, mutta nämä tilanteet ovat olleet Inulle enemmän jännittäviä kuin mukavia. Koirapuistoa parempi ratkaisu voisi olla omat turvalliset koirakaverit, joihin voisi vähitellen tutustua, ja sopia turvallisia leikkihetkiä ilman turhaa jännittämistä.

Inulle maistuu kaikenlaiset herkut, mutta toisinaan sen vatsa menee herkästi sekaisin. Inulle on opetettu käytöksiä istu (sit), maahan (lie), paikka (stay), seis (stop), tassu (shake), luoksetulo (come), odota (wait) sekä luvan odottaminen ruokakupilla (okay, go). Inu osaa myös odottaa ulko-ovella tassujen pyyhkimisen ajan, ja sen jälkeen tulla sisään vihjeestä ”come in”. Välillä nämä opitut taidot unohtuvat, mutta se on täysin tyypillistä koiran nuoren iän huomioon ottaen.

Inu on nyt noin 10 kk ikäinen, ja koira on kastroitu helmikuussa 2017. Inu on oppinut kotona sisäsiistiksi, ja se osaa ilmoittaa, kun pitäisi päästä ulos. Uusissa paikoissa sisäsiisteys ei aina ole hallussa, mutta tämänkin asian se varmasti oppii, kun ikää hieman karttuu. Nykyisessä kodissaan Inu ei ole saanut tulla sohvalle, eikä sinne pyrikään. Inu tykkää nukkua turvallisissa paikoissa esim. olohuoneen nurkassa, josta se pääsee hyvin seurailemaan mitä tapahtuu. Liian lähelle pöydän reunaa jätetyt ruoat nuori koira yrittää imuroida mahdollisuuden tullen, joten tätäkin voisi hiukan harjoitella, ja varmistaa, ettei ruoan varastaminen onnistu, ja ettei käytös vahvistu.

Inu osaa jo olla rauhallisesti yksin kotona työpäivän ajan, mutta uudessa paikassa kannattaa silti harjoitella yksinolo alusta lähtien huolellisesti. Inu on siis täysin valmis koira kotiin, jossa sen kanssa halutaan puuhata erilaisia asioita ja tutkia yhdessä maailmaa koiran tahtiin. Inua pääsee tapaamaan sovitusti Helsinkiin. Otathan rohkeasti yhteyttä, mikäli sinulla olisi tarjota koti Inu-pojalle!

22.3.2017
Inu varattiin omaan kotiinsa, jonne se pääsee muuttamaan pian!

2.4.2017
Inu pääsi tänään muuttamaan omaan kotiinsa, ja sen uudeksi nimeksi tuli Yada!
Onnea siis ihanalle Yadalle ja sen uudelle perheelle!

————————————————————————————–

Pentua harkitsevalla on suuri vastuu. Omat resurssit on ehdottoman tärkeää punnita huolella. Ajan, motivaation ja sitoutuneisuuden täytyy olla kohdallaan. Pentua harkitessa täytyy muistaa, että mm. sisäsiisteys on opeteltava alusta lähtien, hihnakäytös on täysin uusi asia, muihin koiriin tutustumistakin saattaa joutua harjoittelemaan eikä yksinolo suju heti itsestään. Tavaratkin saattavat päätyä tylsistyneen ja aktiivisen pennun kitaan ja leluiksi ihan vain vahingossa. Pentu tarvitsee paljon selkeitä rajoja, johdonmukaista, positiiviseen palkitsemiseen keskittyvää koulutusta ja rakkautta kasvaakseen tasapainoiseksi aikuiseksi.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa ja ensimmäisessä kodissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutuessa muuttua.

Yano saapui Suomeen asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Yano on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Yanon yhteyshenkilö on Evi Koskinen.

 

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.