Kodin saanut koira: ADANA (Cow-Team) (nyk. NITA)

Syntymäaika: 06/2016
Sukupuoli: narttu
Ei välttämättä steriloida nuoren ikänsä vuoksi ennen Suomeen tuloa.
Sijainti: Romaniassa (OneVet, Cosoba)
Kokoarvio:

 

3.10.2016
Romaniassa on paljon ihmisiä, joiden toimeentulo on täysin kiinni eläimistä. Aamuisin he vievät ainokaisen lehmänsä laiduntamaan ja iltaisin hakevat kotiin. Päivän mittaan hevonen toimii kulkuvälineenä ja sikaa lihotetaan, jotta siitä saadaan lihaa ruokapöytään. Koirista ei ihmisille ole varsinaista hyötyä, korkeintaan vahteina lyhyen ketjun päässä,  joten vähäiset taloudelliset resurssit eivät riitä koirista huolehtimiseen, saati sitten, jos koirat saavat pentuja. Pennut joko hylätään kadulle tai pellolle, jossa niiden selviämismahdollisuudet ovat olemattomat. Usein emo saa tehdä niille seuraa.

Vastaavanlainen alku oli myös Adanalla. OneVetin, romanialaisen eläinklinikan Cosoban kylässä sijaitsevan koiratarhan vastapäätä sijaitsevalle pellolle oli mies tuonut lehmänsä syömään. Hän kertoi tarhan työntekijöille, että hänellä oli kahdeksan koiran pentue, joista hän aikoi hankkiutua eroon tavalla tai toisella. Selvennykseksi mies sanoi, että aikoi hukuttaa pennut. Tavallinen keino sekin Romaniassa hankkiutua ei-toivotuista pennuista eroon. Tarhan työntekijöillä ei ollut muuta mahdollisuutta, kuin ottaa pennut hoiviinsa.

Adana ujostelee ensin ihmistä ja jännittyy, kun joutuu syliin. Se on kuitenkin terve pentu, joten uteliaisuus vie voiton ja kohta se jo mennä vipeltääkin edestakaisin. Sen päivät koostuvat leikistä, touhuilusta, hassuttelusta ja ympäristön tutkimisesta. Adanasta kuoriutuu oikeassa kodissa ihmisrakas koira ja kun se saa lisää ihmiskontakteja. Tarhalla ne ovat harvassa. Kun häkkiin putosi tyhjä pahvinen kahvimuki, Adana hoksasi heti, että sen kanssa voi leikkiä ja voi sitä riemua, kun se sai uuden lelun! Tarhalla sen ei kuultu haukkuvan, joskaan se ei sulje sitä pois, etteikö se isompana niin tekisi. Sen sisarukset ovat vielä sen verran ujoja, että ne saavat hieman vielä kasvaa ja kerätä rohkeutta, ennenkuin tulevat Kulkurien adoptio-ohjelmaan.

Adana on nyt hieman vajaa 40 senttiä korkea ja se tulee isona olemaan noin 15-20-kiloinen ja noin 50 senttiä korkea.

31.10.2016
Tuulen mukana kuiskaan terveiset Adanalle: “olet tänään saanut perheen, Suomesta. Pian pääset paikkaan, jota kodiksi kutsutaan. Talveksi lämpimään. Sinua odotetaan sinne valtavan paljon.”
Adana on varattu. Onnea tulevalle perheelle uudesta perheenjäsenestä.

7.11.2016
Adana saapui omaan Suomi kotiinsa 5.11.2016.

Pentua harkitsevalla on suuri vastuu. Omat resurssit on ehdottoman tärkeää punnita huolella. Ajan, motivaation ja sitoutuneisuuden täytyy olla kohdallaan. Pentua harkitessa täytyy muistaa, että mm. sisäsiisteys on opeteltava alusta lähtien, hihnakäytös on täysin uusi asia, muihin koiriin tutustumistakin saattaa joutua harjoittelemaan eikä yksinolo suju heti itsestään. Tavaratkin saattavat päätyä tylsistyneen ja aktiivisen pennun kitaan ja leluiksi ihan vain vahingossa. Pentu tarvitsee paljon selkeitä rajoja, johdonmukaista, positiiviseen palkitsemiseen keskittyvää koulutusta ja rakkautta kasvaakseen tasapainoiseksi aikuiseksi.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutuessa muuttua.

Mikäli Adana tulee Suomeen alle kuuden kuukauden ikäisenä, sitä ei välttämättä steriloida Romaniassa. Tällöin tuleva koti sitoutuu steriloimaan koiran mieluiten neljän kuukauden kuluessa Suomeen tulosta. Yhdistys osallistuu kodin niin halutessa steriloinnin kustannuksiin 70 eurolla kuittia vastaan.  Adana saapuu Suomeen asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi se on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Adanan yhteyshenkilö: Marika Stillman

Mitä sinun tulisi huomioida ennen
rescuekoiran adoptiota?

Tietoa adoptioprosessista

Usein kysytyt kysymykset

Opas rescuekoiran adoptoijalle

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Koirat saapuvat Romaniasta Suomeen steriloituna tai kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi koirat on mikrosirutettu ja niillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tässä artikkelissa esitetyn koiran kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Ennen yhteydenottoa, tutustuthan tarkasti adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, adoptoitavan eläimen terveyteen sekä adoption kustannuksiin.

Yhteyshenkilö:

Tutustu myös näihin: