Kodin saanut koira: BAI

Syntymäaika: Noin 11/2017
Sukupuoli: Uros
Ei kastroitu
Sijainti: Romaniassa (Carpe)
Kokoarvio:

 

Perustiedot ja tausta

(Päivitetty 23.7.2018)
Carpen yhdistyksen on perustanut vuoden 2016 keväällä Kulkurien pitkäaikainen yhteistyökumppani Carmen Mandescu. Carmen on aiemmin toiminut Asociatia A Doua Sansan toisena perustajajäsenenä Glinan tarhalla, joka oli Kulkurien yhteistyökumppani vuosien ajan ja josta monet Kulkurien kautta Suomesta kodin löytäneet koirat ovat alunperin lähtöisin. Yhteistyö Carmenin kanssa on kaikkien näiden vuosien ajan ollut sujuvaa ja uudesta, inhimillisemmästä tarhasta on yhdessä keskusteltu jo pitkään. Kun Carmenin päätti keväällä 2016 perustaa oman yhdistyksen ja rakentaa koirilleen paremman tarhan, oli Kulkureille luonnollista jatkaa yhteistyötä hänen kanssaan myös uudella tarhalla. Rakennusprojektia pääset seuraamaan täältä.

Tammikuussa 2018 joku oli hylännyt 4 pientä pentua Carpen tarhan viereen, kun Carmen ja tarhalle muuttava Veera oli siellä vastaanottamassa tarhalle saapuvia koirankoppeja. Pennut olivat tuolloin noin kuukauden ikäisiä ja niiden olisi tullut olla vielä emonsa kanssa. Näiden onneksi Carpella asusti tuolloin jo Luba koira omien pentujensa kanssa ja Luba otti myös nämä neljä uutta tulokasta siipiensä suojaan. Valitettavasti koko pentue sairastui parvoon ja yksi näistä neljästä pennuista menehtyi hoidosta huolimatta. Kolme muuta olivat pitkään klinikkahoidossa ja parvon lisäksi nämä saivat hoitoa sisäloisten takia. Veeran sanoin ”Jos noilla lähdökohdilla selviää tommosista koettelemuksista hengissä, niin on pakko olla aika vahva ja sitkeä. Ei ole sokerista nämä pennut.”

Baista kasvaa arviolta noin 50cm, 15-18kg kokoinen.

Tapasimme Bain jälleen heinäkuussa ja nyt pojan kanssa samassa häkissä asui Zakia. Bai tulee hyvin toimeen Zakian kanssa, on iloinen ja suht reipas nuori. Bai tulee edelleen iloisesti vieraita vastaan, nuuskii tarkasti ja vipeltää ympäriinsä. Hieman totuttamaton on vieraan kosketukselle, mutta aivan varmasti kotioloissa tottuu nopeasti. Bai vaikuttaa koiralta joka mielellään tekee asioita ja oppii utta, sen kanssa varmaan olisi kiva touhuta kaikennäköistä. Toki sen ensin pitää saada tottua uuteen ympäristöön ja omaan perheeseen.

Päivitykset

10.9.2018
1.9.2018 Bai lensi Suomeen ja jatkoi perheensä kanssa kohti sitä omaa kotia.

5.8.2018
Bai varattiin omaan kotiin 31.7.2018.

9.6.2018
Bai asuu tällä hetkellä jo varattujen Lulu Maronican ja Uzman kanssa ja tulee näiden kanssa mukavasti toimeen. Aiemmin asuessaan veljensä Iljan kanssa samassa häkissä, Bai sanoi Iljalle herkästi kovan sanan ruokailun yhteydessä. Bai haukkuu jonkin verran tarhalla, mutta tämä saattaa olla turhautumista ja tylsyyttä. Ihmisiä se tulee iloisesti moikkaamaan, eikä kiihdy häkin ohi kävelevästä kissasta vaikka muut reagoivatkin siihen voimakkaasti.

22.4.2018
Nyt on pentujen aika astua adoptio-ohjelmaan ja oman kodin etsiminen alkaa. Iältään pennut ovat nyt 4-5kk ja kooltaan noin 40cm. Arvio on, että näistä kasvaa keskikokoisia aikuisia, noin 50-55cm.

Ilja ja Bai asuvat samassa häkissä ja kolmas tästä kyseisestä pentukatraasta, Uzma, asuu Luban muiden pentujen kanssa. Pojat olivat rankkojen ja epämiellyttävien parvohoitojen jäljiltä hieman vetäytyväisiä, mutta muutettuaan Carpen tarhalle pojatkin ovat sosiaalistuneet melko nopeasti. Molemmat tuumailevat alkuun hetken, mutta luotua suhteen ihmiseen ne hyppivät iloisesti ympäriinsä ja hakevat huomiota kuten muutkin pennut.

Bai on pennuista se, joka käyttää eniten ääntään ja myös komentaa välillä muita pentuja haukkumalla. Se myös saattaa murista muille resursseista, kuten esim. leluista. On kuitenkin hyvä muistaa, että tarhalla nämä resurssit ovat erittäin tärkeitä koiralle sillä virikkeitä ei kovin paljon siellä ole. Pääosin Bai on tarhaolosuhteisiin nähden sosiaalinen ja reipas pentu.


Pentua harkitsevalla on suuri vastuu. Omat resurssit on ehdottoman tärkeää punnita huolella. Ajan, motivaation ja sitoutuneisuuden täytyy olla kohdallaan. Pentua harkitessa täytyy muistaa, että mm. sisäsiisteys on opeteltava alusta lähtien, hihnakäytös on täysin uusi asia, ja myös muihin koiriin tutustumista saattaa joutua harjoittelemaan eikä yksinolo suju heti itsestään. Tavaratkin saattavat päätyä tylsistyneen ja aktiivisen pennun kitaan ja leluiksi ihan vain vahingossa. Pentu tarvitsee paljon selkeitä rajoja, johdonmukaista, positiiviseen palkitsemiseen keskittyvää koulutusta ja rakkautta kasvaakseen tasapainoiseksi aikuiseksi.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutuessa muuttua.

Mikäli Bai kotiutuu Suomeen niin nuorena, että sitä ei kastroida ennen kotiutumista, tuleva koti sitoutuu kastroimaan koiran kohtuullisen ajan kuluessa sen saavuttua Suomeen, mieluiten neljän kuukauden sisällä. Yhdistys osallistuu kodin niin halutessa kastrointikustannuksiin 70 eurolla kuittia vastaan. Olethan myös yhteydessä yhdistykseen (varaajaan) ennen kastrointia.

Bai saapuu Suomeen asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Bai on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Bain yhteyshenkilönä toimii Mia Takolander

 

 

 

 

 

Mitä sinun tulisi huomioida ennen
rescuekoiran adoptiota?

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Koirat saapuvat Romaniasta Suomeen steriloituna tai kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi koirat on mikrosirutettu ja niillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tässä artikkelissa esitetyn koiran kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Ennen yhteydenottoa, tutustuthan tarkasti adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, adoptoitavan eläimen terveyteen sekä adoption kustannuksiin.

Yhteyshenkilö:

Tietoa adoptioprosessista

Usein kysytyt kysymykset

Opas rescuekoiran adoptoijalle

Tutustu myös näihin: