Päivitetty 16.09.2018

Kotia etsivä koira: BENY, SUOMESSA


Syntymäaika: 2015
Sukupuoli: uros
Sijainti: Suomessa/(Pirkanmaa)
kastroitu

 

 

Perustiedot ja tausta
20.8.2018
Romaniassa on varovaistenkin arvioiden mukaan 2-3 miljoonaa koditonta koiraa. Niitä säilötään ja yleisesti lopulta tapetaan rankkurien toimesta kunnan ylläpitämille tarhoille. Ruokaa ja juomaa on vähän ja koirat tappelevat paljon, usein kohtalokkain seurauksin. Beny on lähtöisin Bragadirun kaupungin kunnalliselta tarhalta. Vuoden 2017 kesällä eläinsuojelija Mihai Grigori haki koiria tältä tarhalta omalle tarhalleen ja yksi koirista oli Beny. Beny asui vajaan vuoden Mihain M. G. Rescue -nimisellä tarhalla ja 3.6.2018 se saapui Suomeen kotihoitoon. Ensimmäisessä kotihoitopaikassaan Benyllä oli käytösongelmia, se näykki kotihoitajaa, jolloin se vietiin lääkäriin ja sillä todettiin vasemmassa takajalassa löysä polvilumpio. Heinäkuun alussa se varattiin omaan kotiin, jossa se ehti olla vain muutaman päivän, kun se 10.7. palautui yhdistykselle, kun se oli näykkinyt kodissaan. Toisessa ja nykyisessä hoitopaikassaan se kävi Askel- klinikan lääkärillä, jossa sillä todettiin selän ja lantion alueella kipukohtia sekä edelleen vasemmassa jalassa löysä polvilumpio. Näihin sille määrättiin lihasrelaksanttia sekä tulehduskipulääkettä. Sille suositeltiin myös hierojaa. Tämän myötä se siirtyi myös erityisadoptioon. Ollessaan nykyisessä kotihoitopaikassaan sen on syönyt säännöllisesti Rimadyl- nimistä kipulääkettä sekä gabapentiiniä. Jälkimmäisen lääkärikäynnin jälkeen heinäkuussa se söi sovitusti lihasrelaksanttikuurin, eikä ole sen jälkeen saanut relaksantteja. Se on saanut liikkua omaan tahtiinsa ja kyllähän siitä huomaa, että sen takapäässä on jotain poikkeavaa. Tämä ilmenee etenkin silloin, kun se juoksee, se keventää herkästi vasenta takajalkaansa ja sen juokseminen on pomputtavaa. Se ei kuitenkaan välttele liikkumista, se on hyväntuulinen ja rakastaa kirmailla pihalla vailla huolen häivää. Kivuliaalta se ei vaikuta. Ja vaikka se osaa olla terrierimäisen äkkipää, Beny on kertakaikkisen hurmaava karvakasa, joka varmasti mielellään koostaisi päivänsä nuuskuttelusta, iloisista loikista nurmikolla sekä ennen kaikkea ihan ikiomien ihmisten huomiosta. Beny ei ole koira, joka välttämättä erityisesti kaipaa tai tarvitsee toisen koiran seuraa, ihminen on sille ykkönen. Kotihoitopaikassa on kissoja, joista Beny viis veisaa.

Kooltaan Beny on noin 35cm korkea ja painaa noin 10kg.

7.9.2018
Kun aamu sarastaa Teiskossa, Beny ravistelee itsestään iloisena viimeisetkin unenrippeet ja ottaa päivän ensimmäisen juoksupyrähdyksen. Se juoksee mielellään ja nauttii liikkumisen ilosta. Sen tuki- ja liikuntaelinvaivat eivät siis näyttäisi vaikuttavan se menoon millään muotoa. Sen kanssa on myös harjoiteltu kynsien leikkaamista ja pöytien päällä hyppimisen se on oppinut ihan itse. Juostessaan paikasta toiseen se aina silloin tällöin unohtaa jarruttaa, mutta sekös menoa haittaa. Benystä saakin aivan varmasti läpeensä hyväntuulisen sekä kompaktin kokoisen kaverin.

20.8.2018
Lisätty iloiselle velikullalle kuvia sekä päivitetty perustiedot.

09.08.2018
Lisätty video iloisesta ja vekkulista Benystä, joka edelleen etsii kotiaan kotihoidossa.

10.07.2018
Beny palaa kotia etsiviin koiriin nyt erityisadoptiona. Benyllä todettiin pojan Suomeen tultuaan muutoksia selän luustossa ja rakenteessa ja lisäksi Benyn toinen polvilumpio on hieman löysä, mutta polvi ei vaadi tällä hetkellä toimenpiteitä. Poika kävi laajassa kipukartoituksessa suomalaisella eläinlääkäriasemalla. Beny syö tällä hetkellä särkylääkkeitä selän jumituksiin ja on oletettavaa, että poika tarvitsee niitä loppuelämänsä ajan. Beny tulee tarvitsemaan myös fysioterapiaa tai hierontaa jatkossa. Beny on iloinen pieni mies, joka viihtyy toisten koirien seurassa ja intoutuu välillä pusuttelemaan ihmisiä. Uusien ihmisten kanssa Beny tarvitsee hieman aikaa. Ahdistuessaan ja kovasti jännittäessään Beny käyttää herkästi hampaitaan. Benylle etsitään nyt aikuista, sitoutunutta loppuelämän kotia. Tulevan kodin tulisi olla koirakokenut koti, joka sijaitsisi mielellään suhteellisen rauhallisella alueella. Benyä ei luovuteta pienten lasten perheeseen.

07.06.2018
Beny saapui kotihoitoon Suomeen 03.06.2018. Lentokentällä poikaa jännitti aika paljon, mutta se rauhottui ja hakeutui syliin jo autossa matkalla kentältä. Beny on selvästi elellyt joskus kotikoirana, sillä arjen rutiinit kuten sisäsiisteys, remmissä ulkoilu ja rappusten nousu sekä kotona yksin oleminen sujuu pojalta mallikkaasti. Ulkoilu ja ruoka saavat Benyn suorastaan innostumaan, lelut ovat alkaneet myös kiinnostamaan. Sisätiloissa Beny rauhoittuu nopeasti ihmisen lähelle makoilemaan, välillä toki vähän huomiota tulee hakemaan. Beny nauttii rapsutuksista, mutta muuhun käsittelyyn totuttaminen vaatii vielä aikaa. Turkin hoitoakin on jo kokeiltu, sitä Beny selvästi jännitti jonkin verran. Beny hakee nyt omaa kotiaan kotihoitajaltaan käsin, Benyyn voi päästä tutustumaan sovitusti kotihoitajan luokse Espooseen.

Nyt kun löytyisi tälle kultaiselle pojalle vielä se oma koti. Pienten lasten perheeseen Benyä ei luovuteta, sillä saattaa pelästyessään yrittää näykkäistä. Toisten pikkukoirien kanssa Beny näyttää tulevan hyvin toimeen.

10.5.2018
Beny oli tullessaan epävarma ja pelokas koira, joka sille epämiellyttävissä tilanteissa ei epäröinyt varoittaa ja kertoa hampaitaan käyttäen, ettei tilanne ollut sille mieleinen. Sen käsittely oli alkuun mahdotonta, mutta Mihai Grigorien hellässä huomassa vietetyn ajan jälkeen Beny on kuin uusi koira! Nykyään sosiaalinen ja iloinen partasuu tulee suoraan vieraankin ihmisen luokse hakemaan huomiota ja ainoa tilanne missä sen epävarmuus näkyy on tilanteet, joissa häntä yritetään käsitellä. Vieraan ihmisen luota Beny pakenee jos tämä yrittää ottaa siitä kiinni esim. nostaakseen hänet syliin, mutta tulee heti takaisin häntä heiluen ja huomita hakien. Mihai pystyy Benyn ottamaan syliinsä, mutta ei se ole Benyn lempiasia kuitenkaan. Tulevan kodin onkin hyvä varautua siihen, että alkuun Benyn käsittely tulee vaatimaan aikaa ja luottamus on ensin ansaittava.

Beny on taitava muiden koirien kanssa eikä se usein joudu riitoihin, vaikka melkoisen täpäkkä luonne hänellä onkin. Ruoasta beny saattaa ärähtää toiselle koiralle, mutta muuten  Benyssä on mitä ilmeisimmin terrieriä rotuperimässä, joten tulevan kodin olisi hyvä tietää etukäteen mitä terrieri saattaa tuoda tullessaan kotiin.

Beny haukkuu häkissään saadakseen huomiota ja päästäkseen ulos. Sen haukkuääni on melko kova, mutta se ei ole kova haukkumaan noin muuten.

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Beny saapuu Suomeen kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Beny on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Benyn yhteyshenkilö: Essi Marttila

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa