Päivitetty 28.08.2016

Kodin saanut koira: BERGAMO


Syntymäaika: 11/2015
Sukupuoli: Uros
Sijainti: Suomessa
Kastroidaan

20.4.2016
Supersympaattinen Bergamo löytyi kyyhöttämästä yksin pientareella ison tien varressa.

Bergamo oli onnekas, sillä se pääsi romanialaisittain harvinaisesti kotihoitoon, missä se saa viettää melkeinpä kuin normaalin kotikoiran elämää, sosiaalistua niin ihmisten kuin toisten koirienkin kanssa ja viettää virikkeellisempää elämää kuin tarhaoloissa olisi mahdollista.

Pikkukaveri testattiin löydyttyään babesioosi-positiiviseksi, mutta onneksi tauti oli niin alkuvaiheessa, että Bergamo toipui hoidon ansiosta nopeasti (lue babesioosista tästä).

Bergamo jakaa huoneen pienen urospentukoiran kanssa ja sillä on leikkikaverina muitakin eri-ikäisiä koiria. Sympaattinen pötkylä painaa 8-9 kg ja on säkäkorkeudeltaan 30-35 cm. Bergamo tulee kaikkien kanssa toimeen, välttää konflikteja ja alistuu helposti.  Bergamo sopisi siis hyvin myös kaveriksi toiselle sosiaaliselle koiralle jolta voisi oppia lisää kotikoiran taitoja.

Pentukoiran kanssa opettelemista on aina paljon, ja Bergamon kohdallakin etenkin yksinoloa täytyy harjoitella alusta saakka, sillä yksin jäädessään se saattaa haukkua ja askarrella omiaan, kuten luontevaa tuon ikäiselle aktiiviselle naperolle onkin. Bergamo on mestari suolistamaan pehmoleluja! Omistajan tarvitsee siis olla valmis panostamaan yksinolon harjoitteluun ja kerrostaloasuntoon ottamista tulee tarkoin harkita.

Tuttujen ihmisten kanssa Bergamo on reipas, mutta uusille ihmisille vielä alistuva. Uudet tilanteet, kuten eläinlääkärillä käynti jännittävät myös jonkun verran.

Kaiken kaikkiaan Bergamo on pehmeäluonteinen ja mukava junnu, josta saa positiivisella vahvistamisella reippaan lenkkikaverin.

11.5.2016
Bergamo on touhukkaan oloinen kaveri. Se ujostelee vähän vieraita, mutta antaa rapsutella ja on alistuvan oloinen. On kiltisti kotihoitajan käsiteltävänä. Pieni koira, eikä varmasti kasvakaan kovin suureksi.

6.6.2016
Terveisiä Romanian kotihoidosta: “Ollaan harjoteltu vähän uusia juttuja, istumista, valjaitten pitämistä ja tänään kävimme supermarketin parkkipaikalla ihmettelemässä maailmaa oman pihan ulkopuolelta ja tehtiin samalla ensimmäinen hihnakävelyharjoitus.

Istumaanopettelu on ollut namien avulla helppoa ja Bergamo tuntuu oppivan nopeasti. Yhdessä puuhaaminen on sen mielestä tosi hauskaa, vaikka pihalla vain hengaillessa se on itsenäinen ja touhuaa omia juttujaan, eikä kyhnää vieressä. Se on hyvä kaveri samassa taloudessa asuvan nuoremman uroksen kanssa ja seurailee usein sitä. Bergamo on myös loistava puutarhan raivaaja, joskaan ei osaa erotella repiikö se juurineen ylös ruusupuskan vai rikkaruohoja.

Valjaitten pukeminen on  jännää ja siihen se suhtautuu vielä samoin kuin muihinkin jännittäviin ja uusiin asioihin, rauhoittelemalla ja alistumalla ja menemällä lyttyyn maahan. Kun ne sitten on saatu päälle, se ei niitä huomaakaan ja on ihan normaali.

Hihnassa kävely oli aluksi tosi jännittävää, samoin kuin uusi ympäristö, mutta pikkuhiljaa se alkoi rentoutua ja liikkumaan. Ensin hihnan mitan verran tuli luo syömään nameja ja kohta jo otettiin askelia yhdessä. Koira rentoutuu todella nopeasti kun sitä kehuu ja tsemppaa jatkamaan. Noin 15 min jälkeen se jo käveli melko hyvin mukana. Lyttykasasta tuli vartissa se sama ryhdikäs tepsuttelija mikä se on kotipihassa. Uskon että se ei vaadi ihan kauheasti ollakseen iloinen ja sosiaalinen pikkukoira kaikkialla. Lempeää kannustamista ja paljon uusia kokemuksia!”

20.8.2016
Bergamo jatkaa kotihoitolaisuuttaan nyt Suomessa.

28.8.2016.
Bergamo on saanut mitä parhaan kodin, joka on sitoutunut työstämään sen eroahdistusta ja tarjoamaan touhukkaalle pikkukaverille liikuntaa ja virikkeitä. Sekä koiran että perheen osalta kyseessä oli rakkaus ensikohtaamisella!


Pentua harkitsevalla on suuri vastuu. Omat resurssit on ehdottoman tärkeää punnita huolella. Ajan, motivaation ja sitoutuneisuuden täytyy olla kohdallaan. Pentua harkitessa täytyy muistaa, että mm. sisäsiisteys on opeteltava alusta lähtien, hihnakäytös on täysin uusi asia, muihin koiriin tutustumistakin saattaa joutua harjoittelemaan eikä yksinolo suju heti itsestään. Tavaratkin saattavat päätyä tylsistyneen ja aktiivisen pennun kitaan ja leluiksi ihan vain vahingossa. Pentu tarvitsee paljon selkeitä rajoja, johdonmukaista, positiiviseen palkitsemiseen keskittyvää koulutusta ja rakkautta kasvaakseen tasapainoiseksi aikuiseksi.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutuessa muuttua.

Bergamo saapuu Suomeen kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Bergamo on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenkotiutuvan koiran oppaaseen, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Bergamon yhteyshenkilö on Noora Lindroos.

 

Pikkuinen Bergamo ensimmäistä kertaa hihnalenkillä 6/2016.

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.