Päivitetty 07.08.2023

Kodin saanut koira: BETTE


Syntymäaika: 10/2020
Sukupuoli: Narttu
Sijainti: Romaniassa (One Rescue Association)
Steriloitu

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta
9.3.2023

Adina Vladut on eläinlääkäri, joka omistaa yhdessä miehensä Dragos Vladutin kanssa Onevet-klinikan. Eläinlääkäriklinikka OneVet on yksi Kulkurien keskeisimmistä yhteistyötahoista. Vuodesta 2012 lähtien jokainen Kulkurien adoptio-ohjelman läpikäynyt koira on kulkenut OneVetin kautta huolellisen yhdessä laaditun prosessin läpi. Eläinlääkärin työnsä lisäksi Dr. Adina käyttää kaiken aikansa kodittomien koirien auttamiseen. Adina perusti One Rescue Association -yhdistyksen vuonna 2017 ja yhdistyksellä on tarha Cosobassa noin puolen tunnin matkan päässä Bukarestista. Tarhalla asuu noin 400 koiraa. One Rescue Associationin tarha on kuitenkin romanialaisittain hyvä, sillä siellä on päivittäin eläinlääkäri ja useita koirien hoidosta vastaavia työntekijöitä ja koirien elinolosuhteita pyritään parantamaan jatkuvasti.

Adina on lisäksi yksi Kulkurien säännöllisistä yhteistyökumppaneista kohdemaan sterilointien parissa ja niin hänelle kuin meillekin on tärkeää tehdä jatkuvaa, kestävää eläinsuojelutyötä Romanian kodittomien koirien ongelman ratkaisemisen eteen, jotta yhtenä päivänä kodittomia koiria ei syntyisi enää niin paljon kodittomiksi. Cosoban tarhan yhteydessä sijaitseekin yhteistyössä rakennettu sterilointiklinikka, jonne koirien ja kissojen omistajat saavat tuoda lemmikkejään maksuttomaan sterilointiin viikoittain.

Bette on hylätty Cosoban tarhalle vuoden 2021 syksyllä. Niihin aikoihin tarhalle hylättiin parin kuukauden aikana todella iso määrä pentuja, josta ei ole tarkempia tietoja mistä ja miten ovat päättyneet tarhalle. Bette kulkee vapaana tarhalla ja tulee hyvin toimeen toisten koirien kanssa. Jollain koiralla on kuitenkin mennyt hermot Betteen, sillä sitä on purtu kylkeen ja siitä on jäänyt iso jälki.

Ihana Bette on ujo ja hän jännittää selvästi uusia ihmisiä. Bette on tavattu useita kertoja eri vierailujen aikana ja hän vaikuttaa nykyisin olevan reippaampi kuin ensimmäisillä kerroilla. Usein Bette on aluksi jännittynyt. Niillä kerroilla, kun Bette on tavattu uudestaan seuraavana päivänä, hän tuntuu jo tunnistavan vieraat. Myös olemuksessa nähtiin iso ero, hän oli paljon rennompi toisena päivänä. Oikeassa ympäristössä ja ajan kanssa hänestä todennäköisesti kuorituisi rohkea kotikoira.

Betten tulevassa kodissa olisi hyvä olla entuudestaan koirakokemusta ja myös osaamista koiran elekielestä. Bette todennäköisesti tulee tarvitsemaan aikaa rohkaistuakseen ja luottaakseen ihmisiin uudessa ympäristössä. Bette etsiikin kotia, jossa on aikaa ja ymmärrystä totuttaa tyttöä rauhassa ja kärsivällisesti kotikoiran elämään. Parasta olisikin löytää Bettelle epävarmoista, ujoista tai aroista koirista kokemusta ja tietämystä omaava koti. Bette todennäköisesti myös hyötyisi reippaasta koirakaverista uudessa kodissaan, mutta vielä tärkeämpää olisi löytää koti rauhalliselta alueelta.

Bette on myös kuvattu röntgenissä maaliskuussa 2022 huomatun ontumisen vuoksi. Saimme kuvista lausunnon kotimaiselta ortopediltä: “Ontuman syy ei kyllä kuvista selviä. Ehkä tosiaan oikean etujalan alueella harventumaa tyypillisessä kohdassa proc coronoideuksessa, vasemmasta ei tainnut olla toisen suunnan kuvia ollenkaan. Selkeää nivelrikkoa ei kuvissa näy. Kyynärnivelen irtopala johtaa aina nivelrikkoon, mutta diagnoosia en näiden kuvien perusteella tekisi.”

Bette on kooltaan noin 55 cm ja painaa 15 -17kg.

Päivitykset

7.8.2023

Bette saapui Suomeen 29.7.2023 ja pääsi aloittamaan uuden elämän oman perheen parissa.

6.6.2023

Bette ei vielä tiedä millaisen käänteen hänen elämänsä juuri sai: hänet on varattu ikiomaan loppuelämän kotiin, jossa häntä odottelee jo muutama Kulkureita adoptoitu koirakaveri. Onnea Bette ja perhe!

9.3.2023

Tällä vierailulla Bette tavattiin pihalla, jossa se oleilee vapaana. Koko vierailun ajan Bette hengailee vieraiden takana, mutta syö kuitenkin nameja kädestä. Bette vaikuttaa liikuskelevan paljon Marilyn M:n kanssa. Bette selvästi varoo muita koiria ja jää sen vuoksi taka-alalle. Bette ilostuu Adinasta ja Stefaniesta, joka on tavannut Betten aiemminkin. Bette vaikuttaa oleven reippaampi kuin aiemmilla vierailukerroilla.

1.11.2022

Aktiivimme tapasivat Betten jälleen syyskuussa. Bette on muuttanut takarivin häkkiin yhdessä Whitney H:n ja uroskoiran kanssa. Häkkikokoonpano ei ole tällä hetkellä sopiva, koska Whitney H pomottaa Adinan mukaan Betteä eikä päästä tätä esimerkiksi syömään. Bette onkin laihassa kunnossa. Meidän tavatessa koirien kesken ei tule konflikteja vaikka syövät esimerkiksi samasta kädestä herkkuja. Bette on rauhallinen ja kiinnostunut ihmisistä. Ottaa kädestä namit ja rohmuaakin ne vauhdikkaasti. Ei anna koskea, vaikka pysytteleekin lähellä. Bette nähtiin vielä reissun lopussa toistamiseen ja silloin se oli siirretty sisäpihalle, jossa sille valitettavasti myös ärhenneltiin paljon muiden koirien toimesta. Mistä löytyisi se ymmärtäväinen koti, joka voisi tarjota Bettelle pääsylipun pois tarhalta?

15.6.2022

Aktiivimme tapasivat Betten kesäkuun alussa. Tällöin Betten ei huomattu enää ontuvan, kuten aiemmilla kerroilla. Bette seuraili aktiiveita pitkin päivää tarhalla ja hengaili heidän vieressään pidempiäkin aikoja, katsellen ja haistellen vieraita. Kosketusta ja suoraa huomiota Bette jännitti edelleen, mutta oli tottumattomuudesta huolimatta selvästi kiinnostunut ihmisistä ja nautti saamistaan nameista (jopa niin paljon, että hakeutui myös apajille kun muut koirat saivat nameja). Tutusta Adinasta Bette pitää paljon. Tavattaessa Bette asui pihalla vapaana ja nautti, kun saa juosta siellä vapaasti.

26.3.2022

Ontuu toista edelleen etujalkaa hiukan. Sen on nähty hyppivän paddockia vasten, jolloin sisällä ollut koira tarttunut jalasta kiinni ja vetänyt. Arvellaan, että ontuminen johtuisi tästä. Bette tulee ihmisen luo ja on kiinnostunut sekä ihmisestä että nameista. Tutun ihmisen nähdessään ilahtuu todella paljon ja hypähtelee riemuissaan.  Nameista irvistää muille koirille, eikä väistä resurssitilanteessa, vaan puolustaa omaisuuttaan. Kaiken kaikkiaan kuitenkin pärjää hyvin pihan koiraporukassa ja menee paljon omia menojaan ja tekee laajoja liikkeitä pitkin pihamaata. Haukkuu silloin kun muutkin haukkuvat.

12.1.2022

Bette on ihana “feikkisakemanni”, jolla hirveän isot korvat. Bette ontuu vasenta etujalkaa ja Adinan mukaan johtuu siitä, että on luultavasti tapellut jonkun toisen koiran kanssa. Asiaa ei siis sen enempää ole tutkittu. Bette hakee meiltä nameja reippaana ja odottelee edelleen sitä omaa ihmistä, joka voisi tarjota tälle sulokorvalle loppuelämän kodin.

8.11.2021

Bette asuu pihalla vapaana laumassa. Hän ottaa nameja kädestä, mutta pitää pientä etäisyyttä. Adinan mukaan Bette on ujompi tyyppi. On luontevasti ja sopuisasti koiralaumassa. Kiinnostuu kyykkyyn menevästä ihmisestä ja tulee uteliaasti ja reippaasti haistelemaan. Vähän tottumattoman oloinen, mutta ei niinkään arka. Ulkomuodoltaan Bette on upea, solakka koira. 

20.10.2021

Bette tulee etsimään omaa kotiaan Kulkurien adoptiohjelmaan. <3

________________________________________________________________________________

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Bette saapuu Suomeen kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Bette on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Yhteyshenkilö: Laura Arala

12

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.