Päivitetty 06.07.2022

Kotia etsivä koira: BETTE


Syntymäaika: 10/2020
Sukupuoli: Narttu
Sijainti: Romaniassa (One Rescue Association)
Steriloitu

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta
15
.6.2022

Adina Vladut on eläinlääkäri, joka omistaa yhdessä miehensä Dragos Vladutin kanssa Onevet-klinikan. Eläinlääkäriklinikka OneVet on yksi Kulkurien keskeisimmistä yhteistyötahoista. Vuodesta 2012 lähtien jokainen Kulkurien adoptio-ohjelman läpikäynyt koira on kulkenut OneVetin kautta huolellisen yhdessä laaditun prosessin läpi. Eläinlääkärin työnsä lisäksi Dr. Adina käyttää kaiken aikansa kodittomien koirien auttamiseen. Adina perusti One Rescue Association -yhdistyksen vuonna 2017 ja yhdistyksellä on tarha Cosobassa noin puolen tunnin matkan päässä Bukarestista. Tarhalla asuu useita satoja koiria. One Rescue Associationin tarha on kuitenkin romanialaisittain hyvä, sillä siellä on päivittäin eläinlääkäri, koirat hoidetaan ja niiden elinolosuhteita pyritään parantamaan jatkuvasti.

Arviolta noin vuoden ikäinen Bette on hylätty Cosoban tarhalle viime vuoden syksyllä. Niihin aikoihin tarhalle hylättiin parin kuukauden aikana todella iso määrä pentuja, josta ei ole tarkempia tietoja mistä ja miten ovat päättyneet tarhalle. Bette kulkee vapaana tarhalla ja tulee hyvin toimeen toisten koirien kanssa. Jollain koiralla on kuitenkin mennyt hermot Betteen, sillä sitä on purtu kylkeen ja siitä on jäänyt iso jälki.

Ihana Bette on ujo ja hän jännittää selvästi uusia ihmisiä. Kulkureiden aktiivit kävivät elokuussa Cosoban tarhalla ja ensimmäisenä päivänä Bette ei lähestynyt vaan pysyi etäisyydellä ja haukkui erittäin paljon epäluuloisena. Toisena päivänä Bette tunnisti jo vieraat ja oli huomattavasti hiljaisempi sekä tuli jopa hakemaan nameja vierailta. Myös olemuksessa oli iso ero, hän oli paljon rennompi toisena päivänä. Oikeassa ympäristössä ja ajan kanssa hänestä todennäköisesti kuorituisi rohkea kotikoira, sillä Bette selvästi oli kiinnostunut ja utelias näinkin lyhyessä ajassa. Toisena vierailupäivänä Bette myös seurasi  aktiiveja pihalla ja pysytteli lähellä.

Betten tulevassa kodissa olisi hyvä olla entuudestaan koirakokemusta ja myös osaamista koiran elekielestä. Bette todennäköisesti tulee tarvitsemaan aikaa rohkaistuakseen ja luottaakseen ihmisiin uudessa ympäristössä. Bette etsiikin kotia, jossa on aikaa ja ymmärrystä totuttaa tyttöä rauhassa ja kärsivällisesti kotikoiran elämään. Parasta olisikin löytää Bettelle epävarmoista, ujoista tai aroista koirista kokemusta ja tietämystä omaava koti. Bette todennäköisesti myös hyötyisi reippaasta koirakaverista uudessa kodissaan, mutta vielä tärkeämpää olisi löytää koti rauhalliselta alueelta.

Bette on myös kuvattu röntgenissä maaliskuussa 2022 huomatun ontumisen vuoksi. Saimme kuvista lausunnon kotimaiselta ortopediltä: “Ontuman syy ei kyllä kuvista selviä. Ehkä tosiaan oikean etujalan alueella harventumaa tyypillisessä kohdassa proc coronoideuksessa, vasemmasta ei tainnut olla toisen suunnan kuvia ollenkaan. Selkeää nivelrikkoa ei kuvissa näy. Kyynärnivelen irtopala johtaa aina nivelrikkoon, mutta diagnoosia en näiden kuvien perusteella tekisi.”

Bette on kooltaan noin 55 cm ja painaa 15 -17kg.

Päivitykset

15.6.2022

Aktiivimme tapasivat Betten kesäkuun alussa. Tällöin Betten ei huomattu enää ontuvan, kuten aiemmilla kerroilla. Bette seuraili aktiiveita pitkin päivää tarhalla ja hengaili heidän vieressään pidempiäkin aikoja, katsellen ja haistellen vieraita. Kosketusta ja suoraa huomiota Bette jännitti edelleen, mutta oli tottumattomuudesta huolimatta selvästi kiinnostunut ihmisistä ja nautti saamistaan nameista (jopa niin paljon, että hakeutui myös apajille kun muut koirat saivat nameja). Tutusta Adinasta Bette pitää paljon. Tavattaessa Bette asui pihalla vapaana ja nautti, kun saa juosta siellä vapaasti.

26.3.2022

Ontuu toista edelleen etujalkaa hiukan. Sen on nähty hyppivän paddockia vasten, jolloin sisällä ollut koira tarttunut jalasta kiinni ja vetänyt. Arvellaan, että ontuminen johtuisi tästä. Bette tulee ihmisen luo ja on kiinnostunut sekä ihmisestä että nameista. Tutun ihmisen nähdessään ilahtuu todella paljon ja hypähtelee riemuissaan.  Nameista irvistää muille koirille, eikä väistä resurssitilanteessa, vaan puolustaa omaisuuttaan. Kaiken kaikkiaan kuitenkin pärjää hyvin pihan koiraporukassa ja menee paljon omia menojaan ja tekee laajoja liikkeitä pitkin pihamaata. Haukkuu silloin kun muutkin haukkuvat.

12.1.2022

Bette on ihana “feikkisakemanni”, jolla hirveän isot korvat. Bette ontuu vasenta etujalkaa ja Adinan mukaan johtuu siitä, että on luultavasti tapellut jonkun toisen koiran kanssa. Asiaa ei siis sen enempää ole tutkittu. Bette hakee meiltä nameja reippaana ja odottelee edelleen sitä omaa ihmistä, joka voisi tarjota tälle sulokorvalle loppuelämän kodin.

8.11.2021

Bette asuu pihalla vapaana laumassa. Hän ottaa nameja kädestä, mutta pitää pientä etäisyyttä. Adinan mukaan Bette on ujompi tyyppi. On luontevasti ja sopuisasti koiralaumassa. Kiinnostuu kyykkyyn menevästä ihmisestä ja tulee uteliaasti ja reippaasti haistelemaan. Vähän tottumattoman oloinen, mutta ei niinkään arka. Ulkomuodoltaan Bette on upea, solakka koira. 

20.10.2021

Bette tulee etsimään omaa kotiaan Kulkurien adoptiohjelmaan. <3

________________________________________________________________________________

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Bette saapuu Suomeen kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Bette on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Yhteyshenkilö: Laura Arala

12

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.