Päivitetty 05.11.2020

Kodin saanut koira: BETTI


Syntymäaika: Noin 7/2019
Sukupuoli: Narttu
Sijainti: Suomessa (Vantaa)
Steriloitu

 


Perustiedot ja tausta
(päivitetty 22.10.2020)

Luiza Mandru asuu miehensä kanssa Gradistean kylässä Romaniassa, omakotitalossa jonka piha on kuin pieni kotitarha koirille. Romaniassa Betti asui Luizan suojissa sen jälkeen, kun Bettin omistaja hylkäsi tytön.

Bettillä on Romaniassa ollut omistaja, mutta Betti karkasi tämän pihalta usein. Viimeisen kerran palattuaan, omistaja ilmoitti ettei halua enää pitää koiraa, koska on myös jahdannut kanoja, karkailujensa ohella. Betti on asunut aiemmin toisen nartun kanssa, jonka jälkeen jäi asumaan yksin Luizan naapuriin yhteen tyhjään huoneeseen.  Betti muutti Suomeen omaan kotiin heinäkuussa 2020.

Aina elämä ei mene suunnitelmien mukaan. Oltuaan Suomessa vähän vajaa kolme kuukautta, Betti palaa kotia etsiviin koiriin. Bettillä ei ole Suomessa ollessaan stressitasot päässeet kunnolla laskemaan ja jossain tilanteissa Betti näykki perheen lasta. Tästä johtuen Bettistä päätettiin luopua ja hän on nyt kotihoidossa Vantaalla. Bettiä ei luovuteta kotiin, jossa on pieniä lapsia (alle 10-v) eikä myöskään vilkkaan kaupungin keskustaan. Bettin ei lähtökohtaisesti luovuteta myöskään ensimmäiseksi omaksi koiraksi.

Sylikoiran ulkonäöstä huolimatta Betti ei ole sohvan nurkkaan sopiva suloinen pikkuhauva. Betti on kyllä oikein suloinen, mutta tyttönen vaatii reippaanlaisesti liikuntaa ja virikkeitä pysyäkseen tyytyväisenä. Bettille etsitään kotia, jossa on jo aikaisempaa koirakokemusta mieluiten terriereistä ja jossa ymmärretään siten Bettin terrierimäistä luonnetta.  Betti viihtyisi parhaiten kodissa, joka on valmis panostamaan yhteisiin aktiviteetteihin treenikentällä ja/tai arjessa. Betti saattaisi nauttia vaikka rally-tokon tai nose workin harrastamisesta. Betti voisi sopia myös esimerkiksi kaverikoiratoimintaan. Hän hakeutuu mielellään ihmisten lähellä hakemaan rapsutuksia ja huomiota. Uudet tuttavuudet eivät pelota Bettiä, vaan hän menee iloisesti tutustumaan kaikkiin ihmisiin.

Ulkona on paljon virikkeitä, jotka kiinnostavat Bettiä. Bettin haasteena onkin kauniisti hihnassa käveleminen. Betti vetää, sinkoilee puolelta toiselle ja reagoi ulkona voimakkaasti toisiin koiriin. Tytön kanssa onkin vielä harjoiteltava kauniisti hihnassa kävelyä ja toisten koirien rauhassa ohittamista. Tulevassa perheessä tuleekin ymmärtää, että tämä harjoittelu voi viedä aikaa ja siihen on tärkeää sitoutua pitkäjännitteisesti. Olisikin hyvä, jos tulevalla perheellä olisi aikaisempaa kokemusta vastaavanlaisesta harjoittelusta.

Kotihoidossa Betti asuu kerrostalossa, eikä siellä ole toistaiseksi haukkunut rapun äänille. Betti voisi siten asua kerrostalossa, jos kerrostalo sijaitsee rauhallisella alueella. Bettiä jännittää ulkona kovat äänet ja isot liikkuvat asiat, kuten bussit ja rekat. Tästä syystä vilkas kaupungin keskusta ei olekaan Bettille sopiva asuinpaikka, vaan kodin tulee olla rauhallisemmalla alueella. Betti on osannut olla kotona yksin eikä ole osoittanut eroahdistuksen merkkejä. Hoitotoimenpiteet, kuten kynsien leikkuu, hieman jännittävät vielä Bettiä. Autossa matkustaminen on Bettistä ollut jännittävää ja tämä aiheuttaa hänelle matkapahoinvointia. Kotihoidossa Betti on ollut sisäsiisti.

Betti on riistaviettinen ja ulkona se näkyy niin, että hän lähtisi mielellään lintujen ja pupujen perään. Bettiä ei voi pitää irti tästä syystä, ei edes omalla aidatulla pihalla. Betti osaa kiivetä korkeankin aidan yli nähdessään jotain kiinnostavaa. Voi olla, että Bettiä ei tulevaisuudessakaan voi pitää vapaana korkeasta riistavietistä johtuen. Riistaviestistä johtuen Betti ei sovellu kissojen tai pupujen kaveriksi samaan kotiin.

Bettillä voisi kuitenkin oikein mielellään uudessa kodissa olla leikkisä koirakaveri. Betti tulee hyvin toimeen kotihoitopaikan koirien kanssa, vaikka nämä eivät olekaan kovin innokaita leikkikavereita, senioreita kun ovat molemmat. Betti yrittää kuitenkin sitkeästi haastaa molempia hoitopaikan koirakavereita leikkimään ja välillä uroskoira on leikkiin lähtenyt mukaan. Siten oma innokas leikkikaveri tulevassa kodissa olisi Bettistä varmasti iso plussa.

Betti on pieni ja hoikka koira, jonka koko on vajaat 30cm ja noin 5kg. Betti on malliltaan pitkäselkäinen, joten paino on tärkeää pitää kurissa, jotta selkä ja nivelet eivät rasitu liikaa. Bettin terrierimäistä turkkia on myös hoidettava ja trimmattava tarpeen mukaan.

Betti on kotihoidossa Vantaalla, jonne sitä pääsee tapaamaan sovitusti adoptiohaastattelujen jälkeen.

Päivitykset
5.11.2020
Vauhdikas Betti oli vauhdikas myös kodin saamisessa. Tänään tämä suloinen karvanaama pakkasi kassinsa kotihoidossa ja lähti taakseen katsomatta uuden oman ihmisensä matkaan. Onnea yhteiseen tulevaisuuteen Betti ja perhe!

24.10.2020
Betti kävi eläinlääkärissä rokotusten uusinnassa. Samalla käynnillä Bettillä todettiin virtsakiteitä ja hän syö nyt erikoisruokaa tästä johtuen. Tulevan perheen onkin hyvä varautua siihen, että erikoisruoka voi olla tarpeen pitkään tai jopa pysyvästi Bettin kohdalla. Lääkärikäynti jännitti Bettiä, mutta hän antoi nätisti tehdä tutkimukset ja palautui jännittävästä tilanteesta nopeasti. Tällä kertaa automatkakin sujui ilman pahoinvointia.

19.10.2020
Lisätty kuvia Bettistä.

9.10.2020
Betti palaa kotia etsiviin koiriin.

18.7.2020
Betti saapui tänään Suomeen perheensä luokse.

14.3.2020
Betti on varattu omaan kotiin.


Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen.

Kotihoidossa oleva koira on päässyt jo hieman harjoittelemaan perhekoiralle tärkeitä taitoja. Kaiken uuden opettelu on kuitenkin vielä aivan alussa, eikä voida olettaa että kotihoidon kautta tuleva koira olisi valmiiksi täysin koulutettu. Tiedossa on varmasti myös omassa kodissa töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Kotihoidossa olevan koiran luonteesta ja tavoista saadaan tarhaolosuhteissa tehtyjä havaintoja enemmän tietoa. Koiran luonne muovautuu kuitenkin kaikkien sen saamien kokemusten kautta ja isossa roolissa on myös lopullisen kodin tapahtumat. Koiran käytös voi ajan ja kotiutumisen myötä vielä muuttua.

Betti on ennen Suomeen saapumista steriloitu, asianmukaisesti rokotettu, ulko- ja sisäloishäädetty ja testattu useiden sairauksien varalta. Lisäksi Betti on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin  luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Bettin yhteyshenkilö on Mari Jokinen.

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.