Kotia etsivä koira: BIFI (Shy Girls)

Kaunis, ujo rouva etsii rauhalliselta seudulta kotia, jossa olisi koirakaveri odottamassa.
Syntymäaika: 5/2016
Sukupuoli: narttu
steriloitu
Sijainti: Romaniassa (M.G. Rescue)
Kokoarvio: 45 cm / 20 kg

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta
26.2.2024

Mihai Grigorie on romanialainen eläinsuojelija ja eläinlääkäri, joka on mahdollisimman monia eläimiä auttaakseen perustanut M.G. Rescue -nimellä toimivan tarhan, noin 30 kilometrin päähän Bukarestista. Kulkurit on tehnyt yhteistyötä Mihain kanssa useiden vuosien ajan. Tarhalla asuu kerrallaan noin 50-60 koiraa ja niistä huolehtii päivittäin Mihain lisäksi yksi työntekijä. Tarhaa on rakennettu vuosien ajan ja sitä parannetaan edelleen jatkuvasti. Mihai haaveilee myös saavansa tarhan yhteyteen tilat sterilointien tekemiseen, jotta hän pystyisi jatkossa keskittymään entistä enemmän kodittomien koirien tilanteen ennaltaehkäisyyn kestävän eläinsuojelutyön keinoin. Tarhalla elää kodittomien koirien lisäksi myös muita rescue-eläimiä, kuten kissoja, lehmiä, lintueläimiä, vuohia ja hevosia.

Vuonna 2016 Bifi löytyi sisaruksineen hylättynä Mihain tarhan edustalta, muovipussiin suljettuna. Kaikki kuusi sisarusta oli heitetty ohi ajavasta autosta, ja samaan paikkaan oli hylätty myös niiden emo. Emo ikävä kyllä menehtyi melko pian tarhalle päätymisen jälkeen, mutta Bifin neljää veljeä potkaisi onni, sillä ne saivat kodit. Vain pentueen työt, Bifi ja Schatzi, jäivät vaille koteja ja ovat eläneet nyt jo useamman vuoden Mihain tarhalla.

Luonteeltaan Bifi on rauhallinen, eikä se juuri hauku tarhalla. Tämän lisäksi se on kovin ujo ja ihmisiin tottumaton, joskin jonkin verran reippaampi kuin sisarensa Schatzi. Bifi-rukka on arka ihmisten kosketukselle ja eikä oma-aloitteisesti lähesty ihmisiä. Bifi oli joitain vuosia sitten hetken Kulkurien adoptio-ohjelmassa, mutta otettiin pois arkuuden vuoksi. Tyttö on kuitenkin kehittynyt iän myötä rohkeampaan suuntaan ja Mihain mielestä Bifissä on potentiaalia kotikoiraksi. On kuitenkin tärkeää ymmärtää, että Bifillä ei ole kokemusta muusta elämästä kuin tarhasta ja uuteen ympäristöön muuttaminen tulee olemaan sille äärimmäisen jännittävää ja voi kestää pitkäänkin, että Bifi kotiutuu uuteen kotiinsa. Nopeat ja yhtäkkiset liikkeet pelottavat Bifiä, joten Bifiä ei tulla luovuttamaan lapsiperheeseen tai kotiin, jossa on kovin vilkas elämänmeno. Kuten aina arkojen koirien kohdalla, olisi erittäin tärkeää, että tulevassa kodissa olisi Bifille sosiaalinen ja rauhallinen koirakaveri, johon Bifi voisi tukeutua uudessa ja haastavassa tilanteessa. Koiratonta kotia voidaan harkita tapauskohtaisesti erittäin perustelluissa tapauksissa.

Bifi ei ole tottunut kovin vilkkaaseen ympäristöön, joten se etsii kotia rauhallisesta paikasta, kaupungin tai lähiönkään vilinä ei sovi sille. Ihannekoti olisi omakotitalo omalla, aidatulla pihalla taajaman ulkopuolella, mutta muitakin vaihtoehtoja voidaan harkita tapauskohtaisesti. Bifiä ei tulla luovuttamaan ensimmäiseksi koiraksi, vaan on äärimmäisen tärkeää, että tulevalla omistajalla on entuudestaan kokemusta vetäytyvistä koirista, hyvä koiranlukutaito ja käytännön kokemusta koiran kouluttamisesta koiralähtöisin menetelmin. Kokemus rescuekoirista katsotaan eduksi.

Bifi on noin 45 cm korkea ja painaa noin 20 kiloa, eli pienehkö keskikokoinen koira.

Päivitykset

26.2.2024

Bifi tavattiin jälleen helmikuussa. Bifi tulee haistelemaan vieraita häkin läpi ja vaikuttaa kiinnostuneelta sekä iloiselta. Vieraiden mennessä häkkiin Bifi menee aluksi piiloon, käy kurkkimassa kuitenkin. Kun vieras menee koskemaan, Bifi alistuu ja antaa rauhoittavia signaaleja. On selvästi utelias, mutta jännittää myös aika paljon. Uskaltautuu kuitenkin nuuskimaan kameraa ja ihmistä.

16.1.2024

Bifi tavattiin lokakuun tarhavierailuilla. Bifi asuu tällä hetkellä samassa häkissä Kuoman kanssa.

Bifi syö nameja vieraan kädestä häkin läpi. Kun yksi aktiiveista meni häkkiin, uskaltautuu Bifi kurottamaan nameja myös silloin tämän kädestä.  Bifi lähestyy vierasta itsenäisesti, ei siis vaikuta kaipaavaan toisen koiran tukea tässä tilanteessa. Bifi käy tauottamassa kopissa, mutta palaa toistuvasti ihmisen luo. Vieras ihminen ei kuitenkaan saa koskea tai käsitellä Bifiä.

Bifi haistelee ihmistä huolellisesti takaa, jos ihminen kyykyssä eikä liiku, eikä katso kohti. Bifi nuuhkii myös kännykän, mutta säpsyy heti pois, jos ihminen liikahtaa. Vierailun aikana viereiseen häkkiin koirille annettiin katsottavaksi nenäliina, vieruskaverit eivät siitä välittäneet, mutta Bifi tunki kuononsa häkin läpi, varasti nenäliinan ja vie ylpeänä koppiin tutkittavaksi. Bifi on kaikessa tottumattomuudessaan hurjan suloinen koira.

22.6.2023

Bifi tavataan pitkästä aikaa toukokuun tarhavierailulla. Vierailijat ovat ensin häkin ulkopuolella ja Bifi ottaa alusta alkaen nameja kädestä ja menee leikkiasentoon pyytäen samalla lisää nameja. Peruuttaa kylläkin usein namien oton jälkeen, mutta palaa aina ihmisen luo. Bifi säpähtelee aika paljon ja pelästyy kun namipussi putoaa. Bifi on tosi kiinnostunut kun yksi vierailijoista sitoo kengännauhat – tuijottelee, että mitä tässä tapahtuu. Muutenkin Bifi on hurjan kiinnostunut ihmisestä, vaikka aranpuoleinen onkin. Bifi ja Kuoma rähisi vähän keskenään kun vierailijat olivat viereisessä (D-Teamin) häkissä ja siellä tipahti herkku Bifin ja Kuoman häkkiin. Bifillä siis vähän resurssiaggressiivisuutta siis Kuoman kanssa ainakin tällaisessa jännittävässä tilanteessa jännittyneenä ja kiihtyneenä.

1.11.2022

Aktiivimme tapasivat Bifin syyskuussa. Vierailun alussa Mihai menee ensin itsekseen häkkiin ja Bifi syö Mihain kädestä ujosti ja varoen herkut kopin suuaukolla. Aktiivien mennessä häkkiin hakeutuu Bifi koppiin piiloon ja menee pedilleen kerälle makoilemaan. Jännittää kameraa, käyttää rauhoittavia eleitä. Syö kuitenkin namit vieraan kädestä, kun tarjoaa ne Bifille petiin saakka. Bifi jännittää myös Mihaita, mutta vieraita enemmän.

26.3.2022

Mihai tuo shy girlit ulos ja Bifi lähtee rallittamaan pihaa ympäri. On onnessaan, kun saa juoksennella ja tuulettaa tunteitaan. Käy moikkaamassa meitä, haistelee ja syö kädestä. On reippaampi kuin siskonsa Schatzi. Juoksentelee rennosti meidän ohi, eikä häiriinny häkissä haukkuvista koirista. Ovat reipastuneet kivasti. Vähän tottumaton ihmisiin, mutta ei tukeudu siskoonsa.

18.3.2022

Aktiivit vierailivat joulukuussa 2021 tarhalla ja tapasivat Bifin nopeasti. Bifi pysyi kopissa ja Mihai kävi hakemassa hänet ulos ja päästi vapaaksi. Tilanne oli Bifille niin jännittävä, että tyttö lähti juoksemaan poispäin vieraista.

9.9.2021
Aktiivimme vierailivat elokuussa Romaniassa ja tapasivat reissullaan myös M.G. Rescuen herttaiset kaunottaret, Shy Girlsit. Selvästi viime kohtaamisesta reipastuneet tytöt päästettiin yhteisestä paddockistaan vapaaksi tarhan sisäpihalle, jossa vieraiden kohtaaminen on hieman helpompaa kuin sisällä häkissä. Innoissaan juoksevat, aktiiviset ja eläväiset sisarukset ovat kovin ketteriä pinkoessaan edestakaisin. Liikkeissä on jotain sellaista, joka saa tytöt näyttämään minikokoisilta susilta.

Päästyään ulos omasta paddockistaan Bifi kiertää pihaa ympäröiviä häkkejä. Se saa vastaansa häkeissä asuvien koirien haukut, mutta ei ole itse millänsäkään, ei vastaa haukkuun. Bifi kohtaa vieraita ihmisiään jonkin verran sisartaan Shatzia rohkeammin, se hakee herkkuja vieraiden kädestä ja juoksentee välillä kuin helpottaakseen ihmisten aiheuttamaa jännitystä ja innostusta. Kun vieraat ovat olleet paikalla muutamia minuutteja, Bifi oikein villiintyy ja rohkaistuu silmissä: Se tulee oma-aloitteisesti vieraiden luo kerjäämään nameja ja Elina-aktiivimme lässytellessä se tekee lähempää tuttavuutta Elinaan. Bifi on ihmisiin tottumaton, mutta sen uteliaisuus ja rohkeus saavat uskomaan, että oikeanlaisessa ympäristössä ja positiivisten kokemusten myötä nyt vallalla oleva ujous saattaa karista paljonkin.

Lisätty videoita ja kuvia!

22.6.2021
Bifi sai uuden mahdollisuuden päästyään uudelleen Kulkurien adoptio-ohjelmaan kotia etsimään.

______________________________________________________________________________________________________________________________________

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Bifi saapuu Romaniasta Suomeen steriloituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Bifi on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Bifin  kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Yhteyshenkilö: Laura Arala

 

Mitä sinun tulisi huomioida ennen
rescuekoiran adoptiota?

Tietoa adoptioprosessista

Usein kysytyt kysymykset

Opas rescuekoiran adoptoijalle

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Koirat saapuvat Romaniasta Suomeen steriloituna tai kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi koirat on mikrosirutettu ja niillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tässä artikkelissa esitetyn koiran kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Ennen yhteydenottoa, tutustuthan tarkasti adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, adoptoitavan eläimen terveyteen sekä adoption kustannuksiin.

Yhteyshenkilö:

Tutustu myös näihin: