Päivitetty 12.09.2019

Kotia etsivä koira: BOTGA (nyk. Doris)


Syntymäaika: 5/2017
Sukupuoli: narttu
Sijainti: Suomessa (Nokia)
steriloitu

 

Perustiedot ja tausta

12.9.2019

Botgan eli suominimeltään Doriksen tarina alkoi vuoden 2017 toukokuussa Romaniassa. Sen elämän alkuvaiheista ei ole tietoa, mutta jossain vaiheessa se oli tuotu lukemattomien kevätpentujen tavoin Onevetin klinikan tarhalle pussissa tai laatikossa. Voi olla, että sen toi emon omistaja päästäkseen ei-toivotuista pennuista, mutta voi olla, että sen löysi joku hyväsydäminen ihminen ja toimitti tarhalle turvaan. Saman vuoden syksyllä Botga pääsi Kulkureiden adoptio-ohjelmaan ja tuli lokakuussa varatuksi omaan kotiin. Botga saapui Suomeen marraskuun alussa vuonna 2017 ja sai uudeksi nimekseen Doris.

Doris on viettänyt kotielämää kohta kaksi vuotta, mutta nyt sen ja perheen vanhemman koiran välit ovat kriisiytyneet sovittamattoman välirikon asteelle. Omistajan mukaan välit kiristyivät sen jälkeen, kun molemmat tytöt oli steriloitu ja samaan aikaan Doris vähitellen oli saanut lisää rohkeutta, jolloin dynamiikka muuttui koirien välisessä vuorovaikutuksessa. Entiset kaverukset ovat ottaneet lähes päivittäin yhteen ja nyt ne joudutaan pitämään eristettyinä toisistaan. Tappelun tuoksinnassa myös perheen aikuiset ovat saaneet osansa ja kun perheessä on myös pieni lapsi, on päädytty siihen,  että koirista nuoremmalle, Dorikselle etsitään uusi koti. Doriksen on helpompi sopeutua uuteen ympäristöön kuin perheen vanhemman koiran.

Näin entinen omistaja kertoo Doriksesta: ”Doris muistuttaa ulkonäöltään paljon Jackrusselia, luonne on kuitenkin vähemmän terrierimäinen. Doris on 9 kg täyttä iloa. Vähemmänkin voisi painaa, sanoi eläinlääkäri, mutta kun herkut maistuvat. Doris on perso ruualle, muistuttaa hanakasti ruokailuajasta, tulee nykimään hihasta, jos ei olla aikataulussa.

Doris pelkää vieraita lapsia kuollakseen, mutta nukkuu kiinni oman perheen kolmevuotiaassa, eikä lähde ulkoilemaan jos lapsi ei ole mukana. Lenkkeilee vaihdellen niin, että jos tulee liian jänniä asioita, menee lukkoon ja haluaa kotiin. Usein auttaa kun ottaa syliin ja kantaa pienen pätkän, sitten mennään taas häntä heiluen eteenpäin. Doris tulee toisten koirien kanssa toimeen, mutta rähjää välillä remmissä (epävarmuutta). Haukkuminen loppuu heti kun pääsee haistamaan vastaantulevaa koiraa lähempää. Jos vastaantuleva koira rähjää takaisin, Doris saattaa haukkua itsensä kumoon.

Doris tarvitsee rauhallisen oman paikan, mihin mennä piiloon. Ensimmäinen vuosi meni sängyn alla, mutta siitä on tultu jo paljon eteenpäin. Doris ei aina anna ottaa itseään kiinni, jos kokee että “jahdataan”. Mökillä (saari) on pidetty irti, kiinniotto lähtöpäivänä on hankalaa kun Doris tietää, joutuvansa kiinni, ei ole helppo huijattava eikä luota vielä niin paljon, että tulisi luokse vapaaehtoisesti.  Tässäkin ollaan edistytty, nyt antaa jo koskea selkään ja päähän, antaa välillä ottaa kiinni, varsinkin jos on itse sillä tuulella, että olisi kiva mennä. Lenkille lähdetään niin, että menen selin Dorikseen päin, kyykkyyn ja ulko-oven eteen. Se on merkki, että hän uskaltaa tulla sängyn alta pois ja voi laittaa remmin. Eli reipas, mutta arka tapaus.”

Doris osaa olla työpäivän ajan nätisti kotona. Sen lempipaikka päivällä on pöydän päällä oleva peti, josta se valvoo ikkunan kautta ohikulkijoita ja tarvittaessa haukkuu näille. Aikaisemmin Doris saattoi tehdä stressipissan lattialle, mutta edellisestä kerrasta on jo aikaa. Aiemmin myös lakanoihin ilmestyi ihmisten nukkuessa pieniä hampaanjälkiä, mutta tästäkin on päästy kun energia on ohjattu namien etsintään. Leikkiä Doris ei oikein vielä osaa. Doriksen rohkaistuminen on vielä niin tuore asia, että se on saanut rauhassa totutella kotiympäristöön. Kunhan Doris kotiutuu uuteen kotiinsa, on hyvä aika aloittaa arjen taitojen kasvattaminen. Doris osaa kyllä istua, mutta varmuuden vuoksi istuu koko ajan kun herkkuja on tarjolla. Doris on namien avulla helposti motivoitavissa uusien asioiden oppimiseen.  Eläinlääkärissä käynti jännittää Dorista, mutta käynnit sujuvat kuitenkin hyvin. Doriksen kynnet on käyty leikkauttamassa trimmaamossa, missä se sujuu ongelmitta. Kotona Doris rimpuille ja vinkuu.

Doriksella on parikin tuttua hoitopaikkaa, missä se on käyttäytynyt hyvin ja mm. lenkkeily sujuu rauhallisemmin ja pidemmälle kuin kotona. Vieraisiin aikuisiin ihmisiin Doris suhtautuu varautuneesti ja sen pitää saada itse lähestyä vierasta. Doris lähestyykin oma-aloitteisesti sellaisia ihmisiä, jotka joko eivät välitä koirista tai muusta syystä eivät itse hae kontaktia koiraan. Toisessa hoitopaikassa Doriksella on kaverinaan tanskandoggi ja he ovat parhaita ystäviä.  Hoitopaikassa Doris pääsee myös mukaan töihin/toimistolle, missä se nukkuu tyytyväisenä eikä hauku. Eli Doriksessa on aineksia vaikkapa toimistokoiraksi. Dorikselle on nyt siis etsinnässä uusi, rakastava koti, jossa ollaan valmiita kannustamaan pientä tyttöä rohkaistumaan vielä lisää ja opastamaan sitä onnelliseen yhteiseloon niin ihmisten kuin muiden koirienkin kanssa, mutta sen omaan tahtiin. Doris olisi varmaan onnellinen perheessä, jossa se saa elellä kaikessa rauhassa omassa kodissaan ja olla paljon yhdessä oman, mieluiten aikuisperheen kanssa.

Doris on pienikokoinen ja painaa noin 9 kg.

12.9.2019

Doris aloittaa uuden kodin etsimisen adoptio-ohjelmassamme.

4.11.2017
Pikkuinen Botga lensi tänään Suomeen oman perheensä luo. Onnea perhe ja Botga!

2.10.2017
Suloinen Botga on varattu omaan kotiin Suomeen.

 

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Kotihoidossa oleva koira on päässyt jo hieman harjoittelemaan perhekoiralle tärkeitä taitoja. Kaiken uuden opettelu on kuitenkin vielä aivan alussa, eikä voida olettaa että kotihoidon kautta tuleva koira olisi valmiiksi täysin koulutettu. Tiedossa on varmasti myös omassa kodissa töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Kotihoidossa olevan koiran luonteesta ja tavoista saadaan tarhaolosuhteissa tehtyjä havaintoja enemmän tietoa. Koiran luonne muovautuu kuitenkin kaikkien sen saamien kokemusten kautta ja isossa roolissa on myös lopullisen kodin tapahtumat. Koiran käytös voi ajan ja kotiutumisen myötä vielä muuttua. 

Doris on  steriloitu, asianmukaisesti rokotettu, ulko- ja sisäloishäädetty ja testattu useiden sairauksien varalta. Lisäksi Doris on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.  Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa. 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Yhteyshenkilö: Marjukka Kokko

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa