Päivitetty 04.07.2020

Kodin saanut koira: CHIPY


Syntymäaika: 2014
Sukupuoli: uros
Sijainti: Romaniassa (M.G. Rescue)
kastroitu

 

Perustiedot ja tausta
(päivitetty 24.1.2020)

Romaniassa on yli kaksi miljoonaa koditonta koiraa eli ongelma on käsittämättömän suuri. Se on tulosta kaupungistumista edistäneistä poliittisista päätöksistä yhdistyneenä muun muassa suuriin yhteiskunnallisiin eroihin ja köyhyyteen sekä tästä kumpuaviin asenteisiin, joiden mukaan lemmikkieläimillä ei ole sellaista arvoa, johon me nykyisessä suomalaisessa yhteiskunnassa olemme tottuneet. Romaniassa on yhä enemmän ihmisiä, jotka haluavat muuttaa asioita ja tekevät paljon työtä muutoksen hyväksi, mutta asenteet muuttuvat hitaasti. M.G. Rescue on romanialaisen eläinlääkäri ja -suojelija Mihai Grigorien perustama taho. Tarha sijaitsee Bulbucata-Stalpu -alueella, noin 30 km Bukarestin ulkopuolella. Tontti on rauhallisella alueella ja tarjoaa suojaa koirille, muutamalle lehmälle, hevoselle, lampaalle, vuohelle, possulle, erilaiselle linnulle sekä kaneille ja kissoille. Mihailin tavoite on myös tulevaisuudessa tehdä valistustyötä koululaisten parissa kertoen vastuullisesta eläintenpidosta ja -hoidosta.

Chipy päätyi M.G. Rescuen tarhalle kun sen entinen omistaja, eräs paikallinen vanhempi nainen, halusi päästä koirasta eroon sen energisyyden vuoksi. Nainen toi siis Chipyn Mihain luokse, joka hyväsydämisenä tietysti otti koiran tarhalle asumaan.

Chipy onkin selvästi energinen koira. Häkissä se kiipeilee häkin verkkoa pitkin toiveissa päästä ulos juoksemaan ja päästessään ulos se pomppii ylös ja alas vieterin tavoin. Enitsenä kotikoirana elämä tarhalla on Chipylle varmasti tavallistakin stressaavampaa ja käytöksensä perusteella voi kuvitella, että se reagoi stressiin höseltämällä. Chipyn kaltaiselle koiralle onkin suunnattoman tärkeää kotona sekä päästä purkamaan energiaa juoksemalla vapaana tasaisin väliajoin että saada runsaasti aktivoivaa, rauhoittavaa tekemistä. Tulevan perheen on myös hyvä valmistautua siihen, että Chipy kotiuduttuaan saattaa tarvita enemmän aikaa oppiakseen kunnolla rauhoittumaan.

Energisestä hösellyksestä huolimatta Chipy vaikuttaa huolettomalta ja ystävälliseltä koiralta, joka suhtautuu positiivisesti niin ihmisiin kuin toisiin koiriinkin. Se tulee empimättä vieraankin ihmisen luokse ja arvostaa sille tarjottavia herkkuja. Chipy on myös kova haistelemaan päästessään vapaaksi ja se voisikin kotona arvostaa esimerkiksi noseworkia tai muuta hauskaa puuhaa oman ihmisen kanssa.

Chipy on noin 50 cm korkea ja painaa noin 20 kiloa.

Päivitykset
4.7.2020
Chipy on tänään matkannut pitkän matkan Suomeen, mutta oli aivan oma energinen itsensä tavatessaan ensimmäistä kertaa oman perheensä. Onnea Chipy ja perhe yhteiseen elämään!

12.3.2020
Chipy juoksee tänään varmasti onnenkierroksia, kun kuulee, että hänet on nyt varattu ikiomaan kotiin.

24.1.2020
Booommmm! Melkoinen ilopilleri ja tykinkuula. Näin tammikuussa Chipyn tarhalla tavanneet aktiivit kuvailevat tätä iloista, energistä ja ihmissosiaalista kaveria. Chipy selvästi nauttii ihmisten huomiosta valtavasti. Ilopilleri ei ihan ymmärrä aina kokoaan ja tulee melkoisella voimalla päin. Kun Chipy pääsee pihalle vapaaksi, hän käy juoksemassa pahimmat energiat ensin pois. Juoksemisen jälkeen hän jää ihmisten luokse koko loppuajaksi. Chipylle tarha on ihan väärä paikka. Hän tarvitsisi liikuntaa ja aktivointia purkaakseen energiaansa, sekä ihmisen syliä hellyyden tarpeensa täyttämiseksi. Chipy etsiikin kotia, jossa pääsisi pitkille kävelyille perheensä kanssa, jossa haluttaisiin hänen kanssa puuhata yhdessä vaikka älypelejä tai harjoitella temppuja, sekä yhteisen päivän jälkeen hän voisi käpertyä perheensä kanssa sohvalle katsomaan telkkaria.

3.10.2019

Chipy pääsi Kulkurien adoptio-ohjelmaan etsimään omaa kotia.

_____________________________________________________________

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Chipy saapuu Suomeen kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Chipy on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Chipyn yhteyshenkilö: Mari Jokinen

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.