Varattu koira: FAMI

Fami on sympaattinen nuori koira, joka odottaa malttamattomana oman ihmisensä poskelle pusun muiskauttamista!
Syntymäaika: 8/2023
Sukupuoli: narttu
steriloitu
Sijainti: Romaniassa (Ioana Bodea)
Kokoarvio: 47 cm / 18 kg

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin kuvaukseen adoptioprosessistamme, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta

24.5.2024

Ioana Bodea on bukarestilainen eläinsuojelija, joka on lapsesta saakka auttanut kotikaupunkinsa kodittomia kissoja ja koiria säännöllisen palkkatyönsä ohessa. Nykyään koko hänen perheensä osallistuu eläinten auttamiseen ja perheellä on oma pieni tarha, jonka viimeistely on vielä kesken. Tämän uuden tarhan Ioana haluaa pitää turvapaikkana niille koirille, joille isompien tarhojen olot ovat liian stressaavia. Ioana on toiminut jo pitkään vapaaehtoisena Cosobassa sijaitsevalla One Rescue Associationin koiratarhalla ja järjestänyt koirien sterilointeja jo 90-luvulta lähtien ja tekee työtä tällä saralla aina resurssiensa riittäessä. Ioanalla on Cosoban tarhalla lukuisia koiria, joista hän huolehtii. Kaiken kaikkiaan Ioanalla on tällä hetkellä noin 150 koiraa yhtä aikaa huolehdittavanaan.

Famin tausta ja elämä ennen löytöhetkeä ovat täysiä mysteerejä. Todennäköistä kuitenkin on, että Fami on yksi niistä, joilla ei ole ollut ikinä mitään: hän on syntynyt jonnekin yksin. Mahdollista katukoiran elämää pieni Fami ennätti elellä arviolta puolisen vuotta ennen kuin eräänä päivänä Ioana löysi Famin kadulta ja otti tytön hoiviinsa. Pieni Fami sai mahdollisuuden. Tällä hetkellä Fami asustelee muuten Ioanan kotona, pihalla, yhdessä mm. Söpönen-koiran kanssa. 

Aktiivimme tapaavat Famin muutaman muun Ioanan kotona asuvan koiran kanssa yhtä aikaa Cosoban tarhan klinikkatiloissa, koirille ennalta vieraassa ympäristössä. Vaikka tilanne on täysin uusi ja koirille hyvin erikoinen, Fami pärjää valtavan hienosti. Ympärillä häärää monta vierasta ihmistä, kamerat räpsyvät ja ääntä on, mutta Fami vapautuu jo hetken ajan kuluttua ja tulee varmemmaksi. Aktiviimme saavat käsitellä häntä ongelmitta ja mm. tsekata hampaat.

Fami on ihastuttava ilmestys – niin ulkoisesti kuin sisäisestikin. Hän on ystävällinen ja kovin sievä, mutta myös varmasti energinen ja innostuva koira. Fami tulee toimeen hienosti monenlaisten ihmisten ja koirien – aikuisten kuin pentujenkin – kanssa. Ioana kertoo, ettei Famin kuulla haukkuvan hänen luonaan, vaikka muut haukkuisivatkin. Tämä toki voi kotioloissa muuttua. 

Fami vaikuttaa iloiselta, reippaalta ja monesta kiinnostuneelta koiralta, joka haluaisi tehdä jatkuvasti tuttavuutta ja hakeutua ihmisten vierelle rapsutuksiin. Hän on utelias ja haistellen tutkailee tapahtumia. Famin häntä heiluu kiinnostuksesta, hän hakee lisää rapsutuksia sekä muiskauttaa pusun jos toisenkin aktiiviemme poskille. Fami on kuitenkin vielä tottumaton vastaaviin tilanteisiin ja ihmisten parissa olemiseen. Kuin ihme, hän on varovaisen lempeä ja sympaattinen tyyppi, josta moni voisi saada elämäänsä ihanan ystävän.

Fami on nuori, energiatasoltaan arvioilta keskitasoa oleva koira, joka kaipaa vierelleen häntä tukevaa ja kannustavaa ihmistä. Koska Famin tähänastinen elämä on ollut raskasta ja täynnä stressiä sekä isoja muutoksia, on kodin sitouduttava antamaan tytölle runsaasti aikaa ja positiivisia kokemuksia. Fami tulee tarvitsemaan kotona ohjausta sekä koiralähtöistä koulutusta. Fami-tyttö voisi nauttia kaikenlaisesta yhteisestä aktiivisesta puuhastelusta – ehkäpä myös jostain harrastuksestakin kotiuduttuaan? Fami voisi sopia muuten monenlaiseen kotiin ja ympäristöön, joskin kaupungin vilinä tai lapsiperhe ei ole ensisijainen paikka Famin kaltaiselle tottumattomalle koiralle. 

Kooltaan Fami on noin 47 cm korkea ja 18 kg painava tyttönen. Fami jää keskikokoisen kokoiseksi koiraksi; hän kasvaa vain vähän enää.

Päivitykset

24.5.2024

Voi mikä ihana perjantai: Fami on varattu ikiomaan kotiin! <3

1.5.2024

Kaunis Fami tassuttelee etsimään omaa perhettään!

Mitä sinun tulisi huomioida ennen
rescuekoiran adoptiota?

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Koirat saapuvat Romaniasta Suomeen steriloituna tai kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi koirat on mikrosirutettu ja niillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tässä artikkelissa esitetyn koiran kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Ennen yhteydenottoa, tutustuthan tarkasti adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, adoptoitavan eläimen terveyteen sekä adoption kustannuksiin.

Yhteyshenkilö: Enni Rantala

Tietoa adoptioprosessista

Usein kysytyt kysymykset

Opas rescuekoiran adoptoijalle

Tutustu myös näihin: