Päivitetty 02.08.2016

Kodin saanut koira: FILICA, nyk. Liisa


Syntymäaika: 2011
Sukupuoli: narttu
Sijainti: Suomessa
steriloitu

 

11.9.2014
Pieni Filica-tyttö on pelastettu Bragadirun kunnalliselta koiratarhalta. Sen aiemmat koettelemukset ovat meillä vain arvailujen varassa, mutta niistä muistona Filicalla on toinen silmä, jolla se ei näe. Silmään on ilmeisesti osunut jokin, mutta se on parantunut, tosin näkö ei silmään koskaan palannut. Suloista Filicaa tämä ei tunnu haittaavan lainkaan, vaan se elää aivan normaalia koiran elämää tällä hetkellä Romaniassa Glinan tarhalla.

Ikää Filicalla on 2-4 vuotta. Tarkempaa arviota iästä ei ole osattu antaa. Glinalla Filica jakaa häkkinsä vanhemman narttukoiran kanssa, ja luonteeltaan tämä iäkkäämpi häkkikaveri on lempeä ja alistuva. Aiemmin Filica oli samassa häkissä myös sivuillamme kotia etsivien Petrun ja Milan kanssa, mutta koirat eivät tulleet keskenään toimeen, sillä  Filica suhtautui hiukan liian omistushaluisesti ruokaan, ja saattoi murista lähestyville koirille, mikäli ruokaa oli lähettyvillä. Nykyisen häkkikaverinsa kanssa Filica tulee hyvin toimeen, mutta sitä ei suositella samaan kotiin toisen voimakasluonteisen koiran kanssa. Samoin mahdollinen ruoan puolustus tulee huomioida tulevassa kodissa minimoimalla riskit koirien väliselle eripuralle.

Luonteeltaan Filica on lempeä ja ystävällinen. Se on sosiaalinen ja tulee toimeen niin toisten koirien kuin ihmistenkin kanssa. Tarhalla ollessaan Filica ei juuri hauku, joten se voisi soveltua kerrostaloonkin asukkaaksi.

Kooltaan Filica on pienehkö, noin 35 cm korkuinen, vaikka kuvissa se näyttääkin suuremmalta.

Hihnakävely ja sisäsiisteys saattavat olla Filicalle täysin uusia asioita, joten uuden perheen tulisi olla valmis panostamaan näiden harjoitteluun

Sokea silmä ei tällä hetkellä haittaa tytön elämää millään lailla, mutta tilannetta on hyvä seurailla myös kotiutumisen jälkeenkin.

29.10.2014
Kulkureiden tavatessa ihanan Filican Glinan tarhalla lokakuussa 2014, he ihastuivat kovasti neitoseen! Filica suhtautui vierailijoihin ystävällisesti. Se hakeutui aktiivisesti ihmisten luokse ja pyrki lähelle. Koira käyttäytyi muutenkin sosiaalisesti ja hyvin ihmisrakkaasti. Filca asusteli samassa häkissä rauhallisen ja perhemeäluonteisen tyttökoira Raisan kanssa. Filican voisi kuvitella hyvin sohvan nurkkaan köllöttelemään, sekä reippaaksi lenkkikaveriksi. Filicalla on melko lyhyt turkki, ja olisikin mahtavaa, jos se löytäisi oman kotinsa vielä ennen Romanian kylmää ja lumista talvea!

18.11.2014
Filica matkustaa Suomeen kotihoitoon lauantaina 22.11.2014! Filicaa pääsee tapaamaan koithoitopaikkaan sovitusti.

22.11.2014
Pienen Filica-tytön piti matkustaa Suomeen kotihoitoon 22.11. mutta Filicalla todettiinkin sydänmato, ja se jää vielä toistaiseksi Romaniaan, jossa sydänmatoa aletaan hoitamaan. Toivotaan että lääkitys tehoaa pian, ja mato saadaan selätettyä!

29.3.2014
Kulkurit tapasivat ihastuttavan iloisen Filican OneVet-klinikalla maaliskuussa. Filica on siirtynyt sinne Glinan tarhalta saamaan hoitoa sydänmatoon. Selvittelemme vielä, missä vaiheessa sydänmatohoito on tällä hetkellä.

Tytöt kuvailivat Filicaa näin: aivan ihana, super sosiaalinen ja energinen koira. Filica on kaikkien kaveri, se haluaa leikkiä kaikkien kanssa ja tulee hyvin toimeen kaikenlaisten koirien kanssa. Myös ihmiset ovat Filican mielestä todella kivoja, ja se lähestyy rohkeasti ihmistä ja hakee mukaan leikkimään.

Filica on itsevarma, tasapainoinen ja hauska, eikä se pomota muita koiria. Aivan ihana sympaattinen koira! Silmä ei vaivaa koiraa ollenkaan, eikä se vaikuta koiraan mitenkään negatiivisesti. Kaiken kaikkiaan todella avoin ja mieleenpainuvan iloinen ja hyväntuulinen persoona.

9.4.2015
Filica varattiin omaan kotiinsa juuri ennen pääisiäistä! Filican sydänmatohoidot ovat loppusuoralla, ja onnekas tyttö tulee saamaan loput hoidot kotonaan Suomessa.

28.4.2015
Filica lensi omaan kotiinsa Suomeen 21.4.2015!

15.3.2016
Iloinen ja hyväntuulinen Filica palaa sivuille etsimään uutta kotia.

Filica on kiltti ja helpon oloinen pienehkö koira. Sillä oli edellisessä kodissa haasteena tekemisen puute, ja siitä johtuva energisyys, joka purkautuu esim. kissan jahtaamisena ja sen ruokien varastamisena. Riistaviettiä löytyy eli Filicaa ei suositella samaan perheeseen kissojen tai pieneläinten kanssa.

Ruoka on yksi Filican suosikkiasioista. Se on valmis näkemään vaivaa ruoan eteen, ja se onkin oppinut edellisessä kodissaan kaikenlaisia temppuja, kuten itsensä ympäri pyörähtämisen, ja todella korkealle pomppamisen. Filica myös esittelee näitä temppuja mielellään, kunhan toiveena on edes pieni pala herkkua. Filica osaa myös availla ovia ja hyppiä ainakin matalampien aitojen/porttien yli. Koira on varmasti helposti motivoitavissa ruoan avulla. Filica puolustaa ruokaansa jonkin verran, ja tulevan kodin tulee huomioida tämä, etenkin, jos taloudessa on muita koiria.

Tulee hyvin toimeen lasten kanssa, ja se sopisikin hyvin lapsiperheeseen. Se on sosiaalinen myös kaikkien muiden koirien kanssa, mutta sitä ei suositella samaan talouteen saman ikäisen tai voimakastahtoisen nartun kanssa.  Filica on sisäsiisti, se ei hauku, ja osaa kulkea nätisti hihnassa. Filica on asunut kerrostalossa, ja se on kokenut city-koira, joka on tottunut matkustamaan sekä autossa, että julkisissa kulkuvälineissä.

Rakeneteeltaan Filica on hoikka, hiukan mäyräkoiraa suurempi pötkylä. Rakenteensa vuoksi sen tulevan kodin on oltava valmis pitämään huolta, ettei ruokaan infohimoisesti suhtautuvan Filican paino pääse nousemaan liiaksi. Kaiken kaikkiaan Filica on siis hyvin kompaktin kokoinen pakkaus!

Filican toinen silmä on sokea, mikä näkyy sen käytöksessä niin, että välttelee korkeita paikkoja, ja esim ostoskeskuksissa lasikaiteita. Näön puuttuminen siis vaikuttaa ilmeisesti syvyyksien hahmottamiseen. Muuten tämä ei koiraa haittaa lainkaan, ja luonteeltaan tyttö onkin oikein iloinen ja herttainen  aktiivinen koira. Filica kävi aivan hiljattain eläinlääkärissä uusimassa rokotuksensa, ja samalla se todettiin terveeksi. Eläinlääkärissä käynti sujui hyvin, kunhan namia oli tarjolla. Muutenkin Filica antaa nätisti tehdä kaikki hoitotoimenpiteet.

Filica on nyt kotihoitopaikassa, jonne sitä pääsee sovitusti tapaamaan. Ensimmäisen vuorokauden jälkeen hoitopaikassa oltuaa kotihoitaja kertoo koirasta näin: ” Filica on ollut tosi rauhallinen, paljon rauhallisempi kuin odotin. Lenkilläkin kävelee tosi nätisti vierellä koko matkan ja nyt jo tulee hissiin niin kuin se ei olisi ikinä jännittänytkään! Kotonakin suurimman osan ajasta vaan köllötelee rauhassa. Ei ole mitään negatiivista vielä tästä koirasta paljastunut, vaikuttaa aivan ihanalta ja tosi helpolta lemmikiltä.”

30.3.2016
Filican ei tarvinnut kauaa etsiskellä kotiaan, vaan se varattiin pian pääsiäisen jälkeen uuteen kotiinsa, jonne se muuttaa parin viikon sisällä. Onnea Filican uudelle omistajalle ja laumalle uudesta perheenjäsenestä!

11.4.2016
Filica muutti viime viikolla omaan kotiinsa, ja sai myös uuden hienon nimen; Liisa. Tutustuminen omaan uuteen perheeseen ja laumaan on lähtenyt sujumaan erinomaisesti, ja koira tunnistaa myös jo uuden nimensä. Liisan omistajalle tuli jo automatkalla tunne, että perheenjäseniä tässä ollaan. Hän kertoi Liisan kotiutumisesta näin:

“Automatka meni upeasti. Kotiin tullessa vähän jännitti, että miten tulevat siskot (westie ja yorkie) suhtautuvat kun mamma tulee kotiin uuden kaverin kanssa. Ei niin mitään huolta. Ja ennen sisääntuloa kotiin ehdittiin tavata taloyhtiöstä muutama koirakaverikin, jotka olivat iltapissillä. Liisa on kaikkien kaveri! Ensimmäinen yö meni hyvin. Kotihoidossa tyttö kuulema ei nukkunut sängyssä. No nyt kyllä nukkui! Siskosten ja minun kanssa. Tänään kävimme pitkällä lenkillä nelistään (minä ja tytöt). Voi miten hyvin Liisa kulkee remmissä. Yhdessä kavereiden kanssa piti haistella kaikki ihanat hajut ja yritettiin päästä kuraojaankin leikkimään (ei onnistunut!). Käytiin tapaamassa äitipuolta, joka koirien hoitajana välillä. Liisa oli heti sitä mieltä, että oli ihana ihminen. Vielä kun puruluitakin oli tarjolla! Aivan mielettömän kiltti, fiksu, rauhallinen mutta innostuessaan ihanan hepuloiva, kultainen, ystävällinen koira. Olen niin iloinen ja onnellinen uudesta perheenjäsenestä ja lauman jäsenestä!”

2.8.2016
Saimme aivan ihania kuulumisia Liisa-tytöltä ja sen uudelta perheeltä:

Terveisiä Liisalta (ent. Filica) ja perheeltä! Yhteiseloa takana nyt jo yli 4 kk ja todella hyvin menee. Liisa on täysin sopeutunut perheeseen ja kahteen koirasiskokseen. Välillä lievää mustasukkaisuutta minusta Liisalla suhteessa isosisko-Marttaan (westie) mutta se sallittakoon rescuelle. Pikkusisko-Kerttu (yorkie) ihan paras juttu ikinä Liisan mielestä. Ja joka päivä menee aina vaan paremmin. Vaikka ei edes huonosta tilanteesta lähdetty! 🙂

Liisan kanssa kokeiltiin rallytokoa. Tyttö on hirmu oppivainen ja fiksu. Mutta kovin ujo. Temput onnistuvat erinomaisesti mutta ei muiden koirien ja vieraiden edessä. Vaihdoimme lajin nose worksiin. Se meni tosi hyvin. Liisa osoittautui hyvin hajuherkäksi. Tosin “alokashaju” eukalyptus osoittautui tytölle todella epämiellyttäväksi. Vaihdoimme seuraavan tason hajuun, laakerinlehti. Emme kisaamaan varmaan ole menossa mutta selvästi paransi tämä tytön itseluottamusta.

Eli kaiken kaikkiaan todella hyvin menee! Aluksi lelut olivat vähän kumma juttu Liisalle. Ei oikein ymmärtänyt niiden funktiota. Kävi keräämässä kaikki vaan sohvalle talteen. Nyt riehuu jo lempinallensa kanssa. Liisa on valtavan kiltti, hassu, iloinen, ujo, fiksu kullanuppu. Olen niin tyytyväinen, että tämä muru on osa meidän perhettä!

________________________________________________________________________________________

Koiraa harkittaessa on muistettava, ettei koiraa tule koskaan hankkia hetken mielijohteesta ja eläimeen sitoudutaan seuraavaksi jopa 10-12 vuodeksi. Koiralle tulee keksiä virikkeellistä tekemistä, ja  tulevan perheen on varauduttava siihen että, vaikka Filica nyt osaakin olla hienosti itsekseen omistajien ollessa voissa, saatta yksinolo uudessa kodissa vaatia totutteluaikaa, ennen kuin se alkaa sujua.

Filica saapui Suomeen sirutettuna, rokotettuna, loishäädettynä, tautitestattuna ja EU-passin kanssa. Sydänmato testattiin Suomeen tulon jälkeen, eikä se näkynyt enää testeissä, eikä siis vaadi enää mitään toimenpiteitä. Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseen, kotiutuvan koiran omistajan oppaaseen sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Yhteyshenkilö: Evi Koskinen.

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.