Päivitetty 24.06.2017

Kodin saanut koira: HAIDUC (nyk. Haiku)


Syntymäaika: 2008
Sukupuoli: uros
Sijainti: Suomessa (Parainen)
kastroitu

 

16.7.2015
Kulkukoirien elämä kaduilla ei ole helppoa. Kulkurien yksi keskeisimmistä toimintaperiaatteista onkin vähentää Romanian kaduille syntyvien pentujen ja sitä kautta uusien kulkukoirien määrää erilaisten sterilointiprojektien avulla.

Pienessä kylässä lähellä Bukarestia sijaitsee Kulkurien toisen pääyhteistyökumppanin Asociatia A Doua Sansan ylläpitämä Glinan tarha. Myös Glinan tarhalla järjestetään aktiivisesti sterilointikampanjoita. Tällaiseen sterilointitapahtumaan on noin viisi vuotta sitten tuotu myös kadulta löydetty Haiduc. Operaatiosta herättyään Haiduc oli kuitenkin päättänyt, ettei se enää halua takaisin kadulle, vaan ihmisten läheisyyteen. Niinpä Haiduc sai jäädä asuttamaan yhtä Glinan tarhan häkeistä.

Haiduc on tasapainoinen ja iloinen kaveri, jonka häntä heiluu aivan lakkaamatta. Se tulee mainiosti toimeen muiden koirien kanssa eikä ole aggressiivinen ruoastaan. Haiducilla on tarhalla paljon energiaa ja se haluaisi kovasti päästä juoksemaan ja leikkimään. Tätä energiaa Haiduc purkaa tarhalla yhtymällä muiden koirien haukuntaan. Haiduc osaa kuitenkin myös olla rauhallinen, erityisesti kun se pääsee ihmisten seuraan. Ihmisen läheisyys ja huomio ovat nimittäin pojalle kaikista rakkain asia ja ne menevät jopa namien edelle.

Haiduc tulee tarvitsemaan kodissaan tarpeeksi liikuntaa ja aktiviteetteja, mutta ennen kaikkea tärkeintä pojalle olisi löytää se oma koti ja ihminen, jonka kainaloon voisi viimein vuosien tarhalla odottamisen jälkeen onnellisena käpertyä.

Haiduc on noin 50-55 senttiä korkea ja painaa noin 20 kiloa.

17.8.2015
Lisätty komealle Haiducille kuvia.

22.9.2015
Aktiivimme tapasivat syyskuun reissullaan myös äärettömän ihmisrakkaan Haiducin. Heti saadessaan vieraita se tuli ihmisten lähelle ja painautui rapsuttajaansa vasten. Aktiivimme kuvailivatkin Haiducia kiltiksi ja äärimmäisen lempeäksi. Rapsutusten loppuessa se pyysi kohteliaasti lisää koskettamalla tassullaan hellästi ihmistä. Muiden koirien haukkuessa Haiduc ei lähtenyt mukaan kuoroon, vaan seuraili hiljaisen rauhallisena sivusta. Silloin harvoin kun herra päätti jotakin kommentoida, oli sen haukku hyvin hiljainen. Haiduc on äärettömän sympaattinen ja hyvällä tavalla herkkä koira, joka kaipailisi jo kovasti sitä omaa ihmistä jonka kainaloon saisi käpertyä.

17.11.2015
Kultainen ja lempeä Haiduc odottelee edelleen Glinan tarhalla omaa kotiaan. Vuodet tarhan karuissa oloissa eivät ole lannistaneet sitä, vaan kaikesta huolimatta se jaksaa uskollisesti odottaa seuraavaa hetkeä ihmisen kanssa. Marraskuussa aktiiviemme vieraillessa tarhalla oli heillä kiireen keskellä hetki aikaa istua alas Haiducin viereen. Rauhallisesti ja hosumatta se tuli tervehtimään vieraitaan ja painautui sitten lähelle nauttimaan rapsutuksista ja haleista. Lempeä katse, joka herpaantumatta katsoi läheisyyttä tarjoavaan ihmiseen, oli täynnä rakkautta. Kun vaan joku huomaisi tämän kiltin ja uskollisen koiran, jolla olisi niin paljon annettavaa omalle ihmiselleen.

29.11.2015
Lisätty Haiducille video, josta näkyy sen kuinka kultainen se oikeasti on.

1.2.2016
Viisas ja kultainen Haiduc odottaa edelleen. Sen tavallinen ulkonäkö ja hiljainen olemus saavat sen häviämään satojen muiden koirien sekaan tarhalla. Tammikuussa huolimatta siitä, että lunta pyrytti ja pakkanen oli kova, istui Haiduc usein häkin nurkalla seuraamassa mitä ihmiset puuhailivat. Ihmisten tullessa lopulta sitä tervehtimään se tulee kiltin rauhallisesti lähelle ja asettuu sitten onnellisena nauttimaan läheisyydestä. Vaikka Haiduc selvästi kaipaa huomiota ja ihmisen seuraa se ei ole vaativa. Se tyytyy vain nauttimaan siitä mitä saa. Rapsutuksien loppuessa se saattaa hellästi tökätä kuonollaan ihmisen kättä. Haiduc on äärimmäisen kiltti ja hellä koira, jonka silmistä paistaa viisaus. Välillä niihin ilmestyy pieni pilke, kuten esimerkiksi silloin kun Haiduc keksi että päästämällä käheän haukun se sai ihmiset keskeyttämään työnsä ja rapsuttelemaan sitä häkin aidan läpi.

15.5.2016
Ihastuttava vanhaherra Haiduc odottelee edelleen Glinan tarhalla omaa kotiaan. Se kömpii heti koppinsa suojasta esiin kun kuulee, että ihmisiä on lähistöllä. Sitten alkaa tiukka seuraaminen aidan läpi, kunnes ihmiset pysähtyvät sen häkin kohdalle. Vieraat eivät meinaa ehtiä edes kokonaan sisälle, kun Haiduc on jo huomaamattomasti siirtynyt aivan ihmisten jalkoihin. Siitä se katsoo nappisilmillään pyytävästi vieraita, jospa saisi vaikka vähän rapsutuksia. Haiduc on äärettömän rauhallinen ja hiljainen herrasmies. Se on todella ihmisrakas ja huomionkipeä ja seurailee koko vierailun ajan tiukasti ihmisten kannoilla saadakseen olla edes hetken ihmisten seurassa. Haiduc vaikuttaa kaikin puolin kiltiltä ja tasapainoiselta koiralta, joka sopii varmasti monenlaiseen kotiin. Kun vaan joku huomaisi sen mielettömän kultaisen luonteen tavallisen ja jo elämää nähneen ulkokuoren takana.

25.5.2016
Haiduc odotti hyvän matkan päälle kolmetuhatta päivää. Sateessa, tuulessa, helteessä ja pakkasessa. Nyt sen ei tarvitse enää muuta kuin sulkea häkin ovi takanaan, sillä se on varattu omaan kotiin Suomeen.

22.8.2016
Haiducin kotimatka piteni lähes kolmeen kuukauteen, kun sillä todettiin Romaniassa sydänmato ja se sai siihen hoitoa ennen kotiutumistaan. Tänään kuitenkin Haiduc tapasi uuden perheensä ensimmäistä kertaa ja matkusti heidän kanssaan elämään, jollaisesta se ei ole osannut edes haaveilla. Samalla se sai uudeksi nimekseen Haiku. Onnea matkaasi, Haiku, olet ansainnut onnesi tuhatkertaisesti.

27.5.2017
Haikun kotimatka pitenee vielä ainakin jonkin verran, kun se itsestään riippumattomista syistä tulee etsimään uudelleen kotiaan. Se asuu tällä hetkellä omakotitalossa, jossa sillä on kaverinaan sekä uros- että narttukoira, joiden kanssa se tulee moitteetta toimeen. Se on hyvin ihmisrakas koira, joka rakastaa iltaisin könytä omistajansa syliin sekä nukkua kylki kyljessä. Haikun ongelmana on liiallinen reagointi pihaan tuleviin vieraisiin ja koska nykyisessä kodissa sen pitäminen sisällä ei onnistu eikä myöskään kokoaikainen silmälläpitäminen, ei koti voi papparaista pitää. Haiku on kutakuinkin täydellinen koira, jota ei luovuteta paikkaan, jossa se on yksin ulkona. Se kävelee hienosti hihnassa ja on kiltisti eläinlääkärilläkin. Joko Haikun kotimatka tulisi päätökseen?

24.6.2017
Haikun perhe on päättänyt vielä koettaa yhteiseloa parantamalla ympäristöä ja opettelemalla vahtivan koiran kanssa yhdessä elämistä. Haiku jää siis nykyiseen kotiinsa viettämään eläkepäiviään.

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Haiduc saapuu Suomeen kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Haiduc on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Haiducin yhteyshenkilö: Maarit Auranen

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.