Enkelikoira: HUMBLE

Syntymäaika: 2010-2011
Sukupuoli: uros
kastroitu
Sijainti: Romaniassa
Kokoarvio:

 

22.11.2015

Humblea ei ensin huomaa. Se katselee rauhallisena, ilmeettömin silmin kulkuamme Onevet-hoitolan suurella pihalla, missä lähes 300 koiraa odottaa huomiotamme. Koirat hyppivät, haukkuvat, kieppuvat ja vinkuvat. Meteli on kova ja riittämättömyyden tunne kovempi. Valitsemme koiria adoptio-ohjelmaan, valitsemme kuka saa mahdollisuuden tulla oikeaksi kotikoiraksi. Suloiset pennut pörröisine turkkeineen ja pienikokoiset aikuiset koirat ovat helppo osio, ne saavat vaivattomimmin kodin.
Sitten on tämä iso joukko aikuisia, keskikokoisia, aika tavallisen näköisiä koiria, joita on 13 tusinassa. Niitä kaikkia emme voi valita. Pitää miettiä mikä on järkevää, vaikka sydän huutaa muuta.

Pellon laidalla, koppinsa vierellä ketjussa seisoo Humble. Kaukaa katsottuna se näyttää vanhalta koiralta joka seisoo alistuneen näköisenä paikallaan. Käydään katsomassa tuotakin, pyydän.
Saan kuulla Humblen tarinan koiran vetäytyessä ryhmämme lähestyessä koppinsa taakse ja kurkkiessa sieltä tuloamme.
Humble on lähtöisin Rosiorin kunnalliselta tarhalta. Siellä sitä kiusattiin muiden koirien toimesta, kuten isoissa koiralaumoissa stressaavissa oloissa usein käy nöyrimmille koirille. Niinpä Humble muutti Onevetin tiloihin ja saa nyt olla rauhassa. Humblella itsellään ei olisi mitään koirakavereita vastaan, mutta koirakaverin täytyy olla reilu ja kiva.

Oltuamme muutaman minuutin Humblen kopin luona se alkaa lähestyä meitä. Se käytännössä enemmän ryömii kuin kävelee luokseni ja päästyään perille painautuu maata vasten aivan kiinni jalkoihini. Se haluaa kovasti olla ihmisen kanssa, ja kiinnostus ja uteliaisuus saa sen voittamaan jännityksensä, mikä aiheutuu vierasta ihmisistä, jotka yllättäen rikkovat sen päivärutiinin. Tuttujen ihmisten kanssa Humblen kerrotaan olevan paljon vapautuneempi, ja jopa lyhyen tuttavuuden perusteella uskon, että Humble reipastuisi turvallisissa kotioloissa luotettavan ihmisen kanssa nopeastikin.

Siinä me sitten ihmettelemme toisiamme. Nöyrä, elämältä vähän saanut koira ja ihminen, joka sulaa tuon koiran edessä palasiksi. Humble pysyy lähellä, se nauttii silityksistä ja rauhallisista sanoista. Se alkaa rentoutua hieman jo viidessä minuutissa ja katselee uteliaasti ympärilleen huomatessaan ettei mikään uhkaa sitä.

Humble on noin 4-5 vuotias uros, kooltaan varsin keskikokoinen, noin 55 cm ja arviolta 25 kiloa.
Sen turkki on vielä kiilloton ja yleisolemus lihakseton ja anteeksi pyytävä, mutta se on helppo muuttaa oikealla ruokavaliolla ja säännöllisellä liikunnalla.
Ja silmät, niihin täytyy löytää elämäniloa, ripaus pilkettä ja toivoa.

Humble etsii rauhallista kotia, missä sille ollaan valmiita antamaan aikaa, johdonmukaista opettamista uuteen elämään ja rakkautta, loputtomasti rakkautta. Sen tulevassa kodissa voisi olla toinen koira, tai se voisi olla myös ainoa. Kovin vilkkaiden lasten kanssa Humble voisi ainakin alkuun olla liian jännittynyt. Humble on valtavan kiltti, se antaa käsitellä itseään miten vain, eikä vaadi paljoa, mutta saadessaan kotioloissa tervettä itseluottamusta se tulee toki tarvitsemaan koulutusta, liikuntaa ja virikkeitä, kuten mikä tahansa koira. Tarhaoloissa Humble ei hauku lainkaan.

Tein lupauksen Humblelle. “One day you will be shining star, you will see.” Lupaukset on tehty täytettäviksi.

———————————————————————–

11.2.2016

Tammikuussa 2016 Kulkurien aktiivit tapasivat Humblen ja toivat sen kuulumisia tullessaan.

Alustetaan sen verran, että koirien kuvaustilanne oli vaikea. Kun ulkona päivänvalo ei enää riittänyt, koirat kannettiin omilta tutuilta ja turvallisilta paikoiltaan hoitolan sisätiloihin. Liukkaalla lattialla, oudossa huoneessa moni koira ei ollut lähellekään oma itsensä ja Humblen kaltaiselle koiralle tilanne oli suorastaan jäätävän jännittävä.

Ei siis ihme, että Humble turvautuu makaamaan lattialla ja jännittyneenä seuraamaan mitä ympärillä oikein tapahtuu salamavalojen räiskiessä.
Niin paniikissa Humble ei kuitenkaan ole, etteikö se pystyisi syömään tarjottua ruokaa ja olemaan utelias ympäristöstään.
Tutun ihmisen viereen Humble rentoutuu ja nauttii rapustuksista ja läheisyydestä.

Humblessa on potentiaalia tulla normaaliksi kotikoiraksi, se on avoimen kiinostunut ympäristöstään ja ihmiset viehättävät sitä erityisesti. Oman, turvallisen ihmisensä tukemana se varmasti uskaltaisi tutkia maailmaa pienin askelin.

Aktiiviemme päivitys päättyy sanoihin; “Missä on Humblen koti??”. Se on hyvä kysymys.

Lisätty uusia kuvia.

———————————————————————

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Humble saapuu Suomeen kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Humble on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

————————

24.2.2016

Lupaukset on tehty täytettäviksi. Humble on tänään varattu omaan, odottavaan kotiinsa Suomeen.


2.4.2016

Humble (uudelta nimeltään Dzeki) saapui omaan kotiinsa Tampereelle tänään.

23.10.2020

Dzeki sai elää neljä ja puoli vuotta onnellista kotikoiran elämää ja saavuttaa korkean iän, kunnes äkillinen sairaus vei Dzekin 23.10.2020. Lämmin osanottomme Dzekin perheelle suuressa surussa.

 

 

Yhteyshenkilö: Salla Honkapää

 

 

 

 

 

 

 

 

Mitä sinun tulisi huomioida ennen
rescuekoiran adoptiota?

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Koirat saapuvat Romaniasta Suomeen steriloituna tai kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi koirat on mikrosirutettu ja niillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tässä artikkelissa esitetyn koiran kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Ennen yhteydenottoa, tutustuthan tarkasti adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, adoptoitavan eläimen terveyteen sekä adoption kustannuksiin.

Yhteyshenkilö:

Tietoa adoptioprosessista

Usein kysytyt kysymykset

Opas rescuekoiran adoptoijalle

Tutustu myös näihin: