Päivitetty 11.02.2019

Kotia etsivä koira: HUPSU (Nyk. Handa)


Syntymäaika: 9-10/2017
Sukupuoli: narttu
Sijainti: Suomessa (Tampere)
steriloitu

Perustiedot ja tausta (Päivitetty 11.2.2019)
Hupsu, nykyiseltä nimeltään Handa on vuoden ikäinen nuorukainen. Alunperin se on lähtöisin OneVetin koirahoitolalta Cosobasta. Handan taustoista ei ole enempää tietoa.  Alkuvuodesta 2018 kyseiselle tarhalle päätyi noin kuusikymmentä pentua. Ne tulivat tarhalle kuka mitenkin, hylättynä tai jonkun työntekijöistä löytämänä.

Suomeen Handa muutti maaliskuussa 2018.  Aluksi asiat pennun kanssa sujuivat hyvin. Handa kotiutui nopeasti ja kasvoi reippaaksi nuoreksi neidiksi. Syyskuussa 2018 Handa joutuu kuitenkin vaihtamaan kotia, sillä sillä ilmeni ongelmia vieraiden ihmisten kohtaamisessa. Omia ihmisiään kohtaan Handa oli avoin ja ystävällinen, mutta vieraiden seurassa Handa oli epävarma. Omalla reviirillään Handa vartioi vieraita ja kahdesti tilanne eskaloitui siihen, että pentu näykkäisi sille ennestään tuntematonta ihmistä. Handan perheessä olosuhteet olivat sellaiset,  että ongelmaa ei voitu työstää ja niinpä tytölle oli parempi muuttaa kotihoitopaikkaan Tampereelle.

Handa on ollut nyt viitisen kuukautta kotihoidossa, eikä mitään aiempaan käytökseen viittaavaa ole sillä ilmennyt. Handan kanssa on treenattu vieraisiin tutustumista maltilla ja suunnitelmallisesti. Olemme olleet myös “ylivarovaisia” treeneissä, jotta ongelmat eivät pääsisi vahvistumaan. Ensimmäisessä kodissa esiintyneen käytöksen taustalla vaikuttaisi olevan Handan pieni epävarmuus uusia ihmisiä kohtaan, joka on epävarmassa ympäristössä eskaloitunut ongelmakäytökseksi. Tilanteisiin on myös liittynyt vanhanaikaisia koulutuskeinoja kuten koiran kieltämistä ja maahan painamista tilanteen hallitsemiseksi. Nämä keinot ovat tietysti vain lisänneet Handan epävarmuutta ja pahentaneet asiaa. 

Kotihoidossa Handa on paljastunut energiseksi ja leikkisäksi nuorukaiseksi. Se tulee hyvin toimeen kotihoitopaikan miltein samanikäisen nartun kanssa ja rakastaa juoksemista koirapuistossa kavereiden kanssa. Jos Handa ei saa tarpeeksi aktivointia, keksii se sitä itse ja tarvitseekin kodin, jossa riittää aikaa touhuta neidin kanssa. Se on helposti motivoitavissa nameilla ja tykkää mm. yhteisistä koulutushetkistä kotihoitajan kanssa. Handa on ollut alusta asti täysin sisäsiisti ja osaa olla yksin koirakaverin kanssa. Vieraat ihmiset sitä saattavat aluksi hieman jännittää, mutta kun Handa on nähnyt ihmiset pari kertaa moikkaa se heidät jo iloisesti. Handa on vielä hieman tottumaton käsittelyyn, mutta tätäkin on kotihoidossa treenattu positiivisen vahvistamisen kautta. Handa ei varsinainesti välitä rapsuttelusta ja paijailusta, mutta hakeutuu aina nukkumaan ihmisen lähelle, aivan kylkeen kiinni ja haluaa olla mukana siellä missä tapahtuu. Arjessa Handa toimii kaiken kaikkikaan normaalin kotikoiran tavoin.

Etsimme Handalle kotia, jossa olisi jo hieman koirakokemusta ennestään. Ensimmäisessä kodissa ilmenneet haasteet huomioiden, emme varmuuden vuoksi luovuta Handaa pikkulapsiperheeseen.

Handa on noin 20kg painava ja n. 50cm korkea nuorukainen.

Handaa on pentuna hoidettu lievän sikaripunkin vuoksi. Suomessa se sai saapuessaan ylimääräisen loishäädön, mutta oireita sillä ei ole koskaan ilmennyt.

Päivitykset uudemmasta vanhempaan
11.2.2019

Helmikuun alussa Handa kävi rokotuksilla sekä sydänmadon ja leishmanian uudelleentestauksessa. Tuloksia emme ole vielä saaneet. Lääkärireissulla Handa käyttäytyi tapansa mukaan avoimesti ja antoi tehdä kaikki hoitotoimenpiteet ongelmitta. Alkuvuodesta Handa on ollut myös hoidossa joka sujui hyvin. Hoitopaikassa se pääsi tutustumaan myös kissaan. Handa oli kissasta kiinnostunut, mutta käyttäytyi rauhallisesti. Mikäli Handan tulevassa kodissa on kissa, täytyy toki asiaa treenata vielä lisää ja maltilla, onhan Handa kuitenkin aktiivinen tyttö. Vieraat Handa on ottanut ilolla vastaan.

Lisätty Handalle muutama kuva sekä linkki kissavideoon. 


1.1.2019
Uusi vuosi ja uudet kujeet totesi Handa ja kiipesi pöydälle 🙂 .

Jouluna Handa vietti pari päivää uudessa hoitopaikassa kotihoitajien suuloidessa. Kaikki oli sujunut hyvin ja  Handa oli tullut hyvin toimeen  koirakaverin kanssa. Mökkiolosuhteissa olikin kiva leikkiä ja puuhailla.  Yhden kerran Handa oli ärähtähtänyt toiselle koiralle  niiden ollessa yhdessä ruokalaatikolla mutta muuten kaverukset olivta nauttineet toistensa seurasta. Aluksi Handan oli ollut vaikea rauhoittua joka oli purkautunut haukkumisena  ja tavaroiden kanniskeluna. Hoitopaikan miestä Handa oli ihan ensimmäisenä päivän jännittänyt kun mies oli kumartunut kohti, mutta siihenkin Handa oli tottunut nopeasti. 

Uutena vuotena Handa oli stressannut ilotulituksia jonkin verran. Pauketta kuullessaan Handa oli haukkunut raketeille eikä ollut pystynyt nukkumaan. Paniikkiin se ei mennyt. Varamamman kyljessä oleskelu ja erilaisten aktivointijuttujen teko olivat auttaneet Handaa ja uudesta vuodesta selvitty.


19.12.2018
Handa jatkaa elämäänsä kotihoidossa koirakavereiden kanssa telmien ja arkisista jutuista nauttien. Kotihoitajan kanssa Handa on opiskellut uusia temppuja ja tyttö nauttii treeneistä. Jos Handa ei saa tarpeeksi tekemistä, saattaa se maistella pöydän kulmaa tai esim. kiipeillä erilaisille tasoille. Eli aktiivista kotia neidille kaivattaisiin. Jouluksi Handa on menossa tuttuun hoitopaikkaan pariksi päiväksi, joten sitten tiedämme paremmin, miten Handa nykyisin toimii vieraassa ympäristössä.

Lisätty linkki pariin Handan videoon.

24.11.2018
Handa on toipunut hyvin steriloinnista ja päässyt taas nauttimaan aktiivisesta elämästä. Se tulikin tarpeeseen, sillä neidillä alkoi olla sairaslomalla jo hieman tylsää. Se keksikin pientä puuhaa itselleen, mm varastamalla tiskiharjoja.

Lisätty paljon kuvia Handalle.


8.11.2018
Handa kävi eilen steriloitavana. Lääkärireissu sujui hyvin ja Handa käyttäytyi esimerkillisesti. Myös operaatio sujui ilman ongelmia ja potilaan vointi kohenee kuten pitääkin.

Myös arkielämä on sujunut Handan kanssa edelleen ilman ongelmia. Varaiskän kanssa elämä sujuu mallikkaasti. Handa pääsi myös kyläilyreissulle mukaan ja mikäs siinä tutustuessa uusiin ihmisiin kun herkkujakin oli tarjolla. Handa nauttii siis täydellä innolla aktiivisesti nuoren koiran elämästä. Handasta saa varmasti loistavan kaverin aktiiviseen elämänmenoon.


20.10.2018
Handan elämässä tapahtui kuluvalla viikolla hieman mullistuksia. Sen hoitoperheen lauma lisääntyi, kun hoitoiskä palasi pitkältä reissulta ja tapasi Handan ensi kerran. Handan mielestä tämä oli oikein kiva juttu, sillä onhan hänellä nyt uusi ystävä. Ongelmia ei laumanmuuttumisesta siis ole seurannut. Toisena päivänä hoitoiskä sai haukut suihkusta tullessaan, mutta muutoin elämä on sujunut leppoisasti.

Lisätty Handalle videoita sekä kuvia.

10.10.2018
Handa sai tänään ensimmäisen miesvieraan kotiinsa. Kaikki sujui oikein hyvin. Handa on helposti lahjottavissa nameilla ja lopuksi neiti kellahti vieraan kylkeen nukkumaan. Koppaa pidimme Handalla vain varmuuden vuoksi eikä sille vaikuttanut olevan mitään tarvetta. Näin kuitenkin taataan rentous kaikkien osalta joka sitten heijastuu positiivisena ja turvallisena ilmapiirinä koiralle.

Handa on kerrassaan ihastuttava nuori neiti. Passin mukaan huomenna vielä syntymäpäiväsankarikin. Se on iloinen ja aktiivinen, aina valmis touhuamaan. Handa onkin ehtinyt saamaan kotihoitojaksollaan jo monta uutta neli- ja kaksijalkaista kaveria. Handa soveltuisi varmasti myös johonkin rentomieliseen harrastukseenkin. Se on helposti motivoitavissa ruualla ja ottaa hyvin kontaktia ihmiseen.

Lisätty pari kuvaa.

29.9.2018
Handa on tavannut ensimmäiset vieraat kotihoitojakson aikana. Tapaamiset ovat sujuneet kerrassaan mainiosti. Näin kotihoitaja kertoo treenihetkistä:

Ensimmäisinä päivinä Handan kanssa käytiin haistelemassa ohikulkikoita ja mun kavereilta se on sai herkkuja. Ulkona ollessa ei hirveempiä ongelmia näyttänyt olevan. Handa haukkui jonkin aikaa uusille ihmisille, jos ne huomioi Handan. Mutta jos vastaantulija ei huomioinut Handaa lainkaan, päästiin ohi ilman mitään ongelmia. Kaverit heitteli aluksi  Handalle nameja kauemmas ja hyvin nopeasti Handa tuli itse ihmiseltä niitä hakemaan.

Seuraavalla kerralla tavattiin saman kaverin kanssa aluksi ulkona.  Handa oli ensin vähän jännittynyt ja haukkui vierasta aika kauan. Käveltiin jonkun aikaa ihan rauhassa ja kaveri namitti Handaa. Jonkin ajan kuluttua Handa rauhottui eikä enää haukkunut eikä vaikuttanut pelokkaalta. Niin päätettiin mennä testaamaan sisällä olemista. Kaveri meni edeltä sisälle istumaan sohvalle ja minä tulin jäljestä Handan kanssa. Handa juoksi suoraan kaverin luo, eikä jäänyt yhtään jännäileen tai kyräileen. Vähän aikaa taas siinä namiteltiin ja sitten mun koirat alkoi leikkiä. Handa oli tosi rento, se kuljeskeli ympäriinsä ja sai jotenkin varastettua kaverin villasukan lattialta ja alkoi leikkiä sillä vaikka Handalla oli koppa päässä. Jossain kohtaa Handa kiipesi vähän kaverin syliin ja pusutteli ja antoi vieraan rapsutella ja silitellä. Ennen kaverin lähtöä otin Handan vähän kauemmas hihnaan, kun kaveri nousi sohvalta ja lähti ovelle. Handa ei murissut kertaakaan eikä karvat nousseet pystyyn, enemmän se vaan olisi halunnut mennä mukaan ja kävi vielä läksiäissuukot antamassa, kun kaveri oli kumartunut laittaan kenkiä jalkaan.

Myös mun naapuri, jota ollaan useamman kerran tavattu Handan kanssa ulkona, tuli käymään meillä pikaisesti. Handa oli vielä rennompi ja naapuri sai liikkua ja leikittää ja rapsutella Handaa ihan rauhassa.”

21.9.2018
Handa siirtyi kotihoitoon Tampereen seudulle 16.9.18. Varmuuden vuoksi Handalla oli aluksi kuonokoppa päässä, mutta nopeasti kävi selväksi, että tälle ei ollut tarvetta. Jo ensimmäisenä iltana Handa kapusi sohvalle ja käpertyi kotihoitajan kainaloon. Muutoinkin Handa on sopeutunut uuteen tilanteesen nopeasti. Se tulee hyvin toimeen kotihoitopaikan nuoren nartun kanssa ja omaa hyvät arkielämän taidot. Ulkona se kulkee reippaasti hihnassa ja menisi mielellään tapaamaan rauhallisia koiria. Villit koirat sitä hieman jännittävät. Yksinolo Handaa on hieman ahdistanut. Tämä voi  hyvin johtua  muutostressistä ja sen tuomasta turvattomuuden tunteesta, mutta yksinoloharjoittelu aloitettiin kuitenkin heti.

Uudelleensijoitukseen johtaneita ongelmia ei kotihoitopaikassa ole toistaiseksi ilmennyt. Vieraita ihmisiä Handa ei ole vielä tavannut, sillä haluamme, että neiti saa aluksi tutustua uuteen hoitopaikkaansa rauhassa.

Taustansa vuoksi etsimme Handalle jo hieman koirakokemusta omaavaa kotia. Handaa ei luovuteta ensimmäiseksi koiraksi tai lapsiperheeseen.

Lisätty kuvia.

31.7.2018
Hupsu, nykyisin Handa palaa kotia etsivien koirien joukkoon oltuaan Suomessa 4kk. Koirasta luopumisen syynä on vieraisiin ihmisiin kohdistuva epäluuloisuus jota nykyisessä kodissa ei ole resursseja työstää. Muutoin Hupsu on vallan valloittava koiraneiti joka omaa hyvät kotikoiran taidot ja rakastaa omia ihmisiään varauksetta.

Päivitämme Handan kuulumisia piakkoin. Handa tulee siirtymään kotihoitoon mahdollisimman pian, jonka jälkeen saamme enemmän informaatiota neidin käyttäytymisestä.

Etsimme Handalle sitoutunutta kotia, jossa olisi ennestään jo hieman koirakokemusta ja motivaatiota kasvattaa neidistä hyvin käyttäytyvä koirakaveri.

Lisätietoja koiran yhteyshenkilöltä.

23.3.2018
Hupsu on saanut kodin Suomesta.

8.3.2018
Iloinen Hupsu on varattu omaan kotiin Suomeen.


Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen.

Kotihoidossa oleva koira on päässyt jo hieman harjoittelemaan perhekoiralle tärkeitä taitoja. Kaiken uuden opettelu on kuitenkin vielä aivan alussa, eikä voida olettaa että kotihoidon kautta tuleva koira olisi valmiiksi täysin koulutettu. Tiedossa on varmasti myös omassa kodissa töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Kotihoidossa olevan koiran luonteesta ja tavoista saadaan tarhaolosuhteissa tehtyjä havaintoja enemmän tietoa. Koiran luonne muovautuu kuitenkin kaikkien sen saamien kokemusten kautta ja isossa roolissa on myös lopullisen kodin tapahtumat. Koiran käytös voi ajan ja kotiutumisen myötä vielä muuttua.

Handa on asianmukaisesti rokotettu, ulko- ja sisäloishäädetty, steriloitu ja testattu useiden sairauksien varalta. Lisäksi Handa on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Handa steriloidaan ennen siirtymistä uuteen kotiin.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Harkitut yhteydenotot Taija Mäkiselle.

 

 

Paljon kuvia ja videoita Handasta kotihoitajan omassa galleriassa: 

https://www.facebook.com/outekitte/media_set?set=a.10216796380726989&type=3

 

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa