Päivitetty 17.08.2018

Kotia etsivä koira: HUPSU (Nyk. Handa)


Syntymäaika: 9-10/2017
Sukupuoli: narttu
Sijainti: Suomessa (Jyväskylä)
ei steriloitu

 

Perustiedot ja tausta.
4.2.2018 (Päivitetty 9.8.2018)
Kulkurien pitkäaikainen yhteistyökumppani, Clinica Veterinara OneVet ylläpitää koiratarhaa romanialaisessa Cosoban kylässä. Tarhalla asuu noin 350 koiraa, kaikki eri lähtökohdista, mutta muutamaa lukuunottamatta kaikki koirat ovat kodittomia. Cosoban tarhan eläinlääkäri ja tarhan omistaja, Adina Vladut on hyväsydäminen ihminen, joka tekee kaikkensa, jotta sinne hylätyillä pennuilla olisi mahdollisuus parempaan elämään.  Alkuvuodesta 2018 tarhalle päätyi noin kuusikymmentä pentua. Ne tulivat tarhalle kuka mitenkin, hylättynä tai jonkun työntekijöistä löytämänä.

Yksi näistä pienokaisista oli Hupsu. Reipas tyttö hurmasi nopeasti oman perheensä Suomesta ja muutti omaan kotiin maaliskuussa 2018. Suomessa Hupsun nimi muuttui Handaksi. Aluksi Handan kanssa asiat sujuivat hyvin. Se kotiutui nopeasti ja on edelleenkin reipas neitokainen. Handa joutuu kuitenkin vaihtamaan kotia, sillä sillä on ilmennyt ongelmia vieraiden ihmisten kohtaamisessa. Handan perheessä resurssit eivät riitä työstämään asiaa tytön kanssa. Niinpä Handalle etsitään uutta kotia, joka olisi valmis ottamaan tytön osaksi perhettään juuri sellaisena kuin se on ja jossa riittäisi motivaatiota kouluttaa Handaa positiivisin metodein.

Handan nykyinen omistaja kuvaa tyttöä näin:

Handa on reipas, lystikäs ja iloinen kaveri. Se on aina hyvällä tuulella ja valmis leikkimään. Handa rakastaa ruokaa yli kaiken ja tekee ruuan eteen mitä vaan. Handa herättää aamulla tunkemalla kuonon naamalle tai kainaloon – näin se ilmoittaa että on aika nousta. Handa kulkee reippaasti hihnassa, ja antaa laittaa nätisti valjaat ulos lähtiessä. Lenkillä se vetää jonkin verran sillä hajut houkuttelevat kovasti. Isot koirat Handaa eivät pelota ja se haluaa tehdä mielellääb tuttavuutta. Pienet koirat se kokee jotenkin tunkeilevana. Joskus Handa saattaa haukkua kovastikin, mutta useimmiten kulkee nätisti ohi kun vaan omistaja malttaa kulkea rauhassa ja määrätietoisesti ohi. Vastaantulevia ihmisiä Handa haukkuu joskus, muttei läheskään aina. Handa on täysin sisäsiisti.

Muita ongelmia Handalla ei ole kuin epävarmuus vieraita kohtaan ja nimen omaan omalla reviirillä. Handa puolustaa omaa reiviiriään ja haukkuu ja yrittää hyökkäillä vieraita päin. Omaa perhettä kohtaan Handa ei ole koskaan ollut epäluuloinen tai käyttäytynyt uhkaavasti. Maalla Handa haukkuu pihan ohi menevät autot. Kaupungissa se ei reagoi liikenteeseen.

Handa on noin 20kg painava ja +50cm korkea nuorukainen. Sitä ei ole vielä streiloitu

31.7.2018
Hupsu, nykyisin Handa palaa kotia etsivien koirien joukkoon oltuaan Suomessa 4kk. Koirasta luopumisen syynä on vieraisiin ihmisiin kohdistuva epäluuloisuus jota nykyisessä kodissa ei ole resursseja työstää. Muutoin Hupsu on vallan valloittava koiraneiti joka omaa hyvät kotikoiran taidot ja rakastaa omia ihmisiään varauksetta.

Päivitämme Handan kuulumisia piakkoin. Handa tulee siirtymään kotihoitoon mahdollisimman pian, jonka jälkeen saamme enemmän informaatiota neidin käyttäytymisestä.

Etsimme Handalle sitoutunutta kotia, jossa olisi ennestään jo hieman koirakokemusta ja motivaatiota kasvattaa neidistä hyvin käyttäytyvä koirakaveri.

Lisätietoja koiran yhteyshenkilöltä.

23.3.2018
Hupsu on saanut kodin Suomesta.

8.3.2018
Iloinen Hupsu on varattu omaan kotiin Suomeen.


Pentua harkitsevalla on suuri vastuu. Omat resurssit on ehdottoman tärkeää punnita huolella. Ajan, motivaation ja sitoutuneisuuden täytyy olla kohdallaan.

Pentua harkitessa täytyy muistaa, että mm. sisäsiisteys on opeteltava alusta lähtien, hihnakäytös on täysin uusi asia, muihin koiriin tutustumistakin saattaa joutua harjoittelemaan eikä yksinolo suju heti itsestään. Tavaratkin saattavat päätyä tylsistyneen ja aktiivisen pennun kitaan ja leluiksi ihan vain vahingossa. Pentu tarvitsee paljon selkeitä rajoja, johdonmukaista, positiiviseen palkitsemiseen keskittyvää koulutusta ja rakkautta kasvaakseen tasapainoiseksi aikuiseksi.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutuessa muuttua.

Mikäli Hupsu tulee Suomeen niin nuorena, että sitä ei steriloida ennen kotiutumista tuleva koti sitoutuu steriloimaan koiran kohtuullisen ajan kuluessa sen saavuttua Suomeen, mieluiten neljän kuukauden sisällä. Yhdistys osallistuu kodin niin halutessa steriloinnin kustannuksiin 70 eurolla kuittia vastaan. Olethan myös yhteydessä yhdistykseen (yhteyshenkilöön) ennen sterilointia.

Hupsu  saapuu Suomeen asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Hupsu on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Hupsun  yhteyshenkilö lomalla 16.9.2018 asti. Neidin asioita hoitaa sillä välin: Sarianna Syrjä.

Harkitut yhteydenotot Taija Mäkiselle.

 

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa