Kodin saanut koira: HANDA (Ent. Hupsu)

Syntymäaika: 9-10/2017
Sukupuoli: narttu
steriloitu
Sijainti: Suomessa (Tampere)
Kokoarvio:

 

 

 

Perustiedot ja tausta

Päivitetty 24.5.2019
Hupsu, nykyiseltä nimeltään Handa on noin 1,5 vuoden ikäinen nuori koira. Alunperin se on lähtöisin OneVetin koirahoitolalta Cosobasta, joka nykyisin tunnetaan nimeltä One Rescue Association. Handan taustoista ei ole enempää tietoa.  Alkuvuodesta 2018 kyseiselle tarhalle päätyi noin kuusikymmentä pentua. Ne tulivat tarhalle kuka mitenkin, hylättynä tai jonkun työntekijöistä löytämänä.

Handa varattiin omaan kotiin 8.3.2018 ja lensi Suomeen 23.3.2018.  Aluksi asiat pennun kanssa sujuivat hyvin. Handa kotiutui nopeasti ja kasvoi reippaaksi nuoreksi neidiksi. Syyskuussa 2018 Handa palautui yhdistykselle, sillä sillä ilmeni ongelmia vieraiden ihmisten kohtaamisessa. Tällöin Handa oli asunut kodissaan noin 4 kk. Omia ihmisiään kohtaan Handa oli avoin ja ystävällinen, mutta vieraiden seurassa Handa oli epävarma ja pari kertaa tilanne oli eskaloitunut siihen, että Handa oli turvautunut näykkäisyyn. Handan siirrettyä kotihoitoon tätä käytöstä ei ole ollut, sillä hoitopaikassa Handaa ollaan osattu lukea oikein ja se on saanut tukea ja oikeanlaista ohjausta toimia tilanteissa jotka sitä jännittää. Edellisessä kodissa Handan epävarmuutta on ruokkinut vanhanaikaiset koulutuskeinot, kuten esim murinan kieltäminen ja koiran maahan painamista tilanteen hallitsemiseksi.

Handa on kasvanut hoitopaikassaan mahtavaksi, nuoreksi koiraksi. Handa pärjää hyvin eri tilanteissa, on fiksu ja järkevä (sallittakoot nuorelle koiralle pieniä kujeita silloin tällöin) ja tykkää kovasti tehdä asioita yhdessä oman ihmisensä kanssa. Etsimme Handalle kotia, jossa olisi jo hieman koirakokemusta ennestään. Ensimmäisessä kodissa ilmenneet haasteet huomioiden, emme varmuuden vuoksi luovuta Handaa pikkulapsiperheeseen.

Handa on nyt ollut kotihoitajansa luona yli 8 kuukautta. Mitään syytä tälle jumiutumiselle emme keksi. Handa on upea nuori tyttö, joka tulee toimeen muiden koirien kanssa erittäin hyvin ja kommunikoi taidokkaasti.

24.5.2019 Handa pääsi yhdistyksen toiminnanjohtajan luokse tilapäishoitoon, kun oma kotihoitaja on lomamatkalla. Handa oli ensin yhden yön toisessa hoitopaikassa mutta joutui sitten siirtymään. Yhdistyksen toiminnanjohtajan Sallan luona, Handa on antanut itsestään kovin reippaan ja tasapainoisen kuvan. Handa tulee moitteettomasti toimeen muiden koirien ja kissojenkin kanssa ja ensimmäisen yhteisen päivän lopuksi Handa jo heitti leikiksi, söi iltaruokaa muiden parissa ja on silminnähden rentoutunut. Lisätty useita lyhyempiä videoita, jotta saatte vähän käsitystä siitä millainen tyttö on. Pitäkää mielessä, että Handa tosiaan on ollut tässä tilapäisessä paikassa vasta tämän päivän.

Handa on noin 20kg painava ja n. 50cm korkea neiti.

Handaa on pentuna hoidettu lievän sikaripunkin vuoksi. Suomessa se sai saapuessaan ylimääräisen loishäädön, mutta oireita sillä ei ole koskaan ilmennyt.

Päivitykset

7.7.2019
Eilen, 6.7.2019, Handa muutti uuteen kotiinsa ja elämä oman perheen parissa alkoi iloisesti leikkien uuden koirasiskonsa kanssa. Kaikkea hyvää elämääsi, Handa kulta. Kiitos perheelle, joka otti aikaa oppiakseen tuntemaan Handan ennen muuttoa jotta tytöllä siirtyminen sujuisi mahdollisimman helposti ja hyvällä tavalla <3 

4.7.2019
Handan pitkään ja huolellisesti suoritettu adoptioprosessi on saatu päätökseen ja sen lopputulos on, että kaikki osapuolet ovat vahvasti sitä mieltä, että Handa sopii kyseiseen perheeseen aivan loistavasti. Ollaan aivan mahdottoman onnellisia tästä, sillä Handa on odottanut sitä omaa kotiaan lähes 10 kuukautta!

Erittäin suuren kiitoksen haluan myös suunnata Handan ihanalle ja sitoutuneelle kotihoitajalle, joka on huolehtinut Handasta upeasti kaiken tämän ajan. Hän on auttanut Handaa kasvamaan upeaksi koiraksi, joka nykyään osaa turvautua ihmiseen jännittävissä tilanteissa. Hän on antanut Handan olla Handa, luonut sille lukuisia mahdollisuuksia turvallisella tavalla saada positiivisia kokemuksia erilaisista tilanteista ja kohtaamisista, ihmisten ja myös muiden eläinten kanssa. Hänen panostuksensa takia, Handa on nyt sellainen kuin on ja siksi Handa sopi niin hienosti perheeseen johon nyt kuuluu. Lämmin kiitos, Outi <3 !

1.7.2019
Handalla on käynnissä kotikysely, joten tällä hetkellä emme ota vastaan uusia kyselyitä.

24.5.2019
Handa on siirtynyt tilapäiseen hoitopaikakan oman kotihoitajansa lomamatkan ajaksi.

12.5.2019
Handa tyttönen odottaa yhä oman kotinsa löytymistä.

Handa on toukokuussa 2019 asunut jo yli 6kk hoitokodissaan. Nyt olisi korkea aika tytön löytää se ihan oma koti ja perhe kenen kanssa elää elämää ja nauttia kaikista ihanista asioista mitä elämällä on tarjota. Handa on nyt myös tavannut kissan mutta kissatalouteen hänet luovutetaan harkinnanvaraisesti ja treeniä tulee vielä tarvitsemaan. Handa oli kiinnostunut kissasta, mutta tämä kohtaamansa kissa oli melko rauhallinen joten ihan varmasti ei pysty sanomaan miten kiinnostus muuttaa muotoaan mikäli kissa olisi vilkkaampi kaveri.

Maaliksuussa 2019 Handaa kävi tapaamassa myös Koiravalokuvaaja Leila Luodemaa. Leila kävi omalla ajallaan ottamassa Handasta muutamia upeita kuvia, joilla tämä hieno tyttö toivon mukaa herättää suurempaa mielenkiintoa sopivien kotiehdokkaiden joukosta.

Kooste Handan elämästä Suomessa ajalta 31.7.2018-31.3.2019

Handa palautui yhdistykselle kotia etsiväksi koiraksi ollessaan nin 4kk omassa kodissaan. Syyt luopumiseen oli Handan epäluuloisuus vieraita ihmisiä kohtaan.

Handa siirtyi kotihoitoon Tampereelle 16.9.2018 ja on asunut siellä siitä saakka. Handalle muutto oli vain positiivinen, sillä edistystä tapahtui nopeasti. Se kiipesi hoitajansa kainaloon jo ekana iltana ja muutenkin arki alkoi sujumaan hyvin. Alussa Handa oli vielä stressaantunut ja saattoi herkästi alkaa haukkua ihmisille ketkä sitä katsoi. Kotihoitaja kuitenkin loi Handalle mahdollisuuksia harjoitella ja itse todeta tilanteen turvalliseksi, tukien sitä tarpeen mukaan. Tämän myötä Handan itsevarmuus koheni ja se uskalsi alkaa rentoutua. Tämä oli käännekohta Handalle.

Handalle on opeteltu kuonokoppa mukavaksi asiaksi ja alussa koppaa käytettiin kun Handa tutustui uusiin ihmisiin. Tällä taattiin rentous kaikkien osalta mikä taas vahvisti Handalle positiivista ja rentoa ilmapiiriä ja kivaa oleskelua ihmisten kanssa.

Handalla on nyt vierähtänyt yli 6kk kotihoidossa ja se on kehittynyt uskomattoman hienosti kiitosta kotihoitajan. Kun Handa oli asustanut hoitopaikassa noin kuukauden, hoitoiskä palasi kotiin pidemmältä matkalta. Handa suhtautui heti hyvin hoitoiskään, ekana päivänä hän sai haukut tullessaan suihkusta, mutta muuten Handa ei ole kokenut tarvetta haukkua tai vahtia kenenkään liikkumisia tai tekemisiä kotona.

Handa on nopea oppija ja helposti motivoitavissa herkuilla. Rotuperimää emme sen enempää lähde arvuuttelemaan, mutta Handa on energinen, fiksu, tykkää kantaa tavaroita suussaan ja suhtautuu suurimmaksi osaksi avoimesti ja uteliaasti asioihin ja ihmisiin. Handa asuu nuoren nartun kanssa tällä hetkellä ja tulee hyvin toimeen tämän kanssa. Handa on myös tavannut monia muita koiria, isoja, pieniä, vanhoja, nuoria, pörröisiä, sileitä yms. ja tullut kaikkien kanssa hyvin toimeen. Uskomme, että Handa pitäisi kovasti toisen koiran seurasta ja koti jossa asustelee kiva koirakaveri jo ennestään on plussaa mutta tilanteen mukaan Handa voidaan myös luovuttaa ainoaksi koiraksi.

Handa on myös hoitolaisjakson aikana ollut hoidossa muualla pari kertaa ja nämäkin tilapäishoidot ovat sujuneet hienosti, kunhan Handa ensin oli hetken tuumaillut tilannetta ja hoitajat ovat osanneet toimia tilanteessa oikein.

Handa steriloitiin yhdistyksen toimesta 11.9.2018 ja toipui tästä hyvin.

Helmikuussa 2019 Handa käytettiin suositusten mukaisesti sydänmato ja leishmanian uudelleentestauksessa. Molemmat tulokset tulivat tälläkin kertaa takaisin puhtaina, eli negatiivisina.


Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen.

Kotihoidossa oleva koira on päässyt jo hieman harjoittelemaan perhekoiralle tärkeitä taitoja. Kaiken uuden opettelu on kuitenkin vielä aivan alussa, eikä voida olettaa että kotihoidon kautta tuleva koira olisi valmiiksi täysin koulutettu. Tiedossa on varmasti myös omassa kodissa töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Kotihoidossa olevan koiran luonteesta ja tavoista saadaan tarhaolosuhteissa tehtyjä havaintoja enemmän tietoa. Koiran luonne muovautuu kuitenkin kaikkien sen saamien kokemusten kautta ja isossa roolissa on myös lopullisen kodin tapahtumat. Koiran käytös voi ajan ja kotiutumisen myötä vielä muuttua.

Handa on asianmukaisesti rokotettu, ulko- ja sisäloishäädetty, steriloitu ja testattu useiden sairauksien varalta. Lisäksi Handa on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Handan yhteyshenkilö on Mia Takolander

 

 

 

 

 

 

[fbvideo link=”https://www.facebook.com/outekitte/videos/10218585677178282/” width=”400″ height=”300″ onlyvideo=”1″]

 

[fbvideo link=”https://www.facebook.com/outekitte/videos/10218239256517982/?permPage=1″ width=”400″ height=”300″ onlyvideo=”1″]

 

[fbvideo link=”https://www.facebook.com/outekitte/videos/10218203540185096/ ” width=”400″ height=”300″ onlyvideo=”1″]

 

[fbvideo link=”https://www.facebook.com/outekitte/videos/10217930898049213/” width=”400″ height=”300″ onlyvideo=”1″]

 

[fbvideo link=”https://www.facebook.com/outekitte/videos/10217938217352191/” width=”400″ height=”300″ onlyvideo=”1″]

 

[fbvideo link=”https://www.facebook.com/outekitte/videos/10217635381861493/” width=”400″ height=”300″ onlyvideo=”1″]

 

[fbvideo link=”https://www.facebook.com/outekitte/videos/10217635381861493/ ” width=”500″ height=”400″ onlyvideo=”1″]

 

[fbvideo link=”https://www.facebook.com/outekitte/videos/10217938217352191/” width=”500″ height=”400″ onlyvideo=”1″]

 

[fbvideo link=”https://www.facebook.com/outekitte/videos/vb.1387278705/10217333873003960/?type=3″ width=”500″ height=”400″ onlyvideo=”1″]

 

[fbvideo link=”https://www.facebook.com/outekitte/videos/vb.1387278705/10217333876844056/?type=3″ width=”500″ height=”400″ onlyvideo=”1″]

 

 

 

 

Mitä sinun tulisi huomioida ennen
rescuekoiran adoptiota?

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Koirat saapuvat Romaniasta Suomeen steriloituna tai kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi koirat on mikrosirutettu ja niillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tässä artikkelissa esitetyn koiran kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Ennen yhteydenottoa, tutustuthan tarkasti adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, adoptoitavan eläimen terveyteen sekä adoption kustannuksiin.

Yhteyshenkilö:

Tietoa adoptioprosessista

Usein kysytyt kysymykset

Opas rescuekoiran adoptoijalle

Tutustu myös näihin: