Päivitetty 20.12.2021

Kodin saanut koira: KODE


Syntymäaika: 2016
Sukupuoli: uros
Sijainti: Romaniassa (Carpe)
kastroitu

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta
31.10.2021

Carpen tarha sijaitsee tunnin ajomatkan päässä Bukarestista Mitrenin kylässä ja sitä ylläpitää Carpe-yhdistys. Carpe-yhdistyksen on perustanut Kulkurien pitkäaikainen yhteistyökumppani Carmen Mandescu keväällä 2016 ja Carpen tarha rakennettiin yhteistyössä Kulkurien kanssa vuosina 2016-2019. Normaalisti Carpen tarhalla asuu noin 120-140 koiraa, mutta nyt koronavuosien jälkeen jopa 195 koiraa, sillä koronan aikana koiria on hylätty kiihtyvässä tahdissa ja toisaalta adoptio-ohjelma ei ole pyörinyt samanlailla matskustusrajoitteiden vuoksi. Carmen on aiemmin toiminut Asociatia A Doua Sansan toisena perustajajäsenenä Glinan tarhalla, joka oli Kulkurien yhteistyökumppani vuosina 2012-2016. Kun Carmen keväällä 2016 päätti perustaa oman yhdistyksen ja rakentaa koirilleen paremman tarhan, oli Kulkureille luonnollista jatkaa yhteistyötä hänen kanssaan myös uudella tarhalla.

Carmen käy tarhalla lähes joka päivä ja lisäksi tarhalla asuu nyt koirien lisäksi ympärivuotisesti romanialainen pariskunta, joka pitää koirista tarhalla huolta päivittäin.

Carmen kertoo Koden päätyneen tarhalle kesällä 2021, kun se omistaja menehtyi. Kode on asunut todennäköisesti koko ikänsä Mitrenissä omistajansa pihassa ketjun päässä. Kodella oli suojanaan pieni koirankoppi, mutta se oli niin pieni ettei Kode edes mahtunut sinne sisälle. Omistajan kuoltua joku kyläläinen oli kertonut koirasta Carmenille ja pyytänyt tätä hakemaan Koden pois. Se oli varmasti suurin onnenpotku Koden elämässä tähän saakka.

Ei Koden elämä tarhallakaan auvoista ole. Se saa elää vapaana häkissään, ja se on sijoitettu tarhan perälle mahdollisimman rauhalliseen paikkaan, mutta eihän 200 koiran tarhalla kovin rauhallista useinkaan ole siltikään. Kode on hyvin stressaantunut ja kun tarhan rauha rikkoontuu erityisesti meidän vierailumme johdosta, näemme Koden sterssikäytööksen selvästi, kun se ravaa häkkinsä seinämää ja hyppii seinää vasten pakonomaisesti. Kode on turhautunut ja sillä ei ole muita keinoja purkaa turhautumistaan kuin toimimalla näin. Kuitenkin, kun kesken kaiken menemme sen häkkiin, se ottaa ystävällisesti kaikki kolme vierasta ihmistä vastaan ja ihme kyllä rauhoittuu välittömästi kun stressikäytöksen katkaisee. Kode viihtyy ihmisten kanssa ja nauttii rapsutuksista ja antaa käsitellä itseään vaivattomasti. Kode on selvästi kiintynyt Carmeniin ja Carmenin poistuessa häkistä Kode katselee tarkasti hänen peräänsä.

Kode on ihmisiä kohtaan avoin, sosiaalinen ja luonteeltaan rohkea, utelias ja aktiivinen. Sen perimässä todennäköisesti virtaa jotain paimenkoiraa, ulkonäkö muistuttaa belgian paimenkoiraa. Kooltaan Kode on suuri, ollen korkeudeltaan noin 75 cm ja painoa arvioidaan olevan tällä hetkellä noin 35 kiloa, mutta saadessaan hieman lihaa luidensa ympärille ja lihaksia, se tulee varmasti olemaan yli 40 kilon painoinen.

Kode on energinen ja vahva paimenkoirasekoitus ja sille etsitään kotia tarkoin edellytyksin. Tulevan kodin täytyy ensinnäkin ymmärtää millaisista lähtökohdista Kode on ja millaista sen elämä on tähän saakka ollut. Kodella ei ole osaamista siitä millaista on olla suomalainen kotikoira, eli sen kanssa täytyy aloittaa alusta mitä tulee sisällä asumiseen, sisäsiisteyteen ja esimerkiksi hihnakäytökseen. Kode on hyvin ihmisrakas ja uskoakseni sitä tulee olemaan helppoa motivoida ja kannustaa uusien asioiden opettamiseen, kunhan suurimmat stressikierrokset saadaan ensin alas.

Kode tulee tarvitsemaan positiiviseen vahvistamiseen perustuvan koulutuksen lisäksi aktiviista elämää, riittävästi liikuntaa ja virikkeitä ollakseen tyytyväinen ja tasapainoinen koira. Kode etsiikin omistajaa, jolla on kokemusta vastaavantyyppisistä koirista ennestään. Emme luovuta Kodea kerrostaloon emmekä alle kouluikäisten lasten perheeseen, sillä Kode voi suuren kokonsa ja korkean energisyytensä vuoksi olla haastava pienten lasten kanssa, vaikka se hyvin ihmisystävällinen luonteeltaan onkin.

Lähtökohtaisesti etsimme Kodelle kotia ainoana koirana, mutta adoptiosta voidaan keskustella myös mahdollisesti narttukoiran kaveriksi.

Upealla Kodella on kaikki edellytykset saada hyvä loppuelämä ja olla jollekin onnekkaalle todellinen elämän koira, mutta harkitsethan tarkkaan asiaa jo ennen adoptioprosessin aloittamista.

Päivitykset

20.12.2021
Kode saapui omaan kotiin 18.12.2021.

17.11.2021
Kode on onnellisesti varattu omaan kotiin Suomeen.

31.10.2021
Aktiivimme tapasivat Koden lokakuussa Romaniassa. Upea Kode on tarhalla niin väärässä paikassa. Kode on hyvin stressaantunut ja menee kierroksille herkästi virikkeettömässä ja hyvin häiriöisessä ja meluisassa ympäristössä, missä se ei saa olla ihmisten kanssa tarpeeksi tekemisissä, se ei saa riittävästi liikuntaa ja sen elämä on hyvin yksitoikkoista häkissä elämistä. Kode on sosiaalinen ja ihmisrakas koira ja sen paikka olisi oman perheensä/ihmisensä kanssa ulkoilemassa, oppimassa uutta, liikkumassa ja viettämässä aktiivisen koiran onnellista ja tasapainoista elämää. Kode on herkästi motivoitavissa herkuilla ja kannustuksella ja sitä olisikin varmasti ilo kouluttaa positivisen vahvistamisen keinoin. Kode osaa myös rauhoittua kun ihminen on lähellä ja omassa kodissa saadessaan riittävästi aktivointia ja liikuntaa, siitä tulisikin varmasti mitä upein ystävä jollekin onnekkaalle ihmiselle!

Lisätty uusia kuvia ja video.

13.9.2021

Kode aloitti kodin etsinnän adoptio-ohjelmassa.


Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Kode saapuu Suomeen kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Kode on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

 

Koden yhteyshenkilönä toimii: Salla Honkapää (yhteydenotot sähköpostitse)

 

 

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.