Päivitetty 18.04.2020

Kodin saanut koira: KRISTAL (Suomessa)


Syntymäaika: Noin 2013
Sukupuoli: Narttu
Sijainti: Suomessa (Pirkanmaa)
Steriloitu

 

Perustiedot ja taustat

8.3.2020
Romanialaisittain tyypilliseen tapaan Kristal on narttukoira joka synnytti pennut ympäristössä, joka ei ole kenellekään koiralle suotuisa. Suojaa ei ole juuri lainkaan ja koirien on pakko pystytellä kokoajan skarppina ja varoa monia vaaroja jotka ympäristössä esiintyy. Esim. toiset koirat, koirarankkurit ja autot. Kristal synnytti kahdeksan pentua ja huolehti näistä hienosti mutta varmaa on, että pennuista ei moni olisi selvinnyt hengissä ellei nämä olisi päässeet, eläinsuojelija Ioana Bodean ja hänen miehensä avustuksella turvaan, Kulkurien yhteistyöklinikan Onevetin koiratarhalle. Ania, Tanya, Ivanna, Katia, Alyosha ja Borya ovat jo löytäneet kotinsa Suomesta.

Helmikuussa 2020 Kristal siirtyi Pirkanmaalle kotihoitoon. Siellä se jakaa huoneen toisen hoitolaisen, Nassen kanssa. Kaksikko tulee hyvin toimeen ja ovat olleet toistensa tukena alussa, kun asiat vielä hieman jännitti. Maaliskuun alkupuolella saimme Kristalin kotihoitajalta uusia kuulumisia. Kristal saa nykyään ulkoilla vapaana aidatulla pihalla ja nauttii tästä kovasti. Siellä se köpsöttelee ympäriinsä, nuuskii ja tutkii tarkasti paikkoja. Kristal on nyt oppinut täysin sisäsiistiksi ja se on päässyt tutustumaan myös kissoihin, joiden kanssa se tulee hyvin toimeen.

Kristalille etsitään kotia mieluiten hieman rauhallisemmalta alueelta, aikuis- tai eläkeläiskodista, mielellään omalla pihalla. Kiva/kivat koirakaveri/koirakaverit olisi hyvä löytyä uudesta kodista jo valmiiksi.

Kooltaan Kristal on noin 55-60cm ja painoa on kertynyt jo liikaa ja Kristalin tulee tiputtaa useamman kilon. Kristalin testitulokset ja multiresistenttien bakteerien testi olivat kaikki hyvät ja puhtaat.

Päivitykset

18.4.2020
Kristal matkusti eilen, 17.4.2020 omaan kotiinsa, jossa se pikkuhiljaa tutustuu uuteen perheeseensä ja koirakaveriinsa, sekä ympäristöön. Ihanaa yhteiseloa koko perheelle!

9.4.2020
Näin siinä sitten kävi, kuten oli tarkoitettu. Kristal pääsee pian jatkamaan elämäänsä oman perheen parissa, ikiomassa kodissaan. Kerrassaan ihana uutinen tähän väliin! Paljon onnea ja iloa yhteiseen loppuelämään 🙂  . Ja suuri, lämmin kiitos kotihoitajalle Helmille <3 .

8.3.2020
Nyt voisi sanoa, että Kristal on alkanut nauttia kunnolla kotikoirana olemisesta. Olisi hienoa mikäli tälle leidille vielä löytyisi se oma koti ja perhe pian.

24.2.2020
Kristal pärjää hyvin hoitokodissaan, missä se on ollut noin 4 viikkoa. Ulkona se verkkaiseen tahtiin kuljeskelee, nuuskuttelee ja nauttii.

Kristal on osoittautunut arvokkaaksi vanhemmaksi rouvaksi, joka nautiskelee elämästä omaan verkkaiseen tahtiinsa. Se on edelleen yhtä tasapainoinen ja rauhallinen, joten siitä saa varmasti kaverin kotiin, jossa pitkä lenkki jää joskus tekemättä ja tilalle valikoituu sohvalla köllöttäminen. Se tulee hyvin toimeen hoitokodin toisen hoidokin, Nassen kanssa. 

2.2.2020
Kristal pääsi muuttamaan kotihoitoon Pirkanmaalle, rauhaisaan ympäristöön ja omakotitaloon. Tämä mahdollistaa sen, että Kristalin kanssa ulkoilu on helpompaa toteuttaa sillä nyt hän pääsee suoraan sisältä pihalle, ilman jännittävää rappukäytävää. Vähän nuo vermeet (valjaat, panta ja remmit) Kristalia ahdistaa, eikä ole niin kiva liikkua ne päällä mutta nyt hän on jo edennyt siihen tilanteeseen, että voi ulkoilla yhden remmin kera. Kokeneen kotihoitajan avulla, koirakaverien kanssa hengaillen ja Kristalin kohdalla tärkeä asia, rauhallisessa ympäristössä kotikoiran saloihin opettelu on sujuvampaa. Kristal on edistynyt jo monella tavalla.

23.1.2020
Kristal on nyt ollut kotihoidossa 5 päivää. Kristal koki suuria muutoksia, se matkusti lentkoneessa, tuli ihan vieraaseen ympäristöön, vieraan ihmisen ja vieraiden koirien pariin. Se myös, hyvin todennäköisesti, asuu nyt ensimmäistä kertaa elämässään ihmisen kanssa samassa tilassa. Kaikki nämä asiat ovat itsessään jo niin isoja, että ei ole lainkaan ihme jos koira tarvitsee hieman tilaa ja aikaa totutella. Kristalin kohdalla varmaan suurin asia oli kuitenkin se, että sen ja poikansa Igoryokin tiet erkanivat kun Igoryok lensi omaan hoitokotiin Suomeen. Kaksikko on asunut yhdessä yli kolme vuotta, siitä saakka kun Igoryok syntyi.

Kaiken kukkuraksi Kristal onnistui vielä saada itselleen virtsatieinfektion ja se tarvitsi käyntiä eläinlääkärillä. Joten on tätä kaunotarta koeteltu tällain uuden elämän alkutaipaleella!

Kristal on edelleen valinnut pitää sopivan etäisyyden hoitajasta, mutta on selvästi kuitenkin alkanut myös kiintyä asunnossa asuvaan kahteen koiraan ja hoitajaan, sillä kun he lähtevät lenkille Kristal lähestulkoot panikoi, haukkuu ja itkee. Se tavallaan haluaisi mukaan, mutta ei ihan tällä hetkellä vielä ole kuitenkaan saanut kerättyä tarpeeksi rohkeutta sillä rappukäytävä jännittää liikaa. Ja koska Kristal on onnistunut keräämään itselleen melko paljon ylimääräisiä kiloja, kantaminenkaan ei oikein onnistu. Eikä muutenkaan tässä kohdassa vielä olisi luottamuksen kannalta oikein hyvä lähteä väkisin kantamaan.

Kristal on löytänyt nyt sohvan ja nukkuu siellä oikein rauhaisasti kun muut koirat ja hoitaja ovat kotona. Ottaen huomioon kuitenkin sen, että nykyisen kotihoitajan työajat ovat sellaiset, että koirat täytyy käyttää ulkona useiden muiden ihmisten vielä nukkuessa, Kristalin äänekän vastalause yksinjäämiselle ei oikein sovi. Jos Kristal olisi kerännyt rohkeutensa ja uskaltautunut itse kävelemään jo rappukäytävässä ja menmään mukaan lenkeille tilanne olisi eri, mutta nyt olemme päättäneet etsiä Kristalille joko toista hoitopaikkaa, missä voisi asua kiltti rauhallinen koira ennestään tai vielä parempaa, jos se oma koti löytyisi, jossa Kristal saisi keskeytyksettä jatkaa totuttelua kotikoiran elämään, mielellään koirakaverin rauhallisella seuralla. Mikäli hoitopaikka/koti vielä olisi sellainen, josta löytyy oma aidattu piha, olisi vielä parempi sillä se varmasti auttaisi myös Kristalia uskaltamaan ottaa tuon askeleen kynnyksen yli, kohti seuraavaa etappia kotiutumisessa.

19.1.2020
18.1.2020, Kristal aloitti matkansa kohti uutta elämää, kaukana tarhalta joka on toiminut sen kotina viimeiset kolme vuotta. Kristal saapui kotihoitoon ja totuttelee pikkuhiljaa kotikoiran elämään, joka sille on tyystin uusia asia. Kristal ja muut samana päivänä matkustavien koirien reissu venyi kohtuuttoman pitkäksi johtuen lentoyhtiön tavasta hoitaa asioita. Kristal on ymmärrettävästi kovin väsynyt ja stressitasot ovat myös korkealla, joten annamme hänen rauhassa levätä ja hengähtää ennenkuin hän joutuu kohtaamaan ylimääräisiä asioita. Pehmeän pedin Kristal on jo löytänyt.

17.1.2020
Joulukuussa aktiivimme tapasivat taas kerran Kristalin tarhalla. Näin he kertovat tästä tapaamisesta: “Kristal suhtautuu vierailijoihin rauhallisesti, se ei arkaile, mutta ei liikoja hötkyilekään. Tutkii ja haistelee meitä tarkasti ja kaikessa rauhassa, antaa rapsuttaa mutta kiinnostuneempi tutkimaan. Aika tuhdissa kunnossa. Ei hauku.” Mahtava uutinen on se, että Kristal ja poikansa Igoryok pääsee lentämään Suomeen kotihoitoon 18.1.2020! Kristalin testitulokset ovat kaikki puhtaat, mukaanlukien testi multiresistenteista bakteereista.

3.10.2019
Kun aktiivimme suuntasivat kohti One Rescuen tarhaa syyskuussa, siellä odotti taas kerran Kristal. Kristal on tavattaessa jälleen kohtelias, ihana oma itsensä. Hän haistelee tarkasti ja häntä heiluu. Kristal on kohtelias, eikä tee itsestään numeroa. On myös uskomatonta, miten kärsivällisesti se jaksaa suhtautua poikansa vouhotukseen kerta toisensa jälkeen vuodesta vuoteen. Kristal on kiinnostunut ihmisistä, joskin se alkuun hieman miettii ennenkuin antaa koskea. Kun kosketuskavereiksi päästään, tykkää Kristal kovasti rapsutuksista. Tosi tasapainoisen oloinen koira. Se ei myöskään lähde mukaan, kun muut koirat aloittavat haukkukonsertin pihan tapahtumille.

3.8.2019
Heinäkuussa 2019 aktiivimme suuntasivat jälleen kohti Cosobaa ja One Rescue Association tarhaa, jossa myös Ioana Bodean koiria majottuu. Kristalista oli mukava huomata, että se suhtautui uteliaammin nyt ympäristöön ja vieraisiin. Se haisteli vieraita ja käytti muutenkin nenäänsä eri tavalla kuin aiemmin. Se myös hienosti tuli hakemaan nameja vierailta. Ioanasta Kristal pitää paljon.

30.5.2019
Toukokuussa kun aktiivimme matkasivat jälleen Romaniaan ja menivät tarhalle, Kristal oli juuri muuttanut poikansa Igoryokin kanssa uuteen, isompaan paddockiin. Kristal nuuhkuttelee ihmistä takaapäin ja on hieman varovainen ja hämillään. Ehkä on vielä muuton jäljiltä hämillään? Väistää kosketusta, mutta vierailun aikana rentoutuu hiljalleen. Jää poikansa jalkoihin ja onkin aika herkkä ja huomaamaton tässä kaksikossa.

2.4.2019
Maaliskuun alussa aktiivimme kävivät jälleen Romaniassa ja tapasi sillä reissulla myös Kristalin. Kristal on säilyttänyt tasapainoisen luonteensa, vaikka se väisteleekin häkissä isoa ja vilkasta poikaansa. Hän on jo ehtinyt harmaantua jonkin verran, eikä elämä pienehkössä häkissä vailla minkäänlaisia virikkeitä ole suotavaa. Kristalin olisi jo korkea aika saada oma koti jossain rauhallisessa ympäristössä. Häkissä se jää poikansa energian varjoon.

30.12.2018
Yhä edelleen Kristal ja Igoryok odottavat yhdessä tarhalla sitä, että oma perhe heidät huomaisi. Marraskuussa Kulkurien aktiiveista kolme kävivät tarhalla treffaamassa mm. Kristalia. Kristal edelleen stoaalaiseen tyyliinsä uskollisena pidättäytyy riekkumasta ja innostumasta (tai ainakaan osoittamasta innostusta) vieraiden tapaamisesta. Se kyllä pysyy paikallaan ja ottaa rapsutukset vastaan, mutta antaa poikansa nauttia vieraiden läsnäolosta enemmän. Kristal syö nätisti namit kädestä tarjottuna ja kiinnostuu paljon mukana olleesta hajuhuivista. Kristal on edelleen huolehtivainen emo Igoryokille.

19.10.2018
Kristal on edelleen tasapainoinen, kiltti ja rauhallinen koira, joka ei ole niin tunkeileva kuin poikansa Igoryok jonka kanssa jakaa häkkiä. Kristal jättäytyy hieman taka-alalle ja antaa Igoryokin hoitaa häsläämisen. Ulkoisesti Kristal on hieman pulskassa kunnossa, johtuen siitä ettei pääse säännöllisesti liikkumaan ja ruokaa on tarjoilla jatkuvasti. Kaipaisi ja arvostaisi varmaan paljon oman kodin rauhaa, omaa pihaa jossa pääsisi nuuskimaan ja mahdollisuutta elää mukavaa, kiireetöntä elämää oman perheensä kanssa.

16.6.2018
Kristal on ihmisille ystävällinen ja käyttäytyy arvokkaasti. Touko-kesäkuun vaihteessa aktiivimme tapasivat jälleen Kristalin. Se päästettiin yhdessä Igoryokin kanssa vapaana pihalle jolloin ne paineli aidatun alueen toiseen päähän rauhassa haistelemaan ja tarpeilleen. Kristal ei vapaana ollessaan osoita mielenkiintoa vieraisiin vaan nenätyöskentely ja pihalla oleva hajut vievät mennessään. Se nauttii kovasti päästessään pihalle vapaaksi, ja se keskittyy antaumuksella nuuskimaan jokaisen heinänvarren ja kukkasen ja multakasan.  Kristal otetaan takaisin häkkiin kuvattavaksi ja se käyttäytyy kovin rauhallisena ja antaa vieraiden silittää ja rapsutella itseään. Kristal hypähtää ketterästi koppinsa katolle josta näkee tarhan menoja paremmin.

14.3.2018
Maaliskuussa 2018 aktiivimme suuntasivat kohti Romaniaa ja kävivät Onevetissa kahtena päivänä. He pääsivät taas viettämään aikaa myös Kristalin kanssa, joka edelleen odottaa sitä omaa kotiaan.  Lainaten heidän sanojaan “Kristal on vierailijoiden kanssa jotenkin erityisen läsnä ja ottaa omalla tyynellä tyylillään kaiken ilon irti ihmisten huomiosta. Kun namit kaivetaan esiin, innostuu Kristal kovasti, mutta malttaa myös hienosti odottaa. Kristal on edelleen arvokas ja sielukas koira ja sen omistaja on todella, todella onnekas. On käsittämätöntä, miten hienosti se pärjää todella pienessä häkissä höseltävän “pentunsa” kanssa.”

2.12.2017
Kristal suhtautuu jälleen kerran vieraisiin lempeästi ja rauhallisesti. Se antaa vieraidenkin ihmisten käsitellä itseään ilman, että kokisi tämän epämiellyttäväksi tai ahdistavaksi. Kristal vaikuttaa kovin leppoisalta tuttavuudelta, joka on säilyttänyt malttinsa vaikka tarhaolot ovatkin melko stressaavat.

17.9.2017
Aktiivimme tapasivat myös Kristalin syyskuun reissulla. Alkuun Kristal vaikutti hieman ujohkolta mutta tämä johtunee eniten siitä, että pienehkössä tilassa ei ole paljon tilaa väistyä tai ottaa välimatkaa vaikka jännittäisi. Perusluonteeltaan Kristal ei kuitenkaan vaikuta ujolta, vaan se on enemmän tottunut väistymään ja antamaan pennuilleen tilaa. “Olosuhteiden uhri” oli eräs kuvaus tästä neidistä. Sitä kuvailtiin myös kultaisena, lempeänä ja rauhallisena. Varmasti Kristal nauttisi kovasti jos pääsisi huomion keskipisteeksi, omaan kotiin, missä sen ei tarvitsisi kantaa äidillistä vastuuta vaan saisi “itsekkäästi” vaan keskittyä nauttimaan elämästä ja rapsutuksista.

24.7.2017
Kristalissa on jotain stoalaista tyyneyttä. Se onkin ollut tarpeen sen kaitsiessaan pentujaan, jotka ovat jo venyneet saman kokoisiksi tai isommiksi kuin mamma itse. Kristalin tapasimme heinäkuun reissullamme ja se tulikin ystävällisesti tervehtimään vieraita, vaikka väähn ujostuttikin. Kristal antaa kuitenkin hyvin käsitellä itseään ja nauttii rapsutuksista. Tytölle on kuitenkin ihmisen ystävällisyys vielä melko uutta ja tulevassa kodissa tulee varautua antamaan Kristalille aikaa rauhassa tottua uusiin asiohin. Se nautti suuresti siitä kun pääsi jaloittelemaan vapaana tarhan viheralueella.

6.6.2017
Kristalin löytänyt eläinsuojelija Ioana Bodea kertoo tytön reipastuneen. Kristalin on nykyään helpompi tutustua ja osoittaa luottamusta ihmistä kohtaan. Lisätty uusia kuvia ja video.

13.5.2017
Kristal on osoittautunut omistautuneeksi ja rauhalliseksi emoksi ja tämä huolehtii pennuistaan hienosti. Alkuun Kristal oli kovin ujo, eikä juurikaan osoittanut luottamuksen merkkejä ihmistä kohtaan. Nyt kun osa pennuista jo ovat lentäneet maailmalle, myös Kristal on kasvanut henkisesti ja alkuajan stressi on hellittänyt niin paljon, että Kristal uskaltautuu varovasiesti tekemään hieman tuttavuutta jo vieraiden kanssa. Kristal osoittaa selvää mielenkiintoa ihmistä kohtaan, se jää lähelle oleskelemaan ja ihmettelemään. Kristal on lempeä ja vaikuttaa kovin kärsivälliseltä koiralta, joka varmasti rohkaistuisi lisää omassa kodissaan. Tulevan kodin tulee kuitenkin pitää mielessä sen, että Kristalille pitää olla valmis antamaan aikaa ja tukea se totutellessa kaikkeen uuteen.

Kokoa Kristalilla on 50-55cm ja 22-25kg. Ikää on arviolta noin 3 vuotta.


Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Kotihoidossa olevan koiran luonteesta ja tavoista saadaan tarhaolosuhteissa tehtyjä havaintoja enemmän tietoa. Koiran luonne muovautuu kuitenkin kaikkien sen saamien kokemusten kautta ja isossa roolissa on myös lopullisen kodin tapahtumat. Koiran käytös voi ajan ja kotiutumisen myötä vielä muuttua.

Kristal saapui Suomeen steriloituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Kristal on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Kristalin yhteyshenkilö: Mia Takolander

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.