Päivitetty 03.10.2019

Kotia etsivä koira: KRISTAL


Syntymäaika: Noin 2013
Sukupuoli: Narttu
Sijainti: Romaniassa (Onevet/Ioana Bodea)
Steriloitu

 

Perustiedot ja taustat

Päivitetty 3.10.2019
Romanialaisittain tyypilliseen tapaan Kristal on narttukoira joka synnytti pennut ympäristössä, joka ei ole kenellekään koiralle suotuisa. Suojaa ei ole juuri lainkaan ja koirien on pakko pystytellä kokoajan skarppina ja varoa monia vaaroja jotka ympäristössä esiintyy. Esim. toiset koirat, koirarankkurit ja autot. Kristal synnytti kahdeksan pentua ja huolehti näistä hienosti mutta varmaa on, että pennuista ei moni olisi selvinnyt hengissä ellei nämä olisi päässeet, eläinsuojelija Ioana Bodean ja hänen miehensä avustuksella turvaan, Kulkurien yhteistyöklinikan Onevetin koiratarhalle. Ania, Tanya, Ivanna, Katia, Alyosha ovat jo lentäneet omaan kotiinsa Suomessa ja Borya etsii kotiaan Suomesta. Igoryok on edelleen Romaniassa etsimässä kotiaan, kuten myös Kristal.

Kristal on kärsivällinen ja rauhallinen koira, joka ainakin tällä hetkellä tulee toimeen tapaamiensa koirien kanssa. Vieraat Kristal ottaa rauhallisesti vastaan ja vaikuttaa siltä, että Kristal taltioi jokaisen sekunnin vierailusta syvälle muistiinsa, jotta voi sitten näillä muistoilla fiilistellä kunnes se oma perhe löytyy. Kristal jakaa häkin poikansa Igoryokin kanssa.

Kun aktiivimme suuntasivat kohti One Rescuen tarhaa syyskuussa, siellä odotti taas kerran Kristal. Kristal on tavattaessa jälleen kohtelias, ihana oma itsensä. Hän haistelee tarkasti ja häntä heiluu. Kristal on kohtelias, eikä tee itsestään numeroa. On myös uskomatonta, miten kärsivällisesti se jaksaa suhtautua poikansa vouhotukseen kerta toisensa jälkeen vuodesta vuoteen. Kristal on kiinnostunut ihmisistä, joskin se alkuun hieman miettii ennenkuin antaa koskea. Kun kosketuskavereiksi päästään, tykkää Kristal kovasti rapsutuksista. Tosi tasapainoisen oloinen koira. Se ei myöskään lähde mukaan, kun muut koirat aloittavat haukkukonsertin pihan tapahtumille.

Kooltaan Kristal on noin 55-60cm ja painoa on kertynyt jo hieman liikaa, yli 25 kg.

Päivitykset

3.10.2019
Kristal on yhä edelleen kohtelias oma itsensä, eikä tee itsestään numeroa. Se suhtautuu uteliaasti vieraisiin, ja hetken tuumattua antautuu nauttimaan rapsutuksista.

3.8.2019
Heinäkuussa 2019 aktiivimme suuntasivat jälleen kohti Cosobaa ja One Rescue Association tarhaa, jossa myös Ioana Bodean koiria majottuu. Kristalista oli mukava huomata, että se suhtautui uteliaammin nyt ympäristöön ja vieraisiin. Se haisteli vieraita ja käytti muutenkin nenäänsä eri tavalla kuin aiemmin. Se myös hienosti tuli hakemaan nameja vierailta. Ioanasta Kristal pitää paljon.

30.5.2019
Toukokuussa kun aktiivimme matkasivat jälleen Romaniaan ja menivät tarhalle, Kristal oli juuri muuttanut poikansa Igoryokin kanssa uuteen, isompaan paddockiin. Kristal nuuhkuttelee ihmistä takaapäin ja on hieman varovainen ja hämillään. Ehkä on vielä muuton jäljiltä hämillään? Väistää kosketusta, mutta vierailun aikana rentoutuu hiljalleen. Jää poikansa jalkoihin ja onkin aika herkkä ja huomaamaton tässä kaksikossa.

2.4.2019
Maaliskuun alussa aktiivimme kävivät jälleen Romaniassa ja tapasi sillä reissulla myös Kristalin. Kristal on säilyttänyt tasapainoisen luonteensa, vaikka se väisteleekin häkissä isoa ja vilkasta poikaansa. Hän on jo ehtinyt harmaantua jonkin verran, eikä elämä pienehkössä häkissä vailla minkäänlaisia virikkeitä ole suotavaa. Kristalin olisi jo korkea aika saada oma koti jossain rauhallisessa ympäristössä. Häkissä se jää poikansa energian varjoon.

30.12.2018
Yhä edelleen Kristal ja Igoryok odottavat yhdessä tarhalla sitä, että oma perhe heidät huomaisi. Marraskuussa Kulkurien aktiiveista kolme kävivät tarhalla treffaamassa mm. Kristalia. Kristal edelleen stoaalaiseen tyyliinsä uskollisena pidättäytyy riekkumasta ja innostumasta (tai ainakaan osoittamasta innostusta) vieraiden tapaamisesta. Se kyllä pysyy paikallaan ja ottaa rapsutukset vastaan, mutta antaa poikansa nauttia vieraiden läsnäolosta enemmän. Kristal syö nätisti namit kädestä tarjottuna ja kiinnostuu paljon mukana olleesta hajuhuivista. Kristal on edelleen huolehtivainen emo Igoryokille.

19.10.2018
Kristal on edelleen tasapainoinen, kiltti ja rauhallinen koira, joka ei ole niin tunkeileva kuin poikansa Igoryok jonka kanssa jakaa häkkiä. Kristal jättäytyy hieman taka-alalle ja antaa Igoryokin hoitaa häsläämisen. Ulkoisesti Kristal on hieman pulskassa kunnossa, johtuen siitä ettei pääse säännöllisesti liikkumaan ja ruokaa on tarjoilla jatkuvasti. Kaipaisi ja arvostaisi varmaan paljon oman kodin rauhaa, omaa pihaa jossa pääsisi nuuskimaan ja mahdollisuutta elää mukavaa, kiireetöntä elämää oman perheensä kanssa.

16.6.2018
Kristal on ihmisille ystävällinen ja käyttäytyy arvokkaasti. Touko-kesäkuun vaihteessa aktiivimme tapasivat jälleen Kristalin. Se päästettiin yhdessä Igoryokin kanssa vapaana pihalle jolloin ne paineli aidatun alueen toiseen päähän rauhassa haistelemaan ja tarpeilleen. Kristal ei vapaana ollessaan osoita mielenkiintoa vieraisiin vaan nenätyöskentely ja pihalla oleva hajut vievät mennessään. Se nauttii kovasti päästessään pihalle vapaaksi, ja se keskittyy antaumuksella nuuskimaan jokaisen heinänvarren ja kukkasen ja multakasan.  Kristal otetaan takaisin häkkiin kuvattavaksi ja se käyttäytyy kovin rauhallisena ja antaa vieraiden silittää ja rapsutella itseään. Kristal hypähtää ketterästi koppinsa katolle josta näkee tarhan menoja paremmin.

14.3.2018
Maaliskuussa 2018 aktiivimme suuntasivat kohti Romaniaa ja kävivät Onevetissa kahtena päivänä. He pääsivät taas viettämään aikaa myös Kristalin kanssa, joka edelleen odottaa sitä omaa kotiaan.  Lainaten heidän sanojaan “Kristal on vierailijoiden kanssa jotenkin erityisen läsnä ja ottaa omalla tyynellä tyylillään kaiken ilon irti ihmisten huomiosta. Kun namit kaivetaan esiin, innostuu Kristal kovasti, mutta malttaa myös hienosti odottaa. Kristal on edelleen arvokas ja sielukas koira ja sen omistaja on todella, todella onnekas. On käsittämätöntä, miten hienosti se pärjää todella pienessä häkissä höseltävän “pentunsa” kanssa.”

2.12.2017
Kristal suhtautuu jälleen kerran vieraisiin lempeästi ja rauhallisesti. Se antaa vieraidenkin ihmisten käsitellä itseään ilman, että kokisi tämän epämiellyttäväksi tai ahdistavaksi. Kristal vaikuttaa kovin leppoisalta tuttavuudelta, joka on säilyttänyt malttinsa vaikka tarhaolot ovatkin melko stressaavat.

17.9.2017
Aktiivimme tapasivat myös Kristalin syyskuun reissulla. Alkuun Kristal vaikutti hieman ujohkolta mutta tämä johtunee eniten siitä, että pienehkössä tilassa ei ole paljon tilaa väistyä tai ottaa välimatkaa vaikka jännittäisi. Perusluonteeltaan Kristal ei kuitenkaan vaikuta ujolta, vaan se on enemmän tottunut väistymään ja antamaan pennuilleen tilaa. “Olosuhteiden uhri” oli eräs kuvaus tästä neidistä. Sitä kuvailtiin myös kultaisena, lempeänä ja rauhallisena. Varmasti Kristal nauttisi kovasti jos pääsisi huomion keskipisteeksi, omaan kotiin, missä sen ei tarvitsisi kantaa äidillistä vastuuta vaan saisi “itsekkäästi” vaan keskittyä nauttimaan elämästä ja rapsutuksista.

24.7.2017
Kristalissa on jotain stoalaista tyyneyttä. Se onkin ollut tarpeen sen kaitsiessaan pentujaan, jotka ovat jo venyneet saman kokoisiksi tai isommiksi kuin mamma itse. Kristalin tapasimme heinäkuun reissullamme ja se tulikin ystävällisesti tervehtimään vieraita, vaikka väähn ujostuttikin. Kristal antaa kuitenkin hyvin käsitellä itseään ja nauttii rapsutuksista. Tytölle on kuitenkin ihmisen ystävällisyys vielä melko uutta ja tulevassa kodissa tulee varautua antamaan Kristalille aikaa rauhassa tottua uusiin asiohin. Se nautti suuresti siitä kun pääsi jaloittelemaan vapaana tarhan viheralueella.

6.6.2017
Kristalin löytänyt eläinsuojelija Ioana Bodea kertoo tytön reipastuneen. Kristalin on nykyään helpompi tutustua ja osoittaa luottamusta ihmistä kohtaan. Lisätty uusia kuvia ja video.

13.5.2017
Kristal on osoittautunut omistautuneeksi ja rauhalliseksi emoksi ja tämä huolehtii pennuistaan hienosti. Alkuun Kristal oli kovin ujo, eikä juurikaan osoittanut luottamuksen merkkejä ihmistä kohtaan. Nyt kun osa pennuista jo ovat lentäneet maailmalle, myös Kristal on kasvanut henkisesti ja alkuajan stressi on hellittänyt niin paljon, että Kristal uskaltautuu varovasiesti tekemään hieman tuttavuutta jo vieraiden kanssa. Kristal osoittaa selvää mielenkiintoa ihmistä kohtaan, se jää lähelle oleskelemaan ja ihmettelemään. Kristal on lempeä ja vaikuttaa kovin kärsivälliseltä koiralta, joka varmasti rohkaistuisi lisää omassa kodissaan. Tulevan kodin tulee kuitenkin pitää mielessä sen, että Kristalille pitää olla valmis antamaan aikaa ja tukea se totutellessa kaikkeen uuteen.

Kokoa Kristalilla on 50-55cm ja 22-25kg. Ikää on arviolta noin 3 vuotta.


Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua. Kristal saapuu Suomeen steriloituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Kristal on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Kristalin yhteyshenkilö: Mia Takolander

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.