Kodin saanut koira: KVARTSI (Lucky Stone Puppies)

Syntymäaika: 3/2020
Sukupuoli: narttu
steriloitu
Sijainti: Suomessa (Helsinki)
Kokoarvio:

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta

27.10.2022

Adina Vladut on eläinlääkäri, joka omistaa yhdessä miehensä Dragos Vladutin kanssa Onevet-klinikan, joka hoitaa kaikki Kulkurien kautta Suomeen tulevat koirat. Eläinlääkärin työnsä lisäksi Dr. Adina käyttää kaiken aikansa kodittomien koirien auttamiseen. Vuonna 2015 pariskunta vuokrasi ja osittain osti vanhan maatilan Cosobasta, joka sijaitsee puolen tunnin ajomatkan päässä Bukarestista. Tälle maatilalle kunnostettiin tarha kodittomille koirille ja kissoille, sekä tila eläinlääkärin toimintaa varten. Vuonna 2017 syntyi One Rescue Association -yhdistys.

Romaniassa kodittomia koiria kohtaa melkeinpä kaikkialla, mutta erityisesti niitä löytyy koiratarhojen läheisyydestä. Ihmiset hylkäävät koiria tarhojen liepeille ajatellen, että tarhalla kyllä otetaan vastuu taas uudesta koira-asukista. Ja niin siinä usein käykin. Tämä niin tavallinen tarina oli myös Lucky Stone Puppiesin Cosobaan päätymisen taustalla: Kultaturkkiset kolmoset, Kvartsi, Topaasi ja Jaspis, oli hylätty Cosoban tarhan portin ulkopuolelle, eikä Adina voinut muuta kuin ottaa ne hoteisiinsa.

Kvartsi matkasi lokakuussa 2020 Suomeen omaan kotiinsa. Kvartsi asui Koillis-Helsingissä kerrostalossa, yhden aikuisen taloudessa, jossa ei ollut muita kotieläimiä. Kvartsi oli hyvin rakastettu, mutta arkuudestaan ja etenkin ulkoiluhaasteista johtuen koti päätyi luopumaan Kvartsista helmikuussa 2022. Kvartsi pelkää ja jännittää ulkona monia asioita, kuten ihmisiä, autoja, pyöriä ja erilaisia ääniä, jotka eivät ole luonnosta lähtöisin.

Kvartsi siirtyi helmikuussa 2022 kotihoitoon paikkaan, jossa sillä on kaksi reipasta koirakaveria tukemassa ja näyttämässä esimerkkiä, ja Kvartsi onkin reipastunut jo paljon. Matkaa täysin rennoksi kotikoiraksi kuitenkin on vielä jonkin verran, ja Kvartsille etsitäänkin kotia, jolla olisi aikaa ja resursseja opastaa sitä lempeästi ja kärsivällisesti eteenpäin. Ensimmäiseksi koiraksi Kvartsia ei luovuteta.

 

Ulkoilu

Tällä hetkellä Kvartsi ulkoilee kotihoitajan koirien kanssa melko hyvin ja ottaa niistä paljon tukea. Tulevassa kodissaan Kvartsilla sopisikin olla reipas koirakaveri jo valmiiksi, helpottamassa uusiin asioihin tutustumista. Kvartsi myös rakastaa leikkiä kotihoitajan nuoremman koiran kanssa ja saa paljon iloa koiraseurasta, mikä selvästi lisää sen hyvinvointia. Kvartsi on osoittautunut hyvin aktiivisen oloiseksi koiraksi, vaikkakin epävarmuus ja jännitys ulkona tällä hetkellä hieman jarruttaakin menoa. Mökillä Kvartsi kuitenkin vapautui täysin ja kirmaili innoissaan ympäri pihaa, joten hieman rauhallisempi asuinalue sopisi Kvartsille kaikista parhaiten.

Ulkona Kvartsin pelot ilmenevät siten, että kun Kvartsi havaitsee jonkin jännittävän äänen tai hahmon, niin pahimmassa tapauksessa se hätääntyy ja alkaa paniikissa vetää kotiin päin, jolloin siihen ei välttämättä saa enää kontaktia. Kvartsi ei räyhää tai hauku, vaan pyrkii pakenemaan pelottavia tai jännittäviä asioita, mutta se saattaa myös jähmettyä paikoilleen korvat luimussa. Ihmisiä ja vieraita koiria kohtaan Kvartsi saattaa ulkona osoittaa myös uteliaisuutta ja pyrkiä niiden luokse. Jotkin koirat aiheuttavat epävarmuutta, jolloin Kvartsi saattaa myös haukahdella niille. Vieraita koiria tai ihmisiä Kvartsi ei kuitenkaan ole päässyt ulkona tapaamaan. Rusakoita Kvartsi lähtisi mielellään jahtaamaan, jos pääsisi niiden perään, joten saalistusviettiä löytyy jonkin verran.

Kvartsin kanssa ulkoillaan nykyään 2-3 kertaa päivässä, riippuen siitä haluaako Kvartsi lähteä ulos vai ei. Kvartsia ei ole kotihoidossa pakotettu lähtemään ulos, mikä onkin auttanut ulos lähtöön, kun Kvartsia ei ole paineistettu asian suhteen. Ulkoilut ovat toistaiseksi olleet matkaltaan lyhyitä, pisimmillään n. 1,5km, ja ne käydään vielä aina samoilla lenkkipoluilla metsässä, joka alkaa heti Kvartsin asuintalon takaa. Ulkoilualuetta laajennetaan pienin askelin kerrallaan, sillä Kvartsi jännittyy helposti uusissa paikoissa. Tutuilla poluilla keskitytään enemmän haisteluun ja turvalliseen ympäristön tutkimiseen, kuin lenkkien pituuteen. Kvartsi viihtyy hyvin metsässä ja nauttii kovasti, kun saa kaikessa rauhassa nuuskutella, syödä mustikoita suoraan pensaasta ja leikkiä vesilätäköissä kotihoitajan koirien kanssa.

 

Asuinalue ja koti

Kvartsi asustelee itäisessä Helsingissä, melko rauhallisessa lähiössä, jossa on luontoa ja metsää aivan vieressä. Tämäkin ympäristö on kuitenkin Kvartsille melko haastava, sillä alueella liikkuu paljon ihmisiä sekä muita koiria. Hieman rauhallisempi asuinalue on siis Kvartsille ehdoton. Kvartsi asuu kerrostalossa, ensimmäisessä kerroksessa, jossa se pärjää varsin hyvin. Alkuun rappukäytävä jännitti Kvartsia kovasti, mutta herkkujen avulla siitä on saatu mukavampi paikka. Kvartsi saattaa välillä ilmoittaa haukkumalla esimerkiksi postin tulosta, vieraiden saapumisesta tai jos rappukäytävästä kuuluu kovasti ääniä, mutta tämä on melko maltillista ja toisaalta myös varsin normaalia käytöstä koiralle.

Kvartsi osaa jäädä kotiin yksin, eikä sillä ole ollut yksinolon kanssa mitään ongelmia kotihoidossa. Kvartsi osaa myös jäädä rauhassa omaan tilaansa lepäämään suljetun oven taakse.

Täysin sisäsiisti Kvartsi ei vielä ole. Kvartsi osaa kyllä pidättää useitakin tunteja, mutta koska Kvartsi ei välttämättä halua aina lähteä ulos, tekee se osan tarpeistaan sisälle, pissa-alustojen päälle. Kvartsilla on kotihoitajan asunnossa yksi tietty paikka, johon se osaa tehdä tarpeensa, muihin paikkoihin se ei ikinä käy tekemässä tarpeitaan. Sisäsiisteysharjoittelu olisi varmasti helppoa, mikäli tulevassa kodissa olisi oma piha, johon Kvartsi pääsisi päivän mittaan tarpeilleen.

Vieraita Kvartsi on tavannut joitakin kertoja. Kvartsi haukkuu jonkin aikaa vieraille, jotka tulevat yllättäen kotiin, mutta rauhoittuu nopeasti, kun vieraat ovat rauhallisia eivätkä heti kiinnitä Kvartsiin kovasti huomiota. Kvartsi pitää kovasti ihmisistä ja hakeutuu esimerkiksi sohvalle makoilemaan vieraiden viereen melko nopeasti. Kvartsi tarvitsee kuitenkin jonkin verran aikaa, että siihen saa koskea, joten ihmisten onkin tärkeää osata lukea Kvartsin eleitä ja edetä hänen kanssaan koirantahtisesti.

 

Luonne ja terveys

Kvartsi on hyvin läheisyyden- ja hellyydenkipeä, ja nauttii todella paljon silityksistä ja sylittelystä – kunhan on ensin saanut rauhassa tutustua ihmiseen. Kvartsi nukkuu kotihoitajan sekä tämän koirien kanssa samassa sängyssä yönsä ja tulee aina kainaloon, kun se vain on mahdollista. Kvartsi on myös hyvin leikkisä kujeilija, joka nauttii suunnattomasti mm. kartonkipakkausten repimisestä, erilaisista aivopähkinöistä sekä erilaisten temppujen opettelusta. Leluista Kvartsi ei ymmärrä mitään, vaan leikkii mieluiten muiden koirien kanssa.

Kynsienleikkuu sujuu Kvartsin kanssa mukavasti herkkujen avulla. Kvartsi onkin erittäin ruoka-orientoitunut ja motivoituu kovasti nameista. Kvartsia onkin koulutettu ulkona herkkujen avulla onnistuneesti ja se myös mielellään etsii ulkona herkkuja maahan heitettynä. Kvartsi osaa istua, mennä maahan ja odottaa ruokaansa. Kvartsin kanssa on harjoiteltu katsekontaktia, luoksetuloa, ruuan maasta etsimistä ja kuonolla käteen tökkäämistä.

Kotioloissa Kvartsi on rento ja reipas, haasteet Kvartsin kanssa painottuvat oikeastaan vain kodin ulkopuolelle. Autoilua Kvartsi jännittää myös, mutta tutun ihmisen tuki auttaa tässäkin paljon.

Koska Kvartsilla on ollut arkuutta ja pelkoja, oli syytä epäillä että niiden taustalla voisi olla jotakin terveyteen liittyvää vaivaa tai kipuja. Kvartsi kävikin ortopedin tutkimuksessa ensimmäisen kerran huhtikuussa 2022, jolloin se sai kipulääkekuurin kokeiluun. Kipulääkitys ei kuitenkaan tällöin tuonut muutosta Kvartsin käytökseen. Kävimme uudemman kerran Kvartsin kanssa lääkärillä syyskuussa, jolloin Kvartsin luusto kuvattiin, jotta saatiin selvitettyä mahdollisia rakenteellisia ongelmia. Pieniä löydöksiä tehtiin, mutta ei mitään sellaista, mikä selkeästi aiheuttaisi Kvartsille kipuja. Kvartsi sai uuden kipulääkekuurin sekä sen kylkeen lihasrelaksanttikuurin, sillä Kvartsin selkä oli selkeästi jumissa. Lihasrelaksanttikuuri toikin selvästi apua ja Kvartsi rentoutui selvästi enemmän ulkona sen aloittamisen jälkeen.

 

Kvartsi on nyt noin 2,5 vuoden ikäinen. Korkeutta sillä on noin 54m ja painoa suunnilleen 20kg.

Kvartsia pääsee tapaamaan kotihoitajan luokse sovitusti haastattelujen jälkeen.

 

Päivitykset

10.2.2023

Kvartsi lähti tänään uuteen kotiinsa, jossa pääsee kirmailemaan omalla pihalla koirakaverin kanssa. Onnea Kvartsi ja perhe. <3

7.2.2023

Kvartsi on löytänyt vihdoin kodin. <3

16.1.2023

Kvartsilla sujuu kotihoitopaikassa edelleen hyvin. Joulun Kvartsi vietti rauhaksiin kotona ja sai tietenkin oman osansa lahjoista. Pakettien repiminen olikin erittäin mieluisaa puuhaa! Uusivuosi sujui myös melko hyvin, vaikka rakettien ääniltä ei täysin voinut kaupungissa välttyä. Äänet olivat selvästi Kvartsille jännittäviä, mutta onneksi herkut toimivat hyvänä harhautuksena ja vuodenvaihde saatiin vietettyä melko vähällä stressillä. Uusia kuvia ja video lisätty.

1.12.2022

Elämä kotihoitopaikassa rullaa hyvin ja tasaisesti. Talven ja lumen tulo ilahdutti Kvartsia kovasti ja se onkin innostunut ulkoilusta entistä enemmän!

Uusia videoita lisätty.

27.10.2022

Kvartsin ulkoilussa on tapahtunut jonkin verran kehitystä, kun jumissa oleva selkä saatiin kivuttomammaksi kipulääke- sekä lihasrelaksanttikuurilla. Kvartsi onkin viime aikoina intoutunut lenkillä leikkimään kuralätäköissä ja on selvästi rennompi ja vähemmän varautunut tutuilla lenkkipoluilla. 🙂

20.7.2022

Kvartsi on reipastunut ja rohkaistunut monessa asiassa. Se on päässyt mökille nauttimaan maaseudun rauhasta ja tajusi myös samalla reissulla, että ulkoilu onkin oikeastaan aika kiva juttu. Kvartsi onkin ulkoillut kotihoitajan kanssa siitä lähtien päivittäin lähimetsässä. Mustikat ovat Kvartsin mielestä erityisen mukava asia. 😀 Täysin sisäsiisti Kvartsi ei ole edelleenkään, mutta suurimman osan tarpeistaan se tekee jo ulos. Kvartsi on hyvin motivoitavissa ruualla ja vaikuttaa olevan hyvinkin oppivainen tapaus!

Vaikka Kvartsi onkin reipastunut paljon, kaipaa se silti paljon ihmisen tukea ja rauhallista rohkaisua monessa suhteessa. Tulevalla kodilla olisikin hyvä olla entuudestaan kokemusta aran koiran kanssa toimimisesta sekä hyvä koiranlukutaito.

9.6.2022

Kvartsi on viihtynyt kotihoidossa nelisen kuukautta ja kerännyt rohkeutta ja itsevarmuutta koko ajan enemmän ja enemmän. Kotihoidon alkuajat Kvartsi vietti pääsääntöisesti kylpyhuoneessa omissa oloissaan, sillä se oli tuolloin hyvin stressaantunut, pelokas ja epävarma. Pian neiti kuitenkin alkoi kiinnostumaan kotihoitajan omista koirista ja pikkuhiljaa portin läpi tutustumisen jälkeen Kvartsi uskaltautui tekemään lähempää tuttavuutta lajitovereidensa kanssa. Myös kotihoitajaan alkoi rakentua luottamussuhde, jota on lujitettu koiralähtöisellä toimimisella ja antamalla Kvartsille sen kaipaamaa aikaa ja tilaa.

Ulkoilut lopetettiin kotihoidossa heti alkuunsa, sillä juuri ulkoilu oli Kvartsille se kaikista pahin mörkö. Pikkuhiljaa Kvartsi on alkanut kiinnostua myös kodin ulkopuolisesta maailmasta ja uloskin ollaan päästy muutamaan otteeseen, täysin Kvartsin omasta aloitteesta.

Kotihoitajan koirat ovat toimineet Kvartsille suurena tukena ja mallina, joten Kvartsille etsintäänkin kotia, jossa sille olisi valmiina reipas koirakaveri.

Kvartsi kävi huhtikuussa ortopedillä, jossa alettiin selvittää olisiko sen pelkojen taustalla kenties kipuja. Kipureaktioita löytyi jonkin verran ja Kvartsille aloitettiin kipulääkitys. Tarkoituksena on kuitenkin tutkia asiaa vielä hieman lisää, jotta saadaan parempi kuva siitä, onko Kvartsilla esimerkiksi jotakin rakenteellista ongelmaa.

Uusia videoita lisätty!

13.2.2022

Kvartsi siirtyi kotihoitoon noin vuoden Suomessa olon jälkeen. Kvartsille ulkoilu on alusta alkaen ollut hirmuisen jännää ja elämään Suomessa on tutustuttu pienin askelin. Nyt kuitenkin tilanne meni siihen, että Kvartsin on parempi opetella rohkeammaksi tytöksi muualla. Kotihoitaja epäilee, että Kvartsilla saattaa olla ortopedisistä syistä johtuvia kipuja ja se on menossa lähiaikoina kipututkimuksiin.

Kotihoidossa on sujunut Kvartsilla odotetusti. Ensimmäiset päivät jännäsi sitä kovasti ja hän sai levätä stressiä pois omassa tilassa rauhaksiin. Pian alkoi perheen muun koirat kiinnostamaan ja Kvartsi on jo varovasti heihin päässyt tutustumaan. Kuvia, videoita ja lisää kuulumisia tulee sivulle lisää kun saamme vielä vähän lisää infoa millainen Kvartsi on ilman stressikuormaa 🙂

31.10.2020

Ihana Kvartsi matkusti pitkän matkan Romaniasta Suomeen ja tapasi tänään ensi kertaa sen ihka oman perheen <3 Onnea elämään Kvartsi ja perhe!

18.8.2020

Kvartsi ei enää onnenkiviä tarvitse, hänet on tänään varattu omaan loppuelämän kotiinsa <3


24.7.2020
Ihana Kvartsi etsii nyt omaa kotiaan Suomesta!

______________________________________________________________________________________________________________________________________

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Kvartsi on asianmukaisesti rokotettu, ulko- ja sisäloishäädetty ja testattu useiden sairauksien varalta. Lisäksi Kvartsi on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Yhteyshenkilö: Sanja Martikainen

 

Mitä sinun tulisi huomioida ennen
rescuekoiran adoptiota?

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Koirat saapuvat Romaniasta Suomeen steriloituna tai kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi koirat on mikrosirutettu ja niillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tässä artikkelissa esitetyn koiran kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Ennen yhteydenottoa, tutustuthan tarkasti adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, adoptoitavan eläimen terveyteen sekä adoption kustannuksiin.

Yhteyshenkilö:

Tietoa adoptioprosessista

Usein kysytyt kysymykset

Opas rescuekoiran adoptoijalle

Tutustu myös näihin: