Kotia etsivä koira: LARA M (Suomessa)

Herttainen ja herkkä Lara etsii rauhallisesta ympäristöstä aikuiskotia.
Syntymäaika: 7/2019
Sukupuoli: narttu
steriloitu
Sijainti: Suomessa (Seinäjoki)
Kokoarvio:35cm/13kg

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyvään adoptioprosessin kulkuun ja luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta
31.03.2024
Lara M on tammikuussa 2020 adoptoitu Suomeen Romanialaisen eläinsuojelija Mihaela Soaren  kautta. Romaniassa Lara on ollut aktiivinen ja leikkisä pentu, joka on tullut hienosti toimeen toisten koirien ja kissojen kanssa. Lara on ollut herttainen ja ystävällinen töppöjalka.

Lara on alunperin tullut uudelleensijoitukseen perheestä, jossa se eli pääkaupunkiseudulla kerrostalossa toisen koiran kanssa. Ympäristö oli tuolloin selvästi liian vilkas Laralle ja stressin vuoksi Lara oli joissain tilanteissa reaktiivinen muun muassa perheen miestä ja toista koiraa kohtaan. Laralle aloitettiin entisen omistajan luona myös varmuuden vuoksi lääkitys kipulääkekuuri ja mielialalääkitys (seronili ja gababentiini), mutta lääkitys lopetettiin uuden omistajan luona.

Ennen kun Lara siirtyi omaan uuteen kotiinsa, se ehti olemaan yhdistyksen useissa hoitopaikoissa. Kaikki hoitopaikat sijaitsivat rauhallisessa ympäristössä omakotitalossa aikuisperheessä. Rauhallisessa ympäristössä Laran reaktiivisuus ja jännitys selvästi helpottavat. Hoitopaikoissa Lara tuli toimeen toisten koirien kanssa, kunhan osattiin ennakoida ja huomioida sen mahdollinen resurssien puolustaminen. Lara on ujo ja jossain määrin arka koira ja Lara vaatii oman aikansa että oppii luottamaan uusiin ihmisiin ja uskaltaa lähteä tutustumaan uuteen ympäristöön. Laralle on aina ollut tärkeä oma rauhallinen tila ja paikka ja Laralle turvapaikkana on toiminut sen kuljetushäkki. Heinäkuussa 2022 Lara on tutkittu eläinlääkärissä ja sen rtg-kuvissa ja verikokeiden tuloksissa kaikki oli kunnossa.

Lara siirtyi omaan kotiin yhdistyksen kotihoidosta 15.1.2023, mutta valitettavasti Laran omistaja menehtyi äkillisesti, minkä vuoksi Lara on nyt lisätty uudelleen kotia etsiviin koiriin. Lara oli ainoa koira omistajansa luona. Herttainen Lara on ollut aivan uskomattoman reipas tässä suuressa elämän muutoksessa. Lara on uudessa hoitopaikassa jo muutaman päivän jälkeen lähtenyt tutkimaan uutta hoitopaikkaa ja ympäristöä. Siitä saakka, kun Lara on uskaltautunut ulos se on ollut sisäsiisti. Lara antaa kuivata tassuja ja leikata kynsiä. Lara osaa myös hienosti jäädä yksin hoitopaikkaan. Mikäli hoitopaikkaan saapuu vieraita, Lara ujona tyttönä menee omaan turvapaikkaan piiloon. Kun Lara saa jännittävissä tilanteissa edetä omaan tahtiin, kuoren alta paljastuu lempeä ja iloinen tyttö. Ulkona Lara on tavannut muita koiria ja se on tullut niiden kanssa hyvin toimeen, mutta ajoittain Lara saattaa räyhätä hihnassa esim autoille tai muille koirille. Lara nauttii ulkona lenkkeilystä ja haistelusta ja ajoittain myös kaivamisesta. Tällä hetkellä Laralla on hieman ylipainoa.

Laralle tärkeintä tulevassa kodissa olisi :
-rauhallinen ympäristö
-aikuisperhe, jolla osaamista toimia aran koiran kanssa
-mahdollisuus tarjota Laralle liikuntaa esim metsässä
-mikäli perheessä asuu jo toinen koira, reipas ja rauhallinen uros koirakaveri ja mahdollisuus eristää koirat esim ruokailujen ajaksi. Lara pärjää hyvin myös ainoana koirana.
-Laran riistavietin vuoksi kissaton koti

14.05.2024
Lara reipastuu ja oppii hoitopaikassa koko ajan enemmän ja enemmän. Välillä Laralla on leikeillä ollut omia mielipiteitä siitä, mihin suuntaan pitäisi liikkua ja ajoittain Lara ei ole halunnut lähteä ulos lainkaan. Laran mielestä lenkki saisi vain jatkua jatkua ja jatkua ja välillä se ei haluaisi palata takaisin lenkiltä kotiin. Tässä tilanteessa Lara saattaa alkaa kierimään selällään. Tilanteita on treenattu Laran kanssa herkkujen avulla ja niiden avulla Lara lähtee eteisessä innokaammin lenkille ja liikkuu ulkona haluttuun suuntaan. Tätä ei toki ollut mahdollista aikaisemmin harjoitella, sillä herkkujen syöminen ulkona oli vielä jokin aika sitten liian jännittävää Laralle. Ulkona Laralla on kova riistavietti ja muun muassa pupujen perään neiti ampaisee kuin tykin suusta.

Lara on päässyt harjoittelemaan ohituksia ja ohitukset sujuvat jo paremmin. Lara saattaa reagoida erityisesti autoihin tai ohikulkeviin ihmisiin. Jos auto menee aivan vierestä, Lara reagoi räyhäämällä autolle ja ohikulkeville ihmisille se saattaa räyhätä, kun ihminen on jo ohittanut Laran on jo selkä siihen päin.

Lara on saanut myös vieraita niin ihmisiä kuin myös koirakaveri Iivarin, joka on 7 vuotias uros. Vieraita ihmisiä Lara tarkkailee sisätiloissa turvapaikastaan ja ajan myötä neiti lähtee tekemään enemmän tuttavuutta. Onkin todella tärkeää, että Laraa siedätetään pikku hiljaa myös muihin vieraisiin ihmisiin, jotta se voi oppia ja saada itsevarmuutta näissä kohtaamisissa. Iivar pojan kanssa Lara tuli hienosti toimeen sisällä ja ulkona ja ilman Iivarin omistajaa Lara rohkaistui myös leikkimään Iivarin kanssa.

Upea Lara on ajoittain varovainen neiti, mutta samalla hyvin iloinen, leikkisä ja rauhallinen.

31.03.2024
Lara on lisätty adoptio-ohjelmaan.

_____________________________________________________________________________

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. 

Kotihoidossa oleva koira on päässyt jo hieman harjoittelemaan perhekoiralle tärkeitä taitoja. Kaiken uuden opettelu on kuitenkin vielä aivan alussa, eikä voida olettaa että kotihoidon kautta tuleva koira olisi valmiiksi täysin koulutettu. Tiedossa on varmasti myös omassa kodissa töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Kotihoidossa olevan koiran luonteesta ja tavoista saadaan tarhaolosuhteissa tehtyjä havaintoja enemmän tietoa. Koiran luonne muovautuu kuitenkin kaikkien sen saamien kokemusten kautta ja isossa roolissa on myös lopullisen kodin tapahtumat. Koiran käytös voi ajan ja kotiutumisen myötä vielä muuttua. 

Lara M on saapunut Romaniasta Suomeen 01/2020 steriloituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Lara M on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tällä hetkellä Lara M sijaitsee Suomessa kotihoitopaikassa Seinäjoella. Lara M:n kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Laran yhteyshenkilö on  Sarianna Syrjä.

Mitä sinun tulisi huomioida ennen
rescuekoiran adoptiota?

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Koirat saapuvat Romaniasta Suomeen steriloituna tai kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi koirat on mikrosirutettu ja niillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tässä artikkelissa esitetyn koiran kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Ennen yhteydenottoa, tutustuthan tarkasti adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, adoptoitavan eläimen terveyteen sekä adoption kustannuksiin.

Yhteyshenkilö: Sarianna Syrjä

Tietoa adoptioprosessista

Usein kysytyt kysymykset

Opas rescuekoiran adoptoijalle

Tutustu myös näihin: