Kodin saanut koira: LEISA (nyk. Peisa)

Syntymäaika: n. 3/2020
Sukupuoli: narttu
steriloitu
Sijainti: Suomessa (Oulu)
Kokoarvio:


Leisa on aiheuttanut paljon kiinnostusta eikä siitä oteta enempää yhteydenottoja.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta

19.2.2021
Romaniassa lähellä Mitrenin kylää on Carpen tarha. Carpe on romanialaisen Carmen Mandescun ylläpitämä tarha, jota on rakennettu tiiviissä yhteistyössä Kulkurien kanssa. Carpella on noin 100 koiraa, joista huolehtii tarhan yhteydessä asuva pariskunta. Carpella eläimillä on paremmat oltavat moneen muuhun paikkaan verrattuna, sillä täällä eläimet pääsevät eläinlääkäriin tarvittaessa ja olosuhteista on tehty mahdollisimman hyvät koiria ajatellen. Kantavana ajatuksena tarhaa suunniteltaessa olikin se, että koirille saataisiin niin hyvä paikka oleilla, kuin se nyt tarhaolosuhteissa vain on mahdollista.

Carpen tarhalta löytyvät myös kaksi vinttikoirapentua, Fancy ja Leisa. Pentujen emo on puhdasrotuinen greyhound, eli englanninvinttikoira, jolla omistaja teettää pentuja tasaisin väliajoin. Fancyn ja Leisan isä on kuitenkin sekarotuinen kulkukoira, joka oli päässyt astumaan nartun. Koska pennut eivät ole puhdasrotuisia, ei emon omistaja halunnut etsiä koirille uusia koteja. Niinpä pennut päätyivät Carpen tarhalle, mikä onkin niiden onni, sillä pentujen tie olisi voinut hyvin päätyä paljon pahempaan paikkaan. Sekä Fancy että Leisa olivat tarhalla rohkeita, sosiaalisia ja leikkisiä sekä ihmisten että toisten koirien kanssa. Tarhaoloissa pennut eivät vaikuttaneet yliaktiivisilta, vaan ne osasivat myös rauhoittua, jos mitään ihmeempää ei ympärillä tapahtunut. Leikkikaverin osuessa kohdalle, olivat tytöt valmiita touhuamaan. Tarhalla koirien ei kuultu haukkuvan ylenpalttisesti. Toisten koirien seurassa pennut olivat alistuvaisia.

Leisa saapui kotihoitoon kerrostaloasuntoon Ouluun 13.2.2021. Kotihoidossa Leisa on reipastunut tasaista tahtia ja nyt käy jo kotihoitajan kanssa lyhyitä lenkkejä lähiympäristössä. Leisa vaikuttaa lähinnä tottumattomalta kaikkeen uuteen, mikä ei ole koko pentuikänsä tarhalla asuneelle koiralle ihme. Leisa on kuitenkin rohkaistunut jo viikossa todella paljon ja se on todella utelias erilaisten asioiden suhteen. Sisällä Leisa on harvinaisen rauhallinen tapaus ja viettää paljon aikaansa nukkuen sekä lepäillen.

Leisa etsii kotia, jossa on mahdollisuus harjoitella kotikoiran taitoja rauhallisesti edeten. Leisa on tällä hetkellä kotihoidossa kerrostalossa, joten se voisi mahdollisesti asua kerrostalossa myös tulevaisuudessa. Alueen tulee kuitenkin olla suhteellisen rauhallinen, koska Leisaa jännittävät vielä monet ympäristön asiat ja se vaikuttaa perusluonteeltaan herkältä tapaukselta. Kodin tulee varautua siihen, että Leisa voi kotiutumisen myötä alkaa haukkua. Leisasta ei välttämättä koskaan tule kaikista ihmisistä kovasti innostuvaa koiraa vaan mitä luultavimmin kauempaa tarkkaileva, omissa oloissaan viihtyvä prinsessa.

Tulevalla kodilla oltava ymmärrystä vinttikoirien tarpeista ja saalisvietistä. Leisaa ei varmuuden vuoksi luovuteta kissakotiin tai kotiin, jossa on pieneläimiä. Mikäli kodissa on entuudestaan hyvin pienikokoisia koiria, tulee tämäkin ottaa huomioon.  Vinttikoirapiirteet voivat nousta esille esimerkiksi autojen jahtaamisena, joten tulevan perheen tulee valmistautua kouluttamaan Leisalle tarvittavia tukitaitoja. Voi olla, että kotona Leisa tykkää lähinnä nauttia makoisista unista lämpimässä pedissä. Tulevan kodin tulee kuitenkin varautua siihen, että Leisa voi tarvita esimerkiksi juoksuttamista tai erilaisia virikkeitä, jotta sen rotutyypilliset käyttäytymistarpeet täyttyvät. Leisa on tällä hetkellä n. 65 cm korkea.

Päivitykset

14.3.2021
Leisa matkusti kotihoidosta omaan kotiin ja sai uudeksi nimekseen Peisa!

13.3.2021
Leisa sai kotiehdokkaan vieraaksi kotihoitoon. Nyt Leisa on varattu omaan kotiin!

19.2.2021
Herkkä Leisa saapui kotihoitoon lauantaina 13.2. Leisalla oli pitkä matka kotihoitopaikkaansa, koska se matkusti ensin ystävällisten ihmisten kyydillä Kajaaniin, josta kotihoitaja haki sen Ouluun. Ensimmäinen vuorokausi menikin Leisalla matkasta toipuessa ja levätessä. Turvallisimmaksi paikaksi Leisa valitsi ulko-oven edustan ja makoili siellä suurimman osan ajasta. Leisa kuitenkin alkoi heti syödä reippaasti ja tutki kotihoitajan asuntoa, kunhan kotihoitaja ei ollut samassa huoneessa. Ulkoilua kotihoitajan kanssa Leisa pääsi kokeilemaan ensimmäisen kerran sunnuntaina 14.2. ja tällöin Leisa totesi turvallisimmaksi vaihtoehdoksi istua rapun oven edessä katsellen ympärilleen jännittyneenä.

Viikon mittaan Leisa, kotoisammin Lissu, on reipastunut todella paljon! Leisa on alkanut tehdä lyhyitä lenkkejä kotihoitajan kanssa lähiympäristössä. Pääasiallisesti kaikki tarpeet tulevat jo ulos. Leisa tarkkailee jo ympäristöään uteliaana: ulkona Leisaa kiinnostuvat erilaiset hajut ja äänet sekä myös ohikulkevia ihmisiä ja koiria tarkkaillaan varovaisen kiinnostuneesti. Leisa on tähän mennessä kävellyt hihnassa todella nätisti ja useimmiten kulkee joko kotihoitajan vierellä tai kotihoitajan perässä. Leisaa jännittävät kuitenkin jotkut asiat vielä ulkoillessa todella paljon, varsinkin pyörät ovat todella pelottavia. Yksi päivä lenkillä Leisa olikin säikähtäessään saanut riuhtaistuaan päänsä kaulapannan läpi! Onneksi Leisalla oli kaksi hihnaa, joista toinen oli valjaissa kiinni, joten karkuun se ei päässyt. Säikähtäessään Leisa pyrkii herkästi pakenemaan tilanteesta. 

Kotihoitaja ei edelleenkään kiinnosta Leisaa kovasti – lähinnä kotihoitajan antamat namut ovat Leisasta kiva juttu. Leisa antaa kuitenkin hienosti pukea ja riisua valjaat sekä pannan eikä vaikuta jännittävän hihnojen kiinnittämistä. Käsittelyn aikana kotihoitajan tulee kuitenkin istua Leisan vieressä – seisova ihminen on vielä Leisasta vähän pelottava. Lisäksi Leisa antaa kotihoitajan kantaa itsensä portaissa. Kerrostalon portaiden kulkeminen ei Leisalta vielä luonnistu itsenäisesti, mutta Leisa kuitenkin reippaasti kävelee itse jo välitasanteet! Välillä Leisa on kokeillut jo joidenkin porrasvälien kulkemista, mutta näitä onnistumisia on ollut vaihtelevasti.

Sisällä Leisa edelleen tykkää eniten pötkötellä turvallisessa paikassaan ulko-oven edustalla. Kotihoitaja onkin kasannut sinne Leisalle oikein pehmeän ja mukavan lepopaikan oleskelua varten. Leisa nukkuu vielä paljon ja se onkin tärkeää kotiutumisvaiheessa. Sisällä Leisa on alkanut jo vähän leikkiä! Leisa pyörittelee mielellään esimerkiksi namipalloa ja myös namien etsintä asunnon lattialta on Leisalle mieluista puuhaa. Leisa osaa hienosti olla yksin kotona ilman kotihoitajaa eikä ole tehnyt mitään ei-sallittuja puuhasteluja yksin tai hoitajan ollessa kotona. Leisa on myöskin todella hiljainen tapaus – kotihoitaja ei ole kuullut sen haukahtavan kertaakaan. Rapun äänistä Leisa ei välitä. 

13.2.2021
Upea Leisa saapui Suomeen ja matkusti kotihoitoon Ouluun! Uusia kuvia lisätty.

29.7.2020
Lempeä Leisa aloitti kodin etsinnän Kulkurien adoptio-ohjelmassa.
_____________________________________________________________________________________________

Pentua harkitsevalla on suuri vastuu. Omat resurssit on ehdottoman tärkeää punnita huolella. Ajan, motivaation ja sitoutuneisuuden täytyy olla kohdallaan. Pentua harkitessa täytyy muistaa, että mm. sisäsiisteys on opeteltava alusta lähtien, hihnakäytös on täysin uusi asia, muihin koiriin tutustumistakin saattaa joutua harjoittelemaan eikä yksinolo suju heti itsestään. Tavaratkin saattavat päätyä tylsistyneen ja aktiivisen pennun kitaan ja leluiksi ihan vain vahingossa. Pentu tarvitsee paljon selkeitä rajoja, johdonmukaista, positiiviseen palkitsemiseen keskittyvää koulutusta ja rakkautta kasvaakseen tasapainoiseksi aikuiseksi.

Kotihoidossa olevan koiran luonteesta ja tavoista saadaan tarhaolosuhteissa tehtyjä havaintoja enemmän tietoa. Koiran luonne muovautuu kuitenkin kaikkien sen saamien kokemusten kautta ja isossa roolissa on myös lopullisen kodin tapahtumat. Koiran käytös voi ajan ja kotiutumisen myötä vielä muuttua.

Leisa on saapunut Suomeen steriloituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Leisa on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.  Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Leisan yhteyshenkilönä toimii Iris Vainio.

Mitä sinun tulisi huomioida ennen
rescuekoiran adoptiota?

Tietoa adoptioprosessista

Usein kysytyt kysymykset

Opas rescuekoiran adoptoijalle

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Koirat saapuvat Romaniasta Suomeen steriloituna tai kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi koirat on mikrosirutettu ja niillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tässä artikkelissa esitetyn koiran kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Ennen yhteydenottoa, tutustuthan tarkasti adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, adoptoitavan eläimen terveyteen sekä adoption kustannuksiin.

Yhteyshenkilö:

Tutustu myös näihin: