Päivitetty 19.09.2017

Kodin saanut koira: LITTLE CODY


Syntymäaika: 03/2016
Sukupuoli: uros
Sijainti: Suomessa (Pääkaupunkiseutu)
kastroitu

 

Perustiedot ja tausta
Romaniassa, Gradistean kylässä, kauniin järven rannalla sijaitsee hautausmaa, joka kätkee sisäänsä monta surullista tarinaa. Sinne haudatut ovat toivottavasti jo saaneet rauhan, mutta monille alueen koirille sen olemassa olo tietää kurjuutta. Syrjäisen sijaintinsa vuoksi hautausmaa on helppo paikka päästä eroon ei toivotuista koiranpennuista ja niinpä paikalliset asukkaat hylkäävät sinne pentuja usein. Tämän vuoksi Kulkurien pitkäaikainen yhteistyökumppani, Luiza Mandru käy säännöllisin väliajoin tarkastamassa paikan ja poimii turvaan oman onnensa nojaan heitetyt pikkuiset. Viimeksi käydessään hautausmaalla löysi Luiza ristien välistä neljä hämillään olevaa poikapentua, Little Buddyn, Little Codyn, Little Caseyn ja Little Charlien. Tällä hetkellä nämä pikkuveijarit asuvat Luizan kotona. Selvittyään koettelemuksistaan pojat ovat osoittautuneet varsin mukavaluonteisiksi koiralapsiksi ja ne ovatkin täysin valmiita matkaamaan omiin koteihinsa Suomeen.

Nämä pennut ovat luonteeltaan toimeliaita paimenkoirasekoituksia, joten niille etsitään aktiivisia koteja, jossa on tarjolla riittävästi liikuntaa ja aktiviteettia.

Little Cody on luonteeltaan reipas ja leikkisä koiralapsi. Se ei kuitenkaan ole häiritsevän vilkas, vaan ainoastaan touhukas pikkumies, joka tykkää touhuta ja tutkia paikkoja. Little Cody on erittäin sosiaalinen ihmiselle eikä pelkää isojakaan koiria (väistää toki fiksusti jos aikuinen koira sille ärähtää). Se ottaa hyvin kontaktia ja kiinnostuu helposti yhteistyöstä ihmisen kanssa joten pojan voisi ajatella soveltuvan hyvin myös harrastuslajeihin. Luizan luona Little Cody on oppinut myös arkitaitojen alkeita, niissä rajoissa mitä Luiza pystyy usean kymmenen koiran taloudessa sille opettamaan. Veljessarjasta  Little Cody on hieman äänekkäämpää sorttia ja sillä vaikuttaisi olevan jonkin verran vahtiviettiä. Little Codyn odotetaan kasvavan aikuisena noin 10kg painoiseksi. Aika toki näyttää herran lopullisen koon.

 

Nykytilanne

 

10.9.2017
Iloinen pikkumies Cody on varattu ikiomaan kotiinsa.

19.9.2017
Little Cody muutti omaan kotiinsa 15.9. Onnea uuteen kotiin pikkumies <3.

Iso kiitos Codyn hoitoperheelle, joka teki mielettömän ison työn Codyn kanssa!

 

——————————————————————————————————————————————–

18.7.2017
Kuulumisia kotohoidosta.

Codyn toipuminen polvileikkauksista on sujunut hienosti. Poika on käynyt fysioterapeutilla kuukauden välein ja mm istuma-asentoa on saatu suoremmaksi. Codyhan oli ennen jalkaleikkauksia istunut aina takajalat vedettynä sivulle. Nyt istuma-asentoa on jumppaamalla ja palkitsemalla saatu paremmaksi, eli takajalat pepun alle. Istuma-asentoa on treenattu muun muassa malttitreeninä niin, että Cody osaa istua aina ennen ulko-ovesta ulos menoa ja palkaksi päässyt ulos. Cody on käynyt myös viiden kerran verran vesikävelyterapiassa, jotta ravaamista on saatu paremmaksi, samoin kuin kävelyä takajalkojen suhteen ja voimaa lisää. Cody oppi palkkioiden ja ‘sisko-bordercollien’ mallista nopeasti altaan mukavaksi paikaksi.

Nyt heinäkuussa olemme käyttäneet Codya eri paikoissa kävelemässä, mm.Lappeenrannan satamassa ja keskustassa mökkireissumme aikana. Mökillä (ks. video) Cody tottelee upeasti luoksetuloa, eli omaa nimeä (usein pelkästään tätä käytämme, plus vihellys).  Mökillämme ei ole aitoja, mutta Codya on voinut pitää päivittäin vapaana,koska kuuntelee vihjeitä¨hyvin ja on  perso kaikenlaisille palkkioherkuille ja leluille.

Kesäkuussa Cody kävi useilla koiratreffeillä urosten ja narttujen kanssa. Ylpeitä saimme olla, kun Cody toimi upeasti häiriökoirana Rähjääjien ja arkatassujen kurssilaisilleni. Cody on helposti turhautumishaukkuja, eli haukkuisi nähdessään koiran), mutta käteen kuonolla kohdentamisen -malttitreenin, ynnä muiden temppujen avulla malttia on saatu paremmaksi. Tähän mennessä Cody on lähelle päästyään tullut toimeen kaikenlaisten koirien kanssa, kuten samanikäisen ison laumanvartijauroksenkin kanssa. Ainoastaan luita Codylle ei voi antaa muiden koirien läsnäollessa, niistä tulisi riitaa eli ne syödään omassa tilassa tai valvotusti.

Cody on noin 15kg painava iloinen pötkylä. Se on saavuttanut jo aikuisiän, joten ei enää kasva.

Codylle on etsinnässä koti, jossa on kiinnostusta puuhailla yhdessä aktiivisen nuorukaisen kanssa. Kotihoidossa on tehty paljon hienoa työtä Codyn terveyden ja luonteen eteen ja Cody onkin täysin valmis pakkaus muuttamaan uuteen kotiin.

Haukkuherkkyyden vuoksi Codya ei luovuteta kerrostaloon eikä perheeseen, jossa on pieniä lapsia.

6.6.2017
Codyn jälkimmäisestä patellaluksaatioleikkauksesta on nyt kulunut kuukauden verran ja poju kävelee jalalla jo todella hyvin. Cody on käynyt fysioterapiassa ja saanut jumppaohjeita parempaan istuma-asentoon. Cody kun on oppinut istumaan jalat heitettynä sivulle,niin nyt jumpataan jalkoja pepun alle istuessa.

Codyn kanssa on harjoiteltu paljon maltilla kävelyä löysällä hihnalla. Cody on hyvin oppinut,ettei tiukalla hihnalla pääse eteenpäin. Välillä maltti meinaa toki pettää,kun ei raasu ole jalkaleikkauksen takia saanut kuukauteen juosta lainkaan. Mutta muutama viikko vielä, niin juostakin saa jo ja peuhata koirakavereitten kanssa.

3.5.2017
Cody on täyttänyt jo vuoden ja luoksetulokutsu (vihellys on ehdollistettu palkkioiden kuten superherkkujen tai leluleikin saamiseen) toimii mukavasti vapaana pellolla koirakaverinsa Eebenin (oma romanianrescuemme) kanssa leikkiessä ja nuuskuttaessakin. Codyn oikean polven patellaluksaatioleikkauksesta on nyt 7 viikkoa ja kuten videolta näkee, jalka on parantunut kivasti. Tällä viikolla on poju päässyt juoksemaan jo vapaammin (ei toki vielä hurjan pitkiä lenkkejä, ettei rasitu liikaa).

Codyn vasemman polven patellaluksaatioleikkaus koitti 2.5. Leikkauksen yhteydessä jouduttiin hieman avaamaan myös oikeaa polvea, koska siellä oli ruuvi löystynyt ja ruuvi poistettiin kokonaan.
Kuntoutusta on siis vielä luvassa, mutta muutamien viikkojen kuntoutuksen jälkeen Cody olisi sitten valmis siirtymään pysyvään kotiin. Kotiin, jossa voidaan tarjota myös koirakavereiden seuraa joko omasta tai muualta hankitusta koirakaveripiiristä, sillä Cody todella rakastaa peuhata koirien kanssa. Cody pärjää myös kissojen kanssa, kunhan kissa ei ole niin arka,että säikähtää leikkisän Codyn leikkiinkutsuyrityksiä haukkumisineen päivineen.Kodin, jossa ollaan valmiita tarjoamaan Codylle ruokaa aktivointileluista etsimällä – niitä Codyn mukaan lähtee useita kotihoitajiensa lahjoittamana. Ilman Codyn rakkaita virikeleluja emme toki voi Codya laskea eteenpäin meiltä.

21.3.2017
Lisätty Codylle video. Videolla Codyn patellaluksaatioleikkauksesta on kulunut vasta kuusi päivää ja poika käyttää lyhyillä lenkeillä tätä leikattua oikeaa takajalkaa jo näin hyvin. Välillä Cody jo pissaakin niin, että nostaa vasenta koipeaan eli paino leikatulla jalalla ja istunutkin jo leikattu jalka koukussa alla.Kuntoutus etenee siis todella hyvin.Poju ei vain voi ymmärtää, miksi ei vielä saa leikkiä muiden koirien kanssa.

15.3.2017
Cody leikattiin maanantaina.  Niin iso operaatio piti oikeaan jalkaan tehdä, että vain toinen jalka voitiin leikata nyt. Käytännössä polvilumpiolle ei ollut mitään uraa vastakkaisessa luussa, eli se liikkui lättänällä pohjalla miten sattuu. Arviolta, kuntoutumisesta riippuen, noin 7 viikon päästä voidaan vasen polvi operoida.

12.3.2017
Cody on menossa jalkaleikkaukseen ensi maanantaina,joten aika ennen leikkausta on käytetty huolella hyödyksi Codyn sosiaalistamisessa. Cody on päässyt leikkimään yhden rescue-uroksen ja yhden nuoren kelpieuroksen kanssa. Käytiin myös yhteislenkillä serbialaisen rescuekoiranartun kanssa.Tämä narttu opetti Codylle osaltaan,että kaikkien koirien kanssa ei leikitä mutta voidaan silti käydä mukavalla yhteislenkillä js nuuskutella toistensa takapuolet kohteliaasti. Cody kävi myös citykävelyllä kotihoitopaikan kahden muun uroksen kanssa Helsingin jäähallin lähellä katselemassa ja ohittelemassa hienosti rauhassa jalankulkijoita,pyörätuolin, juoksijoita, koiria, autoja sekä lasten liikennepuiston hälinän.

26.2.2017
Cody menee molempien polviensa kanssa patellaluksaation takia leikkaukseen maaliskuun alkupuolella ja on valmis sijoitettavaksi uuteen kotiin tämän jälkeen.

Cody oli hoidossa Miira-kotihoitajan ystävällä Miiran Romanian reissun ajan eli 17.-19.2. Tässä Marian kuvausta Codysta.

Cody oli luonani viikonlopun yli Miiran Romanianreissun ajan. Yhdyn pitkälti siihen mitä Codysta jo on kirjoitettu, on reipas ja touhukas pikkumies mutta ei häiritsevän vilkas. Cody oli meillä heti kuin kotonaan eikä juurikaan hätkähtänyt uudesta ympäristöstä. Ulkoillessa oli utelias ja olisi halunnut mennä nuuskimaan vastaantulevia ihmisiä. Koirien ohitukset sujuivat pääosin tosi hyvin, kerran Cody alkoi haukkua kun ohitimme ison koiran turhan läheltä.

Resurssiaggressiota ei esiintynyt, sain jopa ulkona tarttua Codyn suussa olleeseen ruoantähteitä sisältävään muovipussiin kun säikähdin että Cody aikoo niellä sen. Luovutti pussin minulle palkkiota vastaan.

Cody oivaltaa asioita nopeasti ja suuri kiinnostus ruokaa ja leikkiä kohtaan tekee Codysta kiitollisen treenattavan. Koin että oli helppoa suunnata Codyn huomio toisaalle kun “terrorisoi” mun omia koiria. Se olikin meillä ainoa ongelma että mun rauhaarakastavat koirat eivät ollenkaan osanneet arvostaa vilkasta vierasta. Toinen mun koirista raivostui Codyn lähentelystä ja lähti äristen jahtaamaan Codya. Ja sekös oli pikkumiehestä tosi hauskaa joten meni mielellään ärsyttämään. Mutta kuten sanottua oli tähän helppo puuttua ja kutsua Cody pois. Ja osasi

myös ottaa rauhallisesti ja nukkua mun koirien kanssa samassa tilassa.

Yöt meni todella hyvin ja Miiran luona esiintynyttä yöhaukkumista ei ollut ollenkaan. Cody nukkui omassa pedissään. Muutenkaan ei saanut haukkukohtauksia mutta vahtihaukkumista esiintyi jonkin verran. Haukkui myös välillä mun koirille saadakseen niihin jotain eloa.”

12.2.2016
Saimme uusi kuulumisia Codyn kotihoitajalta:

Moi tilannetiedotusta Codysta. Ei sovi kerrostaloon,on niin haukkuherkkä. Haukkuu,kun haluaa leikkiä elävän tai lelun kanssa. Codylla on kova ja pistävä haukkuääni. Poika haukkuu myös keskellä yötö ja nyt oon selvittänyt,että ääniherkkyyden lisäksi haukkuu ilmeisesti kipukohtauksen aikana. Silloin paniikinomaisesti tuijottelee seiniä, ihan kuin etsisi mörköä tyhjästä huoneesta. Soft-rock musiikki rauhoittaa. Se soi Codyn nukkumispaikassamme kylppärissä yön, niin on helpottanut äänille haukkumista,mutta ei tuota kipuhaukkua. Vasen etutassu on kääntynyt todella vinoon. Polvet lumpsahtelee välillä kesken lenkin lumpiostaan ja silloin saa pysähtymiskohtauksia, joka näyttää myös pelolta ja ympäristössä ei siis mitään, mikä pelottaisi. Pelkää liukkaita lattioita,koska aiheuttavat kipua. Toisaalta osaa olla iloinen höslä,leikkii nyt pihallamme koiriemme kanssa.  Kakara on myös kakara eli esim. suuhun menisi kaikki, joten hommaa riittää.”

Cody kävi ortopedin vastaanotolla viime viikolla:

Hyviä ja huonoja uutisia Codysta. Muuta pahempaa vikaa ei löytynyt, kuin polven luksaatiot. Lonkat vähän löysät, selästä ja kyynäristä ei löytynyt vikaa. Polvet pitää leikata, selviää kipulääkkeen pudotuksen jälkeen, että onko leikkaus kk päästä vai vuoden iässä. Luultavasti 1kk-2kk päästä,koska kipylääkevaste selkeä. Mutta kokeillaan tiputtaa kipulääke,katsotaan vaste vielä kerran. Jos selkeä,niin leikkaukseen yksi jalka kerrallaan jo noin 1kk päästä. Patellaluksaatio lateraalinen aste 2.”

Cody tulee siis tarvitsemaan molempien polvien leikkauksen, joko kotihoidossa tai omassa kodissa. Patella luksaatioden hoitovaste on hyvä ja asianmukaisella kuntoutuksella Cody tulee varmasti elämään hyvän ja laadukkaan elämän.

1.2.2017
Cody on elellyt kotihoitopaikassaan nyt kuukauden verran. Kipulääkityksen, ennakoinnin ja koulutuksen avulla uudelleensijoitukseen johtanutta resurssiaggressiivisuutta ei ole esiintynyt lainkaan. Codylta on  leikattu kynnet ja se istui iloisesti sylissä toimenpiteen ajan palkkionameja syöden. Samoin korvien ja hampaiden katsominen on kivaa. Entinen omistajansa on treenannut jo paljon tällaisia arjen asioita mukaviksi tälle pikkunaskalille.
Cody on käynyt myös osteopaatilla ja jumpannut kotona jumppapallolla ensimmäisen kerran. Hauskaa tuntui pikkujätkällä olevan. Codyn kanssa on käyty treenailemassa hihnakäytöstä BAT-tekniikkaa hyödyntäen.  Myös Nose Work-treenejä on jatkettu ja  sisäetsinnässä eukalyptushydrolaatin tuoksua poika etsii  huonekaluista ja lattianrajasta jo tosi hyvin.

18.1.2017
Little Cody tuli uudelleensijoitukseen noin vajaa 10 kuukauden ikäisenä pääkaupunkiseudulle, oltuaan Suomessa puolisen vuotta.

Cody päätyi uudelleensijoitukseen resurssiaggressiivisuuden vuoksi – koira käytti muutaman kerran hampaitaan tilanteissa, joissa ihminen tuli liian lähelle Codylle tärkeitä resursseja. Resurssiaggression syynä on luultavasti ollut osittain kipu: Cody on käytetty kotihoidossa ollessaan tutkimuksissa ja havaittu pikkupojulla polvissa patellaluksaatiota, jota hoidetaan nyt alkuun fysioterapialla ja kipulääkkeillä ja katsotaan, tarvitaanko leikkausta. Kipulääkitys muutti jo Codya heti iloisemmaksi ja resurssiaggressioita ei kotihoidossa ole ennakoinnin, koulutuksen ja kipulääkityksen ansiosta esiintynyt ihmisiä kohtaan lainkaan. Codylla on ollut uudessa kodissa resursseista eripuraa muiden koirien kanssa, mutta tilanteet on saatu loppumaan alkuunsa ennakoinnilla ja koulutuksella.

Kotihoitaja, Kulkurien aktiivimme Miira otti Codyn luokseen uutta kotia odottamaan, koska Cody oli jo ennestään kaveri Miiran kaikkien kolmen koiran kanssa (Romanianrescueuros Eeben vajaa 4-v, parsonrusseliuros 2-v ja bordercollietyttö 4-v). Cody leikkii erittäin mielellään niin painilla kuin juoksuleikeilläkin muiden koirien kanssa. Kissoihin Codya on pitänyt siedättää ja uuden kodin pitää varautua jatkamaan tätä treeniä.

Ohitukset menevät pääasiassa ulkona hyvin, mutta välillä vielä jotkut koirat tai yhtäkkiset ihmiset pimeässä tai hämärässä saattavat laittaa pikkumiehen haukkumaan. Tyhjähkö ostoskeskus oli vielä jännä. Autossa häkissä Cody matkustaa hienosti. vahtikoiran virkaa Codyssa on, eli saattaa haukkua outoja ääniä tai toisten koirien äänille autossa, pihalla tai kotona sisällä.

Cody painaa noin 15 kg, mutta saattaa vielä hieman kasvaa, koska ikää on nyt tekstiä tammikuussa 2017 kirjoittaessa noin vajaa 10kk.

Codylle on treenattu hoitokodissa arjen perusasioita kuten, että osaa odottaa lupasanaa ovista kulkiessa, virikeruokakuppia tai luuta odottaessa, osaa kävellä vetämättä hihnassa (noh välillä toki tekee pentumaisesti vielä mieli spurttailla kovaa), osaa tarjota katsekontaktia. Entinen omistajansa ja nykyinen hoitokoti on myös treenannut Codylle Nose Work – hajutunnistuslajia, jonka alkeita Cody alkaa jo osata kivasti ja tykkää lajista. Luoksetuloa ja ohituksia yritämme petrata arjen taitoina.

Codylle etsitään kotia, jossa voi olla ystävällisiä, leikkisiä tai pentumaista hösellystä ymmärtäviä koirakavereita. Jos uudessa kodissa on kissoja, kissat täytyy voida alkuun ainakin eristää esimerkiksi verkko-oven taakse ja treenata  siedättämistä lisää. Codya ei varmuuden varalta anneta kotiin, jossa on pieniä lapsia, koska edellisessä kodissa oli ollut muutamia tapauksia, joissa Cody käytti hampaitaan.

20.8.2016
Reipas Little Cody saapui tänään omaan kotiin Suomeen.

 

——————————————————————————————————————————————–———————

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Little Cody saapuu Suomeen asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Little Cody on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Harkitut yhteydenotot Taija Mäkiselle.

 

 

 

 

 

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.