Kodin saanut koira: LIZA DALBY

Syntymäaika: 2018
Sukupuoli: narttu
steriloitu
Sijainti: Romaniassa (Carpe)
Kokoarvio:

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin kuvaukseen adoptioprosessistamme, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta
3.7.2023

Carpe on lähellä Mitrenin kylää sijaitseva, romanialaisen Carmen Mandescun ylläpitämä tarha. Carmen on Kulkurien pitkäaikainen yhteistyökumppani ja Carpen tarha on rakennettu tiiviissä yhteistyössä Kulkurien kanssa vuosina 2016-2019. Carmenin ja Kulkurien yhteinen taival juontaa juurensa vuosien taakse:  ennen Carpea Carmen toimi Asociatia A Doua Sansan toisena perustajajäsenenä Glinan tarhalla, joka oli Kulkurien yhteistyökumppani vuodesta 2012 vuoteen 2016 asti. Carpen tarhan kantavana ajatuksena ovat olleet sekä Kulkurien että Carmenin eettiset ja kestävää kehitystä edustavat arvot: Carpella pyritään tarjoamaan koirille mahdollisimman hyvät oltavat ja perushoidon lisäksi huomiota pyritään kiinnittämään mahdollisimman paljon myös esimerkiksi arkojen koirien sosiaalistamiseen. Carpen tarhalla elää normaalisti 120-150 koiraa, sekä kissoja, joista kaikista huolta pitää tarhalla asuvat työntekijät, romanialainen pariskunta. Koronatilanteen vuoksi koirien määrä tarhalla on tällä hetkellä noin 190 koiraa. 

Carmen ja Carpe ovat lisäksi yksi Kulkurien säännöllisistä yhteistyökumppaneista kohdemaan sterilointien parissa ja niin hänelle kuin meillekin on tärkeää tehdä jatkuvaa, kestävää eläinsuojelutyötä Romanian kodittomien koirien ongelman ratkaisemisen eteen, jotta yhtenä päivänä kodittomia koiria ei syntyisi enää niin paljon kodittomiksi. 

Ihanan iloinen Liza Dalby on pentuna adoptoitu kunnalliselta tarhalta, mutta omistaja kyllästyi koiraan ja näin Liza päätyi Carmenin luo tarhalle. Carpella hän on nyt ollut 2 vuotta. Liza rakastaa ihmisten huomiota ja onkin niin sanottu ihmisliima, eli syliin on ihana kiivetä ja haleja sekä huomiota voisi koko ajan saada ja mieluiten heti! Jopa vieraat saavat silitellä, pidellä ja käsitellä Lizaa ihan miten päin vain. Liza kiipeääkin yllättävän ketterästi vieraan ihmisen syliin kolmella toimivalla jalallaan!

Tämä suloisuus jakaa häkkinsä kahden muun kanssa ja tulee pääsääntöisesti hyvin toimeen niiden kanssa. Liza on kuitenkin täpäkkä neiti, joka osaa pitää puolensa, joten Lizaa ei luovuteta kovin voimakasluonteisten koirien kaveriksi. Jopa hampaat Liza antaa näyttää hienosti ja sillä onkin hammaskiveä, muutoin hampaat ovat tapaamishetkellä suorassa eikä sillä ole katkenneita hampaita. Suun tilanne tarkistetaan vielä varauksen jälkeisessä lähtötarkastuksessa eläinlääkärissä.

Ihastuttavan ja sosiaalisen Liza Dalbyn vasen etujalka vaurioitunut, mistä johtuen Liza etsii kotia eritysadoptio-ohjelmassa. Liza varaa painoa tassulleen liikkuessaan, mutta pitää sitä ajoittain ylhäällä. Liza kuitenkin käyttää jalkaa tasapainottaessaan liikkeitään esimerkiksi nojaillessaan ihmisiin.  Vaurioituneesta jalasta huolimatta Liza on erittäin ketterä ja liikkuu hyvin kolmella toimivalla jalallaan. Liza pomppii vaivatta häkin katolle eikä tassu vaikuta tällä hetkellä aiheuttavan voimakasta kipua.

Liza on käynyt röntgenkuvissa ja suomalainen ortopedi on lausunut kuvat. Jalassa on vanha vamma, joka on aiheuttanut olkanivelen jäykistymisen. Hänen arvionsa mukaan jalkaa ei saa toimintakuntoiseksi. Jalkaa tulee kuitenkin seurata ja jos olkanivel jäykistyy lisää tai alkaa aiheuttaa kipua, tilannetta tulee pohtia uudelleen ja ajankohtaiseksi voi tulla olkanivelen jäykistäminen. Koska Liza varoo jalkaansa, tulevan perheen on joka tapauksessa sitouduttava viemään Liza kattavaan ortopediseen tutkimukseen sekä mahdollisesti kipututkimukseen Suomessa.

Vaikka Liza on pienikokoinen ja ketterä koira, kolmijalkaisuus aiheuttaa väistämättä vinoumia ja lihasjumeja koko kroppaan, mistä syystä osaava fysioterapeutti ja hieroja ovat tärkeitä Lizan hyvinvoinnille ja se tulee tarvitsemaan säännöllistä kehonhuoltoa todennäköisesti sen koko loppuelämän. Liza on tällä hetkellä hoikassa kunnossa, mikä onkin hyvä, sillä ylipaino rasittaa sen lihaksistoa ja myös Suomeen saavuttuaan Lizan painonhallinnassa tulee olla huolellinen. Monipuolinen, hallittu liikunta onkin Lizalle tärkeää.

Liza varmasti sopisi monenlaiseen kotiin, tärkeintä on ehdottoman sitoutunut perhe. Liza varmasti nauttisi elämästä koko perheen silmäteränä, jolloin se saisi kerätä kaikki silitykset, herkut ja hemmottelut itselleen, mutta Lizaa voidaan harkita myös ystävällisen koiran kaveriksi. Jos Lizan perheessä on koirakaveri, olisi sen oltava suht rauhallinen, sillä liiallinen villi menomeininki käy nopeasti Lizan terveyden päälle. Olisi hyvä, että Lizan tulevassa kodissa ei olisi paljoa portaita, joita kiivetä. Tällaisten vammojen kanssa elävän koiran olisi ensisijaisen tärkeä päästä pois tarhaoloista kylmältä betonilattialta kilpailemasta resursseista toisten koirien kanssa. Tarhaolot eivät koskaan ole kodin kaltaiset ja Liza ansaitsisikin päästä kotiin, joka huolehtisi sen terveydestä koko sen elämän ajan.

Erityisadoptiossa olevien koirien perheillä tulee olla silmää koiran kivulle ja kipukäytökselle. Perheen tulee ymmärtää se, että Lizan eliniän odote voi olla lyhyempi, sillä jalan haasteet kuormittavat sen kehoa väistämättä. Perheellä tulee olla ymmärrystä tarkkailla Lizan elämänlaatua tarkasti sekä huolehtia Lizan kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista niin kauan kuin sen elämä on elämisen arvoista.

Ihanan sosiaalinen ja reipas Liza on nyt noin 38 cm korkea ja painaa 8 kg.

Päivitykset

23.9.2023
Liza Dalby matkasi Suomeen ja tapasi oman perheensä. Onnea uusiin seikkailuihin Liza!

1.8.2023
Onnekas Liza Dalby ei vielä tiedäkään, miten sen elämä on pian muuttumassa. Lizaa odottaa Suomessa oma perhe. Liza on varattu, onnea! <3

3.7.2023
Kesäterveiset Liza Dalbylta! Yhdistyksen aktiivit tapasivat iloisen Lizan toukokuussa tarhalla ja hän ottaa edelleen iloisena häsläten vieraat ihmiset vastaan. Namit maistuvat hotkien ja Liza nauttii saamastaan huomiosta ja rapsutuksista. Tyttö liikkuu ketterästi ja hyppää etujalat vasten ihmisen syliin.

Lizan profiiliin lisättiin ihania uusia kuvia ja muutama video.

14.3.2023
Yhdistyksen aktiivit tapasivat jälleen ihanan Lizan Carpen tarhalla helmikuussa. Lizan loputon elämänilo ja into ei ollut kadonnut mihinkään, vaan ihmisrakas tyttö otti aktiivit vastaan yhtä avoimesti ja rakastavasti kuin ennenkin. Liza syöksyi kyykyyn menneiden aktiivien syleihin ja painautui niin lähelle näitä kuin mahdollista. Tästä profiilin lisätty myös video.

Liza tykkää myös kovasti aktiivien tuomista nameista ja ihmisten sormetkin meinaavat mennä namien mukana parempiin suihin. Liza on kaikin tavoin niin valmis kotikoira kuin ikinä voi olla, ja sydämeen sattuu ajatella että tällainen kultakimpale odottaa yksin tarhan häkissä ilman omaa ihmistä.

Lizan profiiliin lisättiin paljon uusia kuvia ja videoita.

7.11.2022
Liza Dalbylle on lisätty profiiliin uusia kuvia ja video.

28.10.2022
Ihana Liza Dalby pääsee etsimään ihan omaa kotiaan Kulkureiden adoptio ohjelmaan!


Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Erityisadoptiossa olevat koirat on valittu huolellisesti yhteistyötahojemme kanssa yhteistyössä. Koirilla esiintyy jo tiedossa olevia puutteita, mutta niiden uskotaan soveltuvan kotikoiriksi, kunhan niiden mahdolliset erityistarpeet osataan tulevassa kodissa ottaa huomioon. Kulukorvaus näille koirille määräytyy tapauskohtaisesti.

Erityisadoptioon kuuluville koirille tehdään normaalin luovutussopimuksen lisäksi erillissopimus erityisadoptioon kuuluvan koiran omistajalle.

Liza Dalby saapuu Suomeen steriloituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Liza Dalby on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin kuvaukseen adoptioprosessistamme, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Yhteyshenkilö Stefanie Lindroos

 

Mitä sinun tulisi huomioida ennen
rescuekoiran adoptiota?

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Koirat saapuvat Romaniasta Suomeen steriloituna tai kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi koirat on mikrosirutettu ja niillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tässä artikkelissa esitetyn koiran kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Ennen yhteydenottoa, tutustuthan tarkasti adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, adoptoitavan eläimen terveyteen sekä adoption kustannuksiin.

Yhteyshenkilö:

Tietoa adoptioprosessista

Usein kysytyt kysymykset

Opas rescuekoiran adoptoijalle

Tutustu myös näihin: