Päivitetty 26.03.2023

Kodin saanut koira: LUIGI (Luppakorvat) (Suomessa)


Syntymäaika: 6/2021
Sukupuoli: uros
Sijainti: Suomessa (Vantaa)
kastroitu

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta
8.2.2023

Mihai Grigorie on romanialainen eläinsuojelija ja eläinlääkäri, joka on mahdollisimman monia eläimiä auttaakseen perustanut M.G. Rescue -nimellä toimivan tarhan, noin 30 kilometrin päähän Bukarestista. Tarha on vielä rakennusvaiheessa, mutta tarkoituksena on, että kun tarha on valmis, sieltä löytyy eläinten majoittamisen lisäksi tilat myös sterilointien tekemiseen. Tarhalla elää kodittomien koirien lisäksi myös muita eläimiä, kuten kissoja, vuohia ja hevosia.

M.G. Rescuen tarhalle päätyi 2021 loppuvuodesta emokoira ja kymmenen alle parin kuukauden ikäistä pentua. Nainen, joka toi koirat Mihain hoiviin, kertoi että kaikki kymmenen pentua olivat emon synnyttämiä ja että ne tarvitsivat apua. Mihai otti tottakai koirat vastaan tarhalleen, eihän hän muutakaan voinut. Pian Mihai kuitenkin huomasi, että pennuista kaksi erosivat hiukan muista ja kysyessään asiasta koirat tuoneelta naiselta, kävi ilmi, että kyseiset pennut eivät olleet saman emon pentuja, vaan että ne oli laitettu mukaan emon huolehdittaviksi. Oli todella onni onnettomuudessa, että emokoira on luonteeltaan hyvin säyseä, eikä se kokenut pentuja uhkana, vaan otti nekin avoimesti hoiviinsa. Ikävä kyllä toinen näistä kahdesta pennusta menehtyi äkillisesti.

Luigi jakoi tarhalla ollessaan häkkinsä sisarustensa (Lykke, Lyyra, Leya, Loli, Lumo, Lumina, Ludo sekä pentueen ottoveli Lacu) sekä emonsa Lupitan kanssa. Kaikki pennut olivat todella reippaita, uteliaita ja leikkisiä, ja he ottivatkin vuoden 2021 elokuussa tarhalla vierailleet Kulkureiden toimijat avosylin vastaan. Tuolloin vain noin 10 viikon ikäiset pennut olivat niin paljon ihmisen perään, että toimijoidemme poistuessa häkistä pennut jäivät itkemään.

Luigi matkusti omaan kotiinsa Suomeen vuoden 2021 joulukuussa, mutta palaa nyt uudestaan kotia etsiväksi koiraksi. Luigi on harjoitellut nyt reilun vuoden kotikoiran elämää ja kotikoiran opit ovatkin sillä mukavasti tassussa. Helmikuun 2023 alussa Luigi siirtyi yhdistykselle kotihoitoon, minne se onkin kotiutunut erinomaisesti. Ensimmäisen yön hoitopaikassa Luigi vietti kotihoitajan kainalossa nukkuen. Kotihoitaja saikin herätä Luigin pusuihin. 

Edellinen perhe kertoo Luigin olevan pentumaisen leikkisä, energinen, ihana ja fiksu koira, joka nauttii vapaana juoksemisesta ja oman ihmisen huomiosta. Myös kotihoitaja on jo päässyt todistamaan tämän nuoren koiran intoa.

Kotihoitopaikassa Luigin seurana on toinen uroskoira, jonka kanssa se tulee erinomaisesti toimeen. Kotihoitoon saapuessaan Luigi oli tarkoitus tutustuttaa koirakaveriin rauhassa. Kävi kuitenkin niin, että Luigi ja koirakaveri karkasivat heti yhdessä tekemään tuttavuutta, paiskasivat tassua ja ovatkin olleet ystäviä ensihetkistä alkaen. 

Lenkit ovat sujuneet hienosti ja poika lähteekin aina mielellään ulos. Luigi on kovin innoissaan päästessään ulos ja kotihoidossa onkin alettu harjoittelemaan kontaktin ottamista lenkillä. Vaikka Luigi on hyvin koirasosiaalinen, jotkin vastaantulevat koirat jännittävät Luigia. Luigi saattaa murista ja haukkua muille koirille sillä Luigilla on taustallaan yksi ikävä kohtaaminen toisen koiran kanssa, jossa Luigi sai pienen haaverin korvaansa. Kun Luigin kanssa harjoitellaan hihnassa ohituksia ja kontaktin ottamista, tämä varmasti helpottuu nopeasti. Suurimman osan koirista Luigi ohitti nätisti. 

Edellisen perheen kertoman mukaan Luigi ei oikein välitä vieraista ihmisistä. Perhe kertoo, että Luigi kuitenkin rakastaa ulkona vastaan tulevia lapsia, ja hän haluaisikin mennä häntä heiluen leikkimään heidän kanssaan ja pussailemaan heitä. Edellisen perheen alle 5-vuotias lapsi on ollut Luigille suuri tuki ja turva, ja hänen kanssaan Luigi onkin reipastunut hurjasti ja tutustunut esim. autoon.

Kotihoitaja kertoo Luigin olevan utelias ja avoin koira. Se on innoissaan ihmisen mukana ihan kaikessa ja hakee ihmiseltä läheisyyttä. Innokkuutensa takia Luigi saattaa vahingossa tuppautua sille liian jännittävään tilanteeseen, mutta kotihoitaja on opettanut Luigin silloin ottamaan enemmän etäisyyttä, mikä onkin helpottanut Luigin oloa huomattavasti. Luigi on hiukan tottumaton ja uuden perheen onkin varauduttava tutustuttamaan Luigi uusiin asioihin Luigin tahdilla. Luigi on mainio kommunikoija ja kertoo varsin selkeästi, kun sitä alkaa jännittää. Kotihoidossa Luigin kommunikointia kuunnellaan ja tämä onkin kasvattanut hurjasti Luigin luottamusta ihmiseen jo ensimmäisten päivien aikana. 

Luigi leikkii mielellään leluilla ja koirakaverin kanssa. Se osaa olla hienosti yksin kotona, joskin aika ajoin jokin villasukka saattaa eksyä hampaisiin. Sukkien lisäksi Luigille on maistunut mikä vain ruoka, eikä sen suhteen ole tullut esiin mitään rajoituksia. Edellinen perhe on opettanut Luigille temppujakin – hän osaa istua, tulla luokse, odottaa, irroittaa ja odottaa, että ihminen menee ensin ovesta ulos. Hoitotoimenpiteet, kuten kynsien leikkuu, ovat sittemmin alkaneet jännittää Luigia, joten niitä tulevan kodin tulisi harjoitella kaikessa rauhassa koiran ehdoilla. Hänen kerrotaan olevan helposti ruualla motivoitavissa, joten uusia temppuja on varmasti helppo opettaa herkullisten namien avulla.

Luigi sopisi varmasti moneen erilaiseen kotiin ja ympäristöön, kunhan tuleva perhe sitoutuu opettelemaan koirien elekieltä sekä kouluttamaan Luigia positiivisin menetelmin. Myös uusiin ja yllättäviin asioihin tutustuttaminen tulisi tehdä koiraa rohkaisten ja kannustaen positiivisia menetelmiä käyttäen. Luigi asustaa tällä hetkellä kerrostalossa keskusta-alueen ulkopuolella, missä se pärjää hienosti. Luigi nauttisi varmasti koirakaverin seurasta, mutta sitä voidaan harkita myös ainoaksi koiraksi. Luigin perheessä voisi olla useampia rapsuttavia käsiä ja sitä voidaan ajatella myös lapsiperheeseen, kunhan aikuiset opettavat turvalliset säännöt niin lapsille kuin koirillekin. 

Kulkurit on sitoutunut Resposible rescue -sitoomukseen, jossa velvoitetaan testaamaan tietyt taudit koirilta. Luigille tehtiin kontrollitestit Suomessa ja ne olivatkin negatiivisia. Yhdistyksen pyynnöstä Luigille tehtiin kipututkimus, sillä loppuvuodesta sillä alkoi olla korostunutta reaktiivisuutta. Luigilta otettiin verenkuva sekä luustokuvat, jotka olivatkin suurimmalta osin mallillaan. Luigin luustossa oli lieviä muutoksia, jotka ovat saattaneet aiheuttaa kipua sekä lihasten jumiutumista. Kehon kipu ja epämukavuus vaikuttavat koirien mielialaan ja käytökseen, joten Luigille onkin määrätty kipulääkettä sekä fysioterapiaa. Kunhan Luigin stressi laskee ja kipulääke tehoaa on odotettavaa, että Luigin olemus rentoutuu. Luigin tulevan omistajan onkin sitouduttava huolehtimaan Luigin kivunhoidosta sekä kehonhuollosta. 

Luigi on pötkylänmallinen ja se on kooltaan noin 40cm ja 20kg. Luigilla on ylipainoa ja sille alkaakin nyt kuntokuuri. 

Päivitykset

12.3.2023

Voi onnen päivää, Luigi on tavannut oman perheensä <3 Luigi on varattu.

8.2.2023

Luigi palasi uudelleen kotia etsiväksi koiraksi ja on siirtynyt kotihoitoon. Muutos oli ymmärrettävästi suuri Luigille ja se saakin purkaa stressiä muutaman päivän aivan rauhassa. Se on kuitenkin yllättänyt luottamuksella, avoimuudellaan sekä innokkuudellaan oppia uusia asioita ihmisen kanssa. Luigissa on valtavasti potentiaalia vaikka mihin! Luigille lisätty uusia kuvia ja videoita.

18.12.2021
Luigi matkasi tänään omaan kotiinsa sisarustensa saattelemana. Onnea Luigi ja perhe!

5.10.2021
Luigi on tänään varattu omaan kotiinsa. Onnea Luigi!

5.9.2021
Luigi sisaruksineen aloittivat oman kodin etsinnän Kulkurien adoptio-ohjelmassa.


Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. 

Kotihoidossa oleva koira on päässyt jo hieman harjoittelemaan perhekoiralle tärkeitä taitoja. Kaiken uuden opettelu on kuitenkin vielä aivan alussa, eikä voida olettaa että kotihoidon kautta tuleva koira olisi valmiiksi täysin koulutettu. Tiedossa on varmasti myös omassa kodissa töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Kotihoidossa olevan koiran luonteesta ja tavoista saadaan tarhaolosuhteissa tehtyjä havaintoja enemmän tietoa. Koiran luonne muovautuu kuitenkin kaikkien sen saamien kokemusten kautta ja isossa roolissa on myös lopullisen kodin tapahtumat. Koiran käytös voi ajan ja kotiutumisen myötä vielä muuttua.

Luigi saapui Suomeen asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Luigi on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Luigin yhteyshenkilönä toimii Outi Kekkonen

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.