Päivitetty 10.01.2021

Enkelikoira: MADAM SELMA


Syntymäaika: 2005
Sukupuoli: narttu
Sijainti: Romaniassa
steriloitu

 

10.1.2021
Saimme Selman omalta ihmiseltä tiedon, että tämä kultainen mummukoira nyt on siirtynyt ajasta ikuisuuteen. Kiitos Sinulle, että annoit Selmalle parhaan mahdollisen perheen, kodin ja elämän. Lämmin osanottomme suureen suruun.

Selman ihmisen kirjoittama muistokirjoitus: “Viisi vuotta sitten Rosiorin tarhalla otetussa kuvassa, puolentoista metrin riimussa, minua katsoi väsynyt vanha koira, Madam Selma. Se oli rakkautta heti ja Selma saapui kotiin 08.01.2016. Huolenpidolla ja rakkaudella, upea, hienoluonteinen, kaunis ja ihana Selma pääsi esiin. Hän sai ystäviä ja kiitosta minne menimmekin. Selma rakasti autoilua; kun auto hyrähti tallista pihalle oli Selma jo menossa.
Tiesin sen päivän tulevan: 28.10.2020 Selman vuotuisen terveystarkastuksen tulos oli, mitä aavistelin, vakava, pitkälle edennyt sairaus, aikaa oli vähän. Ihanan Selmani elämä päättyi 05.11.2020. Hän nukahti rauhallisesti ikiuneen ja sydän pysähtyi klo 19.15, silitellessäni omaa Selmaani viimeiselle matkalle.
Kiitos Selmani. Olit suuri persoona. Jaksoit antaa ihmisille anteeksi, vaikka elämässäsi sait kokea paljon pahaa, mutta onneksi, myös kodin ja hyvien ihmisten rakkautta ja huolenpitoa. Säilyt sydämessäni ja ystäviesi sydämissä aina. Sinua suremaan jäi myös pikkuinen kissaystäväsi, jolle olit hyvin rakas.”

 

16.11.2015
Rosiori de Veden kaupunki Romaniassa on koiraihmisen näkökulmasta surullinen paikka. Kauoungin koiratarhalla elää noin 350 koiraa. Osa koirista on kiinnitettyinä koppeihinsa puolentoista metrin pituisella kettingillä, osa elää siällä petonilattialla. Paikallisten rankkureiden ilon aihe on lattioiden pesun yhteydessä kastella vesiletkulla tahallaan myös koirat  säästä huolimatta. Tämän vuoksi koirlla ei esimerkiksi voida talvisin käyttää olkea lämpöeristeenä. Ainoan toivon kipinän paremmasta huomisesta tuo uuttera eläinsuojelija Cornelia Stan, joka on omistanut elämänsä näiden koirien auttamiseen. Cornelia käy säännöllisesti hoitamassa ja ruokkimassa koiria ja järjestää niitä ulkomaalaisten adoptioiden piiriin. Näistä lähtökohdista Kulkurien adoptio-ohjelmaan on valikoitunut herttainen mummokoira Madam Selma, jonka olisi jo korkea aika kokea oman kodin lämpö ja turva.

Tapasimme Selman ensi kertaa vieraillessamme Rosiorin tarhalla marraskuussa 2015. Tuolloin Selma oli ollut tarhalla kuukauden. Löytöhetkellä tämä nisien kunnosta päätellen useat pennut imettänyt rouva oli ollut huonokuntoinen ja kapinen. Jotta kapia olisi helpompi hoitaa, oli Selma siirretty asumaan ketjuun tarhan pihalle. Tavatessamme Selman sen iho oli jo ehjä ja hyväkuntoinen, mutta paikoitellen vielä lähes karvaton. Kun menimme tapaamaan Selmaa ja viemään herkkuja, se tervehti meitä iloisesti häntä heiluen. Ikä toki teki tehtävänsä, eikä rouva enää jaksanut hirveästi riekkua, vaan kävikin heti poistuttuamme pötköttelemään koppinsa viereen. Ihmisiä kohtaan Selma oli hyvin luottavainen ja kellahtikin selälleen massurapsutuksien toivossa. Hekut sille maistuivat hyvin, samoin ruoka. Hampaissa rouvalla näkyy jo ikääntymisen merkit ja myös sairastetulle penikkataudille tyypillisiä muutoksia. Hammaskalusto ei kuitenkaan näytänyt mitenkään erityisen huonolta, mutta toki tämän ikäisen tarhakoiran ollessa kyseessä hammaslääkäriaika on ajankohtainen pian kotiutumisen jälkeen.

Selma on noin 50cm korkea ja painoa sillä on reilusti liikaa, noin 25kg.

Missä olisi Selman oma koti, jossa viettää viimeiset vuotensa rakastettuna perheenjäsenenä?

24.11.2015
Maailma on täynnä pieniä ihmeitä. Madam Selma, hurmaava mummokoira on varattu omaan kotiinsa.

10.1.2016
Madam Selma saapui omaan kotiinsa 8.1.16

20.2. 2016

Viikko Madame Selman kotiutumisen jälkeen saimme sen omistajalta mukavia kuulumisia:

“Meillä Mamá Selman kanssa menee hyvin – olemme hyvin tykästyneitä toisiimme. Tänään olin iltapäivällä muutaman tunnin poissa ja kuka odotti eteisessä – Mamá Selma, ja voi sitä hännän huisketta ja (hieman tuhdin) vartalon tanssia. Kehuja tuli puolin ja toisin.
Eilinen, keskiviikko, ja tämä päivä ovat oikeastaan vapauttaneet lopullisesti Selman alkuhämmennyksestä. Selvästi hän kuitenkin piti seurastani ja tykkäyksistä, namipaloista puhumattakaan jo alusta lähtien. Olemme ahkerasti käyneet ulkona pisuilla ja isommilla tarpeilla, tutkineet jo hieman omaa “perämettäämmekin” ja koko pihapiirin – julkipaikoille emme ole menneet. Selma on innolla tutkaillut kaikenlaisia metsäneläinten jälkiä lumessa. Pari pientä vahinkoakin on sisälle tullut, mutta sellainen oli odotettavissakin kun nelijalkainen “tyttö tuli taloon” ihan muilta mailta.
Selman maha on reagoinut muutokseen. Olen syöttänyt mahdollisimman neutraalia ruokaa, Yrjölän puuroa jonka seassa kypsennettyä lihaa, kanaa, keitettyä kananmunaa ja kalaa. Voi olla, että namien antoa on hillittävä. Jonain päivänä kakka on ollut suorastaan esimerkillinen ja toisena löysää. Hiilitabletit ja ohjeidenne mukaiset maitohappobakteerit (jauheena) ovat rauhoittaneet tilannetta. Selma on kuitenkin ollut pirteä, vaikka kolmena ensimmäisenä päivänä hän nukkui paljon. Ulkona käymme paljon. Kun Selma lähtee neljällä jalalla raviin, niin minulla on kahdella jalalla perässä pysymistä – mutta kivaa meillä on.
Selma kokeili jo ekailtana kaikki nukkumapaikkansa, joita olin laittanut talon eri puolille, mutta ehdottomasti tykästyi pieneen mattoon olohuoneen lattialla, joten sen päälle piti sitten laittaa se vaki-nukkuma-alusta – Se on hänen lempparinsa. Matto oli myös jo edesmenneen ihanan kissani lempipaikka. – Olin ommellut Selmalle ihan omat “tyynynpäälliset” nukkumapatjojen päälle, onneksi isot, koska Selma tykkää todella ottaa pedin haltuun ja leväyttää koko koiramaisen ihanuutensa siihen estoitta. Tänään se suorastaan riehaantui ja juoksi ympäri ja välillä kävi minun luonani tykkäyksiä kiehnäämässä.
Mamá Selma on selvästi saanut hyvän kotikasvatuksen. Ilman minkäänlaisia ohjeita minulta, se odottaa kiltisti keittiön lattialla tai nurkan takana eteisen matolla, ja tulee syömään vasta kun sanon “ole hyvä”. Ei puhettakaan, että Selma hyppisi ryntäille tai käyttäytyisi epäarvokkaasti. Sisällä Mamá Selma ei hauku – luulin melkein, ettei se osaa, kunnes pihalla sen mielestä naapurin pihalta kuului liikaa ääntä, joten raikuvaa palautetta meni. Olen myös yrittänyt houkutella Mamá Selmaa sohvalle viereeni, mutta ei, hän jää jalkojen juureen lattialle, eikä myöskään yritäkään hypätä sänkyyn.”
Lisätty myös ihania kotikuvia Selma-rouvasta.

———————————————————————————————————————————-

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan?

Jos tiedät mitä vanhan koiran omistaminen merkitsee, tiedostat siihen kuuluvat ilot ja surut, olet varautunut panostamaan vanhan koiran ruokintaan sekä hoitoon ja koet pystyväsi tarjoamaan turvallisen eläkeläiskodin, ota rohkeasti yhteyttä.

Huomioithan että vanhan koiran kohdalla saattaa ikääntymisestäkin johtuen koitua eläinlääkärikustannuksia. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Selma saapuu Suomeen steriloituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Selma on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Yhteyshenkilö: Taija Mäkinen

 

 

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.