Kotia etsivä koira: MATTI (Suomessa)

Syntymäaika: 10/2021
Sukupuoli: uros
ei kastroitu
Sijainti: Suomessa (Pietarsaari)
Kokoarvio:cm/kg

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenkuvaukseen adoptioprosessistammeoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta
2.12.2023

Mihai Grigorie on romanialainen eläinsuojelija ja eläinlääkäri, joka on mahdollisimman monia eläimiä auttaakseen perustanut M.G. Rescue -nimellä toimivan tarhan, noin 30 kilometrin päähän Bukarestista. Kulkurit on tehnyt yhteistyötä Mihain kanssa useiden vuosien ajan. Tarhalla asuu kerrallaan noin 50-60 koiraa ja niistä huolehtii päivittäin Mihain lisäksi yksi työntekijä. Tarhaa on rakennettu vuosien ajan ja sitä parannetaan edelleen jatkuvasti. Mihai haaveilee myös saavansa tarhan yhteyteen tilat sterilointien tekemiseen, jotta hän pystyisi jatkossa keskittymään entistä enemmän kodittomien koirien tilanteen ennaltaehkäisyyn kestävän eläinsuojelutyön keinoin.  Tarhalla elää kodittomien koirien lisäksi myös muita rescue-eläimiä, kuten kissoja, lehmiä, lintueläimiä, vuohia ja hevosia.

Mihaita pyydettiin auttamaan läheiseen kaupunkiin, sillä henkilö, jonka omistuksessa oli useita koiria, oli kuollut. Mihain tarhalla ei ollut kaikille, noin kymmenelle koiralle tilaa, mutta hän päätti auttaa pentuja, sillä uskoi niiden löytävän kodit. Niinpä Matti päätyi M.G. Rescuen tarhalle yhdessä veljensä kanssa.

Matti, sekä veljensä Mikko matkustivat Suomeen puolivuotiaina pojankloppeina. Elo kotikoirana onkin Matilla sujunut pääpiirteissään hyvin, mutta  Matti alkoi osoittamaan vieraita ihmisiä kohtaan epäluuloisuutta ja jopa pelkoaggressiota omalla tontillaan, joten elo sosiaalisessa perheessä alkoi olla stressaavaa niin Matille, kuin perheen ihmisillekin. Matti palautui yhdistykselle ja siirtyi kotihoitoon lokakuun alussa. ennen kotihoitoon siirtymistä Matille tehtiin kattava kipututkimus ja koira röntgenkuvattiin. Mitään huolestuttavaa ei kuvista löytynyt, joskin toinen lonkka on aavistuksen löysä. Nivelrikkoa ei lonkkaan ole kuitenkaan kehittynyt.

Elo kotihoidossa on sujunut Matilta erinomaisesti. Matti on suhtautunut leikkisästi ja ystävällisesti tapaamiinsa koiriin. Hoitoperheen mieheen Matti rakastui heti, mutta selvästi osa miehistä on Matista epäilyttäviä. Esimerkiksi yllättäen paikalle pölähtäneelle nuohoojalle Matti haukkui peloissaan. Myös joitain ääniä Matti tuntuu säikkyvän ja vaikuttaakin melko herkältä pojalta kaiken koheltamisen alla. Matti etsii kotia rauhallisesta ympäristöstä ja kodista, jossa on ennestään kokemusta isoista, molossirotuisista koirista. Kodilta toivotaan myös kokemusta epävarmoista koirista.

Matti on juuri täyttänyt 2-vuotta. Se saa vielä massaa. Tällä hetkellä Matin säkä on n. 75cm ja painoa 40kg.

Päivitykset

2.12.2023

Matti lähettää talvisia terveisiä kotihoitopaikastaan! Matille on lisätty uusia videoita, joissa se tutkii namitarjontaa ja leikkii. Kotihoitaja kertoo matista seuraavaa:

”Matti on kotiutunut uuteen kotihoitopaikkaan reilussa kuukaudessa tosi hyvin. Matti on alusta asti rakastanut omien ihmisten läheisyyttä paljon. Matti haluaa olla aina siellä missä tapahtuu ja mieluusti kosketusetäisyydellä omiin ihmisiin. Matti luulee olevansa pieni sylikoira ja änkeää aina syliin. Toisinaan Matti saattaa tarjota koko 40 kiloisen itsensä sohvalla makaavan ihmisen päälle. Hän on ehkä vähän liian painava painopeitoksi, mutta ei kerrota sitä Matille!

Matti on tosi nopea oppimaan ja kehittyy hienosti kaikessa, mitä kotihoidossa ollaan päästy harjoittelemaan. Kynsien leikkausta on Matin kanssa yritetty harjoitella omaehtoisesti. Matti antaa koskea kynsiä saksilla, mutta ei vielä tykkää siitä, jos tassusta yritetään saman aikaan pitää kiinni. Kynsiä on silti saatu leikattua jo hienosti. Tämän harjoittelua jatketaan kotihoidossa päivittäin.

Alkuun lenkkeilyt Matin kanssa olivat haastavia. Matti veti paljon ja suurella koiralla vetovoimaa löytyi liiaksi. Tämän jälkeen ulkoilut rauhoitettiin ja Matti sai tutustua ulkoiluun alkuun omalla pihalla, josta nyt lenkkejä ympäristöön on alettu lisäämään. Tällä hetkellä Matin vauhti lenkeillä on edelleen kova, mutta vetäminen on vähentynyt paljon. Toisinaan Matti saattaa malttaa haistella pitkiäkin aikoja. Vetospurtteja Matti ottaa edelleen, vaikkakin harvemmin. Spurtit suuntautuvat jännien hajujen tai kiinnostavia paikkojen perään. Matti ottaa itse kontaktia lenkillä ja koiraohitukset sujuvat ilman haukkumista/ärinää, vaikka Matti selvästi haluaakin päästä tutustumaan toisiin.

Matti on tähän asti tutustunut uusiin ihmisiin kuonokopan kanssa, sillä edellisessä kodissa Matilla oli haasteita vieraiden miesten kanssa. Uusiin ihmisiin tutustuminen on sujunut tähän asti hyvin ja Matti on ystävystynyt kotihoitajien lisäksi yhden miehen ja yhden naisen kanssa. Ystävystyminen ei vienyt kauaa ja Matti rakastaa uusia ystäviään kuin kotihoitajia!

Matti ei nauti yksinoloista, mutta rauhoittuu mukavan tekemisen parissa ja suostuu lopulta nukkumaan. Matti saattaa ulvoa ja haukkua hetken huomattuaan jääneensä yksin. Tätäkin taitoa harjoitellaan. Omakotitalossa Matti ei juurikaan reagoi ulkoa kuuluviin ääniin, mutta jää kuuntelemaan niitä toisinaan. Verhojen ollessa auki Matti saattaa haukkua ohi käveleville ihmisille.

Matti rakastaa leikkimistä. Toisinaan leikkejä pitää olla rauhoittamassa, kun innostus kasvaa liian isoksi. Matti tykkää leikkiä itsekseen ja ihmisen kanssa. Matti rakastaa vetoleikkejä ja palloleikkejä, mutta hän ei vielä halua antaa palloa tai muuta lelua takaisin ihmiselle. Matin mielestä kaikkein parasta on, kun joku rakas lelu piilotetaan ja Matti saa etsiä sen! Matti voisi nauttia jostain harrastuksesta, jossa saa käyttää nenää, kuten nose workista.

Veikkaan että Matti toivoo omalta kodiltaan huumorintajua, kärsivällisyyttä, omaa paikkaa sohvalta ja paljon rakkautta!”

30.10.2023

Kotihoitaja kertoo Matista:

“Matti, Masa, Matti-vauva

Rakastaa: Omaa ihmistä, oman ihmisen syliä, oman ihmisen rapsutuksia, ruokaa ja herkkuja, olla menossa mukana, leikkiä ja rellestää.

Harjoittelee: Hihnassa kävelyä, uusien ihmisten kohtaamista, yksin olemista, vaikka onkin jo edistynyt tosi hienosti!

Matti säikkyy yllättäviä ääniä ja jää kuuntelemaan ulkoa kuuluvia ääniä, mutta ei ainakaan vielä reagoi niihin. Matti jännittää uusia ja outoja juttuja ja niissä Matti tarvitsee rohkaisua ja harjoittelua. Matti on erittäin höpsö ja leikkisä. Matilla on loputtomasti rakkautta jaettavaksi omille ihmisille. Matti on äärimmäisen ruokamotivoitunut ja virittyy ehkä jopa joissain tilanteissa liikaakin herkuista. Matti osaa hienoja temppuja, kuten istu, tassu, maahan. Matti on täysin sisäsiisti.”

13.8.22

Matti matkasi omaan kotiin Suomeen.

20.5.2022

Matti on varattu omaan kotiin!

18.3.2022

Matti aloitti oman kodin etsimisen Kulkurien adoptio-ohjelmassa.


 

Pentua harkitsevalla on suuri vastuu. Omat resurssit on ehdottoman tärkeää punnita huolella. Ajan, motivaation ja sitoutuneisuuden täytyy olla kohdallaan. Pentua harkitessa täytyy muistaa, että mm. sisäsiisteys on opeteltava alusta lähtien, hihnakäytös on täysin uusi asia, muihin koiriin tutustumistakin saattaa joutua harjoittelemaan eikä yksinolo suju heti itsestään. Tavaratkin saattavat päätyä tylsistyneen ja aktiivisen pennun kitaan ja leluiksi ihan vain vahingossa. Pentu tarvitsee paljon selkeitä rajoja, johdonmukaista, positiiviseen palkitsemiseen keskittyvää koulutusta ja rakkautta kasvaakseen tasapainoiseksi aikuiseksi. Mikon ja Matin rotuperimästä johtuen kotiehdokkaille tullaan tekemään tuplahaastattelut.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutuessa muuttua.

Pyydämme erityisesti alle viiden kuukauden ikäisten pentujen kotiehdokkaita huomioimaan, että pienten pentujen riski sairastua adoptioprosessin aikana esimerkiksi parvoon tai penikkatautiin on mahdollinen. Heikon alun elämässään saaneet pennut omaavat usein alhaisen vastustuskyvyn ja varsinkin emottomat pennut ovat vaarassa sairastua hengenvaarallisestikin. Pennuille aloitetaan rokotusohjelma heti madotuksen jälkeen niiden löydyttyä/saavuttua tarhalle/iän salliessa ja siihen mennessä kun vaatimamme kattava rokotusohjelma on täydellinen ja pentu valmis matkustamaan kotiin (5 kk iässä), ovat riskit näiden pentutautien suhteen ohitettu.

Mikäli Matti tulee Suomeen alle kuuden kuukauden ikäisenä, sitä ei kastroida ennen kotiutumista. Tällöin tuleva koti sitoutuu kastroimaan koiran kohtuullisen ajan kuluessa sen saavuttua Suomeen, mieluiten neljän kuukauden sisällä. Yhdistys osallistuu omistajan niin halutessa kastroinnin kustannuksiin 70 eurolla kuittia vastaan. Olethan myös yhteydessä yhdistykseen ennen kastraatiota.

Matti saapuu Suomeen asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Matti on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Yhteyshenkilö: Nina Ehrström

 

Mitä sinun tulisi huomioida ennen
rescuekoiran adoptiota?

Tietoa adoptioprosessista

Usein kysytyt kysymykset

Opas rescuekoiran adoptoijalle

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Koirat saapuvat Romaniasta Suomeen steriloituna tai kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi koirat on mikrosirutettu ja niillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tässä artikkelissa esitetyn koiran kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Ennen yhteydenottoa, tutustuthan tarkasti adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, adoptoitavan eläimen terveyteen sekä adoption kustannuksiin.

Yhteyshenkilö:

Tutustu myös näihin: