Päivitetty 04.10.2022

Kotia etsivä koira: ORKO


Syntymäaika: 10/2020
Sukupuoli: uros
Sijainti: Romaniassa (One Rescue Association, Cosoba)
kastroitu


Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin adoptioprosesiin kuvaukseenluovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta
4.10.2022
Adina Vladut on eläinlääkäri, joka omistaa yhdessä miehensä Dragos Vladutin kanssa Onevet-klinikan. Eläinlääkärin työnsä lisäksi Dr. Adina käyttää kaiken aikansa kodittomien koirien auttamiseen. Adina perusti One Rescue Association -yhdistyksen vuonna 2017, yhdistyksellä on tarha Cosobassa noin puolen tunnin matkan päässä Bukarestista. Se on yksi Kulkurien keskeisimpiä yhteistyötahoja Romaniassa. Kaikki kauttamme Suomeen saapuvat koirat kulkevat tämän tarhan kautta, jossa niille tehdään kaikki tarvittavat valmistelut lentoa varten. Tarhalla asuu useita satoja koiria. One Rescue Associationin tarha on kuitenkin romanialaisittain hyvä, sillä siellä on päivittäin eläinlääkäri, koirat hoidetaan ja niiden elinolosuhteita pyritään parantamaan jatkuvasti.

Loppuvuodesta 2020 tarha kirjaimellisesti täyttyi pikkupennuista. Eräs merkittävä tekijä tähän oli korona. Koronapandemia on vaikeuttanut merkittävästi koirien adoptioita eri maihin, joten liikkuvuus tarhalta pois oli erityisesti vuoden 2020 aikana heikohkoa. Tämän lisäksi sterilointitapahtumia ei voitu järjestää normaaliin tapaan, joten pentuja pääsi syntymään steriloimattomille, omistetuille, lähiseudun koirille.  Pentuja tuli loppusyksystä ja vuodenvaihteessa niin suuria määriä, että tarhalla oli mahdoton enää pitää lukua siitä mitä kautta kukin pentu on sinne päätynyt, joten Orkonkaan taustasta ei ole tästä syystä tietoa.

Orko on jo lähes 2-vuotias nuorukainen, jonka ei todellakaan pitäisi olla tarhalla. Se on kaikin puolin mukava ja meneväinen kaveri, mutta tarhaolot stressaavat sitä erittäin paljon ja sen reippaus hiipuu pikkuhiljaa vuosien vieriessä. Se on turhautunut ja vailla tekemistä. Tästä huolimatta Orko kykenee kuitenkin melko nopeasti rauhoittumaan vieraiden ihmisten kohtaamisenkin jälkeen, vaikka onkin aluksi tosi innostuneen jännittynyt uusista tuttavuuksista. Orkosta jää päällimmäiseksi mielikuva aktiivisesta ja leikkisästä koirasta, jolla olisi paljon annettavaa jollekulle onnekkaalle ihmiselle. Orko haukkuu jonkin verran provosoituna, mutta ei muutoin. Tarhalla on tavallista, että koirat, jotka eivät ole varsinaisesti haukkuherkkiä, haukkuvat purkaakseen turhautumistaan tai kun muutkin koirat haukkuvat. Orkon käytös on tämäntyyppistä.

Orko suhtautuu ihmisiin avoimesti ja tulee toimeen hyvin toisten koirien kanssa. Toki se on ihmisten suhteen väkisinkin jonkin verran kokematon. On tärkeää muistaa, että koska emme tunne Orkon menneisyyttä tai perimää, emme osaa kertoa millainen koira Orkosta kuoriutuu kotioloissa, emmekä osaa antaa arviota esimerkiksi Orkon vietikkyydestä. Tämä on seikka, joka on tärkeä hyväksyä rescuetaustaista koiraa adoptoidessa.

Orko etsii kärsivällistä ja huumorintajuista ihmistä, joka ymmärtää, että vilkkaan koiran kanssa edessä tulee olemaan jos jonkinmoista kommervenkkiä ja jekkua. Orkolla ei ole käytännössä mitään kotikoiran taitoja, mutta virtaa kuitenkin riittää, ja tämä yhtälö voi välillä aiheuttaa harmaita hiuksia. Edellytämme sitä, että Orkon oma ihminen sitoutuu koiralähtöisyyteen Orkon kasvattamisessa ja arvostaa lempeyttä, sekä yhteistyön ja luottamuksen voimaa. Orko on aktiivinen, joten sohvaperunan rooliin Orko ei tule soveltumaan.

Orko on noin 57 cm ja 25 kg, eli suurehko keskikokoinen. Orkolla on nuorempana ollut turkki on  syyhypunkki. Syyhypunkki on hoidettu, mutta voi olla että iho on joiltain kohdin raapimisesta arpeutunut niin, että turkki ei enää kasva siinä täysin normaalisti.

Päivitykset
4.10.2022
Orko innostuu valtavasti uusista ihmisistä ja suorastaan hepuloi Kulkurien aktiivien vieraillessa sen luona.
Aiemmin niin rohkea ja reipas Orko on jännittää nyt hieman ihmisiä, mutta on silti mielellään ihmisten läheisyydessä nameja käsistä syöden. Vuodet tarhalla ovat valitettavasti tehneet sen, että Orkosta on tullut aiempaa ujompi, eikä sitä nyt päästä rapsuttelemaan.
Orko ei hauku, vaikka sen asuintoverit haukkuvatkin kovaäänisesti. Orko tulee hyvin toimeen häkkitovereidensa kanssa, sillä se ei ole mikään päällepäsmäri vaan ennemminkin väistää muita.
Orkon olisi jo korkea aika päästä pois tarhalta ikiomaan kotiin!

29.6.2022
Komea Orko-poika etsii edelleen ikiomaa kotia ja ikiomaa ihmstä! Olisitko se kenties juuri sinä?

4.4.2022
Orko elelee sopuisasti vilkkaan kämppäkaverinsa Töpsyn kanssa. Orko on kaksikosta rauihallisempi ja varmempi. Se antaa ihmisen koskea ja syö rauhallisesti namit kädestä. Kun ihmiset ovat häkin ulkopuolella, Orko on varsin riehakas ja innokas, mutta häkin sisällä suhtautuu ihmisiin paljon maltillisemmin. Mitä kauemmin ihmiset ovat samassa häkissä Orkon kanssa, sitä enemmän se rentoutuu. Orko jää ihmisten lähelle ja hakee huomiota. Namit kiinnostavat Orkoa erityisen paljon! Orko on haastava kuvattava, sillä se ei viihdy sekuntia kauempaa paikallaan. 

Orkolle lisätty myös uusia kuvia ja videoita.

18.9.2021
Orko sai vihdoin mahdollisuuden oikeaan koiranelämään ja etsii nyt ikiomaa kotiaan Kulkurien adoptio-ohjelmassa.

______________________________________________________________________________________________________________________________________

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Orko saapuu Suomeen steriloituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Orko on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Yhteyshenkilö: Elisa Laitonen

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.