Päivitetty 01.10.2021

Kotia etsivä koira: ORKO


Syntymäaika: 10/2020
Sukupuoli: uros
Sijainti: Romaniassa (One Rescue Association, Cosoba)
kastroitu


Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin adoptioprosesiin kuvaukseenluovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta
18.9.2021
Adina Vladut on eläinlääkäri, joka omistaa yhdessä miehensä Dragos Vladutin kanssa Onevet-klinikan. Eläinlääkärin työnsä lisäksi Dr. Adina käyttää kaiken aikansa kodittomien koirien auttamiseen. Adina perusti One Rescue Association -yhdistyksen vuonna 2017, yhdistyksellä on tarha Cosobassa noin puolen tunnin matkan päässä Bukarestista. Se on yksi Kulkurien keskeisimpiä yhteistyötahoja Romaniassa. Kaikki kauttamme Suomeen saapuvat koirat kulkevat tämän tarhan kautta, jossa niille tehdään kaikki tarvittavat valmistelut lentoa varten. Tarhalla asuu useita satoja koiria. One Rescue Associationin tarha on kuitenkin romanialaisittain hyvä, sillä siellä on päivittäin eläinlääkäri, koirat hoidetaan ja niiden elinolosuhteita pyritään parantamaan jatkuvasti.

Loppuvuodesta 2020 tarha kirjaimellisesti täyttyi pikkupennuista. Eräs merkittävä tekijä tähän oli korona. Koronapandemia on vaikeuttanut merkittävästi koirien adoptioita eri maihin, joten liikkuvuus tarhalta pois oli erityisesti vuoden 2020 aikana heikohkoa. Tämän lisäksi sterilointitapahtumia ei voitu järjestää normaaliin tapaan, joten pentuja pääsi syntymään steriloimattomille, omistetuille, lähiseudun koirille.  Pentuja tuli loppusyksystä ja vuodenvaihteessa niin suuria määriä, että tarhalla oli mahdoton enää pitää lukua siitä mitä kautta kukin pentu on sinne päätynyt, joten Orkonkaan taustasta ei ole tästä syystä tietoa.

Orko on noin 10 kuukauden (elokuu 2021) ikäinen nuorukainen, jonka ei todellakaan pitäisi olla tarhalla. Se on reipas ja kaikin puolin mukava ja meneväinen kaveri, mutta tarhaolot stressaavat sitä erittäin paljon. Se on turhautunut ja vailla tekemistä. Tästä huolimatta Orko kykenee kuitenkin melko nopeasti rauhoittumaan vieraiden ihmisten kohtaamisenkin jälkeen, vaikka onkin aluksi tosi innostunut uusista tuttavuuksista. Aktiiviemme tavatessa Orkoa, jää päällimmäiseksi mielikuva reippaasta, aktiivisesta ja leikkisästä nuoresta koirasta, jolla olisi paljon annettavaa jollekulle onnekkaalle ihmiselle. Orko haukkuu jonkin verran provosoituna, mutta ei muutoin. Tarhalla on tavallista, että koirat, jotka eivät ole varsinaisesti haukkuherkkiä, haukkuvat purkaakseen turhautumistaan tai kun muutkin koirat haukkuvat. Orkon käytös on tämäntyyppistä.

Orko on sosiaalinen koira, se suhtautuu ihmisiin avoimesti ja tulee toimeen hyvin toisten koirien kanssa. Toki se on ihmisten suhteen väkisinkin jonkin verran kokematon. Samassa paddockissa Orkon keralla asustaa kolme hieman Orkoa arempaa koiraa, joille Orko toimii reipastuttajana. On tärkeää muistaa, että koska emme tunne Orkon menneisyyttä tai perimää, emme osaa kertoa millainen aikuinen Orkosta tulee kasvamaan, emmekä osaa antaa arviota esimerkiksi Orkon vietikkyydestä. Tämä on seikka, joka on tärkeä hyväksyä rescuetaustaista pentua adoptoidessa.

Juuri nyt teini-iässä oleva Orko etsii kärsivällistä ja huumorintajuista ihmistä, joka ymmärtää, että teinikoiran kanssa edessä tulee olemaan jos jonkinmoista kommervenkkiä ja jekkua. Orkolla ei ole käytännössä mitään kotikoiran taitoja, mutta virtaa kuitenkin riittää, ja tämä yhtälö voi välillä aiheuttaa harmaita hiuksia. Edellytämme sitä, että Orkon oma ihminen sitoutuu koiralähtöisyyteen Orkon kasvattamisessa ja arvostaa lempeyttä, sekä yhteistyön ja luottamuksen voimaa. Orko on aktiivinen, joten sohvaperunan rooliin Orko ei tule soveltumaan.

Orko on nyt, 10 kk iässä, noin 55 cm ja 22 – 23 kg, eli suurehko keskikokoinen. Orkon turkki on huonossa kunnossa, sillä Orkolla on ollut syyhypunkki. Syyhypunkkia hoidetaan ja tilannetta seurataan, mutta voi olla että iho on joiltain kohdin raapimisesta arpeutunut niin, että turkki ei enää kasva siinä täysin normaalisti.

Päivitykset
18.9.2021
Orko sai vihdoin mahdollisuuden oikeaan koiranelämään ja etsii nyt ikiomaa kotiaan Kulkurien adoptio-ohjelmassa.

______________________________________________________________________________________________________________________________________

Pentua harkitsevalla on suuri vastuu. Omat resurssit on ehdottoman tärkeää punnita huolella. Ajan, motivaation ja sitoutuneisuuden täytyy olla kohdallaan. Pentua harkitessa täytyy muistaa, että mm. sisäsiisteys on opeteltava alusta lähtien, hihnakäytös on täysin uusi asia, muihin koiriin tutustumistakin saattaa joutua harjoittelemaan eikä yksinolo suju heti itsestään. Tavaratkin saattavat päätyä tylsistyneen ja aktiivisen pennun kitaan ja leluiksi ihan vain vahingossa. Pentu tarvitsee paljon selkeitä rajoja, johdonmukaista, positiiviseen palkitsemiseen keskittyvää koulutusta ja rakkautta kasvaakseen tasapainoiseksi aikuiseksi. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutuessa muuttua.

Orko saapuu Suomeen asianmukaisesti kastroituna, rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Orko on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin adoptioprosesiin kuvaukseenluovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Yhteyshenkilö: Jenni Ankelo

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa