Päivitetty 10.09.2022

Kodin saanut koira: TÖPSY


Syntymäaika: 10-12/2020
Sukupuoli: narttu
Sijainti: Romaniassa (One Rescue Association)
steriloitu

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyvään adoptioprosessin kulkuun ja luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

 

Perustiedot ja tausta

11.4.2022
Adina Vladut on eläinlääkäri, joka omistaa yhdessä miehensä Dragos Vladutin kanssa Onevet-klinikan. Eläinlääkäriklinikka OneVet on yksi Kulkurien keskeisimmistä yhteistyötahoista. Vuodesta 2012 lähtien jokainen Kulkurien adoptio-ohjelman läpikäynyt koira on kulkenut OneVetin kautta huolellisen yhdessä laaditun prosessin läpi. Eläinlääkärin työnsä lisäksi Dr. Adina käyttää kaiken aikansa kodittomien koirien auttamiseen. Adina perusti One Rescue Association -yhdistyksen vuonna 2017 ja yhdistyksellä on tarha Cosobassa noin puolen tunnin matkan päässä Bukarestista. Tarhalla asuu noin 400 koiraa. One Rescue Associationin tarha on kuitenkin romanialaisittain hyvä, sillä siellä on päivittäin eläinlääkäri ja useita koirien hoidosta vastaavia työntekijöitä ja koirien elinolosuhteita pyritään parantamaan jatkuvasti.

Töpsy päätyi One Rescue Associationin tarhalle vuodenvaihteessa 2020-2021. Valitettavasti tuolloin tarhalle hylättiin niin runsaasti pentuja, että Töpsyn saapumisesta ei ole tarkempia tietoja – on siis epävarmaa milloin Töpsy tarkalleen saapui ja mistä. Tästä syystä Töpsyn taustasta ei myöskään tiedetä mitään. Töpsy on nyt siis viettänyt tarhalla jo vuoden ja kasvanut siellä pienestä pennusta aikuiseksi koiraksi. Kulkurien aktiivit tapasivat Töpsyn joulukuun tarhamatkalla, jolloin se myös valikoitui adoptio-ohjelmaan ja uudelleen maaliskuussa.  Töpsy asuu samassa häkissä Orkon kanssa, jonka kanssa se tulee ilmeisimmin ihan hyvin toimeen. Töpsy kuitenkin vahtii ruokaa, lähinnä herkkuja, vapaana asuvilta koirilta, jos ne tulevat liian lähelle aitaa.

Töpsy on selvästi ihmisten kanssa tottumaton. Tammikuussa, kun Kulkurien aktiivit tulevat häkkiin, piilottelee Töpsy aluksi omassa kopissaan. Kun se saa herkkuja ja purutikkuja Adinalta, rohkaistuu se pian – se alkaakin olla kuin eri koira! Töpsy alkaa ottaa herkkuja myös aktiivien kädestä tuumittuaan tilannetta hetken. Aktiivit eivät kuitenkaan saa koskea Töpsyyn, mutta se pyörii aktiivien lähellä. Tulee muistaa, että aktiivit ehtivät viettää häkissä vain hyvin lyhyen ajan. On siis  mahdollista, että Töpsy reipastuisi nopeasti oikeassa ympäristössä. Töpsyllä on kimeä haukku ja se haukkuu jonkun verran – ei kuitenkaan räksyttämällä räksytä. Maaliskuun tapaamisella Töpsyn käytös on pitkälti samanlaista.

Töpsy on elänyt tarhalla pienestä pennusta lähtien. Töpsyn kokemus elämästä koostuu tällä hetkellä häkistä ja muutamasta ihmisestä sekä toisista, tutuista koirista. Töpsy tulee siis tarvitsemaan runsaasti aikaa ja positiivisia kokemuksia, jotta se tottuu uuteen elämäänsä Suomessa. Tulevan kodin olisi hyvä ymmärtää koiran elekieltä ja olla valmis kouluttamaan koiraa positiiviseen vahvistamiseen perustuen.

Töpsy on todella kaunis tyttö, sillä on upea tuuhea häntä ja brindlevärityksinen pörröturkki. Kokoa Töpsyllä on n. 45 cm ja 12 kg.

 

Päivitykset

10.9.2022
Töpsy saapui viimein omaan kotiinsa Suomeen!

12.6.2022
Töpsy varattiin omaan kotiin!

11.4.2022
Kulkurien aktiivit tapasivat Töpsyn maaliskuussa vieraillessaan tarhalla. Töpsy riehuu häkissään, kun aktiivit kulkevat häkkien ohi. Töpsy hyppii kaltereita vasten niin, että ne melkein pettävät. Se myös haukkuu huomiota vimmatusti. Töpsyn häkkitoveri Orko avustaa sitä. Töpsyä mitä ilmeisimmin ahdistaa todella paljon elämä kaltereiden takana. Viimeisenä päivänä Kulkurien aktiivit vierailevat myös Töpsyn ja Orkon luona. Tällöin molemmat hämmentyvät vierailijoista ja perääntyvät ihmetellen. Töpsy ei kuitenkaan vaikuta todellakaan aralta – se on vain tottumaton ja vierailijat ovat sille harvinaista herkkua. Kulkurien aktiivit kuvailevat tapaamista näin: “Töpsyn häntä ei lakkaa vispaamasta ja se pörrääkin ihmisen ympärillä ja hakee nameja kädestä. Kosketusta se kuitenkin väistää.  Varmasti kotona oppisi nopeasti, miten ihmisen kanssa ollaan. Kun lähdemme pois häkistä, se haistelee jälkiämme piiiiitkäään ja hartaudella.” Valitettavasti Töpsyn turkki on takkuinen ja huonossa kunnossa. Lisätty uusia kuvia ja videoita! 

17.1.2022
Töpsy töpsytteli Kulkurien adoptio-ohjelmaan.

 

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Töpsy saapuu Suomeen steriloituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Töpsy on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Töpsyn yhteyshenkilönä toimii Iris Vainio.

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.