Päivitetty 02.12.2021

Kotia etsivä koira: PLUTON FOXY (nyk. Pluton) (Suomessa)


Syntymäaika: 30.4.2020
Sukupuoli: uros
Sijainti: Suomessa (Espoo)
kastroitu

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin adoptioprosessin kuvaukseen,  luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja adoption kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta

17.10.2021
Carpen tarha sijaitsee Bukarestin lähellä ja sitä ylläpitää Carpe-yhdistys. Carpe-yhdistyksen on perustanut Kulkurien pitkäaikainen yhteistyökumppani Carmen Mandescu keväällä 2016. Carmen on aiemmin toiminut Asociatia A Doua Sansan toisena perustajajäsenenä Glinan tarhalla, joka oli Kulkurien yhteistyökumppani vuosina 2012-2016. Kun Carmen keväällä 2016 päätti perustaa oman yhdistyksen ja rakentaa koirilleen paremman tarhan, oli Kulkureille luonnollista jatkaa yhteistyötä hänen kanssaan myös uudella tarhalla.

Carpen tarhalla niin rakentamisessa kuin toiminnassakin on ollut tärkeää noudattaa Kulkurien ja Carmenin eettisiä ja kestävää kehitystä edustavia arvoja. Tarhan koiramäärä on maksimissaan 150 koiraa, jotta jokaisen yksilön henkisestä ja fyysisestä hyvinvoinnista kyetään pitämään huolta. Tarhalla keskitytään entistä enemmän koirien kannalta hyviin elinoloihin ja esimerkiksi arkojen koirien sosiaalistamiseen on tavoitteena panostaa erityisen paljon. Tarhalla asuu nyt koirien lisäksi ympärivuotisesti romanialainen pariskunta, joka pitää koirista tarhalla hyvää huolta päivittäin.

Hurmaavan “kettupojan” Pluton Foxyn löysi Carmenin ystävä Bukarestin laitamilta seikkailemassa yksinään kadulla ja suuressa vaarassa joutua autojen alle. Löytöhetkellä Pluton Foxy oli noin kahden kuukauden ikäinen, nälkäinen ja janoinen pienokainen. Ystävä soitti Carmenille pyytääkseen apua ja niinpä Pluton Foxy pääsi Carpen tarhalle odottamaan pääsyä adoptio-ohjelmaan. Pluton Foxy on kuvankaunis koirapoika, jolla on pehmeä ja upean värinen turkki. Poika tykkäsi kaikista ihmisistä, niin tutuista kuin tuntemattomistakin ja oli mielellään ihmisen lähellä silitettävänä ja rapsutettavana. Muita koiria se sen sijaan pomotti tarhalla.

Pluton Foxy sai kodin Suomesta heinäkuussa, mutta palaa nyt takaisin adoptio-ohjelmaan etsimään uutta kotia. Plutonista luovutaan, koska omistaja kokee, ettei kykene saamaan Plutonin stressiin liittyvää näykkimistaipumusta hallintaan huolimatta siitä, että kouluttajaa on käytetty apuna. Mitä suurempi stressi, sitä alttiimpi Pluton on näykkimiselle. Omistajan kertoman mukaan Pluton ei pyri satuttamaan ihmistä vaan jättää usein hyökkäämisen kesken. Plutonin näykkimiskäytös alkoi kahden viikon kuluttua kotiutumisesta. Plutonilla on kokeiltu särkylääkekuuri osana käyttäytymisen syyn selvittämistä, mutta lääkekuurilla ei ollut mitään vaikutusta käyttäytymiseen. Käyttäytymisen on arveltu myös liittyvän paimentamistaipumukseen.

Plutonin parhaat puolet ovat miellyttämisen- ja läheisyydenhalu ja nopea oppiminen. Pluton rakastaa hengailua sohvalla rapsutuksista nauttien.  Pluton on päässyt juoksemaan välillä vapaana ja se rakastaa kepin tai pallon noutamista. Oppivaisena koirana Pluton osaa istumisen, maahanmenon, luoksetulon ja paikan lisäksi paljon temppuja. Pluton suhtautuu vielä uusiin asioihin varauksella ja esim. tuntemattomat ihmiset jännittävät vielä, samoin vieraat rappukäytävät. Pluton on asunut kerrostalossa, jossa oma rappukäytävä oli sille jo turvallinen paikka hissiä lukuunottamatta, jota piti vielä jännittää. Pluton on tykännyt leikkiä erilaisten koirien kanssa ulkona, joten Suomessa Plutonin pomottamistaipumus ei ole näyttäytynyt. Pluton on antanut omistajan käsitellä itseään ongelmitta ja esimerkiksi kynsien leikkaaminen on sujunut hyvin.

Plutonille etsitään koirakokenutta aikuiskotia, jossa jaksetaan kärsivällisesti tukea Plutonin kasvua kotikoiraksi ja osataan auttaa Plutonia stressin hallitsemisessa. Kokemus kotihoidosta osoittaa, että Pluton tarvitsee tasapainoisen ja sopuisan koirakaverin. Pluton ei kuitenkaan välttämättä sovi kotiin, jossa on paljon koiria tai ihmisiä.

Pluton on noin 45 cm korkea ja painaa noin 15 kg. Lähtötarkastuksessa Romaniassa Plutonilla todettiin sydämen sivuääni tasolla 1-2, joka ei haittaa koiraa mitenkään.

Päivitykset

25.11.2021
Pluton palaa etsimään kotia tutun kotihoitajan luokse tehtyään noin viikon vierailun kodissa, jossa nopeasti tultiin siihen tulokseen, ettei Pluton sovi heidän perheeseensä. Toivottavasti “kolmas kerta toden sanoo”- sanonta pitää paikkansa ja Plutonille tarjoaa kotia perhe, joka ymmärtää koiran stressiä ja on pitkäjänteisesti valmis tekemään töitä auttaakseen Plutonia kotiutumaan.

9.11.2021
Pluton on varattu ja muuttaa pian uuteen kotiin. Lämpimät onnittelut Pluton ja perhe!

17.10.2021
Pluton palaa adoptio-ohjelmaan etsimään uutta kotia. Sitä odotellessa Pluton asustelee kotihoitajan hoivissa Espoossa, jonne poitsu siirtyi 8.10. Pluton viihtyy kotihoidossa ja tulee mainiosti toimeen kotihoitajan uroskoiran, Merrin kanssa. Merristä on myös Plutonille selvästi suuri tuki uudessa  tilanteessa. Kotihoitajan mukaan Pluton on todella mukava koira, avoin ja iloinen. Kun kotihoitaja toi ensimmäisen kerran Plutonin sisälle asuntoonsa, Pluton näykkäisi häntä, mutta se jäi ainoaksi laatuaan ja hyvin ymmärrettävää hämmentavässä tilanteessa. Pluton ja Merri leikkivät paljon yhdessä, mutta kotihoitajan ollessa töissä, lepäilevät rauhallisesti. Ulkona Pluton ei aristele mitään, ihmiset ja toiset koirat ohitetaan mallikkaasti eikä liikenne sen enempää kuin kulkuvälineetkään aiheuta minkäänlaisia reaktioita. Pluton kävelee hihnassa vetämättä eikä reagoi edes muihin haukkuviin koiriin. Pluton on täysin sisäsiisti ja syö hyvin ja osaa rauhoittua. Kynsien leikkaaminen ja muu käsittely sujuu ongelmitta. Ainoa asia, joka vaatii vielä rohkaistumista ja harjoittelua, ovat kotihoitajan kotiin tulevat vieraat ihmiset, joita Pluton jännittää vielä kovasti. Toisaalta heistäkään ketään Pluton ei vielä ole tavannut kuin kerran, joten ei toistaiseksi olekaan ehtinyt tutustua kehenkään kunnolla. Tätä siis vielä harjoitellaan!

14.7.2021
Pluton on saapunut kotiin. Onnellista elämää Pluton ja perhe!

1.6.2021
Pluton Foxyn toive on toteutunut ja oma koti odottaa innoissaan poikaa kotiin!

10.5.2021
Pluton Foxy tepastelee adoptio-ohjelmaamme tavoitteena ikioma koti.

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Kotihoidossa oleva koira on päässyt jo hieman harjoittelemaan perhekoiralle tärkeitä taitoja. Kaiken uuden opettelu on kuitenkin vielä aivan alussa, eikä voida olettaa että kotihoidon kautta tuleva koira olisi valmiiksi täysin koulutettu. Tiedossa on varmasti myös omassa kodissa töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Kotihoidossa olevan koiran luonteesta ja tavoista saadaan tarhaolosuhteissa tehtyjä havaintoja enemmän tietoa. Koiran luonne muovautuu kuitenkin kaikkien sen saamien kokemusten kautta ja isossa roolissa on myös lopullisen kodin tapahtumat. Koiran käytös voi ajan ja kotiutumisen myötä vielä muuttua. 

Pluton Foxy saapui Suomeen kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Pluton Foxy on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa. 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Pluton Foxyn oma yhteyshenkilö on Marjukka Kokko

 

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa