Kodin saanut koira: ROLLE (Suomessa)

Syntymäaika: 1/2014
Sukupuoli: Uros
Kastroitu
Sijainti: Suomessa (Vantaa)
Kokoarvio:

Perustiedot ja tausta

Päivitetty 24.2.2020
Yksi tärkeä yhteistyökumppani Kulkureille Romaniassa on eläinklinikka OneVet. Kolme yhdistyksemme aktiiveista kävivät Romaniassa nyt maaliskuussa 2015 ja reissun aikana he kävivät myös OneVetissa tervehtimässä sekä tutustumassa koiriin. Yksi uusi koira joka pääsi adoptio-ohjelmaamme oli Rolle. Rollella oli turkkia vaikka muille jakaa ja sen takia Rolle näyttää isommalta kuin mitä on. Rolle suhtautui tarhalla avoimesti ja iloisesti vieraisiin.

Rolle varattiin omaan kotiin ensimmäisen kerran 6.5.2015 ja saapui Suomeen 17.5.2015. Talven kynnyksellä 2018 Rolle tuli etsimään toisen kerran omaa kotia. Elämäntilanne oli ensimmäisessä perheessä muuttunut ja Rollelle arki oli stressaavaa. Rollella esiintyi myös tiettyä reaktiivisuutta lenkeillä. 6.1.2019 Rolle pääsi muuttamaan perheeseen, joka pystyi tarjoamaan sille kodin omakotitalosta, rauhalliselta alueelta päättyvän tien päästä. Vaikka Rolle kotiutui hyvin, oli havaittavissa samankaltaista reaktiivisuutta ulkona. Rollen elämä mullistui taas,tämän toisen perheen elämänmuutoksen myötä ja kun Rolle oli lyhyen ajan sisällä joutunut muuttaa omakotitalosta kerrostaloon ja siitä toiseen kerrostaloon, se oli kovin stressaantunut ja oirehti vielä voimakkaammin kuin aiemmin ulkona. Sisällä oli pari tilannetta kun perheen teinit sitä nosti, jolloin se heitä näykkäisi ja tämän myötä meille heräsi huoli siitä, jos Rollella on kipuja mitä se vaan on peitellyt.

Yhdistys halusi katsoa Rollen terveystilanteen kuntoon ja perhe luovutti Rollen takaisin yhdistyksen omistukseen ja Rolle pääsi siirtymään Vantaalle kokeneen kotihoitajan ja hänen perheensä luokse sunnuntaina 20.10.2019. Rollen taipaleesta kotihoitajan luona voitte lukea päivitykset osiossa, tässä haluamme nyt keskittyä siihen millainen koira Rolle on tänä päivänä.

(16.2.2020)Rollen kotihoitoperheessä on myös eräs toinen kotia etsivä koira. Sen tiimoilta siellä on käynyt myös vieraita. Rolle on melko mainio tyyppi uusienkin tuttavien kanssa ja melkoinen “social butterfly”, se tietää miltä näyttää ja mitä tehdä jotta saa huomion itseensä ja hieman rapsutuksia. Rolle on oikeasti todella kiva koira, kenelle soisi nyt vihdoinkin löytyvän se oma perhe ja koti, missä se saa nauttia rennosta arjesta, ilman sen kummallisempaa ohjelmaa. Rollella oli tärskyt eläinlääkärin kanssa keskiviikkona 19.2.2020. Tällöin Rollelta tarkastettiin veriarvot (arvot on hyvä tarkistaa aina välillä, kun koira syö lääkkeitä säännöllisesti.) ja eläinlääkäri totesi elinarvojen ja laajan verenkuvan olevan täysin viiterajoissa, joten lääkitystä voidaan jatkaa turvallisesti. Rollen kilpirauhasarvoja tarkkailtiin edellisen käynnin jälkeen ja eläinlääkäri totesi nykyisten kilpirauhasarvojen perusteella, että Rolle hyötyisi kilpirauhasen vajaatoiminnan läääkityksestä. Tämä lääkitys on aloitettu nyt, ja jäämme odottamaan miten Rolle tähän vastaa. Hammaslääkärikäynti on vielä edessä.

Rolle on pienikokoinen, noin 35cm korkea ja 9 kg painava, kastroitu uros joka on nyt tutkittu huolellisesti eläinlääkärin toimesta. Sillä todettiin silloin olevan kiputila, hieman matalamaljaiset lonkat ja alkavaa nivelrikkoa. Mahdollisesti sillä on myös vanhat jännevammat etulapojen kohdalla. Rollella on tällä hetkellä hyvä olla, kipuja ei ole ja elämä maistuu. Sillä on kuitenkin tarve multimodaaliseen kivunhoitoon, jossa pyritään mahdollisimman tehokkaaseen ja turvalliseen kivunlievistykseen yhdistämällä lääkkeellisiä ja lääkkeettömiä kipua hoitavia menetelmiä.

Rolle on hirmu taitava kommunikoimaan, se näyttää selkeästi mitä mieltä on. Rollesta on kuoriutunut kotihoidossa avoin, iloinen ja vikkeläkinttuinen kaveri, joka mielellään leikkii samanhenkisten koirien kanssa. Rolle on mitä suloisin, pörröinen nappisilmä mutta ei saa antaa ulkonäön hämätä. Vaikka sitä kuinka tekisi mieli suukottaa ja halia, Rolle ei sellaisesta pidä ja sitä pitää kunnioittaa. Kun Rollen lääkitys on kohdillaan ja olo on sen johdosta normaali, Rolle saattaa hyvinkin itse kivuta sohvalle kainaloon rapsutuksista nauttimaan. Se tekee tämän kun itse on siihen valmis. Liiallisesta hössötyksestä Rolle ei perusta, joten on syytä rauhallisesti rapsutella ja antaa sitä hellyyttä sopivissa määrin, Rollea signaaleja tarkkaillen.

Alkuun Rollella oli kuonokoppa käytössä lenkeillä, sillä se reagoi voimakkaasti vastaantuleviin koiriin ja saattoi silloin purkaa tunteensa tarttumalla hampaillaan siihen mitä on lähimpänä. Nyt, lääkityksen avulla, myös lenkit ovat sujuneet paljon rauhallisemmin ja Rolle on usein lenkillä ilman kuonokoppaa. Lenkkeilyn suhteen kannattaa myös kuunnella Rollea, se kertoo itse minkä verran tuntuu hyvältä kävellä ja tietää milloin haluaa suunnata kotiinpäin. Aiemmassa elämässä Rolle on tehnyt kovin pitkiä lenkkejä ja retkiä, mutta näemme että Rollelle sopii paremmin omaehtoinen liikkuminen ja että se saa käyttää itsemääräämisoikeutta mitä tulee lenkin pituudelle. Se tietää varsin hyvin, miltä kroppa minäkin päivänä tuntuu. Kivunhoito tulee olemaan tärkeä osa Rollen elämää myös jatkossa ja siihen perheen pitää sitoutua.

Rolle rakastaa liikkua metsässä ja luonnonhelmassa. Rollelle haetaan nyt sitä lopullista kotia, rauhalliselta alueelta, ympäristössä jossa häiriötekijöitä tai muutoksia ei kovin paljon olisi. Kaupunkiin Rollea ei luovuteta, eikä lapsiperheeseen. Asuinmuoto tulee olla omakotitalo. Aidattu piha on plussa.

Rolle luovutetaan toisen koiran kaveriksi harkinnanvaraisesti ja niin, että koirat voivat tavata toisensa ennen adoptiopäätöstä. Asuinmuoto tulee olla omakotitalo. Aidattu piha on plussa.

Päivitykset

7.3.2020
Maaliskuun ekana päivänä oli muutto omaan kotiin ajankohtainen. Rolle sai kun saikin sen oman unelmakodin, rauhallisesta kylästä, omalla pihalla jossa pystyy rallattelemaan tai tepsuttelemaan mielensä mukaan. Rolle on kotona, onnellisesti <3 .

29.2.2020
Rolle. Niin hieno Rolle. Nyt on se hetki käsillä, että saat jatkaa ihanasta hoitopaikastasi kohti uutta kotiasi ja uutta elämää, oman perheesi parissa. Niin paljon onnea, niin paljon tunteita. Niin paljon faneja sinulle on kerennyt tulla <3 . Jotkut koirat vaan jättävät jälkensä sydämeen hieman tiukemmin. Sinä olet ehdottomasti yksi niistä.

Sanat eivät riitä kuvailemaan sitä tunnetta ja kiitollisuutta mitä tunnemme kotihoitoperhettäsi kohtaan, he mahdollistivat sen, että sinä sait hengähtää, rauhoittua ja oppia vaan olemaan koira. He antoivat sinulle ilon, tasapainon ja hyvän olon tunteen. He näkivät Sinut, tuon upean turkkisi alta. Ja siksi myös muut näkivät sinut. Sellaisena kuin olet.

“Miten onnekas olenkaan, että minulla on jotain sellaista, joka tekee hyvästien jättämisestä niin vaikeaa.” A.A. Milne – Nalle Puh

Kiitos. Rolle on varattu omaan kotiin <3 .

 

Elämä kotihoidossa

24.2.2020
Rolle on nyt käynyt tarkastuksessa ja sen verenkuva osoitti verenarvojen olevan hyvällä mallilla, mutta kilpirauhasen arvot antoi syytä aloitella kilpirauhasen vajaatoiminnon lääkityksen.

9.2.2020
Rollelle toivotaan pian löytyvän se ikioma koti, jossa se saa elää loppuelämänsä iloisena, rakastettuna perheenjäsenenä kenestä huolehditaan sen tarvitsemalla tavalla. Rolle olisi yhä menossa käymään fysioterapeutin luona, sekä hammaskontrollissa.

6.1.2020
Rolle on nyt käynyt myös eläinlääkärin uusintakontrollissa ja sille otettiin hoitoon mukaan yksi uusi lääke, Galliprant, kahden muun ohelle. Lääke annetaan kuurina ja kun Rolle nyt on noin viikon verran kyseistä lääkettä saanut, siitä on tullut entistä rennompi ja iloisempi. Seuraavaksi on vuorossa käynti fysioterapeutin luona joka arvioi tilannetta ja sitten Rolle menee vielä hammaskivenpoistoon ja otetaan samalla röntgenkuvat Rollen suun kunnosta, jotta selviää tarvitaanko poistattaa jotain toisia hampaita kuin ne mitä jo aiemmin on poistettu.

23.11.2019
Rolle on nyt 23.11.2019 ollut lääkekuurilla vajaat 3 viikkoa ja sen meininki on rennompaa ja ilme iloisempi. Tällä hetkellä kartoitamme eläinlääkäriasemia, sillä haluamme käyttää Rollen vielä hammastarkastuksessa.

9.11.2019
Rolle kävi eläinlääkärillä 5.11.2019 koska halusimme kunnolla selvittää sen, onko Rollella konkreettisesti jotain joka saattaisi aiheuttaa sille kipuja ja jos on jotain mitä siinä tapauksessa pystyisimme tekemään jottei Rolle joutuisi kärsimään kivuista. Se on ollut hoidossa nyt pian kolme viikkoa ja kotihoitaja on tarkkaillut sitä ja ihailtavasti raportoinut ja kertonut omista huomioistaan ja Rollen käyttäytymisestä eri tilanteissa. Niiden kaikkien perusteella päätettiin sitten, että nyt haluamme tarkan tutkimuksen ja niin Rollelle varattiin aika röntgenkuvauksiin. Lausunnosta mainittu huomioitavat asiat:

-Lonkat: matalamaljaisuutta, alkavaa nivelrikkoa.
-Olat: jännekiinnityskohdissa symmetristä luun paksuuntumaa, ei nähtävin osin irtopalaa tai nivelrikkomuutoksia.

Rolle pääsi kotiin eläinlääkäriasemalta diagnoosilla: “kiputila, röntgenologisesti matalamaljaiset lonkat, alkavaa nivelrikkoa (skleroosia). Voimakas reagointi etulavan alueella symmetrisesti, mahdollisesti heijastuva kiputila tai jopa vanhat jännevammat.”

Rollelle aloitettiin multimodaalinen kivunhoito joka kestää nyt 1-3kk:n ajan ja tarkkaillaan vastetta.

Rolle käyttäytyi taas kerran todella hienosti eläinlääkärin vastaanotolla, oli rauhallinen ja antoi nätisti tutkia vaikka eläinlääkärin sanojen mukaan selkeästi oli kipeä. Rollella oli kuonokoppa myös tutkimusten ajan, jolla varmistetaan myös eläinlääkärin turvallisuus työskentelyn aikana.

Rolle on asunut nyt hoitokodissaan noin 3 viikkoa ja se on muuttunut jo kovin paljon siitä minkälainen se oli tullessaan. Kotihoitaja on todellakin panostanut siihen, että Rolle saisi stressitasonsa laskemaan ja nyt Rolle onkin paljon rauhallisempi sisällä kuin mitä oli aiemmin. Rolle pystyy nykyisin lepäämään rauhassa vaikka ihmiset vaihtaisi paikkaa, sen ei tarvitse kokoaika kulkea katsomassa minne kukakin menee. Toki se nostaa päätään ja seurailee mitä tapahtuu ja mikäli vaikuttaa olevan jotain mielenkiintoista tapahtumassa Rolle kyllä tarkkaavaisena ja uteliaana haluaa käydä katsomassa tilanteen itse. Nykyään Rolle on vapaana talossa muiden koirien seassa, kun kotihoitaja on paikalla. Hieman se arastelee hoitokodin isompia koiria, mutta ei ole näyttänyt minkäänlaista vihamielisyyttä näitäkään kohtaan.

Lenkillä Rolle on pärjännyt hyvin. Aiemmissa kodeissa ongelmaa on ollut Rollen reaktiivisuuden kanssa lenkeillä. Hoidossa ollessaan on alkanut selkiintyä se, että Rolle pärjää hyvin niin kauan kun pääsee tervehtimään ja vaihtamaan nuuskutukset toisen koiran kanssa. Mikäli ei pääse tervehtimään, niin silloin Rolle turhautuu ja alkaa mörisemään. Kun hoitaja puhuu ja höpöttelee Rollelle näissä tilanteissa, se on yleensä ollut melko toimivaa. Rolle ei ole tehnyt minkäänlaisia hyökkäyksiä toisia tai taluttajaansa kohtaan. Kuonokoppa on edelleen käytössä ulkoilun aikana ja Rolle kantaa sitä häntä ja pää pystyssä.


Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen.

Kotihoidossa oleva koira on päässyt jo hieman harjoittelemaan perhekoiralle tärkeitä taitoja. Kaiken uuden opettelu on kuitenkin vielä aivan alussa, eikä voida olettaa että kotihoidon kautta tuleva koira olisi valmiiksi täysin koulutettu. Tiedossa on varmasti myös omassa kodissa töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Kotihoidossa olevan koiran luonteesta ja tavoista saadaan tarhaolosuhteissa tehtyjä havaintoja enemmän tietoa. Koiran luonne muovautuu kuitenkin kaikkien sen saamien kokemusten kautta ja isossa roolissa on myös lopullisen kodin tapahtumat. Koiran käytös voi ajan ja kotiutumisen myötä vielä muuttua.

Rolle saapui Suomeen asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Rolle on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Rolle on myös kastroitu.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Rollen yhteyshenkilönä toimii Mia Takolander

 

 

 

 

Mitä sinun tulisi huomioida ennen
rescuekoiran adoptiota?

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Koirat saapuvat Romaniasta Suomeen steriloituna tai kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi koirat on mikrosirutettu ja niillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tässä artikkelissa esitetyn koiran kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Ennen yhteydenottoa, tutustuthan tarkasti adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, adoptoitavan eläimen terveyteen sekä adoption kustannuksiin.

Yhteyshenkilö:

Tietoa adoptioprosessista

Usein kysytyt kysymykset

Opas rescuekoiran adoptoijalle

Tutustu myös näihin: