Päivitetty 06.01.2020

Kotia etsivä koira: ROLLE (Suomessa)


Syntymäaika: 1/2014
Sukupuoli: Uros
Sijainti: Suomessa (Vantaa)
Kastroitu

 

 

Perustiedot ja tausta

Päivitetty 6.1.2020
Yksi tärkeä yhteistyökumppani Kulkureille Romaniassa on eläinklinikka OneVet. Kolme yhdistyksemme aktiiveista kävivät Romaniassa nyt maaliskuussa 2015 ja reissun aikana he kävivät myös OneVetissa tervehtimässä sekä tutustumassa koiriin. Yksi uusi koira joka pääsi adoptio-ohjelmaamme oli Rolle. Rollella oli turkkia vaikka muille jakaa ja sen takia Rolle näyttää isommalta kuin mitä on. Rolle suhtautui tarhalla avoimesti ja iloisesti vieraisiin.

Rolle varattiin omaan kotiin ensimmäisen kerran 6.5.2015 ja saapui Suomeen 17.5.2015. Talven kynnyksellä 2018 Rolle tuli etsimään toisen kerran omaa kotia. Elämäntilanne oli ekassa perheessä muuttunut ja Rollelle arki oli stressaavaa. 6.1.2019 Rolle pääsi muuttamaan perheeseen, joka pystyi tarjoamaan sille kodin omakotitalosta, rauhalliselta alueelta päättyvän tien loppupäästä. Alkuun näytti lupaavalta, Rolle kotiutui ja leimaantui perheenjäseniinsä. Ulkoilu hihnassa oli silti edelleen Rollelle haastavaa ja poika reagoi vastaantuleviin koiriin voimakkaasti. Jokaiselle ei kuitenkaan osu ne hyvät kortit elämässä ja elämää ei voi ennakoida täydellisesti. Rollen uusi perhe koki suuria muutoksia ja näiden muutosten takia myös Rolle joutui muuttamaan kesän aikana parikin kertaa ja valitettavasti tuo rauhallinen omakotitalo muuttui jälleen kerrostaloksi, jonka jälkeen muuttokuorma vielä kerran kävi, toiseen kerrostaloon. Rolle siis koki muiden asioiden ohessa vielä kahdet muutot lyhyessä ajassa.

Rollen ensimmäisen perheen kanssa oli jo käynyt selväksi ettei kerrostaloasuminen ole Rollelle vaihtoehto, vaan se voi sellaisessa huonosti ja stressaa. Näin kävi myös nyt. Rollen stressitaso nousi, sen kynnys ärsykkeille laski ja se alkoi oirehtimaan entistä voimakkaammin lenkeillä. Se ei myöskään enää sietänyt sitä, että perheen nuoret nostivat sitä syliin tai osoitti sille hellyyttä liian läheisesti. Asiat eteni jopa siihen, että se ei tuntenut olonsa mukavaksi enää nuorten lähellä, eikä vaikuttavan luottavansa heihin loppuvaiheessa. Tällaisissa tilanteissa, jos Rollea ei tulkinnut oikein tai antanut tilaa, Rolle koki tarvetta turvautua hampaisiin jotta sai sen tilan minkä tarvitsi.

Yhdistyksen mielestä Rolle ansaitsee vielä mahdollisuuden oikeanlaisessa ympäristössä ja, että se tulee ymmärretyksi kaikilta ketkä sen lähipiiriin kuuluu. Rolle pääsi siirtymään Vantaalle kokeneen kotihoitajan ja hänen perheensä luokse sunnuntaina 20.10.2019. Pikku-ukkeli saa olla kyseisessä hoitopaikassa laskemassa stressitasoa, oppimaan olla tekemättä mitään ja nauttimaan siitä, rentoutumaan vaan olemaan vaikka ihminen kävelisi ulko-oven suuntaan ja luottamaan siihen, että kaikki on okei.

Ulkoilut sujuu tällä hetkellä Rollen kanssa siten, että Rolle käyttää asianmukaista, kevyttä ja sopivankokoista kuonokoppaa. Kuonokoppaa päädyttiin käyttämään siitä syystä, että Rollella on kehittynyt tapa hihnalenkillä kiihtyä kovasti esim kun näkee toisen koiran ja saattaa näissä tilanteissa purkaa tätä tunnetta siihen koiraan tai ihmiseen joka on lähimpänä. Kuonokopalla varmistetaan, ettei Rolle pääse purkamaan kiihtymystään epätoivotulla tavalla ja siten vahvistettua itselleen epätoivottua käytöstä tällaisissa tilanteissa. Kuonokoppa on tehty Rollelle tutuksi positiivisesti aiemmin ja sen käyttäminen harjoituksissa on iso osa kokonaisuutta, kun lähdetään purkamaan asioita ruohonjuuritasolla. Suosittu ja suositeltu Koiruuksien Klubi järjesti kampanjan nimellä #kuonokoppavallankumous, jonka tavoitteena oli avata ihmisille kuonokopan käyttöön liittyvistä hyödyistä ja muuttaa ajatusmaailmaa kuonokopasta positiivisemmaksi kuin mitä se on ollut.

Nykyään, tammikuussa 2020, Rollella on yhä kuonokoppa päällä lenkeillä jossa saattaa tulla enemmän koiria vastaan, mutta Rollen ulkoilut ovat rauhoittuneet paljon. Mutaman kerran kotihoitaja on nyt myös ulkoiluttanut Rollea ilman kuonokoppaa, kun ovat olleet rauhallisella alueella.

Vuosi vaihtui Rollen ollessa kavereiden kanssa mökillä, minne ei kantautunut rakettien ääniä mitenkään paljon. Näin ollen vuosi vaihtui rauhallisesti. Rolle on päässyt stressistään nykyisessä hoitopaikassa ja on oikeastaan ensimmäistä kertaa nyt vapautuneen ja stressittömän oloinen. Tämän on todennut myös muutama ihminen, joka Rollen on tavannut aikaisemmin ja nyt uudelleen. Rollen silmissä on eri ilme, se malttaa rauhassa olla, eikä koe tarvetta häseltää ympäriinsä kokoajan.

Rolle on myös löytänyt itselleen leikkikaverin hoitopaikassaan, kenen kanssa heillä on kovin hauskat ja äänekkäät leikkihetket. Ääntä Rolle muutenkin käyttää kovin mielellään, eli reagoi monenlaiseen ääneen haukkumalla. Rolle asuu tälläkin hetkellä omakotitalossa, mutta sille rittää jos se kuulee kun autonovi suljetaan, niin se tällä hetkellä kokee tarvetta ilmoittaa asiasta.

Rollesta on kuoriutunut näiden kolmen hoitokuukauden aikana kovin erilainen koira kuin mitä se oli hoitoon tullessaan. Rolle on sympaattinen, kiltti ja iloinen hauska hassuttelija, joka rakastaa omiaan (tässä tapauksessa hoitoperhettään) ja iloisesti tervehtii myös vieraat ihmiset. Rolle osaa taidokkaasti kertoa miltä tuntuu ja mitä mieltä on ja kunhan ihmiset osaavat tulkita koiran elekieltä, Rollenkin kanssa pärjää hienosti. Rolle on koira joka rakastaa ja haluaa tulla rakastetuksi, mutta Rollelle sopivalla tavalla.

Yksinolo muiden koirien kanssa sujuu nykyään jo hienosti.

Rolle on nyt käynyt myös eläinlääkärin uusintakontrollissa ja sille otettiin hoitoon mukaan yksi uusi lääke, Galliprant, kahden muun ohelle. Lääke annetaan kuurina ja kun Rolle nyt on noin viikon verran kyseistä lääkettä saanut, siitä on tullut entistä rennompi ja iloisempi. Seuraavaksi on vuorossa käynti fysioterapeutin luona joka arvioi tilannetta ja sitten Rolle menee vielä hammaskivenpoistoon ja otetaan samalla röntgenkuvat Rollen suun kunnosta, jotta selviää tarvitaanko poistattaa jotain toisia hampaita kuin ne mitä jo aiemmin on poistettu.

Rolle kävi lenkillä tänään (6.1.2020), sille uusien koirien ja ihmisen kanssa ja pärjäsi oikein hienosti. Toisten koirien ulkoiluttajalla oli namipussi mukana ja se aiheutti Rollessa hieman kiihtymistä.  Sen keskittyminen herpaantuu ja siitä kuoriutuu “namihirmu”, jolloin se myös alkaa reagoimaan hieman eri tavalla toisiin koiriin. Täten ei ole ihan suositeltavaa, että Rollen kanssa käyttäisi kovin paljon nameja palkinnoksi, vaan enemmän käyttää sitä iloista äänensävyä ja kehuja.

Rollelle haetaan sitä lopullista kotia, rauhalliselta alueelta, ympäristössä jossa häiriötekijöitä tai muutoksia ei kovin paljon olisi. Mitä rauhallisempi ympäristö, sen parempi. Rolle rakastaa liikkua metsässä. Kaupunkiin Rollea ei luovuteta, eikä lapsiperheeseen. Rolle luovutetaan toisen koiran kaveriksi harkinnanvaraisesti ja niin, että koirat voivat tavata toisensa ennen mitään päätöksiä. Asuinmuoto tulee olla omakotitalo. Aidattu piha on plussa. Rolle tullaan luovuttamaan uuteen kotiin erittäin harkinnanvaraisesti, sillä Rolle on hieno pieni koira, jonka elämä on ollut jo tarpeeksi hankalaa, eikä sitä olla ymmärretty oikein. Rolle ansaitsee nyt vihdoinkin sen paikan, jossa se voi olla turvassa, rauhassa ja ymmärretty sekä hyväksytty sellaisena kuin on.

Kooltaan Rolle on noin 35cm ja painoa sillä on nyt 9kg.

Päivitykset

23.11.2019
Rolle on nyt 23.11.2019 ollut lääkekuurilla vajaat 3 viikkoa ja sen meininki on rennompaa ja ilme iloisempi. Tällä hetkellä kartoitamme eläinlääkäriasemia, sillä haluamme käyttää Rollen vielä hammastarkastuksessa.

9.11.2019
Rolle kävi eläinlääkärillä 5.11.2019 koska halusimme kunnolla selvittää sen, onko Rollella konkreettisesti jotain joka saattaisi aiheuttaa sille kipuja ja jos on jotain mitä siinä tapauksessa pystyisimme tekemään jottei Rolle joutuisi kärsimään kivuista. Se on ollut hoidossa nyt pian kolme viikkoa ja kotihoitaja on tarkkaillut sitä ja ihailtavasti raportoinut ja kertonut omista huomioistaan ja Rollen käyttäytymisestä eri tilanteissa. Niiden kaikkien perusteella päätettiin sitten, että nyt haluamme tarkan tutkimuksen ja niin Rollelle varattiin aika röntgenkuvauksiin. Lausunnosta mainittu huomioitavat asiat:

-Lonkat: matalamaljaisuutta, alkavaa nivelrikkoa.
-Olat: jännekiinnityskohdissa symmetristä luun paksuuntumaa, ei nähtävin osin irtopalaa tai nivelrikkomuutoksia.

Rolle pääsi kotiin eläinlääkäriasemalta diagnoosilla: “kiputila, röntgenologisesti matalamaljaiset lonkat, alkavaa nivelrikkoa (skleroosia). Voimakas reagointi etulavan alueella symmetrisesti, mahdollisesti heijastuva kiputila tai jopa vanhat jännevammat.”

Rollelle aloitettiin multimodaalinen kivunhoito joka kestää nyt 1-3kk:n ajan ja tarkkaillaan vastetta.

Rolle käyttäytyi taas kerran todella hienosti eläinlääkärin vastaanotolla, oli rauhallinen ja antoi nätisti tutkia vaikka eläinlääkärin sanojen mukaan selkeästi oli kipeä. Rollella oli kuonokoppa myös tutkimusten ajan, jolla varmistetaan myös eläinlääkärin turvallisuus työskentelyn aikana.

Rolle on asunut nyt hoitokodissaan noin 3 viikkoa ja se on muuttunut jo kovin paljon siitä minkälainen se oli tullessaan. Kotihoitaja on todellakin panostanut siihen, että Rolle saisi stressitasonsa laskemaan ja nyt Rolle onkin paljon rauhallisempi sisällä kuin mitä oli aiemmin. Rolle pystyy nykyisin lepäämään rauhassa vaikka ihmiset vaihtaisi paikkaa, sen ei tarvitse kokoaika kulkea katsomassa minne kukakin menee. Toki se nostaa päätään ja seurailee mitä tapahtuu ja mikäli vaikuttaa olevan jotain mielenkiintoista tapahtumassa Rolle kyllä tarkkaavaisena ja uteliaana haluaa käydä katsomassa tilanteen itse. Nykyään Rolle on vapaana talossa muiden koirien seassa, kun kotihoitaja on paikalla. Hieman se arastelee hoitokodin isompia koiria, mutta ei ole näyttänyt minkäänlaista vihamielisyyttä näitäkään kohtaan.

Lenkillä Rolle on pärjännyt hyvin. Aiemmissa kodeissa ongelmaa on ollut Rollen reaktiivisuuden kanssa lenkeillä. Hoidossa ollessaan on alkanut selkiintyä se, että Rolle pärjää hyvin niin kauan kun pääsee tervehtimään ja vaihtamaan nuuskutukset toisen koiran kanssa. Mikäli ei pääse tervehtimään, niin silloin Rolle turhautuu ja alkaa mörisemään. Kun hoitaja puhuu ja höpöttelee Rollelle näissä tilanteissa, se on yleensä ollut melko toimivaa. Rolle ei ole tehnyt minkäänlaisia hyökkäyksiä toisia tai taluttajaansa kohtaan. Kuonokoppa on edelleen käytössä ulkoilun aikana ja Rolle kantaa sitä häntä ja pää pystyssä.

21.10.2019
Rolle on siirtynyt kotihoitoon Vantaalle.

Rolle saapui hoitokotiin sunnuntaina illalla, sille vieraan ihmisen kyyditsemänä. Rolle matkusti nätisti koko pitkän automatkan Etelä-Pohjanmaalta Vantaalle, kuljetuskopin suojassa. Rolle on kyllä myös tottunut matkustamaan autossa turvavyössä ja sekin sujuu hyvin, mutta nyt päädyttiin varmistamaan rauhallisen matkan jokaiselle autossa olleelle, niin Rollelle kuin kuskille ja myös kuskin pienelle koiralle ja siksi päädyttiin boksiin.

Hoitokodissa oli sitten vastassa sekalainen seurakunta, löytyy pientä koiraa ja suurempaa koiraa, nainen, mies ja teini. Rolle oli hieman ihmeissään, mutta otti tilanteen hyvin. Rollelle oli valmisteltu oma “yksiö” keittiöön, ja porttien takana sitä ihmetteli koiria eri kokoonpanossa. Ja Rolle ihmetteli takaisin. Ihmiset ovat Rollen mielestä todella kiinnostavia ja sillä on kova yritys saada ihmiset kiinnittämään huomiota itseensä ja tarjoaa temppua toisen perään, jotta saisi reaktioita aikaan. Reaktiot sillä hetkellä kun Rolle on kovin innostunut tai kiihtyneessä mielentilassa, ollaan vedetty minimiin.

Rolle saa huomiota kun se on rauhallinen, se saa kehuja ja kiitosta siitä, että se vaan on. Tavoitteena tällä hetkellä on se, että Rolle oppii olemaan rennosti ja myös huilata välillä. Poitsu muistuttaa nyt hieman vieterinukkea, jonka jousi on kiristetty äärimmilleen ja se odottaa koko ajan jotain tapahtuvan. Pidemmän päälle tämä kireys on koiralle pahaksi, lihakset saattavat mennä jumiin, koira ei pysty lepäämään kunnolla jne, ja nämä kaikki ovat asioita mitkä myös vaikuttaa mielentilaan ja sen myötä myös kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Rolle kertoo pienillä, mutta selkeillä eleillä miltä siltä tuntuu. On tärkeää, että ihminen osaa tulkita koirien eleitä ja myöskin uskoo siihen mitä koira kertoo.

26.9.2019
Nyt syyskuussa Rollen omistajuus palautui jälleen yhdistykselle ja teemme vielä yhden yrityksen löytää pojalle sen rauhallisen aikuiskodin, aidosti rauhalliselta alueelta, omakotitalosta joka mielellään sijaitsee melko maaseudulla. Rollen edellisen perheen elämä muuttui ja Rolle joutui käymään läpi parikin muuttoa melko lyhyessä ajassa ja muuttamaan omakotitalosta kerrostaloon. Tämä asumismuoto on jo kertaalleen todettu Rollelle liian stressaavaksi ja Rolle alkoikin reagoimaan muuttumalla herkemmäksi ja ärtyy nopeammin ja se näykkäsi perheen nuoria kun nämä nostivat sitä tai halusivat hellytellä sitä. Myös kävelylenkillä Rolle reagoi kiivaammin ja oli sitä hoitanutta perheystävää purrut jalasta ohitustilanteessa. Rolle reagoi yhä voimakkaasti moneen vastaantulevaan koiraan hihnalenkillä ja tätä asiaa perhe on yrittänyt itse työstää.

24.1.2019
Rolle siirtyi uuteen omaan kotiinsa perheensä kanssa 6.1.2019. Nyt poika elää ainoana karvaisena silmäteränä rakastettuna perheenjäsenenä.

5.1.2019
Rolle kohtasi tänään uuden perheensä ja tapaaminen sujui molemminpuolin niin ihanasti, että Rollesta tethiin myönteinen adoptiopäätös. Kiitos Rollen ensimmäiselle kodille kaikesta mitä Rolle sai ja siitä, että asetit Rollen tarpeet etusijalle ja mahdollistit näin pojalle itselleen rauhallisemman ympäristön ja arjen. Kiitos myös uudelle perheelle!

5.12. 2019
Nyt perheen elämäntilanteen muututtua, ja toisen koiran vahtimistaipumuksesta johtuen, Rollelle etsitään uutta kotia, jossa sen ei tarvitse varoa liikkumistaan.

Rolle on omalle perheelleen ihana karvakaveri joka nauttii suunnattomasti siitä kun pääsee sohvalle tai sänkyyn pötköttämään oman ihmisensä kanssa. Rolle myös tykkää liikkua luonnossa ja osallistua erilaisiin puuhiin. Rolle osaa myös olla hienosti kotona vaikka jäisi yksin.

Tällä hetkellä Rolle kerää kierroksia vastaantulevista koirista ja joskus myös vastaantulevista ihmisistä. Tällöin hän saattaa myös reagoida tarttumalla hampaillaan siihen mitä on lähimpänä, ellei pääse ärsykkeen luokse. Rolle on kuitenkin käynyt edellisen omistajansa mukana etsijäkoiratreeneissä maalikoirana ja tässä tilanteessa Rolle on toiminut oikein rauhallisesti ja mallikkaasti. Myös ohitustreeneissä käydessään ohitukset sujuvat hyvin. Rolle on ollut kipututkimuksessa vuonna 2017 jolloin todettiin, että Rollella on lihakset jumissa ja hän sai tähän lihasrelaksantteja sekä fysioterpeutilta jumppaohjeet. Enää Rolle ei syö lääkkeitä kuin satunnaisesti, jos hän on vaikuttanut kipeältä tai erityisen kireältä. Tulemme tarkkailemaan Rollen vointia ja saatuja jumppaohjeita.  Tulevan kodin on kuitenkin hyvä sitoutua siihen, että Rollen kanssa tekisi näitä harjoitteita mitä sille suositeltiin, sillä ne venyttää ja vahvistaa lihaksia. Lihasjumilla saattaa kuitenkin myös olla suuri vaikutus Rollen käyttäytymiseen hihnassa, joten kun Rollen kroppa saataisiin “kuntoon” saattaa myös hihnakäytös parantua huomattavasti. Toki sitä pitää myös harjoitella sillä saattaa olla, että siitä on jo muodostunut myös tapa. Rollen on myös tavannut koirakouluttaja, jonka mielestä Rollella on hyvät edellytykset kyllä oppia pois tästä käytöksestään, kunhan kokonaisuus on ns. hanskassa.

Lapsiin Rolle ei ole sen kummallisemmin päässyt tututsumaan, joten ne ovat Rollen mielestä vielä melko pelottavia pieniä ihmisiä.

Rolle kuitenkin tykkää kovasti leikkiä ja pärjääkin hienosti suuremman osan koirien kanssa, kunhan pääsee tutustumaan toiseen ensin rauhassa ja Rolle ei sisimissään ole mikään kovin vahva koira, vaan on enemmän se joka väistää ja jää jalkoihin, mikäli toinen on kovin voimakasluonteinen.

Rolle asui aiemmin kerrostalossa mutta vilkas ympäristö ja kerrostalon äänet sai Rollen stressitason kohoamaan, joten ideaalisin tilanne olisi löytää koti rauhallisemmasta alueelta.

Tällä hetkellä Rolle asuu vielä entisessä kodissaan Sipoossa, mutta pian poika saattaa päästä kotihoitopaikkaan odottamaan uuden kodin löytymistä.


Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen.

Kotihoidossa oleva koira on päässyt jo hieman harjoittelemaan perhekoiralle tärkeitä taitoja. Kaiken uuden opettelu on kuitenkin vielä aivan alussa, eikä voida olettaa että kotihoidon kautta tuleva koira olisi valmiiksi täysin koulutettu. Tiedossa on varmasti myös omassa kodissa töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Kotihoidossa olevan koiran luonteesta ja tavoista saadaan tarhaolosuhteissa tehtyjä havaintoja enemmän tietoa. Koiran luonne muovautuu kuitenkin kaikkien sen saamien kokemusten kautta ja isossa roolissa on myös lopullisen kodin tapahtumat. Koiran käytös voi ajan ja kotiutumisen myötä vielä muuttua.

Rolle saapui Suomeen asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Rolle on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Rolle on myös kastroitu.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Rollen yhteyshenkilönä toimii Mia Takolander

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa