Kodin saanut koira: ROMAN (ent.Jekku/Yugi)

Syntymäaika: 8/2017
Sukupuoli: uros
Kastroitu
Sijainti: Suomessa (Espoo)
Kokoarvio:

Perustiedot ja tausta

25.1.2020
Happy Dogs Moreni on eläintenhoitajana työskentelevän Anda Popescun vetämä yhdistys ja Kulkurien yhteistyökumppani. Morenin tarha sijaitsee noin 1,5 tunnin ajomatkan päässä Bukarestista ja siellä majailee noin 100 koiraa. Andalle on tärkeää, että koirat voivat niin hyvin kuin mahdollista ja ettei koiramäärä tarhalla nouse kohtuuttoman suureksi. Tarhan koirat asuvat pääsääntöisesti yksin häkeissään, joissain häkeissä on kaksi koiraa. Häkkialue on kokonaan katettu ja niissä kaikissa on pehmustettu koppi. Kaikki koirat pääsevät myös ulkoilemaan vapaana pihalla. Sisarukset Jekku ja Kuje asuttivat omia häkkejään Morenin tarhalla. Ne oli löydetty kadulta vaeltelemasta, eikä kukaan tiedä niiden taustoista sen enempää. Molemmat adoptoitiin omiin koteihinsa Suomeen.

Jekku matkusti omaan kotiinsa Suomeen lokakuussa 2018 ja sai nimekseen Yugi. Yugilla kuitenkin ilmeni alusta asti haasteita yksinollessa, eikä tilannetta saatu merkittävästi paranemaan kahdeksan kuukauden harjoittelunkaan avulla, mistä syystä Yugi palasi kotia etsivien joukkoon.

4. lokakuuta Yugi siirtyi kotihoitoon Espooseen. Pidemmittä puheitta, Yugin uusi elämä alkoi tuosta päivästä ja päätettiin keskittyä siihen mitä on tärkeintä ja se oli saada Yugi rentoutumaan, saada sille lisää lihaa luiden päälle ja mielekästä, koirille lajityyppistä tekemistä ja puuhailua. Yugin kerrottiin kärsivän pahasta eroahdistuksesta, mitä oli työstetty viimeiset kahdeksan kuukautta. Yugin suhteen tähän haasteeseen auttoi ympäristönvaihdos ja kiva, tasapainoinen, kiltti koirakaveri. Hoitoperhe aloitti pienestä, ihan vaan kulkien edestakaisin ovesta. Ekat pari päivää Yugi haukkui äänille ja sille että ihmiset poistuivat, mutta sitten tämä oppivainen ja reipas poitsu totesi haukkumisen olevan turhaa ja oppi luottamaan siihen, että kyllä ne ihmiset takaisin tulee. Hoitoperhe koki, että vaikutti siltä ettei Yugi vaan tiennyt miten olisi pitänyt toimia tai olla, tai mitä siltä odotettiin eri tilainteissa. He aloittivat sen kanssa alusta, kuten pienen pennun kanssa. Yugi ei ymmärtänyt ettei pöydille kuuu hypätä, tai sisälle pissata. Sillä oli kovin paljon purkaamatonta energiaa ja söi kuin hevonen.

Painoa Yugilla oli hoitoon tullessa 19,6kg ja se oli erittäin lihasköyhä. Nyt on pikkuhiljaa alettu nostamaan painoa hyvälaatuisella ruoalla, ja lihaskuntoa kohotetaan vaihtelevassa maastossa lenkkeillessä ja peuhatessa koirapuistossa kaverinsa kanssa. Yugi sai alkuunsa käyttöönsä fleecetakin syksyn koleutta vastaan, kerta rasvakerrointa ei ollut omasta takaa lainkaan suojaamaan kylmyyttä vastaan. Korkeutta Yugilla on noin 65cm, eli melkoinen “hujoppi” kyseessä. Yugi on saanut hienosti painoa lisää ja myös lihasmassaa on tullut lisää.

Yugi on nyt (25.1.2020) asunut jo melko pitkään hoitokodissaan ja siitä on kasvanut tänä aikana uskomattoman hieno, reipas nuori koira. Valitettavasti olemme nyt siinä pisteessä, että kotihoitajan työelämä muuttuu siten, että päivät pitenee ja perheen omalle koiralle on tähän tilanteeseen saatu apua tukiverkostolta mutta ikävä kyllä se ei onnistu kahden koiran kanssa. Tästä syystä toivommekin nyt, että Yugi pian kiinnittäisi sen oman perheensä huomion ja pääsisi vihdoinkin nauttimaan elämästä kuten kuuluukin, oman perheen parissa.

Yugi on tavannut ensimmäistä kertaa Suomessa olonsa aikana nyt biologisen siskonsa, sen perheensä kanssa. Sisarukset ovat kovin samankaltaiset. Iloisia, liikkuvaisia, koirasosiaalisia, ihmisystävällisiä tyyppejä. Yugi rakastaa muiden kanssa leikimistä ja juoksemista. Sillä ei ole ollut minkäänlaista eroahdistuneisuutta tuon alun jälkeen, ja ihan vaan harjoittamalla se silloin jäi pois. Toki Yugi tarvitsee aktiviteettia ja tekemistä, jotta se ei tylsisty ja koirakaveri on myös asia jota Yugille haluamme.

Yugille etsitään koti rauhalliselta alueelta, mieluiten rivi-, pari- tai omakotitalosta ja ehdoton vaatimus on kiltti ja reilu, leikkisä koirakaveri. Liikkumista metsässä ja juoksemista Yugi rakastaa, joten olisi suotuisaa jos ympäristö mahdollistaa päästä toteuttamaan näitä asioita säännöllisesti. Pienten lasten perheeseen Yugia ei tulla luovuttamaan.

Päivitykset

11.12.21

Saimme ihania uutisia Yugin ( nyk. Romanin) perheeltä. Roman on rohkaistunut todella paljon tulonsa jälkeen ja nauttii metsässä juoksemisesta ja leikkimisestä yhdessä Romaniasta saapuneen Florencen (ent. Nelda) kanssa. Tässä Romanin kuulumisia perheen kertomana:

“Roman (Jekku/Yugi) came to live with us in February 2020. He is such a happy boy, and so full of love. He was a little wary at first and didn’t quite trust us, but learned so much from our two older dogs, Daisy and Bertie (who have now both crossed the Rainbow Bridge, sadly) and quickly relaxed into his new life.

He is now passing on all his new knowledge to Florence who was so terrified when she first came to live with us in October 2020 but learned a lot from Roman. The two of them are now the best of friends and run around like crazy together playing, wrestling and digging. He loves our cats too.

Roman is always full of energy and loves to run in the forest, which he now gets to do several times a day. He is a great hiking partner and a wonderful addition to our family. He is a big, funny guy – it’s like living with a giant puppy and we wouldn’t have it any other way!”

8.2.2020
Pitkän matkan on tämä pojankoltiainen kulkenut. Kotihoidosta kun hän lähti kohtia omaa kotia, hän sai uudeksi nimekseen Roman. Nyt uusi lehti on kääntynyt ja uskomme pojan saavan elää onnellisena, rakastettuna koirana, nauttien elämästä aivan kuten kuuluukin!

4.2.2020
Vihdoinkin koittaa se päivä, jolloin voin Yugin nimen eteen kirjoittaa sanan Varattu! Yugi pojalla tulee olemaan niin upea elämä edessä, rakastettuna perheenjäsenenä. Erittäin iso kiitos Yugin kotihoitajille, ketkä antoivat Yugille elämänilon ja terveyden takaisin. Sanat ei riitä kertomaan, miten tärkeää työtä teette. Kiitos <3!

8.1.2020
Tammikuun kuulumiset Yugilta: Yugi otti vuoden vaihteen rennosti, eikä jaksanut pahemmin välittää ilotulitusten äänistä. Se on kasvanut iloiseksi, avoimeksi koiraksi, joka rakastaa metsäilyä ja todella hienosti kuuntelee ihmistä ja mitä ihminen häneltä pyytää. Yugi ei ole osoittanut juurikaan omaavansa riistaviettiä, katselee vaan jos esim peura lähtee nenän edestä juoksemaan. Jos meinaa lähteä perään, jättää kuitenkin ajatuksen kun ihminen pyytää huomion itseensä.

24.11.2019
Yugi on edelleen pärjännyt hyvin työpäivien ajan ja nykyään se on iloinen nuori koira, joka uskaltaa luottaa ihmiseen. Yugi käy reippaasti moikkaamassa uudetkin ihmiset ja koiria se rakastaa.

9.11.2019
Yugi aiheutti vähän ylimääräisiä sydämenlyöntejä tässä lokakuun lopussa, kun poika yhtäkkiä meni kovin väsyneeksi, eikä halunnut kumartua esimerkiksi syömään tai juomaan. Yugi ei myöskään lähtenyt leikkiin hoitokodin bonussiskonsa kanssa vaikka se ei yleensä todellakaan jätä tällaista tilaisuutta käyttämättä. Selkeästi Yugilla oli jokin asia hullusti. Yugi menikin käymään eläinlääkärin vastaanotolla 31.10.2019 ja pojasta otettiin testejä, verinäyte ja kävi ilmi että poitsu kärsi anemiasta. Yugi myös selkeästi aristeli niskan taivutusta ja reagoi voimakkaasti rintarangan selkälihasten tunnusteluun. Yugi sai lääkkeitä ja käskyn pitää pojan levossa toistaiseksi. Yugilta otettiin myös sydänmato ja leishmanian uudelleentestit, mitä ei oltu otettu vielä Yugin Suomeen tulon jälkeen. Molemmat testitulokset tulivat takaisin negatiivisina. Myös multiresistentit bakteerit ovat testatut ja tulokset puhtaat. Tulehdusarvot olivat koholla ja Yugille määrättiin tulehduslääkekuurin ja antibioottikuurin. Yugihan oli kovin lihasköyhä tullessaan hoitoon ja painoi vaan 19,6kg. Mietittiin myös sitä, että saattaa olla että Yugilla oli myös mennyt lihakset jumiin nyt kun se on päässyt eri tavalla liikkumaan ja rällästämään kaverin kanssa.

Parin päivän ajan Yugi oli rauhallisempi ja vaisumpi kuin aikaisemmin mutta sitten tapahtui selvä kohennus voinnissa ja alkoi taas löytyä vauhtia ja energiaa. Selvästi hetkellinen lepo ja lääkekuurit tehosivat ja Yugin vointi on nyt taas ennallaan. Yugilla on myös ilahduttavasti tullut lisää painoa, 1,5 kilon verran!

20.10.2019
Nyt kun Yugi on ollut hoidossa reilut kaksi viikkoa se on tehnyt huimaa edistystä joka osa-alueella. Se on osoittautunut erittäin fiksuksi, se oppii asioita nopeasti ja kuuntelee ihmistä todella hyvin. Se on tavallaan herkkä, joten sen kanssa toimii pyytäminen paremmin kuin komentaminen ja ajan antaminen on tärkeää. Yugin pitää itse saada tulla tekemään tuttavuutta ja todeta ihmiset turvalliseksi. Miehiä kohtaan Yugi suhtautuu varovaisemmin ja saattaa jopa pelätä heitä hieman. Tosin hoitoperheen miehen kanssa Yugilla sujuu todella hienosti ja luottaa häneen täysin, kuten perhen naispuoliseen jäseneenkin.

Yugi on pärjännyt yksin koirakaverinsa kanssa työpäivien ajat (noin 8,5h kaikkineen), ainoastaan ensimmäiset 15 minuuttia menee siihen, että se pälyilee ikkunasta ja odottaa tulisiko ne ihmiset sittenkin jo pian takaisin. haukkumista esiintyy vain mikäli poitsu näkee jotain ikkunasta ja loppuu silloinkin melko nopeasti. Iltaisin kun alkaa hämärtyä Yugi selkeästi muuttuu epävarmemmaksi ja pimeys varjoineen jännittää hieman enemmän, jolloin myös haukkuherkkyys lisääntyy hieman.

14.9.2019
Yugille on nyt syyskuussa kokeiltu yksinoloa toisen koiran seurassa ja tämä vaikuttaa auttavan tilanteeseen paljon.

Yugin sisko, joka myös asuu Suomessa on myös kovin koirasosiaalinen ja uskommekin, että Jekku hyötyisi suuresti siitä, että sillä olisi koiraseuraa eikä sen tarvitsisi olla täysin yksin omistajansa ollessa töissä tai muualla. Yugin vuoksi toivomme, että oikeanlainen perhe pian huomaisi pojan ja olisi hienoa jos se pääsisi muuttamaan suoraan uuteen omaan kotiin, kulkematta kotihoidon kautta mutta ellei tämä pian tapahdu, poika muuttaa kotihoitoperheeseen.

3.8.2019
Yugi saapui Suomeen omaan kotiin 27.10.2018. Yugilla ilmeni alusta asti haasteita yksinollessa, eikä tilannetta saatu merkittävästi paranemaan kahdeksan kuukauden harjoittelunkaan avulla, mistä syystä Yugi palaakin kotia etsivien joukkoon. Se etsii tällä hetkellä hoitopaikkaa tai mieluiten toki uutta omaa kotiaan, jossa sitä olisi mahdollisuus totuttaa ja opettaa yksinoloon pikkuhiljaa. Koiraseura olisi Yugille erityisen mieluista.

Eroahdistusta lukuunottamatta Yugi on arjessa melko helppo nuorukainen. Se on leikkisä ja energinen, ja nauttisi aktiivisesta elämästä, pitkistä lenkeistä ja leikeistä muiden koirien kanssa. Yugi kulkee lenkillä kauniisti hihnassa vetämättä, mutta muiden koirien luo se vetää – sen mielestä kaikki muut koirat ovat mahdollisia leikkikavereita! Yugi ujostelee uusia ihmisiä hieman alkuun, mutta totuttuaan on kovin hellyydenkipeä eikä haluaisi rapsutusten lakkaavan lainkaan.

28.10.2018
Eilen Jekku, uudelta nimeltään Yugi, asteli omistajansa kanssa kotiin ihkaensimmäistä kertaa, tehtyään matkaa monta tuntia. Onnea ja kaikkea hyvää matkaanne, Yugi ja koti!

30.7-2018
Jekku on tänään varattu omaan kotiinsa Suomeen!

29.3.2018
Jekku aloitti oman kotinsa etsinnän Kulkurien adoptio-ohjelmassa. Jekku on iloinen ja utelias pentu, joka on hirmuisen kiinnostunut vierailijoista pienestä jännityksestä huolimatta. Vieraan kääntäessä sille selkänsä se hyppää heti vieraan olkapäitä vasten ja haistelee pipon ja niskan tarkasti. Jekn sisällä asuu varmasti jonkilainen pieni filosofi ja sen aivonystyrät selvästi tutkivat ja miettivät jokaista uutta asiaa. Jekun naapurissa asuu aktiivinen narttu, eikä Jekkua moinen riehuja näytä vaivaavan. Iästään huolimatta Jekku ei sählää turhia, kuten ehkä pellemäisempi siskonsa, vaan omaa hienon keskittymiskyvyn tarhan hälinästä huolimatta. Jekku haukkuu hieman muiden mukana tarhalla, muttei mitenkään turhaan. Rapsutuksista tämä poika nauttii ja selvästi pitää vieraankin kosketuksesta, niin harvinaista herkkua se hänelle on. Jekusta saa tuleva koti varmasti kaverin monenlaiseen menoon, eikä tästä nuorukaisesta varmastikaan sohvaperunaksi ole.


Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen.

Kotihoidossa oleva koira on päässyt jo hieman harjoittelemaan perhekoiralle tärkeitä taitoja. Kaiken uuden opettelu on kuitenkin vielä aivan alussa, eikä voida olettaa että kotihoidon kautta tuleva koira olisi valmiiksi täysin koulutettu. Tiedossa on varmasti myös omassa kodissa töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Kotihoidossa olevan koiran luonteesta ja tavoista saadaan tarhaolosuhteissa tehtyjä havaintoja enemmän tietoa. Koiran luonne muovautuu kuitenkin kaikkien sen saamien kokemusten kautta ja isossa roolissa on myös lopullisen kodin tapahtumat. Koiran käytös voi ajan ja kotiutumisen myötä vielä muuttua.

Yugi on kastroitu, asianmukaisesti rokotettu, ulko- ja sisäloishäädetty ja testattu useiden sairauksien varalta. Lisäksi Yugi on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Yugin alkuperäisvaraajana toimi Essi Marttila, uudelleensijoitusta hoitaa Mia Takolander

 

 

 

 

 

 

Mitä sinun tulisi huomioida ennen
rescuekoiran adoptiota?

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Koirat saapuvat Romaniasta Suomeen steriloituna tai kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi koirat on mikrosirutettu ja niillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tässä artikkelissa esitetyn koiran kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Ennen yhteydenottoa, tutustuthan tarkasti adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, adoptoitavan eläimen terveyteen sekä adoption kustannuksiin.

Yhteyshenkilö:

Tietoa adoptioprosessista

Usein kysytyt kysymykset

Opas rescuekoiran adoptoijalle

Tutustu myös näihin: