Kodin saanut koira: TOHTORI (ent. Vasile)

Syntymäaika: 1/2017
Sukupuoli: uros
kastroitu
Sijainti: Suomessa (Kotka)
Kokoarvio:

 

Perustiedot ja tausta
5.3.2020

Romaniassa on yli kaksi miljoonaa koditonta koiraa eli ongelma on käsittämättömän suuri. Se on tulosta kaupungistumista edistäneistä poliittisista päätöksistä yhdistyneenä muun muassa suuriin yhteiskunnallisiin eroihin ja köyhyyteen sekä tästä kumpuaviin asenteisiin, joiden mukaan lemmikkieläimillä ei ole sellaista arvoa, johon me nykyisessä suomalaisessa yhteiskunnassa olemme tottuneet. Romaniassa on yhä enemmän ihmisiä, jotka haluavat muuttaa asioita ja tekevät paljon työtä muutoksen hyväksi, mutta asenteet muuttuvat hitaasti. Eläinsuojelijat työskentelevät väsymättä auttaakseen kodittomia eläimiä. Heidän joukossaan ovat Adina ja Dragos Vladut, jotka omistavat Onevetin eläinlääkäriaseman. Eläinlääkärin työnsä ohella Adinalla riittää työsarkaa hänen perustamansa yhdistyksen One Rescue Associationin ylläpitämällä Cosoban tarhalla, missä asuu ja etsii omaa kotiaan yli 200 koiraa. Tarhalla järjestetään myös sterilointipäiviä, jolloin ihmiset voivat tuoda lemmikkinsä tarhan klinikalle steriloitavaksi maksutta.

Koiria tarhalle saapuu miten milloinkin, joskus portin taakse hylättyinä, toisinaan taas tarhan työntekijä nappaa mukaansa kadulta, jottei koiralle kävisi huonosti. Joskus omistaja tuo koiran tarhalle, koska ei pysty – tai halua – sitä syystä tai toisesta itse enää pitää. Tohtorilla, tarhanimeltään Vasilella, oli jo ennen tarhalle saapumista ollut jonkinlainen koti, koska sen entinen omistaja toi sen tarhalle siitä luopuessaan.

Tohtori sai oman kodin Suomesta kesällä 2018 ja sen elämä kotikoirana on sujunut loistavasti. Ikävä kyllä asiat eivät kuitenkaan aina mene toivotulla tavalla ja Tohtori joutuu nyt itsestään riippumattomista syistä vaihtamaan kotia. Tohtori asui ennen Helsingin keskustassa ja siirtyi 23.1.2020 kotihoitoon Kotkaan.

Tohtori oli jo tarhalla suunnattoman ihmisrakas ja sitä se on edelleen. Se on tullut kaikkien tapaamiensa ihmisten kanssa hyvin juttuun, se ei vierasta uusiakaan tuttavuuksia ja on todella kärsivällinen lasten kanssa. Ihan pienten lasten perheeseen Tohtoria ei kuitenkaan sijoiteta. Tohtori on kaikin puolin helpon ja mukavan oloinen koira. Se ei hauku kuin saalisviettien aktivoituessa, ei räyhää remmissä, kulkee vetämättä hihnassa, rakastaa tutkia uusiakin paikkoja ja seikkailee mielellään – jopa eläinlääkäriin. Kaikki hoitotoimenpiteet kynsienleikkuusta hampaiden harjaukseen saa myös suorittaa Tohtorille ongelmitta. Myös kotihoitaja kuvailee Tohtoria todella reippaaksi koiraksi, joka kävelee todella hienosti hihnassa ja jota ei hetkauta edes sille räyhäävät vieraat koirat.

Tohtori tulee todella hyvin toimeen muiden koirien kanssa, mutta toisten urosten kanssa tietyissä tilanteissa on saattanut tulla hiukan kärhämää. Tohtorille etsitäänkin nyt kotia, jossa olisi yksi tai useampi narttu koirakaverina, joiden kanssa juosta ja leikkiä. Tohtori kommunikoi kotihoitopaikassaan todella hienosti muiden koirien kanssa, mutta leikkiessään liian korkeat kierrokset saattavat näkyä nylkytysyrityksinä. Yksinolot kotiympäristössä ovat Tohtorilla myös sujuneet hyvin, mutta vieraissa paikoissa se on saattanut alkuun hiukan itkeskellä ihmisten perään. Kotihoitopaikassa sillä on ollut hiukan vaikea rauhoittua eri huoneeseen, kuin ihmisiet ja muut koirat, mikä ei tietenkään todella ihmisten perään olevalle koiralle ole kaikkien suurien muutosten jälkeen lainkaan yllättävään. Uuden kodin on kuitenkin hyvä varautua siihen, että yksinoloa saattaa alussa joutua harjoittelemaan, kuten myös rauhoittumista omiin oloihinsa. Tohtori on myös aikamoinen houdini, joka jaksaa yrittää tiirikoida auki ovia, pomppii metristen koiraporttienkin yli ja availee helposti esimerkiksi roskiskaappeja. Tohtorin kotihoitaja kertoo pojan myös olevan aikamoinen ruokavaras, jonka suihin uppoaa helposti aamiaisleipä jos toinenkin.

Tohtori on asunut Helsingin vilkkassa keskustassa ongelmitta, eikä sitä pelota tai häiritse liikenne tai hälinä. Optimaalisin ympäristö aktiiviselle, nuorelle vinttikoiralle voisi kuitenkin olla esimerkiksi omakotitalo aidatulla pihalla, jossa se pääsisi juoksemaan vapaana. Tulevan kodin on myös hyvä huomioida, että nuori vinttikoira tarvitsee runsaasti aktivointia ja liikuntaa.

Tohtorin oltua kotona puoli vuotta siltä uudelleentestattiin adoptiosopimuksemme mukaisesti sydänmato ja leishmania. Sydänmato oli negatiivinen ja leishmaniatesti palasi raja-arvona. Testi otettiin uudelleen syksyllä 2019, jolloin tulos oli edelleen sama. Tohtoria hoitaneen, leishmaniasta paljon tietävän eläinlääkärin mukaan on todennäköistä, ettei kyseessä ole leishmania, koska arvot eivät ole nousseet raja-arvosta ollenkaan, eikä Tohtori oireile mitenkään. Tuleva koti kuitenkin sitoutuu konsultoimaan asiasta osaavaa eläinlääkäriä ja mahdollisesti uudelleentestaamaan leishmanian eläinlääkärin ohjeiden mukaan. Leishmaniasta voi lukea lisää täältä.

Vahvan saalisviettinsä vuoksi Tohtorille etsitään kotia, jossa ei asu kissoja, ihan pieniä koiria tai muita pieneläimiä. Toivomme myös, että Tohtorista kiinnostuneet tutustuvat vinttikoirien luonteeseen ja sielunelämään etukäteen ja ottavat huomioon niiden vahvan saalisvietin. Tohtoria pääsee tapaamaan sovitusti kotihoitopaikkaan Kotkaan.

Tohtori on kooltaan 75 cm korkea ja painaa 31 kiloa.

Päivitykset

5.3.2020
Tänään Tohtori matkusti uuteen, omaan kotiinsa. Suurkiitos Tohtoria kuin omanaan hoitaneille kotihoitajille ja uudelle perheelle. Ihanaa loppuelämää, Tohtori!

26.2.2020
Tohtori ehti viettää kotihoidossa kuukauden, ennen kuin se tänään varattiin omaan kotiin. Onnea Tohtori!

16.2.2020
Tohtorista ja 1,5 vuotiaasta hoitosiskosta on tullut erottamaton parivaljakko. Ne leikkivät, juoksevat ja riehuvat yhdessä ja keksivät pieniä kepposia kotihoitoperheen pään menoksi. Lisäsimme Tohtorin profiiliin videon hoitosisarusten leikkihetkestä.

29.1.2020
Tohtori on nyt viettänyt kotihoidossa vajaan viikon ja siitä on kuoriutunut aikamoinen hassuttelija! Se leikkisi mielellään kaikkien kotihoitopaikan kolmen koiran kanssa, mutta vanhemmat hoitosisaruket ovat toistaiseksi olleet hiukan toista mieltä asiasta. Hoitoperheen nuorin nartturescue kuitenkin on alkanut lämmetä Tohtorille ja nuoret ovatkin jo saaneet aikaan riehakkaita leikkejä sisällä ja ulkona aidatulla pihalla. Tohtorissa on myös alkanut pilkahdella pieniä riiviömäisiä puolia: se on muun muassa keksinyt, että ihmisten lautaset ovat ruokapöydässä erinomaisen sopivalla korkeudella, jotta ne voi nopeasti lipaista tyhjiksi. Myös muutamat sohvatyynyt ja viltit ovat saaneet Tohtorilta kyytiä aamun leikkihepuleissa.

Tohtorin perustietoja on päivitetty ja sen profiiliin lisätty uusia kuvia. Nyt Tohtori olisi kyllä jo aivan valmis muuttamaan omaan, tilavaan kotiin leikkisän koirasiskon kaveriksi!

23.1.2020
Tohtori siirtyi tänään kotihoitoon omakotitaloon useamman koirakaverin luokse Kotkaan.

15.1.2020
Aina kaikki asiat eivät mene suunnitellusti. Tammikuun alussa juuri kolme vuotta täyttänyt, upea Tohtori palaa etsimään sitä oikeaa loppuelämän kotia täysin itsestään riippumattomista syistä.

13.7.2018
Perjantai 13. oli Vasilelle todellinen onnenpäivä, kun komistus lensi omaan kotiinsa Suomeen. Onnea matkaanne, Vasile ja perhe. Vasile sai myös uudeksi nimekseen Tohtori.

30.5.2018
Sympaattinen Vasile on omansa löytänyt ja se varattiin tänään omaan kotiin Suomeen.

24.3.2018
Vasile aloitti kodin etsimisen Kulkurien adoptio-ohjelmassa.

___________________________________________________

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Tohtori saapui Suomeen kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Tohtori on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Tohtorin yhteyshenkilönä toimii Stefanie Lindroos.

 

Mitä sinun tulisi huomioida ennen
rescuekoiran adoptiota?

Tietoa adoptioprosessista

Usein kysytyt kysymykset

Opas rescuekoiran adoptoijalle

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Koirat saapuvat Romaniasta Suomeen steriloituna tai kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi koirat on mikrosirutettu ja niillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tässä artikkelissa esitetyn koiran kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Ennen yhteydenottoa, tutustuthan tarkasti adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, adoptoitavan eläimen terveyteen sekä adoption kustannuksiin.

Yhteyshenkilö:

Tutustu myös näihin: