Rosiori de Vede -massasterilointi- ja avustusprojekti

 

 

Strategiasuunnitelma

Rosiori de Vede – a mass sterilization and aid project

Rosiori de Vede -massasterilointi- ja avustusprojekti on päättynyt

Tällä hetkellä Rosiori de Vede -massasterilointi- ja avustusprojekti on päättynyt. Projektin avulla pystyttiin auttamaan tuhansia koiria sekä sterilointien että adoptioiden kautta ja olemme todella kiitollisia kaikesta siitä, mitä projekti mahdollisti.

Tällä hetkellä resurssit Rosiorin tarhalla ovat hyvin rajalliset ja aikaa tilanteen työstämiseen ei ole. Tämän vuoksi olemme päätyneet toistaiseksi lopettamaan projektin. Toivomme, että tulevaisuudessa vielä pystymme aktiivisemmin auttamaan juuri Rosiorin kylän koiria ja työstämään tilannetta paikan päällä.

Rosiori de Vede -projektin taustoja

Mahdotonta! – sanoi epäilys.
Vaarallista! – sanoi pelko.
Turhaa! – sanoi järki.
Yritä kuitenkin! – kuiskasi sydän.

Kurkataanpa tarkemmin, miten Kulkurit päätyivät auttamaan syrjäistä romanialaiskaupunkia sen koiraongelman hallinnassa. Aloitetaan aivan alusta: Rosiori de Vede on yksi Romanian vanhimmista kaupungeista. Noin 25 000 asukkaan Rosiori sijaitsee Wallachian alueella Teleormanin kunnassa, 120 km:n päässä maan pääkaupungista Bukarestista. Rosioria johtaa pormestari Cristian Duica. Kaupunki on mainittu historiankirjoissa ensimmäisen kerran vuonna 1385, kun kaksi saksalaista pyhiinvaeltajaa pysähtyi siellä palatessaan Jerusalemista. Väestömäärä on viimeisen kymmenen vuoden aikaan ollut voimakkaasti laskusuuntainen johtuen ihmisten ikääntymisestä, huonosta työllisyystilantesta ja nuoremman sukupolven muuttoliikkeestä kasvukeskuksiin.

Köyhyys on tämän radanvarsikaupungin suurimpia ongelmia ja sillä on valitettavan heikot kehittymismahdollisuudet; alueella ei ole turisteja houkuttelevia nähtävyyksiä tai valmistavaa teollisuutta tuomassa töitä ihmisille, ainoastaan pari pientä paikallista tehdasta, jotka valmistavat leipää, vohveleita, öljyjä ja vaatteita. Kaupungissa on muutama supermarket, pikkukauppoja ja ravintoloita. Kulttuuritarjonta on vähäistä.

Kun ihmisten olot eivät ole hyvät, se heijastuu väistämättä eläinten hyvinvointiin. Tämä näkyy myös Rosiorin kaupungin kunnallisella koiratarhalla, kun rankkureiden sinne tuomia koiria eivät omistajat kaipaa ja eläimet jäävät virumaan ahtaisiin häkkeihin määrättömiksi ajoiksi. Onneksi Cornelian pieni Hulda-yhdistys onnistui järjestämään koiria ulkomaisiin adoptioihin, etupäässä Saksaan. Koiria alettiin projektin myötä adoptoimaan myös Suomeen.

Kulkurien osalta Rosiorin tarina juontaa vuoteen 2013, kun vierailimme Onevet-klinikan hoitolassa keväällä 2013. Tutustuimme kotia etsiviin koiriin, ja usean kohdalla toistui nimi Cornelia. Ihan mielenkiinnosta selvitimme, kuka tämä mystinen Cornelia oli ja saimme kuulla hänen yhden naisen taistostaan kotikaupunkinsa, Rosiori de Veden, koirien puolesta. Hoitolassa olevat koirat olivat lähtöisin Rosiorin kunnalliselta tarhalta. Niitä oli kaikkiaan yli sata. Matkan jälkeen otimme yhteyttä Corneliaan, tutustuimme puolin ja toisin, ja sovimme laittavamme muutamia yksittäisiä koiria Kulkurien adoptio-ohjelmaan.

2015-04-26-rosiori-1

Miten Cornelia sitten ryhtyi auttamaan kunnallisen tarhan koiria? Aikanaan hän oli ollut autuaan tietämätön koko tarhan tilanteesta, kunnes kerran reissusta palattuaan kuuli anopiltaan, että hänen rakas koiransa oli livahtanut karkuteille ja oli edelleen kadoksissa. Cornelia päätyi etsimään lemmikkiään kunnalliselle tarhalle, minne rankkurit olivat sen raijanneet. Se päivä muuttu Cornelian elämän. Hän näki, miten lukematon määrä koiria oli ahdettu pieniin, mataliin häkkiviritelmiin, joissa ne tuskin pystyivät liikkumaan.

Suunniltaan huolesta Cornelia kulki häkiltä toiselle nähden koirien lohduttomat katseet, koirien, joita kukaan ei kaivannut, kunnes löysi oman lemmikkinsä. Järkyttyneenä eläinten epäinhimillisestä kohtelusta hän päätti, että niiden oloja on pakko parantaa. Koska välinpitämättömät rankkurit eivät sitä tehneet, Cornelia kääri hihat ja ryhtyi haastavaan työhön. “I lost my mind, but I found my soul”, hän kertoo.

Vuosien aikaan Cornelia on onnistunut tekemään tarhasta siedettävän. Pienet häkit on purettu, niitä on yhdistetty, uusia rakennettu ja koppeja on hankittu lisää. Koirat saavat tätä nykyä ruokaa joka päivä. Katto on uusittu ja tuulensuojia rakennettu. Suurin osa eläimistä on rokotettu, osa steriloitu ja kastroitu. Silti tarhalle ankeisiin oloihin syntyy ajoittain pentuja, joiden elinmahdollisuudet ovat tuossa ympäristössä mahdottomat. Siksikin koimme, että oli tärkeää, että tarjosimme kaupungissa maksuttomia sterilointeja tämän hankkeemme myötä.

Olemme vierailleet Rosiorin kunnallisella tarhalla useita kertoja. Ensivierailu jätti meihin pysyvät jäljet. Kokonaisuus oli halvaannuttava. Lokakuussa 2014 tarhalla käydessämme ahdistuimme entisestään: näimme sairaita, kärsiviä, kylmällä betonilla makaavia, täriseviä koiria. Joitakin oli eristetty tehohoitoon, moni kuollut, mukaan lukien pieniä koiranpentuja. Järkytystä on vaikea kuvata sanoin. Kasattuamme itsemme päätimme, että meidän olisi pakko yrittää tehdä jotain, jotta tilanteeseen saataisiin kestävä, pysyvä muutos.

150427-rosiori

Ensitöiksemme neuvottelimme koirien tautitestaus- ja rokotuskampanjan OneVet-klinikan kanssa. Tämä toteutettiin vuoden 2014 lopussa. Sen kustannuksista suurimman osan maksoi Cornelian pieni Hulda-järjestö saksalaisten tuella, loput kustansimme me Kulkurit. Tarhan tautitilanne saatiin kuriin.

Dr. Aurelianin kanssa keskustelimme pitkään ja perusteellisesti auttamiskeinoista: laajamittaisesta, jatkuvasta sterilointikampanjasta ja visioimme katukoiratonta Rosioria. Sen pohjalta ryhdyimme valmistelemaan kunnianhimoista hankettamme.

Koiraongelman synty johtuu etupäässä omistetuista koirista, jotka kulkevat vapaina kotikulmillaan ja leikkaamattomina lisääntyvät holtittomasti keskenään. Siksi sterilointipäivien järjestäminen on äärimmäisen tärkeää. Näin parannamme sekä yksittäisten koirien elämänlaatua että ennaltaehkäisemme koirapopulaatioiden lisääntymistä. Lämmin kiitos kaikille teille, jotka olette olleet mukana auttamassa projektin varrella!

 

Päivityksiä projektivuosilta

20.6.2017
Päivitykset jatkossa

Jatkossa projektin päivitykset tullaan lisäämään samaan paikkaan kaikkien Kulkurien tukemien sterilointiprojektien päivitysten kanssa, eli Sterilointiprojektit-sivulle.

29.5.2017
Onnea 2-vuotiaalle!

Rosiori de Veden massasterilointi- ja avustusprojekti on päässyt leikki-ikään! Kasvukivut alkavat hieman helpottamaan, ja askeleet tuntuvat jo vakaammilta. Onkin hyvä hetki luoda katsaus taaksepäin – mitä kaikkea olemmekaan jo saaneet aikaan! Sivun yläosassa olevista linkeistä pääset lukemaan tarkemmin kampanjamme vaiheista.

Kiitos kun olet ollut mukana!

24.5.2017

Vappuaattona Rosiorin sterilointikampanja sai jälleen jatkoa –  ja tällä kertaa hommissa olikin ihan uusi joukko asiantuntijoita! Eläinlääkäri Irina Corbu tiimeineen otti haltuunsa Rosiori-valtikan, ja pistikin hihansa heilumaan ihan kunnolla. 36 eläintä lähti päivän päätteeksi kotiin tuntuvasti kevyempänä, ja ne eivät takuuvarmasti ole osallisena ensi kevään puppy seasoniin.

Irina joukkoineen selvitytyi päivän haasteista upeasti, ja hieman sateisesta säästä huolimatta ihmiset tulivat paikalle sankoin joukoin.

22.5. oli puolestaan vuorossa jo 17. sterilointipäivä, ja Irina tiimeineen jälleen vauhdissa. Tuloksena oli jälleen 36 eläintä. Näyttää siis lupaavasti siltä, että Rosiorin sterilointi on vihdoinkin löytänyt paikkansa kaupunkilaisten mielissä. Joka sterilointipäivässä näemme uusien kasvojen lisäksi paljon myös heitä, jotka palaavat uudelleen ja uudelleen, aina eri koirien tai kissojen kanssa. He vievät sanaa, nappaavat kadulta eläimiä ja tuovat Vaaleanpunaiselle talolle.

Erityisen ilahduttavaa on ollut nähdä niitä nuoria tyttöjä, jotka Rosiorin ensimmäisen kouluvalistuspäivän jälkeen ovat selvästi ymmärtäneet sterilointien merkityksen yhteisölleen. Ehkäpä he opettavat vanhempiaan.

19.4.2017

1.4.2017 päättyi Rosiorin talvitauko ja kevät saapui Vaaleanpunaiseen taloon 15.:nnen sterilointipäivän muodossa. Ja vaikuttipa siltä, että päivää oli kovasti kaupungissa odotettu, ainakin jos oli talon edessä odottavaa väentungosta uskominen. Siinä ei auttanut kuin RAR:n tiimin ja vapaaehtoisten kääriä hihansa ja ryhtyä hommiin.

Aikamoinen huiske talolla kävikin, ja päivän päätteeksi steriloituja ja kastroituja eläimiä oli yhteensä 61. Ja sen on kuulkaa Rosiorin ennätys, heittämällä! Tästä rohkaistuneena seuraava sterilointipäivä sovittiin kuukauden sisään: 30.4. ja toinen mokoma perään 14.5. Kun nyt kerran ihmiset ovat innostuneet eläimiään talolle, niin kannattaa varmasti pitää ovet auki.

Seuraavassa sterilointipäivässämme annamme ohjat uudelle eläinlääkäriyhteistyökumppanille: Irina Corbu tiimeineen ottaa Rosiorin haltuun. Irina Corbu on Bukarestissa omaa klinikkaansa pyörittävä eläinlääkäri, joka lisäksi kouluttaa eläinlääketieteen opiskelijoita massasterilointikampanjoihin. Nyt saamme etuoikeuden seurata Irinan työtä näköalapaikalta, sillä Rosioriin matkaavat vappuaattona myös Kulkurien Annis, Maarit ja Helmi sekä Veera.

8.1.2017

Mennyt vuosi on ollut Rosiori-projektin kannalta varsin merkittävä. Ensin on tietysti mainittava, että projektin tiimoilta on Rosiorissa steriloitu yhteensä jo 520 eläintä sen 14:ssä sterilointipäivässä. Tämä on aikamoisen merkittävä luku, kun ajattelee, että kyseessä on hyvin pieni kaupunki, jossa työttömyys, köyhyys ja välinpitämättömyys eläinten hyvinvoinnista rehottavat valtoimenaan.

Saimme myös syksyn aikana lanseerata Kulkurien ihka ensimmäisem kouluvalistuspaketin. HoboEducation-paketti otettiin rosiorilaisten koululaisten toimesta ilolla vastaan, joten jatkoa seuraa, sen voimme luvata!

Steriloinnit ovat Rosiorissa nyt talvitauolla, sillä Vaaleanpunainen talo ei sterilointien osalta sovellu talvikäyttöön lämmitys- ja vesijohtopulmiensa vuoksi. Maaliskuussa voimme toivottavasti jo jatkaa tätäkin toimintaa.

10.10.2016

Rosiori-projektin tiimoilta on kerrottavana merkittäviä uutisia!

Paitsi että tässä projektissa on steriloitu tähän mennessä kaikkiaan 475 eläintä, mikä on aivan valtavan upeaa, voimme iloisena ilmoittaa, että Rosiori-projektin 14. sterilointipäivä järjestetään 22.10.
RAR ja me jatkamme teidän mittaamattoman tärkeän apunne avulla taistelua Rosiorin kaupungin kodittomien eläinten paremman tulevaisuuden puolesta.

Ja sitten ihan uusia uutisia!

Sterilointien rinnalla on toinen merkittävä tekijä, jolla vaikutetaan paikalliseen eläintenpito-kulttuuriin kestävällä tavalla. Se on valistus. Kun steriloinnit ja valistus kulkevat käsi kädessä, on tuloksena kauaskantoisia seurauksia. Valistuksen tavoite on saada paikallinen väestö muuttamaan hiljalleen suhtautumistaan eläimiin ja ymmärtämään sterilointien merkitys kodittomien koirien ongelman ratkaisemisessa. Valistuksella muutetaan jo syntyneiden, omistettujen ja kodittomien eläinyksilöiden elämiä suoraan ja konkreettisesti, valistamalla ihmisiä kuinka kohdella eläimiä, kuinka lähestyä niitä, kuinka merkittävää on steriloida omat ja muiden lemmikit.

Valistuksen pitkän ajan tavoite on saada paikallinen väestö kantamaan vastuuta oman maansa kodittomien koirien ongelmasta. Tie on pitkä, mutta se pitää aloittaa. Ja se kannattaa aloittaa erityisesti lapsista ja nuorista, Romanian tulevasta sukupolvesta, jolla on avaimet käsissään myös kodittomien koirien paremman tulevaisuuden kohtalosta.

Niinpä ylpeänä ilmoitamme, että Kulkurien valistuspaketti lapsille lanseerataan Rosiori de Veden “Dan Berindei”-koulussa tiistaina 18.10.2016!

Kulkurien toiminnanjohtaja Salla Honkapää ja Kulkurien aktiivijäsen & opettaja Reetta Herranen matkustavat Rosioriin ja yhdessä Rosiorin eläinsuojelijan, Cornelia Stancescun kanssa he viettävät tiistai-päivän koulun oppilaiden ja opettajien kanssa.

Kulkurien valistuspaketin on suunnitellut ja toteuttanut opettajana toimiva Reetta Herranen, ja sen tärkeimmät teemat ovat koirien kohtelu, elekieli ja sterilointien merkitys. Paketti sisältää infoa em. asioista ja yhdistyksestä, sekä erilaisia käytännön harjoituksia ja rescuepassin, johon lapset saavat kerätä leimoja aina harjoituksesta suoriuduttuaan.

Valistuspaketilla on Rosiorin pormestarin siunaus, ja hänen ystävällisellä avustuksellaan olemme saaneet sujuvasti sovittua käytännön asioista koulun opettajien kanssa ja odotus & innostus on molemminpuolista.

Salla ja Reetta lähtevät matkaan sunnuntaina 16.10 ja mukanaan heillä on mm. pieniä tervetuliaslahjoja koulun oppilaille ja opettajille. Raporttia paikan päältä on luvassa varmasti!

Tulevaisuudessa tavoitteena on laajentaa kouluvalistuksia myös muualle, Bukarestiin ja muihin kaupunkeihin.

20.9. 2016

13 ei ainakaan tällä kertaa ollut epäonnen numero – päin vastoin! Rosiorin 13. sterilointipäivä oli nimittäin kiireinen, ja RAR:n eläinlääkäritiimi jatkoi työntekoa iltamyöhälle. Tuloksena oli 38 sterilointia tai kastrointia: 15 kissaa ja 23 koiraa!

Päivään mahtui jälleen odottamattomia käänteitä – oikeastaan jo ennen kuin Vaaleanpunainen Talo oli edes näköpiirissä. Kulkurien Romaniassa asuva aktiivi Veera sekä Romaniassa juuri silloin käymässä ollut aktiivi Rosa pysähtyivät hieman ennen Rosioria huoltoasemalla, jossa heitä vastaan oli juossut jo tutuksi tullut työntekijä. Huoltoaseman pihassa pyöri kuulemma kaksi nuorta pikkukoiraa, jotka eivät koskaan poistuneet sieltä kauas. Ja kuinkas ollakaan, betonirenkaiden takaa löytyi neljä muutaman viikon ikäistä pentua, joiden emo toinen näistä pikkutyypeistä oli. “Teiniäiti” oli todennäköisesti tullut tiineksi ensimmäisestä juoksustaan, sillä se oli itsekin hädin tuskin vuoden vanha. Pikkutiitiäisten onneksi se kuitenkin oli ollut hyvä emo, ja hyvässä kunnossa oleva pentue sekä nuo kaksi aikuista koiraa pääsivät Veeran luo kotihoitoon.

Tämä tarina on kuitenkin niin tavallinen – onnellista loppua lukuunottamatta – että sen viehätys on hyvin vähäinen. Hylätyn kotikoiran – etenkin pentujen – pitää olla aivan erinomaisen onnekkaita selvitäkseen hengissä edes viikkoa, saati sitten kuukausia tai vuosia. Ravinnonsaanti on äärimmäisen epävarmaa, ja kaikkialla ympäröivät vaarat: autot sekä julmat ja välinpitämättömät ihmiset. Ja kun yksi eläin pelastetaan kadulta, tulee tilalle hetkessä satoja uusia. Sana “toivoton” tulee mieleen väkisinkin.

Vaan tähän vaivaan on olemassa lääke, jota mekin Rosiorissa jaamme ihan joka kuukausi, täysin ilmaiseksi: steriloinnit. Mitä useampi lemmikinomistaja tuo lemmikkinsä steriloitavaksi tai kastroitavaksi, sitä pienempi on sillä alueella hylättävien koirien ja kissojen määrä. Niin yksinkertaista se on.

Kiitos kun olet mukana auttamassa – tätä on kestävä eläinsuojelutyö!

16.8.2015

Rosiori-projektin 12. sterilointipäivä valkeni aamuvarhaisella 10.elokuuta. Paikalla olivat tällä kertaa RAR:sta myös maestro itse, Dr. Aurelian Stefan, sekä Kulkureista mukana olivat Salla, Stina ja Rosa, sekä Romanian vahvistus Veera, joka hoitaa vakituisesti eläinten kuljetuksia sterilointitalolle ja takaisin. Päivä lähti käyntiin heti alusta lähtien reippaasti ja tulijoita oli tasaisena virtana koko päivän. Tulos oli sen mukainen, sillä 12. sterilointipäivässä päästiin lähelle ennätyslukemia 47 operoidun eläimen voimin. Upeaa!

RAR:n Dr. Aurelian Stefan ja Rosiorin eläinten enkeli Cornelia Stan

Rouvat toi rakkaan pikkukoiransa steriloitavaksi

Kaikki nämä kuusi pentua ovat vas. olevan emon pentuja. Ne jäivät onneksi emon viimeisiksi pennuiksi.

Paikallinen pikkupoika toi ylpeänä ison koiransa kastroitavaksi.

Heräämössä

Kissat rivissä heräämössä

Tämän koiran kohtalo oli surullinen. Jerry hylättiin kodistaan 10-vuotiaana. Omistajat toivat sen sterilointitalolle ja lähtivät pois.

 

Pentuja, joiden ei olisi tarvinnut syntyä…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sterilointipäivän päätteeksi meidät kutsuttiin Rosiorin pormestarin toimesta kaupungintalolle tapaamiseen. Tapaamiseen osallistuivat Kulkurien Salla, RAR:n Aurelian Stefan ja Huldan Cornelia Stancescu. Pormestari oli erityisen kiinnostunut Kulkurien tulossa olevasta valistuspaketista koululaisille ja hän ehdotti että voisi esitellä sen koulutoimenjohtajille jotta se saa varmasti suotuisan vastaanoton.
Lisäksi keskustelimme sterilointitalon tarpeista ja kunnallisen tarhan tilanteesta ja koirien elinoloista siellä. Olemme hyvin tyytyväisiä siihen, että pormestari osoittaa kiinnostusta projektillemme ja on avoin yhteistyötä kohtaan.

15.7. 2016

11. sterilointipäivä Rosiorissa koitti paahtavassa kuumuudessa. Kiiretohinat alkoivat heti aamusta, sillä auttavia käsiä ei ollut ylenmäärin. RAR:n väki teki kaikkensa saadakseen mahdollisimman monta eläintä operoitua. Laatu ei saa missään oloissa kärsiä ja eläinten hyvinvoinnista on kannettava huolta koko toimenpiteen ja siitä toipumisen ajan.

Ja touhua tosiaan riitti – päivän aikana leikattiin huimat 41 eläintä, yhteensä 6 kissaa ja 35 koiraa! Tällaisia lukuja emme ole Rosiorissa hetkeen nähneetkään, ja myös seuraavalle sterilointipäivälle on lupa odottaa huimaa suosiota – jonoon jäi nimittäin jälleen sellaisia, joita ei tänään ehditty leikata.

 

13.7. 2016

Rosiorin sterilointiprojektin kymmenettä sterilointipäivää vietettiin jälleen kuumassa auringonpaahteessa suomalaisten juhliessa juhannusta. Päivän aikana steriloitiin yhteensä 19 koiraa ja 8 kissaa, yhteensä siis 27 eläintä.

Paikalla oli itse Maestro, dr A, jonka johdolla Dream Team teki hukaisevan taidokasta työtään jälleen kerran. Pieni haava paranee nopeasti ja toimenpiteestä toipuu lähes samantien – tämä on ensiarvoisen tärkeää Rosiorin kaltaisilla alueilla, jossa ihmisten perustietämys lemmikin hoidosta ja steriloinneista yleensä on vähäistä.

Sterilointipäivä numero 11 siintää sekin jo lähihorisontissa – sitä vietetään nimittäin perjantaina 15.7.! Pysykää kuulolla 🙂

P.s. 10. sterilointipäivä kustantaa Kulkureille n. 810€. Mikäli haluat olla tukemassa tätä tärkeääkin tärkeämpää työtä yhden kaupungin katueläin tilanteen mullistamiseksi, voit tehdä sen täällä:

Lahjoitustili: FI73 1029 3000 3566 41 käyttämällä sterilointien viitettä 2299.

 

16.6.2016

Kulkurien erityinen sterilointiprojekti, rakas lempilapsemme, Rosiori de Vede massasterilointi- ja avustusprojekti on täyttänyt vuoden ja seuraava merkkipaalu on KYMMENES sterilointipäivä!

24.6 Romania Animal Rescuen Dream Team leikkaavine eläinlääkäreineen ja avustavine hoitajineen kurvaa jälleen kerran paikalle tekemään sitä missä he ovat parhaita – ja sitä, mikä on ainoa avain kodittomien koirien ongelman pysyvään ratkaisuun.

Me olemme onnellisia saadessamme olla mukana tässä työssä ja onnellisia siitä, että Rosiori-projekti elää ja voi hyvin yhä, kaikkien haasteiden ja vastoinkäymistenkin jälkeen.

KIITOS että olette olleet mukana! Olettehan sitä jatkossakin, sillä tie on vielä pitkä, mutta tavoite kirkas!

Lahjoita tänään sterilointityöhön, ole mukana tekemässä Rosiorista toivon kaupunki.

Lahjoitustiedot:
Rescueyhdistys Kulkurit, FI73 1029 3000 3566 41,
viitenumero 2299.

10.6.2016

Rosiorin yhdeksännen sterilointipäivän, jota vietettiiin 27.5., lopulliseksi luvuksi tuli 24 eläintä: 19 koiraa ja viisi kissaa. Ne ehdittiin päivän tavallista tiukemman aikataulun puitteissa leikkaamaan ja omistettujen koirien osalta myös siruttamaan ja rokottamaan rabiesta vastaan.

Lisäksi useita eläimiä jäi odottamaan kesäkuun sterilointipäivää, jossa heille on varattu etusija. Olemme hirveän iloisia siitä, että meitä jo odotetaan – kevät on selvästi tehnyt tehtävänsä.

Myös kuljetuspalvelua kohtaan osoitettu kiinnostus rohkaisee meitä ajattelemaan, että rosiorilaiset alkavat vähitellen löytämään meidät.

Suuntamme siis odottavaisin mielin katseemme jo kesäkuulle – sterilointipäivä #10 julkaistaan piakkoin ja siihen valmistautuminen alkaa saman tien.

Kiitos mukanaolostanne, nähdään pian!

 

24.5.2016

Lähes vuosi on vierähtänyt Rosiorin ihka ensimmäisestä sterilointipäivästä. Toukokuuta elettiin silloinkin ja ilmassa oli odotusta, jännitystä ja innostusta – ja nyt steriloituja koiria ja kissoja on jo himpun verran alle 300! Asenteet muuttuvat hitaasti, mutta vähä vähältä olemme osoittaneet rosiorilaisille, että olemme tulleet jäädäksemme – we are here to spay!

9. sterilointipäivä on ihan kohta sekin. Nyt lienee jo lupa odottaa sään suosimista ja jo senkin vuoksi runsasta osanottoa. Pysykäähän kuulolla!

 

2.5.2016

26.4. 2016 vietettiin Rosiorin 8.:tta sterilointipäivää. Sää ei juuri osallistujia suosinut ja sade kuritti Vaaleanpunaista taloa koko päivän.

Sisällä onneksi oli lämmintä, ja päivän aikana steriloitiin tai kastroitiin yhteensä 16 koiraa ja neljä kissaa. Kuljetuspalvelun sai tällä kertaa varata etukäteen ja leikattiinpa päivän aikana myös kolme Rosiorin kunnallisen tarhan asukkia.

Toukokuussa kesä on Romaniassa jo pitkällä, ja odotammekin aurinkoisemman sään hellivän meitä silloin ja houkuttelevan mukaan niitäkin, jotka sateen takia jäivät tällä kertaa kotiin.

 

Lisää kuvia päivän tapahtumista ja uusista tuttavuuksista löydät täältä.

19.4.2016

Viikon päästä on vuorossa Rosiori-projektin kahdeksas sterilointipäivä!

 

25.3.2016

Rosiori#7

Rosiorin 7. sterilointipäivää – tämän vuoden ensimmäistä – vietettiin 17.3. 2016 – tuloksena jälleen 29 steriloitua lemmikkiä! Lanseerasimme myös kokeiluna ilmaisen kuljetuspalvelun lemmikinomistajille ja toiminnanjohtaja Salla kävi tapaamassa Rosiori de Veden pormestaria. Hänen kanssaan keskusteltiin kaupungin virallisen tahon antaman viestin tärkeydestä, ja kovasti pormestari vakuutti olevansa hankkeen takana. Myös Rosiorin tarhan johtaja kävi vierailulla Vaaleanpunaisella talolla, ja hänenkin kanssaan aktiivimme keskustelivat.

 

Tapahtuman markkinoinnin suhteen laajensimme myös hieman reviiriämme, sillä nyt saimme näkyvyyttä myös paikallisessa Teleormanul-lehdessä sekä kaupungin omilla verkkosivuilla. Myös paikallinen TV-kanava kävi vierailulla Vaaleanpunaisella talolla. Näkyvyyttä on siis tullut monelta suunnalta, mikä toivottavasti heijastuu tuleviin sterilointipäiviin – päivän aikana leikattavien lemmikkien lukumäärää kun on varaa vielä paljonkin nostaa.

Jälleen kerran päivään mahtui myös huikeita kohtaamisia, sekä karvaisia että karvattomia. Aktiivimme tapasivat Romaniassa harmillisen harvinaisen, mutta sitäkin tervetulleemman ilmiön, nimittäin lemmikkiensä hyvinvoinnista aidosti välittäviä omistajia. Tällaiset kohtaamiset luovat aina hieman uskoa siihen, että muutos tosiaan on mahdollista myös Rosiori de Veden kaltaisessa paikassa, jossa ihmiset suhtautuvat usein eläinsuojelijoihin hyvin vihamielisesti ja eläimiinsä välinpitämättömästi.

Aktiivejamme lainaten, “tuli vähän sellainen fiilis että siellä aletaan uskoa että me ei olla antamassa periksi vaan että me aiotaan vaan jatkaa ja jatkaa”.

Tällä asenteella aiomme jatkaa vastakin, joten pysykäähän kuulolla!

11.3.2016

On tullut aika herätellä Rosiorin sterilointiprojekti talviuniltaan – vaikka mitään sikeitä ei kukaan ole tässä vetänytkään! Rosiorin seitsemättä sterilointipäivää on suunniteltu jo pitkään, ja nyt se vihdoin koittaa: 17.3. 2016 on jo ihan pian!

Uutuutena tämän sterilointipäivän yhteyteen olemme ottamassa kokeiluun kuljetuspalvelun lemmikinomistajille – nyt siis ei lemmikin steriloitavaksi tuominen pitäisi jäädä ainakaan kyydistä kiinni. Tämä kaikki on osallistujille ilmaista, ja nostaa toivottavasti osallistujien määrää vielä edellisiäkin sterilointipäiviä korkeammaksi!

Flyer, jolla mainostetaan sterilointipäivää mahdollisimman laajalti Rosiori de Vedessä on jälleen taitavan Veera Nurin kädenjälkeä.

sterilizare_rosiorii_martie2016_web

30.12.2015

Talvi on tullut – myös Romaniaan. Romaniassa se näkyy esimerkiksi siten, että lämmön- ja vedenjakelu ei ole ihan ongelmatonta – tämä koskee myös Rosiori de Veden Vaaleanpunaista Taloa.

Tämän vuoksi olemme päätyneet siirtämään tammikuulle suunniteltua Rosriorin 7:ttä sterilointipäivää parilla kuukaudella eteenpäin turvataksemme leikattaville eläimille mahdollisimman turvalliset ja toimivat olosuhteet. Nukutuksesta toipuva eläin on erityisen altis ruumiinlämmön äkilliselle laskulle, ja toimenpiteiden sujuvuus ja moni päivän välttämätön toiminto on toimivan vedenjakelun varassa.

Haluamme myös tarjota yhteistyökumppaneillemme, Romanian Animal Rescuen eläinlääkäritiimille mahdollisimman optimaaliset olosuhteet, jotta he voivat suorittaa työnsä yhtä laadukkaasti, nopeasti ja vaivattomasti kuin aina muulloinkin.
Toimintamme niin Rosiorin kuin muidenkin yhteistyötarhojemme kanssa jatkuu tauon aikana tavalliseen tapaan – joten myös lahjoituksianne tarvitaan edelleen!

Kiitos kun olet mukana kestävässä eläinsuojelutyössä!

Rosiori
10.11.2015

Rosiori-projektilla oli sen kuudes sterilointipäivä 6.11., jossa paikalla oli tuttujen Romanian Animal Rescuen Dream Teamin ja HULDA-järjestön Cornelia Stanin lisäksi myös omat aktiivimme Salla, Maarit ja Taija. Päivän aikana steriloitiin 31 eläintä, jotka kaikki olivat omistettuja – tämä oli erityinen ilon aihe!

Kulkurien toiminnanjohtaja Salla keskusteli myös Rosiorin kunnallisen tarhan ja Rosiorin rankkuritoiminnan johtajan miehen kanssa, joka lupaili yhteistyötä projektiin liittyviin parannuksiin liittyen, mm. tiedottamisen ja tavoitettavuuden suhteen. Jäämme seuraamaan näiden lupausten täyttämistä.

Aktiivimme vierilivat myös edellämainitun herran hallinoimalla Rosiorin kunnallisella tarhalla tapaamassa adoptio-ohjelmassamme jo olevia koiria ja valikoimassa mukaan uusia onnekkaita. Nämä koirat ilmestyvät jälleen ajallaan sivuillemme kotia etsivien joukkoon.

Kulkurien tämänkertainen matka osoitti jälleen Rosiori De Veden massasterilointi- ja avustusprojektien kaltaisten hankkeiden ratkaisevan merkityksen valoisamman tulevaisuuden luomisessa.

Rosiori-www

31 eläimen sterilointi, rokottaminen ja sirutus maksaa yhteensä 1085€, joten olemme erittäin kiitollisia saamistamme lahjoituksista! Lokakuussa saimme lahjoituksina yhteensä 495€ – kiitos siitä!

Lahjoitustavoista voit lukea täältä.

Rosiori de Veden massasterilointi- ja avustusprojektista voit lukea lisää projektin Facebook-sivulta.

21.10.2015

Rosiori de Vede-projektin kuudes sterilointipäivä järjestetään 6.11!

10.10.2015

Jälleen on kerrottavana paljon hyviä uutisia Rosiori-projektin tiimoilta!

Järjestyksessään viides sterilointipäivä järjestettiin Rosiorissa perjantaina 2.10.
RAR:n Dream Team teki tiukasti töitä koko päivän ja tuloksena oli hienosti 55 leikattua koiraa & kissaa. Upeaa!

Aktiivimme Veera oli paikan päällä auttamassa ja kuvaamassa päivän kulkua, hänen ottamiaan kuvia voi katsoa albumin verran Rosiori-projektin omalla facebook-sivulla.

Ja sitten lahjoitusuutisia.

Syyskuussa projektillemme lahjoitettiin yhteensä 1258 euroa, mikä on varsin mykistävä summa. Syyskuun upeasta lukemasta saamme kiittää lukuisia koiranystäviä eripuoleilla Suomea, luonnonkosmetiikkaketju LUSHia sen mittavasta 500€ lahjoituksesta, sekä 5.-6.9. järjestettyä Let’s Go-koiranäyttelyä, jonka järjestäjät tukivat toimintaamme 300 eurolla.

Rosiori-projektin jatkumisen kannalta tukenne on korvaamattoman tärkeää. Käytännön toiminnan turvaamisen lisäksi se luo niin meille Suomessa kuin rosiorilaisille itselleen uskoa tulevaan.

Kiitos kun olet mukana tekemässä unelmasta totta!

22.9.2015

Seuraava Rosiori de Veden sterilointipäivä on 2.10. 2015, mikä jälleen kerran katetaan täysin lahjoitusvaroin. Elokuussa saimme lahjoituksina yhteensä huimat 797,79 €, ja tällä summalla on katettu 22:n eläimen sirutus, rokotus ja sterilointi.

Syyskuunkin aikana olette lahjoittaneet jo 448€, mikä on aivan huikea summa!

Kiitos taas kaikille tukijoillemme, ilman teitä työmme ei olisi mahdollista!

21.9.2015

Olemme saaneet Rosiori-projektin tukijoihin taas uuden nimen: käsintehtyä luonnonkosmetiikkaa myyvä ketju LUSH Finland lahjoitti Charity Pot-kampanjansa kautta projektillemme 500€! Tällä summalla steriloimme, rokotamme ja sirutamme taas 14 eläintä.

Kiitos, LUSH!

28.8.2015

Rosiori-projektin neljäs sterilointipäivä järjestettiin eilen! Päivän aikana steriloitiin 44 koiraa ja kissaa, hienoa!

Paikalla Rosiorissa olivat paitsi tietenkin Cornelia ja RAR:n upea tiimi, myös IVANAHelsingin Paola Suhonen. Paola oli hyvin vaikuttunut sterilointiprojektista ja sen edustama toivonkipinä on enemmän kuin tarpeeseen Rosiorissa. Paola vieraili myös Rosiorin kunnallisella tarhalla, jossa hän teki vaikeita valintoja valitessaan kuusi koiraa Kulkurien adoptio-ohjelmaan

Koko eilinen päivä on koottu yhteen Hobo Dogs meets IVANAHelsinki-blogiin.

Kiitos kaikille projektia tukeneille! Tämä kaikki on mahdollista teidän lahjoitustenne avulla!

 

Kulkurien lähettämät t-paidat kaikille sterilointiin eläimiä tuoville henkilöille löysivät omistajansa. Sanoma paidassa “pidä meistä huolta” jatkaa valistustyötään nyt kaupungin raitilla tässäkin muodossa.

RAR:n dream team teki taas vakuuttavaa työtä Dr. Aurelian Stefanin johdolla.

Paolan pitkä päivä Rosiorissa muutti monen karvatassun elämän valoisampaan suuntaan

21.8.2015

Rosiori-projektin ympärillä tapahtuu!

Hobo Dogs meets IVANAHelsinki-projekti koskettaa myös Rosiori-projektia, sillä IVANAHelsingin Paola Suhonen vierailee Rosiorin neljännessä sterilointipäivässä ja raportoi meille päivän tapahtumista. Odotamme suurella mielenkiinnolla Paolan ajatuksia Rosiorin ytimestä.

Paolan matkaa Romaniaan ja myös Rosioriin voi seurata Hobo Dogs meets IVANAHelsinki blogista, TÄÄLTÄ.

Muita ajankohtaisia uutisia Rosiori-projektiin liittyen on Spayman tuotteiden päivitys. Sterilointien supersankari Spayman on laajentanut mallistoaan ja saatavilla on paitsi herkullisen väriset ja superkäytännölliset Spayman-mikrofleecepyyhkeet, myös tänä viikonloppuna Eläköön Koirat-tapahtumassa ensiesiintymisensä suorittavat maailman söpöimmät Spayman-avaimenperät!

Avaimenperiä on jatkossa mahdollista saada myös Hobo Shop verkkokaupan kautta, kurapyyhkeitä sieltä jo löytyy. Tilaamaan niitä pääset TÄÄLTÄ.

Kaikkien Spayman-tuotteiden tuotto ohjataan Rosiori-projektiin!

  

 

 

 

 

 

 

 

Lopuksi vielä lahjoitusuutiset projektin tiimoilta. Ajalta 1.-15.8.2015 projektille on kertynyt lahjoituksia 244 euroa. Kaikki Kulkurien lahjoitukset löytyvät koottuna TÄÄLTÄ.

Kiitos kaikille lahjoittaneille!

Neljänteen sterilointipäivään on aikaa alle viikko! Ensi torstaina Rosiorissa jatketaan jälleen kodittomien koirien eteen sitkeää työtä!

6.8.2015

Kolme viikkoa aikaa Rosiorin seuraavaan, järjestyksessään neljänteen sterilointipäivään! Luvassa ekstraa, josta kerromme pian lisää!

Uusi flaikku on tullut juuri ulos ja sen levitys aloitetaan jälleen Rosiorissa näinä päivinä.

5.8.2015

Rosiori-projektiin osoitetut lahjoitukset ajalta 15.-31.7 ovat yhteensä 404,90 euroa! Tällä summalla steriloimme, rokotamme ja mikrosirutamme yhteensä 11,5 eläintä!

Kiitos kaikille projektia tukeneille! Projektin lahjoitusten kokonaistilannetta voit seurata täältä.

Projektin neljänteen sterilointipäivään on aikaa 22 päivää! Olethan mukana tekemässä muutoksesta totta.

Voit osallistua tärkeään projektiin lahjoittamalla Rescueyhdistys Kulkurien tilille FI73 1029 3000 3566 41 käyttämällä viitettä 2410106.

3.8. 2015

Kulkurien Annu oli mukana Rosiorin kolmannessa sterilointipäivässä 24.7. Tämä oli samalla Annun ensivisiitti Romaniaan, ja jätti häneen lähtemättömän jäljen. Erityisesti käynti Rosiorin kunnallisella tarhalla pysäytti. Alta voit lukea noista kokemuksista Annun omin sanoin :

Rosiori de Vede sijaitsee 120 km:n päässä Romanian pääkaupungista, Bukarestista. Se on köyhä kaupunki, jonka väestömäärä on laskussa. Kaupunki ei houkuttele turisteja, joten sen mahdollisuudet kehittyä ovat huonot. Minkälaiset puitteet tällainen kaupunki voi tarjota kodittomille koirille?

Rosiorin pormestari Cristian Duica on suostunut tekemään yhteistyötä Cornelia Stanescun ja Dr. Aurelianin kanssa. Cornelia on toiminut vuosia vapaaehtoisena Rosiorin kunnallisella tarhalla. Dr. Aurelian toteuttaa RAR-tiiminsä (Romania Animal Rescue) kanssa sterilointitapahtumia. Pormestari on antanut talon ilmaiseksi sterilointiprojektin käyttöön. Lisäksi vesi ja sähkö tulevat kaupungin puolesta. Aika edistyksellistä toimintaa romanialaiselta kaupungilta!

Kulkurien, Cornelian ja RAR-tiimin massasterilointiprojektin tavoitteena on ratkaista Rosiorin kaupungin kodittomien koirien ongelma. Tällä olisi myönteisiä vaikutuksia myös Rosiorin kunnallisen koiratarhan tilanteeseen, jossa on yli 300 koiraa. Samalla Rosiori toimii suunnannäyttäjänä muille kaupungeille.

Kulkurien aktiiveina osallistuimme massasterilointitapahtumaan 24.7.2015. Tapahtuman jälkeen vierailimme Rosiorin kunnallisella tarhalla. Kunnallinen tarha sijaitsee lähellä sterilointitapahtumien käyttöön tarjottua taloa. Kun saavuimme OneVetin naisten, Irinan ja Andreean, kyydissä tarhalle, iski kylmä todellisuus. Koiria juoksi ja haukkui auton perässä. Kun nousimme autosta, melu oli korvia huumaava – yli 300 koiraa haukkui yhtä aikaa. Minua sattui korviin niin, että jouduin laittamaan korvatulpat.

Näin ympärilläni koirankoppeja, joihin koirat oli kiinnitetty kesät talvet. Edessäni oli myös valtava määrä häkkejä, joihin oli sijoitettu useampi koira. Osa koirista oli niin alistuneita, että ne vain kyyhöttivät nurkassa pelokkaana. Vastaani raahusti vapaana kulkeva koira, jonka toinen etutassu oli loukkaantunut. Koira pyrki pitämään tassua ylhäällä.

Kaiken tämän keskellä yritin tehdä muistiinpanoja kuudesta onnekkaasta koirasta, jotka valittiin Kulkurien adoptio-ohjelmaan. Käteni tärisivät, kun kirjoitin koirista muistiinpanoja. Käsialastani on näin jälkeenpäin vaikea saada selvää. Samalla ripottelin eri paikkoihin vapaana kulkeville koirille namupaloja. Kännykkäni tippui kädestä ja muistilappuni lentelivät – aika tragikoomisen kuuloista.

Lopulta purskahdin itkuun. Sitten ajattelin, että tämä ei ole siihen oikea paikka eikä hetki, joten sain tunteeni kuriin. Käynti tarhalla oli nopea, sillä OneVetin naisilla oli luonnollisesti kiire töihin. En kuitenkaan halunnut lähteä. Halusin jäädä tarhalle auttamaan koirien hoidossa. Tilanne oli kovin ristiriitainen. Koiria oli vaikea katsoa, mutta silti halusin jäädä.

Romanian kunnalliset tarhat ovat kuin koirien keskitysleirejä. Täytyy kuitenkin muistaa, että Rosiorin kaupungin kunnallisen tarhan vapaaehtoinen työntekijä Cornelia Stanescu on saanut tarhalla aikaan konkreettisia parannuksia. Aiemmin koiria oli jouduttu ahtamaan pieniin häkkiviritelmiin, joissa ei pystynyt liikkumaan. Koirat ruokitaan nykyään joka päivä ja niille on rakennettu suojia. Suurin osa koirista on rokotettu ja steriloitu tai kastroitu. Tarhalle kuitenkin syntyy pentuja, joiden mahdollisuudet selvitä ovat huonot. Muun muassa tämän johdosta on tärkeää, että tarjoamme Rosiorissa maksuttomia sterilointeja, johon myös Cornelia voi tuoda tarhalta koiria. Corneliaa auttaa pääasiallisesti saksalaisten tukijoukot.

Tapahtuma jätti minuun jälkensä. Mietin, miten koirat selviytyisivät Palladyn tai Bragadirun kunnallisilla tarhoilla? Miltähän ne mahtaisivat näyttää, kun tämäkin kokemus kummitteli vielä mielessäni.

Rosiorin tilanne on kuitenkin siedettävä Cornelian ansiosta. Melkein lamaannuin toivottomuuteen, kunnes juttelin Kulkurien puheenjohtajan, Sallan, kanssa. Hän muistutti minua siitä, että lamaantuminen on muutettava toiminnaksi ja mietittävä, mikä on ratkaisu tilanteeseen. Vastauksena ovat steriloinnit ja valistus. Sterilointitapahtumien järjestäminen on tärkeää, sillä vain siten voimme pienentää koirakantaa.

 

Lapset ovat tulevaisuuden voimavara, joten heille on kerrottava mielekkäällä ja ymmärrettävällä tavalla kodittomien koirien ongelmasta.

Lopuksi haluan muistuttaa kaikkia: ”Adopt, don’t shop”. Maailmassa on yli miljardi koditonta koiraa. Millä siis perustelemme kasvattajien tai mahdollisesti pentutehtailijoiden tukemista?

30.7.2015

Rosiorin kolmas sterilointipäivä järjestettiin paahtavan kuuman auringon alla perjantaina 24.7.Kuumuus verotti osallistujien määrää, mutta 27 koiraa ja kissaa saatiin silti operoitua. Jokainen leikattu eläin myös rabiesrokotettiin ja mikrosirutettiin.

Kulkurien tiimistä paikan päällä olivat ensi kertaa Romaniassa vierailleet aktiivimme Annu ja Sarianna. Heidän matkatarinaansa on pian luettavissa Rosiori-projektin facebook-sivulta. Samaiselta sivustolta löytyy myös monia yksittäisiä tarinoita sterilointipäivän tapahtumista ja mm. Leo-koiran ja sen kastroitavaksi tuoneiden nuorten tyttöjen koskettava tarina, sekä kuva-albumi päivästä.
Annun ja Sariannan ensitunnelmat sterilointipäivän iltana olivat seuraavat:

“Olemme mykistyneitä, sanattomia. Päivä on ollut tunteiden vuoristorataa. Ajatukset olemme kuitenkin joutuneet pitämään omassa päässämme, sillä tänään meidän täytyi auttaa RAR:in tiimiä ja Corneliaa parhaamme mukaan.
Aamu alkoi täydessä tohinassa. Asiakkaita oli paikalla heti aamusta. Juttelimme heidän kanssaan, tarjosimme lahjoitettuja pantoja vanhojen tilalle sekä tarjosimme virvokkeita ja pientä purtavaa.
Huomiomme kiinnittyi kahteen tyttöön, jotka olivat oman koiransa lisäksi tuoneet heille rakkaan katukoiran, Leon. Tytöt olivat osallistuneet yhden koiran kanssa jo aiemmin sterilointipäivään!
Tiedon tapahtumasta he saivat jaettujen flyereiden kautta.

Sisällä RAR:n tiimi oli täydessä vauhdissa. Tarkkailimme herääviä koiria hyvin tarkasti ja helpotimme huolestuneiden asiakkaiden oloa kertomalla, että esimerkiksi huojuminen on normaalia heräämisvaiheessa. Dr. Aurelian painotti, että hän satsaa laatuun. Tämä saa ihmisiä tulemaan jatkossakin paikalle. Hyvä sana leviää hiljalleen. Pelkästään tämä ei riitä, mutta vaikuttamistavoista on tulossa myöhemmin lisää infoa.

Raskaan, mutta silti toivoa antavan päivän jälkeen suuntasimme Rosiorin kunnalliselle tarhalle.
Adoptio-ohjelmaan on tulossa tulokkaita, seurailkaa siis Kulkurien sivuja.

Ensikertaa Romaniaan matkaavien naisten näkökulmasta näky oli järkyttävä, vaikka Cornelian ansiosta tilanne tarhalla on hieman parantunut. Sen voimme sanoa näin päivän päätteksi, että apunne on korvaamatonta”

Seuraava Rosiorin sterilointipäivä on jo lyöty lukkoon ja se tulee tapahtumaan 24.8.2015!

30.6.2015

Eilen oli vuorossa Rosiorin sterilointipäivä numero 2! Sen aikana operoitiin 46 koiraa ja muutama kissa. Lisäksi kaikki leikatut eläimet rabies-rokotettiin ja mikrosirutettiin sekä merkittiin kansalliseen rekisteriin. Rekisteröinti yhdessä steriloinnin ja valistuksen kanssa alentaa huomattavasti eläimen hylkäämisen riskiä ja vaikuttaa näin suoraan kodittomien koirien määrään Romaniassa.

Romania Animal Rescue -järjestön ammattitaitoinen tiimi teki jälleen tehokasta ja organisoitua työtä ja päivä sujui hienosti.

Seuraava Rosiorin sterilointipäivä on 24.7.2015.

Kiitos kaikille jo tähän mennessä projektiin osallistuneille ja tärkeän työn mahdollistaneille!

Kurkkaa kuvakansio päivän tapahtumista tästä linkistä >

150629-coll

17.6.2015

Ajalla 1.-15.6. projektiimme on saapunut lahjoituksia hienot 710,70 euroa! Jätti-iso kiitos kaikille lahjoittaneille!

Kokonaistilanne varojen suhteen on 710,70 euroa + 13 176,83 euroa, yhteensä 13 887,53 euroa!

 

Kuvassa poseeraavan Sheila Bunnyn omistaja hylkäsi sen Rosiorin ensimmäiseen sterilointitapahtumaan. Sheila etsii nyt kotia Kulkurien kautta. Lue lisää neidistä täällä >

16.6.2015

Upeaa auttamista: Turussa tempaistiin kolmen kampaamon voimin sunnuntaina 14.6! Hyväntekeväisyyspäivässä leikattiin hiuksia omantunnon maksun mukaan ilman ajanvarauksia ja mukana olivat myös karvaiset kaverit, kuten kuvissa näkyvä Nala, rescuekoira Romaniasta. Tempaus tuotti yhteensä loistavat 760 euroa ja se ohjataan kokonaisuudessaan Rosiori De Vede -projektiin! Mikä mielettömän hieno tapa osallistua ja auttaa! Suuret kiitoksemme HiusTaiga, PuLP ja Arte! Teillä on sydän paikallaan! Lisää kuvia ja infoa tapahtumasta täällä >

Projektin varat: 760 euroa + 12 416,83 euroa = 13 176,83 euroa

150616-pulphiustaika

3.6.2015

Sterilointikampanjapäivämme päätyi Rosiori de Vedessä myös mediaan: kurkkaa mediasudtv.ro:n artikkeli täältä >

Lahjoitukset ajalla 16.-31.5.2015: 857,40 euroa
Kokonaistilanne varojen suhteen on 12 992,69 euroa + 857,40euroa, yhteensä 13 850,09 euroa

Summasta tehtävät vähennykset:

Sterilointipäivän 29.5. tarvikehankinnat: 283,26 euroa
Päivän aikana suoritetut steriloinnit: 46 kpl, á 25 euroa = 1 150 euroa

Projektin varat: 12 416,83 euroa

1505-2-lahj2

31.5.2015

Kaikkien aikojen ensimmäinen Kulkurien sterilointipäivä Rosiorissa on takana! Katso tunnelmat ja kuulumiset täältä >

IMG_4535

29.5.2015

Rosiorin koruhuutokaupan tuotto oli fantastiset 472,50 euroa! Kiitos kaikille huutokauppaan osallistuneille! Nyt kokonaistilanne varojen suhteen on 12 520,19 euroa + 472,50 euroa, yhteensä 12 992,69 euroa!

25.5.2015

Muistathan, että tuoreimmat kuulumiset kampanjaan liittyen löydät Rosiorin omasta facebook-tapahtumasta? Pääset sinne tästä linkistä >

21.5.2015

Raportti lahjoitustilanteestamme: ajalla 1.-15.5.2015 Rosiori-projektiin tulleet lahjoitukset ovat 2 210,60 euroa! Valtavan suuri kiitos tästä ihan jokikiselle tukijallemme! Summalla steriloimme/kastroimme, rokotamme ja tunnistusmerkitsemme huimat 63 eläintä Rosiorin kaupungissa.

Lahjoitusten kokonaistilanne: tähänastiset 10 309,59 euroa + toukokuun 15. päivään mennessä tulleet lahjoitukset 2 210,60 euroa = projektin varat tällä hetkellä 12 520,19 euroa!

Suuret kiitokset kaikille tähän mennessä kampanjaan osallistuneille! Kahdeksan päivän kuluttua pääsette konkreettisesti näkemään, mitä tuellanne saadaan aikaan.

Yhdessä onnistumme <3

150521-rosiori-kiitos

14.5.2015

Viimeinkin! Cornelialle on vihdoin luovutettu sterilointeja varten osoitetun rakennuksen avaimet. Cornelia on kuitannut ne saaduksi allekirjoittamalla dokumentin, jossa on yksityiskohtaisesti kuvattu mm. rakennuksen varustelu. Paperin on allekirjoittanut myös kolme kaupungin edustajaa. Protokolla on hyvin yksityiskohtainen ja tarkka.

Seuraavana Cornelialla on edessä iso siivousoperaatio, kun tilat on desinfioitava ja ikkunat pestävä. Tässä ovat lupautuneet olemaan apuna HULDA-järjestön saksalaisdaamit, jotka vierailevat Rosiorissa ensi viikolla. He auttavat Corneliaa myös sterilointipäivän mainosten jakamisessa.

Mitään tarvikkeita tai kalustusta taloon ei valitettavasti voi etukäteen viedä varkauksien pelossa. Tämän vuoksi sterilointipäivän aamu tulee olemaan kiireinen, kun saamme vasta tuolloin paikalle sterilointeihin tarvittavat varustukset, tuolit, pöydät jne. Jäämme odottaaan Cornelialta valokuvia talosta, sillä hän on menossa käymään paikan päällä mahdollisesti vielä tänään!

11.5.2015

”Hienolle vaikuttamistavalle peukku!” kirjoitti MEP Sirpa Pietikäinen jakaessaan Kulkurien Rosiori-sterilointikampanjan facebook-sivuillaan tänään! Miten upea tapa huomioida vapaaehtoisen eläinsuojelutyön ponnistukset romanialaiskaupungin koiraongelman ratkaisemiseksi. Lämmin kiitos Sirpa!

Esittelemme ylpeinä myös tuoreen tapahtumaflyerin!

1505-flyer

6.5.2015

Lahjoitustilanne: huhtikuussa projektiin tulleet lahjoitukset ovat 945 euroa! Ihan valtavan suuri kiitos tästä jokikiselle teistä tukijoistamme! Summalla steriloimme/kastroimme, rokotamme ja tunnistusmerkitsemme 27 eläintä Rosiorin kaupungissa.

Yhteenveto lahjoitusten kokonaistilanteesta: tähänastiset varat 9 364,59 euroa + huhtikuun lahjoitukset 945 euroa = projektin varat tällä hetkellä 10 309,59 euroa!

Suurkiitos!

Ps. olethan jo tutustunut Spaymaniin, sterilointien supersankariin?

16.4.2015

Fantastisten Oulun Kirputtajien online-huutokauppa ja kirpputori Rosiorin koirille on tuottanut huimat 1 925 euroa! Suurkiitos, syvä kumarrus ja niiaus Kirputtajien tehotiimille sekä kaikille huutokauppaan ja kirppariin osallistuneille shoppailijoille & lahjoittajille! Tällä summalla steriloidaan, rokotetaan ja tunnistusmerkitään 55 eläintä Rosiori-hankkeessa! Huhhei, melkoinen määrä. Kiitos!

150416-okr

Kuva: Oulun Kirputtajat

 

Yhteenveto lahjoitustilanteesta: tähänastiset varat 7 439,59 euroa + Kirputtajien potti 1 925 euroa = projektin varat tällä hetkellä 9 364,59 euroa

—————————

Voit osallistua Rosiorin keräyskampanjaan lahjoittamalla Rescueyhdistys Kulkurit ry:n tilille FI73 1029 3000 3566 41 käyttämällä viitettä 2410106. Suurkiitos! Rahankeruuluvan tiedot löydät tämän sivun alalaidasta.

15.4.2015

Teitä varmasti ilahduttaa tieto, jonka juuri saimme kuulla Dr. Aurelianilta: hänen tiiminsä on merkannut kalentereihinsa, että Rosiorin ensimmäinen sterilointipäivä tulee olemaan perjantai 29.5.2015! Olemme tästä superinnoissamme! Silloin tehdään historiaa, kun kaikkien aikojen ensimmäinen Kulkuri-sterilointipäivä Rosiorin kaupungissa tapahtuu.

Me Kulkureissa käärimme nyt hihat ja ryhdymme valmistelemaan tapahtumapäivän viestintää sekä paikallisille ihmisille että kaikille omille sidosryhmillemme. Perustamme myös tuota pikaa kampanjasivuston facebookiin. Pysyttehän kuulolla!

Rosiori-projektiin on tullut maaliskuun aikana lahjoituksia 660 euroa. Suurkiitos jokikiselle lahjoittajalle! Olette mahdollistamassa tätä historiallista hanketta, jolla voidaan pysyvästi vähentää kaupungin eläinpopulaatioita sekä vaikuttaa yksittäisten eläinten kohtaloihin! Kiitos!

Yhteenveto lahjoitustilanteesta: maaliskuun lahjoitukset 660 euroa + tähän mennessä kertyneet 6 779,59 euroa = 7 439,59 euroa.

8.4.2015

Dr. Aurelian jutteli tänään Rosiorin pormestarin kanssa, joka oli luvannut sterilointien tekoon osoitetun rakennuksen olevan fiksattu kuntoon parin viikon kuluttua! Mahtava juttu! We are ready for action!

Rosiori-projektin hyväksi on parhaillaan käynnissä Oulun Kirputtajien järjestämä online-huutokauppa. Huudettavana on toinen toistaan ihanampia aarteita! Shoppailuaikaa on pe 10.4. saakka. Herkulliseen huutikseen pääset tästä >

Lisäksi Kaisa Aikion yritys Tmi Tarralla on lahjoittanut kertakaikkisen hellyttäviä HoboDog-älynäytönpyyhkijöitä myytäviksi Rosiorin sterilointiprojektin tueksi! Näitä 20 euron hintaisia söpöliinejä myydään esim. ensi viikonlopun PetExpo-messutapahtumassa.

150408-np
28.3.2015

Sillä aikaa, kun Cornelia odottaa saavansa sterilointeihin osoitetun rakennuksen avaimet haltuunsa, Dr. Aurelian on ilahduttanut meitä huippu-uutisella: hänen tiiminsä tarjoaa tästedes meille yhden koiran steriloinnin 25 euron hintaan (normaalisti 30 euroa). Tämä mahdollistaa siis useampien eläinten steriloinnit ja auttaa meitä suuresti tavoitteissamme saada Rosiorin kaupungin koiraongelma kuriin.

Lisäksi 10 euron lisäkustannuksella katetaan 1 eläimen mikrosirutus, rekisteröinti kansalliseen tietokantaan ja rabiesrokote! Olemme äärimmäisen iloisia, että kaikki projektimme osapuolet puhaltavat vahvasti yhteen hiileen ja tekevät aktiivisesti töitä eläinten paremman huomisen puolesta. Rosiorin pormestari on myös luvannut tiedottaa sterilointikampanjan alkamisesta ja sterilointipäivissä paikallisradiossa.

Cornelia ja Dr. Aurelian suunnittelevat parhaillaan kampanjaflyeria, jota tullaan jakamaan ympäri kaupunkia tavoitteena saada mahdollisimman runsas osanotto ensimmäiseen sterilointipäivään. Emme malta odottaa, että pääsemme julkistamaan tuon kauanodotetun ajankohdan!

25 eurolla yksi koira saa paremman elämän, eikä sen ei tarvitse synnyttää uusia pentuja.
10 eurolla yksi koira saa tunnistusmerkinnän ja rabiesrokotteen.

Steriloinnit, rokotukset ja mikrosirutus ovat keinoja, jolla myös poliittiset päättäjät näkevät keinona eläinsuojelutilanteen parantamiseksi Euroopassa. Kulkurit yhteistyökummpaneineen haluaa näyttää esimerkillään, että muutos on mahdollinen. Tarvitsemme tähän kaiken liikenevän avun ja tuen.

Miten voit auttaa?

Voit osallistua Rosiorin keräyskampanjaan lahjoittamalla Rescueyhdistys Kulkurit ry:n tilille FI73 1029 3000 3566 41 käyttämällä viitettä 2410106. Suurkiitos!

Ps. 1.4. käynnistyy Oulun Kirputtajien huutokauppa Rosiori-projektin tukemiseksi. Stay tuned!

150328-rosiori1

Vieraillessamme Rosiorissa maaliskuussa 2014, kävimme noutamassa tämän äitikoiran pentuineen erään mummon pihasta, jossa ne olivat väliaikaissäilytyksessä. Narttu oli synnyttänyt pienokaiset kadulle. Sterilointiprojektin avulla haluamme ehkäistä ei-toivottujen pentueiden syntymisen.

1075740_758006067543062_276292590_n

23.3.2015

Oulun Kirputtajat starttaavat huutokaupan Rosiori-projektin tukemiseksi 1.4.! Jätti-iso kiitos, tehodaamit! Kurkkaa lisäinfot täältä >

16.3.2015

Kulkurien aktiivit vierailivat Rosiorissa viime viikolla. Ohessa kuvakollaasit tarhalta.

150316-r1

Rosiorin kunnallinen tarha

150316-r2

Alimmassa kuvassa Cornelia rapsuttelee tarhalla asuvaa koiraa

 

Lisää valokuvia Rosiorista löydät Kulkurien facebook-sivuilta tästä >

14.3.2015

Yhteistyökumppani Dr. Aurelian Stefan ja hänen tiiminsä kiteyttää: spay & neuter – no more strays – no more suffering! Näiden eläinlääkärien, hoitajien ja vapaaehtoisten tehokkuus on aivan omaa luokkaansa. Dr A:n sanoin ”The most effective way to help is by organizing mass spay & neuter projcets” Ja näin aiomme tässä Rosiori-projektissa tehdä. Kurkkaa lyhyt video & mitä Dr. A:lla on sanottavana:

Tilannepäivitys 13.3.2015

Tohtori Aurelian lupasi meille koiran mikrosirutuksen, rekisteröinnin kansalliseen tietokantaan ja rabiesrokotteen yhteishintaan 10 euroa/koira steriloinnin yhteydessä Rosiori-projektissa! Pääsemme tällä siis yhä lähemmäs sitä, mitä poliittiset päättäjämme juhlapuheissaan tavoittelevat: eläinsuojelutilanteen ja eläinten jäljitettävyyden parantamiseen tunnistusmerkinnän keinoin!

Näin ollen, kun steriloinnin hinta on 30 euroa, yhden koiran kokonaiskustannus on 40 euroa. Sillä parannetaan sekä yksittäisen eläimen että koko kaupungin kodittomien koirien tilannetta!

Hanke valaa uskoa ja toivoa myös paikalliseen eläinsuojelija Cornelia Staniin, joka on ottanut edistysaskeleita kaupungin julkisen koiratarhan olojen parantamisessa. Kulkurien aktiivit vierailivat Rosiorissa eilen. Tästä on luvassa pian lisää infoa.

10305074_957700407573626_2085863243412547834_n

Rosiorin kunnallinen tarha 12.3.2015

 


Tilannepäivitys 12.3.2015

Cornelia sai viimein mustaa valkoiselle 10.3.2015, kun Rosiorin kaupunki vahvisti tarhasopimuksen. Tähän kuuluu sterilointiyhteistyöhön sitoutuminen, ja nyt odotamme, milloin leikkauksiin osoitettu rakennus viimeistellään käyttökuntoon. Dr. Aurelianin tiimi on valmistautunut siihen, että ensimmäinen sterilointitapahtuma on kaksi- tai jopa kolmepäiväinen.

Uusia lahjoituksia projektiin on tullut 260 euroa, joten kasassa tällä hetkellä meillä on 6 779,59 euroa! Lisää tarvitaan, jotta pystymme takaamaan sterilointien jatkuvuuden!

Haluatko auttaa osaltasi? Kampanjaan voi ottaa osaa lahjoittamalla Rescueyhdistys Kulkurit ry:n tilille FI73 1029 3000 3566 41 käyttämällä viitettä 2410106. Rahankeräysluvan tiedot sivun alalaidassa.

Lisää hyviä uutisia:

Tavattoman onnekas Haidee pääsi kotihoitoon Suomeen Rosiorin kunnalliselta tarhalta 28.2.2015. Haideella kävi toinen lottovoitto vain viikko kotihoitoon tulon jälkeen, kun sille löytyi täydellinen koti Espoosta aikuisperheestä. Perheeseen kuuluu myös Virosta tullut Valo-herra ja Milo, jonka perheen isäntä löysi Bosniasta työskennellessään siellä 10 vuotta sitten.

150308-haidee

 

Rosiorista lähtöisin oleva lempeä Juliet on päässyt Bukarestiin OneVet-klinikalle ja etsii edelleen omaa kotia. Ihastuttava Bettina on jo varattu Suomeen.

Kulkurien aktiivit ovat parhaillaan Romaniassa ja matkalla kohti Rosioria tapaamaan Corneliaa ja vierailemaan kaupungin kunnallisella tarhalla. Tästä pian lisää!

Tilannepäivitys 7.3.2015

Vihdoin näyttää siltä, että byrokratian rattaissa pyörinyt sterilointihankeasia liikkuu eteenpäin Rosiori de Vedessä! Eläinsuojelija Cornelia Stan on juuri saanut päätökseen kaupungin ja rankkuripalveluyrityksen väliset neuvottelut ja sopimukset, joiden mukaan Cornelian Hulda-yhdistys saa vastattavakseen kunnallisen tarhan koirista huolehtimisen. Lisäksi kaupunki on myöntänyt jo aiemmin sterilointihanketta varten kaavaillun kiinteistön 1 vuoden ajaksi käytettäväksi sterilointien suorittamiseen. Mikäli kaikki menee hienosti, sopimusta on vuoden kuluttua mahdollista jatkaa.

Mutta, koska kyse on ristiriitaisuuksien ja epävarmuuden vaivaamasta Romaniasta, tämä kaikki virallistetaan tulevalla viikolla, kun vielä yksittäisiä sopimuspapereita on hyväksytettävä kunnantalolla. Siihen saakka pidätämme henkeä ja pidämme peukkuja pystyssä, jotta kaikki sujuisi suunnitellusti.

Cornelia selvittää vielä, milloin steriloinneille varattua rakennusta päästään käyttämään, sillä sen kunnostustyöt ovat edelleen kesken. Dr. Aurelianin mukaan ensimmäinen sterilointipäivä lyödään lukkoon heti, kun kiinteistö on käyttökunnossa ja se voi tapahtua nopeastikin.

Mikä on myös hienoa, Dr. Aurelian on luvannut lisäksi, että Rosiorin sterilointitapahtumissa voidaan jakaa hänen oman organisaationsa valistuksellisia puuha- ja tehtäväkirjoja lapsille. Dr. Aurelianin tiimi järjestää paikalle myös kaiken steriloinneissa tarvittavat materiaalit ja tykötarpeet.

2015-03-01-brochure2

Valistuspuuhakirjanen, joita jaamme lapsille sterilointitapahtumien yhteydessä

Kulkurien aktiivit Kaisa, Saila ja Stina vierailevat ensi viikon Romanian-reissullaan myös Rosiorissa, jolloin saamme lisää tuoretta infoa ja valokuvia paikan päältä, sekä Cornelian mietteitä kotikaupunkinsa tulevaisuudesta. Hän on ponnistellut uupumatta sydämenasiansa hyväksi ja osoittanut esimerkillään, että vastentahtoisten viranomaisten kanssa on mahdollista tehdä yhteistyötä, kun toimii rakentavasti eikä anna periksi.

Rosiorin sterilointihanke tulee olemaan valtavasti resursseja vaativa ponnistus, jolla on kaikki mahdollisuudet parantaa pysyvästi yhden kaupungin eläinsuojelutilannetta ja suitsia koirapopulaatioiden holtitonta kasvua. Lisäksi sillä on vahva valistuksellinen ja asenteita muokkaava aspekti. Tarvitsemme hankkeeseen kaiken liikenevän avun ja tuen.

Haluatko auttaa osaltasi? Rosiori-hankkeen hyväksi on käynnissä online-huutokauppa vielä parin tunnin ajan, jossa huudettavina koruihanuuksien lisäksi uniikit Hobo-villasukat! Huutokauppa on auki la 7.3.2015 klo 21:00 asti tai 5 min viimeisen huudon jälkeen. Kipin kapin eettisille ostoksille!

Kampanjaan voi ottaa osaa lahjoittamalla Rescueyhdistys Kulkurit ry:n tilille FI73 1029 3000 3566 41 käyttämällä viitettä 2410106. Rahankeräysluvan tiedot sivun alalaidassa.

Lisäksi T:mi Tarralla lahjoittaa meille kertakaikkisen hellyttäviä Hobo-huivilla varustettuja pehmoleluja, jotka tulevat myyntiin lähiaikoina! Pysykää siis kuulolla!

150307-hobopehmot

3.3.2015

Nyt käynnissä: Kulkurien Online-huutokauppa Rosiori-projektin hyväksi! Osallistumalla voit auttaa helpolla & hauskalla tavalla. Huudettavissa on jälleen upeita tuotteita, mm. Kulkurien uniikit Hobo-villasukat! Huutis on auki la 7.3.2015 klo 21:00 asti tai 5 min viimeisen huudon jälkeen. Pääset sinne täältä >

1503-sukat

26.2.2015

Haidee on valtavan onnekas. Se tuli valituksi kotihoitoon 300 koiran joukosta Rosiorin kunnalliselta tarhalta. Lauantaina alkaa Haideen uusi elämä, kun se matkustaa hoitopaikkaansa Suomeen. Haideesta voi lukea lisää täällä >

Bettinaa onnisti niin ikään, kun se pääsi pois Rosiorin ankealta tarhalta. Se on tällä hetkellä Bukarestissa OneVet-klinikalla odottamassa omaa kotia. Se on todella herttainen, pehmeä ja ystävällinen, ja sen voisi kuvitella sopivan monentyyppiseen perheeseen. Tarkemmat infot hurmaavasta koiraneidistä täällä >

Juliet sen sijaan asuu yhä Rosiorin tarhalla. Tällä kultaisen luonteen omaavalla nuorella kaunottarella olisi valtavasti annettavaa omalle perheelle! Ahtaat, virikkeettömät tarhaolosuhteet eivät ole sosiaaliselle ja ihmisen huomiosta nauttivalle koiralle oikea paikka. Lue lisää Julietista täällä >

19.2.2015: Tulossa maaliskuussa!

Oulun Kirputtajien tehodaamit polkaisevat käyntiin Rosiori-projektia tukevan herkullisen huutokaupan maaliskuussa. Pysykää kuulolla; julkaisemme linkin huutikseen tällä sivulla heti, kun se tulee eetteriin! Kiitos Oulun Kirputtajille jo tässä vaiheessa – ihailtavaa auttamista!

150218-oulunkirp

Tilannepäivitys 10.2.2015:

Tammikuussa hankkeeseen tulleita lahjoituksia on kertynyt hienosti 430 euroa! Kiitos jälleen kerran kaikille lahjoittaneille! Tähän mennessä projektiin on kertynyt rahaa yhteensä 6 519,59 euroa.

Kevät alkaa kolkutella Romaniaan, ja toivomme, että pystyisimme pian pääsemään yhteisymmärrykseen ensimmäisen massasterilointipäivän ajankohdasta hankkeen osapuolten kanssa.

Tilannepäivitys 26.1.2014:

Marras-joulukuun aikana yhteistyökumppanimme OneVet on käynyt rokottamassa tarhalla asuvat koirat, millä on pyritty ennaltaehkäisemään ja lieventämään tartuntatauteja. Samalla koirille on tehty terveystarkastuksia ja tautitestauksia, joissa on keskitytty penikkataudin seulontaan. Sairaita koiria on tehohoidettu tarhalla ja pyritty eristämään toisista koirista. Cornelia on tehnyt kaikkensa parantaakseen koirien oloja mm. rakentamalla tuulensuojia ja tuomalla lämmikemateriaaleja. Apunaan hänellä on ollut nuori koditon mies. Yksittäisiä koiria on adoptoitu ulkomaille, etupäässä Saksaan ja Isoon-Britanniaan.

Cornelian pieni Hulda-organisaatio on onnistunut maksamaan suuren osan 432 rokotteesta ja 279 tautitestistä. Koska me Kulkurit vaadimme lokakuisen vierailumme jälkeen, että koirien hoitoon, tautiseulantaan ja rokotuksiin on ehdottomasti panostettava vahvemmin, ja saimme neuvoteltua massarokotuksille ja –testauksille edulliset hinnat, halusimme osallistua näihin kustannuksiin. Kulkurit on maksanut loput näistä, eli 72 rokotetta ja 84 penikkatautitestiä sekä eläinlääkäripalvelumaksun, yhteensä 1 801,91 euroa.

Tällä hetkellä tautitilanne on tarhalla on melko stabiili, ja Cornelia on neuvottelemassa kaupungin johdon kanssa tarhan käytäntöjen järkeistämisestä. Huolimatta Cornelian useista vetoomuksista, välinpitämättömät ja väkivaltaiset rankkurit tuovat tarhalle yhä uusia koiria. Häkit täyttyvät vauhdilla ja ne ovat keskenään tappelevien, stressaantuneiden eläinten ahtaita ja virikkeettömiä säilöntäpaikkoja. Koiria kuolee tarhalla yhä viikoittain. Cornelia, Kulkurien ja Hulda-organisaation avulla, pyrkii saamaan tilanteen edes jollekin mallille kirjallisen sopimuksen avulla, jossa määritellään toimintaraamit tarhalle.

2015-01-23-vaccines1

Olemme neuvotelleet Dr. Aurelianin avustuksella kaupungin johdon kanssa sterilointiprojektin toteuttamisesta ja tavoitteista. Kun kylmin talvenselkä Romaniassa taittuu, pääsemme valmistelemaan ensimmäistä suursterilointipäivää Rosioriin yhdessä huippueläinlääkäri Dr. Aurelianin ja hänen tiiminsä kanssa!  Kerromme heti lisää, kun konsepti ja ajankohta tarkentuvat. Sillä aikaa fokusoimme varojenkeruuseen tähän haastavaan hankkeeseen.

Iloksemme voimme kertoa, että Rosiori-projektin hyväksy järjestetty, juuri päättynyt Kulkurien tammikuinen nettihuutokauppa tuotti loistavat 578 euroa! Kiitoksia taas, teille kaikille!

Tuotot vuodenvaihteessa: 7 313,50 eur
OneVetin lasku -1 801,91 eur
Nettihuutokaupan tuotto +578 eur

26.01.2014

Projektissa rahaa yhteensä: 6 089,59 eur. KIITOS!

20.1.2015:

Tuotot 31.12.2014 mennessä yhteensä 7 313,50,-. Suurkiitos kaikille lahjoittaneille!
Vuoden 2014 tilannepäivitykset >

Varainkeruu jatkuu! Katso, miten juuri sinä voit auttaa, täältä >

Mistä tässä projektissa on kyse?

Kokoonpano:
Dr. Aurelian Stefan ja RAR:n tiimi
Cornelia Stanescu, paikallinen eläinsuojelija
Rescueyhdistys Kulkurit ry, vetovastuussa Salla Honkapää
Saksalaisvetoinen HULDA-yhdistys, jossa myös Cornelia on mukana
OneVet-tiimi

Rosiorin koiratilanne

23 000 asukkaan Rosiori deVede sijaitsee 120 km Bukarestista lounaaseen. Kaupungin kunnallisella tarhalla on tällä hetkellä noin 350 koiraa. Cornelia Stanescu on nuori, määrätietoinen nainen, joka on onnistunut saamaan luvan tarhan koirien hoitamiseen ja ruokkimiseen – omalla kustannuksellaan. Cornelia on myös parantanut tarhan häkkejä ja rakentanut niitä lisää sekä hankkinut mm. koirankoppeja lievittääkseen koirien suhteettoman ahtaita ja stressaavia tiloja. Lisäksi hän tekee yhteistyötä OneVet-klinikan kanssa, joka käy viikoittain paikan päällä hoitamassa koiria ja kuljettaa yksittäisiä eläimiä klinikalle Bukarestiin.

Osa koirista päätyy adoptioon ulkomaille, etupäässä Saksaan ja Iso-Britanniaan. Joitain koiria on adoptoitu lisäksi Kulkurien kautta Suomeen. Cornelia saa taloudellista tukea ja lahjoituksia etupäässä Saksasta HULDA-järjestön kautta.

Tarhan tarkkaa koiramäärää ei tiedetä, sillä Cornelia ja OneVet eivät pysy laskuissa. Tarhan oman kirjauksen mukaan koiria oli 23.10.2014 331 kpl. Uusia koiria tulee noin 20 eläimen viikkovauhtia.

Koiria on laidasta laitaan; suuri osa on kilttejä, ystävällisiä ja uteliaita koiria – tavallisia lemmikkejä tai yhteisökoiria, jotka ovat päätyneet rankkurien kynsiin. Osa koirista on jo luovuttanut ja vaipunut apatian tilaan, osa on pelokkaita tai varovaisia. Yhteistä kaikille on se, että jokikinen niistä ansaitsee jotain muuta kuin karun kohtalon ja lohduttoman lopun kurjalla keskitysleirillä.

Cornelia on kaupungissa ainoa, joka käy tarhalla ruokkimassa, hoitamassa ja siivoamassa. Hänellä on apunaan yksi nainen, joka on varsin epästabiili. Onneksi Cornelia on onnistunut palkkaamaan tarhalle marraskuun ajaksi yhden ulkopuolisen työntekijän, jolle hän maksaa 250 euroa/kk. Toivomme hänen jatkavan pestiään myös marraskuun jälkeen.

Tarhan häkit ovat täpötäysiä. Sairaita koiria on kaikkialla eikä kaikille eläimille ole riittävästi liikkumatilaa, makuu- tai suojapaikkoja ja katosta huolimatta suurin osa koirista on täysin sään armoilla. Kylmä, sade ja tuuli pääsevät tunkeutumaan kaikkialle. Betonilattiat ovat koko ajan märkiä, koska lattiat pidetään puhtaina huuhtomalla ne vedellä. Lukuisia videoklippejä Rosiorin tarhalta löytyy Kulkurien YouTube-tililtä >

Vieraillessamme tarhalla 24.10.2014 noin 20-30 koiraa oli huonossa kunnossa penikkataudin takia. Näistä koirista suurin osa on nyt kuollut. OneVet testasi koiria penikkataudin varalta 4.11., jolloin neljä koiraa osoittautui sairaiksi, mutta määrän pelätään yhä nousevan. Hirveä stressi suuren koiramäärän takia aiheuttaa myös kuolemaan johtavia tappeluja. Koiria on kuollut myös rotanmyrkkyyn. Cornelia on pyytänyt tarhanpitäjältä, etteivät rankkurit toisi tarhalle uusia koiria ja ettei sairaita koiria sekotettaisi terveiden kanssa. Cornelian toivetta ei ole kuunneltu. Tämä on kuitenkin ensisijainen asia, jonka on loputtava, jotta tarhan tautitilanne on edes realistista saada kuriin.

Tarhalla on virallinen eläinlääkäri, joka ei asemastaan huolimatta käy koskaan tarhalla. Tarhan henkilökunta järjestää hänen lyhyen ”tarhalla kaikki hyvin” –kommenttinsa allekirjoitettuna tarhalla olevaan tarkastuskirjaan toimittamalla sen eläinlääkärille sen sijaan, että eläinlääkäri kävisi paikalla tekemässä työtään. Virallisen eläinlääkärin työpanosta tarvitaan nyt kipeämmin kuin koskaan.

Cornelia on kriittinen linkki ja avainasemassa tässä kokonaisuudessa. Olemme keskustelleet Cornelian kanssa hänen roolistaan, strategiasta ja käyttäytymismalleista. Hän ymmärtää,miten tärkeää on edetä asiallisesti. Cornelia haluaa keskittyä nimenomaan auttamaan kunnallisen tarhan koiria; hänellä ei ole aikomusta perustaa omaatarhaa, sillä muussa tapauksessa kunnallisen tarhan koirat jäisivät totaalisen yksin eikä koiraongelma ratkea oman tarhan perustamisella.

Cornelia ymmärtää tämän olevan ainutkertainen tilaisuus hänelle, tarhan koirille ja koko Rosiorin kaupungille.

TAVOITE

 • Vähentää Rosiorin ja sen ympäristön koiramäärä (95 %) pysyvästi keinona steriloinnit ja kastroinnit
 • Ideaali olisi, jos tulevaisuudessa (~5 vuoden aikajänteellä) koiramäärä olisi 50-100 koiraa
 • Laittaa kaupungin kunnallisen tarhan olot siedettävälle tasolle täyttäen länsimaiset standardit ja eläinsuojeluvaatimukset
 • Saada tarha tautivapaaksi; rokotukset, yleinen siisteys ja puhtaus
 • Saada kaupungin eläinlääkäri paikalle päivittäin hoitamaan koiria
 • Saada yhteistyötahot ymmärtämään, ettei eutanasia ole pahinta, mitä koiralle voi tapahtua.

Tavoite on kunnianhimoinen ja vaatii ponnisteluja, mutta realistinen, ja sen saavuttaminen on mahdollista avoimella yhteistyöllä.

Yhteistyö: pormestari, tarhanpitäjä, Cornelia, eläinlääkäri, OneVet, viranomaiset kuten ANSVSA, DSV… Ja tavoitteemme kannalta olisi parasta, jos saisimme siihen mukaan poliittisia vaikuttajia niin Romaniasta kuin muualta Euroopasta, etenkin meppejä. HULDA-järjestö on myös hyvin ilahtunut ajamastamme sterilointikampanjasta ja toimii yhteistyössä kanssamme. Rosiorin auttamisessa HULDA keskittyy vahvasti tarhan koirien tukemiseen ruoka- ja tarvikelahjoituksin.

Hankkeella voimme tehdä Rosiori de Veden kaupungista esimerkkikaupungin koiraongelman ratkaisusta kestävällä tavalla.

Projekti on kuitenkin päättymätön, ja sterilointeja on jatkettava hamaan tulevaisuuteen, sillä lopettamalla pilataan kovan työn tulokset. Onnistuessamme voimme käyttää tuloksia ja menetelmiä konsultoidessa muita toimijoita, sekä osoittaa poliittisille tahoille käytännön tasolla menetelmän olevan toimiva ja toteutettavissa.

Etenemissuunnitelma

 • koirien tulo tarhalle pysäytettävä (tarhanjohtaja)
 • Koirien riittävän hoidon varmistaminen
 • Tarhaeläinlääkärin käynnit tarhalla
 • Sairaiden koirien eristäminen
 • Rokotukset
 • Eutanasia
 • Eläinlääkäri, joka tekee sterilointeja Rosiorissa päivittäin (Dr. Aurelian & tiimi voivat jopa kouluttaa)
 • Lähikuntien koiratilanteen kartoitus myös, koska se vaikuttaa suoraan Rosioriin

OneVet on käynyt 4.11.2014 hoitamassa, lääkitsemässä ja eristämässä koiria Rosiorin tarhalla. Pitkällisten keskustelujen jälkeen OneVet ja Cornelia molemmat suostuivat siihen, että sairaimmat ja toivottomimmat, kärsivät koirat lopetetaan.Edellisellä käynnillä sairaiksi todetut koirat olivat kuitenkin ehtineet jo kuolla, joten lopettamiskuntoisia koiria ei ollut jäljellä. Neljä penikkatautipositiiviseksi testattua otettiin tehohoitoon.

Olemme tästä eutanasiaan liittyvästä edistysaskeleesta kovin ylpeitä, sillä kuten tiedämme eutanasia on sekä romanialaisille eläinsuojelijoille että jopa eläinlääkäreille kipeä ja monesti ehdottoman kielteinen asia. Olemme luvanneet auttaa eläinlääkäri-, rokotus- ja eutanasiakustannuksissa, sillä tarhan eläinsuojelutilanne on katastrofaalinen.

Hankkeen esteet ja haasteet

Suurin este hankkeemme toteutumiselle on jo poistettu, sillä olemme saaneet kaupungin pormestarin suostumuksen yhteistyöhön. Pormestari myös suostui pyyntöömme, että saisimme käyttöömme tarkoituksenmukaisen tilan sterilointien suorittamiseksi. Tästä kaikki kunnia kuuluu Dr. Aurelianille, joka matkusti Bukarestista kesken kiireisen työviikon Rosioriin tapaamaan pormestaria 5.11. sekä Cornelialle, joka onnistui tapaamisen saamaan aikaan. Suunnitelma vaatii vielä Rosiorin kaupungin muodollisen hyväksynnän.

1374283_10152881015904708_7487183913903660924_n

Tila, jonka Rosiorin pormestari tarjosi sterilointikampanjoiden käyttöön. Tila vaatii siistimistä ja kunnostusta.

Hankkeessa kaikilla on sama päämäärä: Saada koirat pysyvästi pois kaduilta. Rosiorin pormestariin on jo kohdistunut jonkin verran painetta sekä Romaniasta että ulkomailta, kun tietoisuus kaupungin tarhan kamalasta tilanteesta on levinnyt sosiaalisessa mediassa ja ihmiset ovat kontaktoineet kaupungin johtoa vaatien tilanteen välitöntä korjaamista. Tässä mielessä tarjoamamme ratkaisu kaupungin ongelmaan tuli oikeaan aikaan ja vieläpä ilmaiseksi niin, että kaupunginjohtaja näkyy hankkeen kautta hyvässä valossa.

Suurin haaste hankkeessa liittyy rahaan; saammeko kerättyä riittävästi rahaa sen toteuttamiseen?

Sterilointihankkeen kustannukset: +- 100 sterilointia/kk = á 30 euro = 3000 euroa/kk

Dr. Aurelianin tiimi hoitaa sterilointityön. Heillä on klinikka Craiovassa, ja Rosiori de Vede on vain 60 km täältä. Lisäksi heillä on mitä todennäköisimmin käytössään RARin klinikka-auto tarvikkeineen. Rosiorin kaupungilta tähän tarvitaan ainoastan tilat, sähkö ja biojäteastiat ja niiden poiskuljetus.

Viestintä ja tiedotus

Dr. Aurelianilla on pitkä kokemus koirien sterilointiprojekteista ympäri Romaniaa. Hänen mukaansa ihmiset tuovat eläimiä steriloitaviksi innokkaasti. Sterilointipäivistä tiedottamista on hoidettu mm. flyereiden avulla ja tämä on RAR:in hyväksi havaitsema viestintäkeino. Pitäydymme niissä. Ydinviestit: vastuullinen koiranomistajuus/pidä koira pihassasi ja spay & neuter. Flyereiden levittämiseen etsimme apua paikallisilta ihmisiltä ja lapsilta. Niitä jaetaan kaikkialle ja mahdollisimman laajasti.

Lehti-ilmoitus: julkaisemme lehti-ilmoituksia keskitetysti ennen spayathon-päiviä. Cornelia selvittää kustannukset.

Pyrimme hyödyntämään tarhallavierailleen paikallisen mediatalon kontaktia sanansaattajana (maksuttomana) projektin eri vaiheissa. Paikallinen TV-kanava, joka on jo julkaissut materiaalia tarhalta, on tähän käytettävissä.

Miten etenemme nyt?

Kun byrokrtatia on hoidettu ja sterilointipäivään varattu tila siivottu ja kunnostettu, pääsemme tositoimiin. Sitä ennen meidän on ryhdyttävä ponnekkaasti keräämään varoja sterilointien maksamiseen!

Tuotot 31.12.2014 mennessä yhteensä 7 313,50,-.

UPEAA! Kiitos kaikille tämän mahdollistaneille!

Kuten todettu, hanke on haastava, vaatii valtavasti työtä, rahaa, aikaa, neuvottelutaitoja ja järjestelyä, mutta on realistinen ja ainutlaatuisuudessaan niin houkutteleva, että olemme halunneet siihen tarttua. Hankkeella on mahdollisuus parantaa konkreettisesti yhden tietyn demografisen alueen eläinsuojelutilannetta, vähentää kärsimystä, parantaa terveystilannetta ja toimia esimerkkinä muille romanialaisille kaupungeille ja kylille koiraongelman ratkaisussa.

Me tarvitsemme tähän teidän apuanne, arvoisat Kulkurien ystävät! Rosiorin projekti tulee olemaan ajallisesti pitkä ja se tarvitsee onnistuakseen säännöllisiä lahjoituksia.

Ole mukana tekemässä pysyvää muutosta, rakentamassa aivan uudenlaista tulevaisuutta Rosiorin kaupunkiin, ja vaikuttamassa askel askeleelta Romanian koiraongelman ratkaisuun.

Miten voit auttaa?

Voit osallistua Rosiorin keräyskampanjaan lahjoittamalla Rescueyhdistys Kulkurit ry:n tilille FI73 1029 3000 3566 41 käyttämällä viitettä 2410106. Suurkiitos!

PayPal-tiedot: kulkurit@kulkurit.fi. Käytäthän otsikkona projektin viitenumeroa 2410106.

Sterilointihankkeeseen voi osallistua myös eettisellä sterilointilahjakortilla (30,-). Sen voi ostaa kätevästi ja turvallisesti Hobo Shop -verkkokauppamme kautta.

Kulkurien Online-kirppiksen tuotto tullaan toistaiseksi käyttämään kokonaisuudessaan Rosiori De Vede -projektiin: https://www.facebook.com/groups/1467535450191109/?ref=ts&fref=ts

Tarhan koirien rokotuksia varten oivallinen apukeino on eettinen rokotuslahjakortti (15,-). Senkin voi ostaa helposti Hobo Shop -verkkokaupastamme.

Lisätietoja: Salla Honkapää, salla.honkapaa@kulkurit.fi, +358 40 7556081