Kodin saanut koira: SORJA

Syntymäaika: 2018-2019
Sukupuoli: narttu
steriloitu
Sijainti: Suomessa (Espoo)
Kokoarvio:

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin kuvaukseen adotioprosessistamme, luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta:

14.6.2021

Adina Vladut on eläinlääkäri, joka omistaa yhdessä miehensä Dragos Vladutin kanssa Onevet-klinikan. Eläinlääkäriklinikka OneVet on yksi Kulkurien keskeisimmistä yhteistyötahoista. Vuodesta 2012 lähtien jokainen Kulkurien adoptio-ohjelman läpikäynyt koira on kulkenut OneVetin kautta huolellisen yhdessä laaditun prosessin läpi. Eläinlääkärin työnsä lisäksi Dr. Adina käyttää kaiken aikansa kodittomien koirien auttamiseen. Adina perusti One Rescue Association -yhdistyksen vuonna 2017, yhdistyksellä on tarha Cosobassa noin puolen tunnin matkan päässä Bukarestista. Tarhalla asuu useita satoja koiria. One Rescue Associationin tarha on kuitenkin romanialaisittain hyvä, sillä siellä on päivittäin eläinlääkäri, koirat hoidetaan ja niiden elinolosuhteita pyritään parantamaan jatkuvasti.

Herttainen Sorja on tullut tarhalle viime syksynä pentujen kanssa. Tarhalla Sorja on tullut toimeen niin ihmisten kuin muiden koirienkin kanssa. Sorja on myös haukkunut jonkin verran tarhalla ollessaan – niin kuin normaaliin koirien tapaan kuuluukin.

Sorja saapui Suomeen 12.6. Ensimmäisen viikonlopun Sorja vietti väliaikaisessa hoitopaikassa. 14.6. Sorja pääsi lopulliseen kotihoitopaikkaansa Espooseen. Matka Romaniasta Suomeen sekä hoitopaikasta kotihoitopaikkaan siirtyminen ovat ymmärrettävästi hämmentäneet ja uuvuttaneet suloista Sorjaa. Ensimmäiset päivät Suomessa onkin kulunut Sorjalla lepäillessä, voimia keräillessä ja varovaisesti uusiin asioihin tutustuessa.

Sorjan kotihoitopaikka on espoolainen kerrostalokaksio, jossa asustelevat kotihoitajan lisäksi kotihoitajan aviomies sekä 3-vuotias sekarotuinen Bruno-koira ja kaksi kissaa. Kissoihin Sorja suhtautuu vielä varautuneesti, mikä on ymmärrettävää kun kokemusta kissoista ei Sorjalle ole vielä ehtinyt kertyä. Jahtaamaan Sorja ei ole kuitenkaan kissoja ryhtynyt – ajan kanssa yhteiselo tulee todennäköisesti sujumaan ilman kummempia murinoita tai haukkumisia. Bruno-koiran kanssa Sorja on myös jo vähän tutustunut ja suhtautuminen Brunoon on varovaisen uteliasta. Toki kaikki on Sorjalle vielä niin uutta ja jännittävää, että tutustumista tehdään rauhassa ajan kanssa. Ulkoilemaan Sorjan kanssa ei ole vielä päästy, mutta tyttö tekee hienosti kaikki tarpeensa alustalle.

Ihmisiä Sorja jännittää myös, mutta uskaltaa jo syödä herkkuja kotihoitajan kädestä. Miehiin Sorja ei ole todennäköisesti kovinkaan tottunut ja kotihoitajan mies selvästi vielä pelottaa Sorjaa. Tämä on melko tyypillistä romanialaisille rescuekoirille, koska romanialaiset eläinsuojelijat ovat usein naispuolisia. Sorja todennäköisesti tottuu myös miehiin, mutta se vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Kothoitopaikassa kuuluu myös kaikenlaisia kolahduksia ja muita elämän ääniä, joista Sorja ei ole toistaiseksi ollut moksiskaan. Sorjalla on takajaloissa tuplakannukset.

Sorja voisi sopia monenlaiseen kotiin. Tärkeää on kuitenkin huomioida, että Sorja on vasta kotiutumassa, joten sen todellinen luonne ei ole vielä täysin noussut esiin. Tulevan perheen tulee huomioida, että Sorja tulee tarvitsemaan vielä runsaasti aikaa ja tukea kotiutumiseen. Sorjan kotiutumiselle on eduksi reipas koirakaveri, ja sellainen olisikin hyvä  löytyä Sorjan tulevasta kodista.

Ikää suloisella Sorjalla on noin 2-3 vuotta ja kokoa noin 35 cm/ 12,7 kg.

Päivitykset:
9.8.2021
Suloinen Sorja muutti omaan kotiin 6.8. Onnea Sorja ja perhe! <3
29.7.2021
Suloinen Sorja sai tänään parhaita uutisia – tyttö varattiin omaan loppuelämän kotiin!
30.6.2021
Sorjan kotiutuminen kotihoitopaikassa on edistynyt hienosti. Alkuvaiheen haukkuminen on jo laantunut ja Sorja on kauniisti antanut myös pyyhkiä tassut tassupyyhkeellä lenkkien jälkeen. Kynsien leikkaustakin on jo päästy hivenen aloittelemaan.  Hissi on jo tuttu juttu ja rappusiakin Sorja kulkee melko sujuvasti ylös ja alas. Ulkona Sorjalle on tullut myös rohkeutta lisää ja  muut koirat ja mopot eivät enää jännitä niin paljon kuin aluksi.  Aamuisin Sorja haluaisi leikkiä kaikkien kanssa ja odottaa innoissaan ulos pääsyä. Kotihoitajan miestä Sorja jännitti aluksi hurjasti, mutta hiljalleen suhtautuminen mieheenkin on muuttunut vähemmän pelokkaaksi.  Sorja ei ole  perso ruualle ja  raakaruoka on kovasti hänen mieleen – koitohoitopaikasa ollaankin pikkuhiljaa aloiteltu raakaruokaan totttumista nappuloiden ohella. Sorjalle rutiinit ovat tärkeitä – tyttö saa turvaa siitä, että samat asiat tapahtuvat aina tiettyihin aikoihin. Sorja vaikuttaa nyt kotiutumisen edetessä koiralta, joka saattaisi pärjätä myös ainoana koirana. Koitohoitaja kuvailee Sorjaa iloa täynnä olevaksi palleroksi – ja kyllähän tuoreista kuvistakin välittyy ihana kiltti hassuliini!
18.6.2021
Lisätty muutama kuva Sorjasta kotihoitopaikassaan.
14.6.2021 
Sorja kävi tuplatuuri: tyttö pääsi Kulkureiden adoptio-ohjelmaan ja sai myös kotihoitopaikan Suomesta, jonne Sorja matkusti 14.6. Nyt tyttö etsii kotihoitopaikasta käsin sitä loppuelämän kotia.
_________________________________________________________________

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen.

Kotihoidossa oleva koira on päässyt jo hieman harjoittelemaan perhekoiralle tärkeitä taitoja. Kaiken uuden opettelu on kuitenkin vielä aivan alussa, eikä voida olettaa että kotihoidon kautta tuleva koira olisi valmiiksi täysin koulutettu. Tiedossa on varmasti myös omassa kodissa töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Kotihoidossa olevan koiran luonteesta ja tavoista saadaan tarhaolosuhteissa tehtyjä havaintoja enemmän tietoa. Koiran luonne muovautuu kuitenkin kaikkien sen saamien kokemusten kautta ja isossa roolissa on myös lopullisen kodin tapahtumat. Koiran käytös voi ajan ja kotiutumisen myötä vielä muuttua.

Sorja saapui Suomeen steriloituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Sorja on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Sorjan yhteyshenkilö: Laura Arala

Mitä sinun tulisi huomioida ennen
rescuekoiran adoptiota?

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Koirat saapuvat Romaniasta Suomeen steriloituna tai kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi koirat on mikrosirutettu ja niillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tässä artikkelissa esitetyn koiran kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Ennen yhteydenottoa, tutustuthan tarkasti adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, adoptoitavan eläimen terveyteen sekä adoption kustannuksiin.

Yhteyshenkilö:

Tietoa adoptioprosessista

Usein kysytyt kysymykset

Opas rescuekoiran adoptoijalle

Tutustu myös näihin: