Päivitetty 26.11.2019

Enkelikoira: TARAH


Syntymäaika: 2009
Sukupuoli: narttu
Sijainti: Suomessa (Tampereen seutu)
steriloitu

 

Perustiedot ja tausta
26.2.21018
Alun perin Tarah on tullut Kulkurien adoptio-ohjelmaan keväällä 2017. Tällöin Tarah asui Glinan tarhalla Romaniassa. Tarahin elämä olisi voinut päättyä myös hyvin toisella tavalla, sillä Glinalle Tarah päätyi kunnallisen koiratarhan kautta. Näiltä tarhoilta kovinkaan moni koira ei enää selviä ulos hengissä. Onneksi Tarahin huomasi kunnallisella tarhalla eläinsuojelija Carmen Mandescu, joka auttoi tämän kultaisen koirarouvan ulos tarhalta.

Oman kodin Tarah sai 6.8.2017. Valitettavasti Tarahin ja perheen toisen koiran elämä omassa kodissa ei sujunut toivotulla tavalla ja niinpä Tarah palaa kotia etsivien koirien joukkoon.

Pääsääntöisesti Tarah tulee toimeen vanhemman uroskoiran kanssa ja hakeutuu tämän seuraan. Ongelmana kuitenkin on, että kierrosten noustessa esim. leikkitilanteissa tai kiihtyessä lenkillä, ei Tarah osaa säädellä tunnetilaansa. Tällöin Tarahin keino ratkaista tilanne on purkaa kierrokset toiseen koiraan. Kun näitä tilanteita on nyt tullut muutama, on toinen koira alkanut pelkäämään Tarahia ja kokee Tarahin läheisyysyritykset toisissa tilanteissa ahdistavina. Tilanteita on saatu nyt ennaltaehkäistyä, mutta laumassa on liikaa jännitteitä. Näin ollen on parempi, että koirat voivat jatkossa elää eri kodeissa.

Muutoin Tarah-mummukka on mallikas suomikoira. Se pitää ihmisistä ja tykkää huomiosta.  Tarah tykkää myös ulkoilusta ja  ylipäätänsä normaalista kotikoirailusta. Se on täysin sisäsiisti ja yksinolo sujuu ongelmitta. Tarah on elänyt kissakodissa ja tulee kissojen kanssa hienosti toimeen.

Tarah on noin 50 cm korkea ja painaa noin 18 kiloa. Sen toisessa etujalassa on ranteen kohdalla vanha murtuma, joka on jo aikoja sitten luutunut kiinni. Suomessa jalka on tarkastettu eläinlääkärissä. Jalka toimii hyvin ja liikerata siinä on hyvä. Eläinlääkärin mukaan jalasta ei ole haittaa Tarahin elämälle. Tarahilla on myös pieni tyrä, joka ei vaadi toimenpiteitä. Hampaat sillä on hyvässä kunnossa.

Tarah on menossa vielä eläinlääkärin tarkastukseen kipujen poissulkemiseksi käytösongelman taustalta. Tällä hetkellä Tarahille etsitään ensisijaisesti kotia perheen ainoana koirana.

Päivitykset
26.11.2019
Vakavan sairauden seurauksena Tarah siirtyi ikiuneen. Voimia perheelle surun keskellä.

22.4.2018
Tarahin kodinetsintä päättyy parhain päin. Hellyyttävä rouvaskoira saa jäädä omaan kotiinsa ja koirien välejä yritetään saada kuntoon kouluttajan avulla. Toivomme kaikkea hyvää ja paljon tsemppiä Tarahin perheelle.

8.3.2018
Tarah on käynyt kuluvalla viikolla eläinlääkärintarkastuksessa. Mitään kipuun viittaavaa ei löytynyt. Tarahin tunnetilojen hallintaa lähdetäänkin nyt opettelemaan koulutuksellisin keinoin. Eläinlääkärillä Tarahilta poistetiin hammaskiveä ja pari hammasta. Myös otsassa oleva ihopatti poistettiin. Tarah saa toipua rauhassa kotonaan tikkiepoistoon asti jonka jälkeen mummeli olisi valmis uuteen kotiin.

26.2.2018
Nykyisen omistajan kertomaa Tarahista:

“Tarah on ollut sisäsiisti ensimmäisestä päivästä lähtien. Vain yksi vahinko on sattunut ensimmäisen kuukauden aikana. Tarahilla on myös hyvä ruokahalu. Hän syö kahdesti päivässä aamulla ja illtapäivällä. Tarah syö Brit Care nappuloita (riisi/lammas). Nappuloihin olen lisänyt jauhelihaa ja/tai puuroa (kauraa, pelavnsiemenrouhetta ja raastettua omenaa).  Eroahdistusta Tarahilla ei ole ollut. Pois lähtiessä hän menee omaan sänkyynsä tai katselee rauhassa sivusta, kun ihminen lähtee pois kotoa.

Omassa pihassa Tarah on hyvin rennon oloinen, ohikulkijoita haukkuu iloisesti. Pyöriminen ruohossa tai lumihangessa on hänestä maailman parasta. Kävelylenkilläkin hänen on pakko mennä selälleen useamman kerran. Sisällä Tarah on yleensä hyvin rauhallinen. Hän kuitenkin haukkuu, jos pihaan tulee auto tai ohikulkijoita menee liaan läheltä meidän kotiovea.

Tarahilla on myös pelkoja. Eteinen ja keittiö ovat hänestä pelottavia paikoja. Äänet yläkerran naapurista pelottavat myös, kuten kaikki muut kovat äänet. Kun Tarah pelkää hän vetäytyy omaan huoneeseen tai lähtee pakoon pelottavasta tilanteesta. Pelätessään Tarah ei ole ollut aggressiivinen. Ulkona Tarah pelkää korkeita tai isoja asioita (varsinkin pimeällä). Pelkoa ovat aiheutaneet mm. liikennemerkki,  parkissa oleva trukki, ruohonleikkuri ja isot kulkuneuvot.  Näissä tilanteissa Tarah vetää sivuun tai poispäin. Tarah pelkää myös nopeasti häntä kohti juoksevia ihmisiä ja silloin hän herkästi haukkuu. Kaupungin  keskusta ei ole ehkä Tarahille paras paikka asua – kun sielä on liikaa kaikea. Kerrostalo, jossa hissi ja ahtaat käytävät saatavat myös olla hänelle pelottavia.

Ulkoilu sivutiellä tai metsässä on parasta,  Tarah on siellä kuin kotona! Tarah tykkää ulkoila. Ulkona, varsinkin metsässä Tarah on utelias ja rento. Käytössäni oli 5m fleksi, jotta mummo voisi ottaa juoksuaskelia. Tarah on kovaa juoksemaan ja välillä saa hepuleitakin. Tarahin kanssa ulkoilen vähintään 3 kertaa päivässä (yhteensä noin 2tuntia,  viikonloppuna pidempään). Joitakin vastaantulevia koiria hän haukkuu ja toisia ei edes huomaa. Vapaana en ole Tarahia pitänyt.

Vieraita Tarah ottaa hyvin vastaan. Kun ulko-ovi aukeaa hän vetäytyy hetkeksi, mutta sitten tulee katsomaan, kuka taloon on tullut. Tarahia ovat saaneet rapsuttaa sekä naiset että miehet. Rapsutuksista Tarah tykkää paljon. Hän tulee itse seisomaan ihmisen eteen ja odottaa kosketusta. Kissojen kanssa Tarah tulee mainiosti toimeen. Lepäillessään  Tarah haluaa olla rauhassa ja hänelle kannattaa antaa silloin tilaa.

Eläinääkärissä käytiin tsekkaamassa mm.Tarahin murtunutta jalkaa. Jalka toimii todella hyvin ja liikerata on hyvä. Ell mukaan se ei ainakin nyt tuota ongelmia. Kovien pakkasten aikana olen varmuuden vuoksi suojanut sitä jalkaa sukalla. Mahan puolella näkyy tyrä ei vaatinut silloin toimeenpiteitä. Tarahin vasemmassa silmässä on tumma ihonpala, joka välillä tulee enemmän näkyviin. Eläinlääkärin  mukaan se on vanha tappeluvamma, josta ei ole haittaa. Jos tämä ihonpala alkaa roikumaan silmän ulkopuolella, niin silloin toimeenpide olisi hyvä suorittaa. Toimeenpide on pieni ja se hoituu nopeasti. Tarahin hampaita lääkäri  kehui hyväksi.

Tarah leikkii itsekseen todella vähän ja hänet pitää yllyttää leikkiin.  Leikki loppuu yhtä nopeasti kun se alkaa.

Tarahin rokotukset ovat kunnossa. Heinäkuussa on seuraavan rokotuksen aika.

Tarah on matkustanut 2 kertaa autossa (kerran boxissa ja kerran takapenkillä). Silloin kun matkustettiin takapenkillä Tarah pelkäsi tosi paljon. Hän tärisi koko matkan ja lopulta oksensi. Bussilla emme ole matkustaneet, koska isot kulkueuvot pelottavat häntä.”

Lisätty kuvia.

20.2.2018
Tarah palaa kotia etsivien koirien joukkoon.

7.8.2017
Tarah-mummukka saapui vihdoin kotiin 6.8.2017

3.7.2017
Kultainen Tarah on varattu loppuelämän kotiin Suomeen.

11.6.2017
Kesä on jälleen saapunut Glinalle. Tarah on nähnyt tarhalla jo niin monta kesää ja talvea, että se tietää minkälaista kuivuutta ja sietämätöntä kuumuutta on luvassa. Koirana se ei kuitenkaan murehdi tulevia, vaan keskittyy nykyhetkeen. Niinpä kun aktiivimme vierailivat sen luona toukokuussa, Tarah otti kaiken irti harvinaisesta ihmisseurasta. Alkuun se odottelee hieman sivummalla, jotta häkkikaverina asuva rasavilli uroskoira saa päästellä pahimmat innostuksensa ulos. Kun tilanne rauhoittuu, Tarah tulee omaan hiljaisen vaatimattomaan tyyliinsä ihmisten lähelle ja jää sitten seurailemaan mitä tapahtuu. Muutaman namin jälkeen jää on murrettu ja tyttö tulee kainosti pyytämään rapsutuksia. Ja siihen Tarah jää. Ihmisen vierelle rapsuteltavaksi nauttien siitä harvinaisesta hetkestä, kun joku sen huomaa. Tarah sopisi varmasti monenlaiseen rauhalliseen kotiin, jossa ymmärretään tällaisen hiljaisen ja sielukkaan mummun ajatuksia.

 

 

____________________________________________________________

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan?

Jos tiedät mitä vanhan koiran omistaminen merkitsee, tiedostat siihen kuuluvat ilot ja surut, olet varautunut panostamaan vanhan koiran ruokintaan sekä hoitoon ja koet pystyväsi tarjoamaan turvallisen eläkeläiskodin, ota rohkeasti yhteyttä.

Huomioithan että vanhan koiran kohdalla saattaa ikääntymisestäkin johtuen koitua eläinlääkärikustannuksia. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Tarah saapuu Suomeen steriloituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Tarah on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Yhteyshenkilö Taija Mäkinen

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.