Päivitetty 08.08.2019

Tiedote 23.3.2018: Penikkatautitapauksista ja Kulkurien adoptioprosessista


Venäjältä hiljattain Suomeen tuoduista kahdesta koirasta todetuista penikkataudeista on tiedotettu Eviran (nyk. Ruokaviraston) toimesta (Penikkatauti todettu Venäjältä tuodussa koirassa ja Penikkatautia todettu Pirkanmaalla). Myös mediassa on käsitelty näitä valitettavia tapahtumia.

Tämä on luonnollisesti herättänyt jonkin verran kysymyksiä, huolta ja hämmennystä rescuetoimintaa seuraavien henkilöiden ja adoptioita harkitsevien perheiden parissa. Epäselvyyksien välttämiseksi ja tietoisuuden lisäämiseksi koemme tärkeäksi tässä kohtaa avata Kulkurien adoptioprosessia hieman enemmän koskien erityisesti pentujen rokotusohjelmaa ja yhteistyöklinikkamme luotettavuutta.

Voiko Kulkurien kautta saapuva pentu sairastua kotiutumisen jälkeen penikkatautiin?

Yksi keskeinen sääntömme adoptio-ohjelmaan valittavista koirista on yleisen terveyden ja luonteen lisäksi aikataulullisesti huomioitavat asiat. Alle puolivuotiaiden pentujen kohdalla on selkeä käytäntö. Niitä ei lisätä kotisivuillemme kotia etsimään, ennen kuin pennut ovat saaneet kahdesti nelos-/viitosrokotteen ja viimeisestä rokotteesta on kulunut vähintään kaksi viikkoa.

Haluamme pelata varman päälle ja seurata pentujen vointia aina vähintään kaksi viikkoa toisen rokotteen jälkeiseen aikaan.

Pienet pennut ovat usein alttiita sairauksille aikuisia enemmän, etenkin tarhaoloissa. Kokemuksemme mukaan penikkatauti ja parvo puhkeavat pennuilla usein joko ennen ensimmäistä rokotetta (emon suojaavan vasta-aineen loputtua) tai ensimmäisen rokotteen jälkeen. Haluamme siis pelata varman päälle ja seurata pentujen vointia aina vähintään kaksi viikkoa toisen rokotteen jälkeiseen aikaan. Tämä tarkoittaa hieman lisää odotusaikaa, mutta näin vältämme mahdolliset ikävät pettymykset jos sattuukin niin, että pentu sairastuu eikä pääse matkustamaan suunnitellusti Suomeen.

Suomeen saapuessa pennuilla on useimmiten jo kolmaskin tehosterokotus (rabiesrokotteen lisäksi), aina kuitenkin vähintään kaksi. Viimeisestä rokotteesta on Suomeen saapuessa kulunut viikkoja. Penikkataudin puhkeaminen enää tässä vaiheessa on äärettömän epätodennäköistä eikä näin ole koskaan toimintamme aikana käynyt.

Mistä tiedämme että rokotusmerkintöihin voi luottaa?

Kulkurien adoptioprosessia ohjaa monenlaiset yhdessä sovitut säännöt. Yksi oleellisimmista on se, että jokainen kauttamme Suomeen saapuva koira kulkee yhden ainoan eläinklinikan kautta. 20 vuotta toiminut OneVet-klinikka sijaitsee Bukarestissa, ja se on ollut yhteistyöklinikkamme yhdistyksen perustamisesta lähtien, kuuden vuoden ajan. Olemme klinikan henkilökuntaan päivittäin yhteydessä ja vierailemme klinikalla noin joka toinen kuukausi.

OneVet-klinikalla koirat rokotetaan sovitun ohjelman mukaisesti, mikrosirutetaan ja testataan seitsemän sairauden varalta. Lisäksi koirille tehdään EU-lemmikkieläinpassi, ja ne kirjataan Traces-järjestelmään. Nämä toimenpiteet tehdään jokaiselle koiralle huolimatta sille mahdollisesti aiemmin muualla tehdyistä toimenpiteistä.

Klinikan omistaa eläinlääkäri-pariskunta Adina ja Dragos Vladut, ja heillä on 15 alaista. Olemme alusta asti yhdessä tiiviisti hioneet kauttamme saapuvien koirien rokotusohjelmia, loishäätöjä, tautitestauksia, verikokeiden ottamista ja Traces-asioita. Käymme keskustelua jatkuvasti ja olemme näiden vuosien aikana luoneet luottamuksellisen suhteen. OneVetin henkilökunta on tietoinen siitä, miten kriittisen tärkeää meille on äärettömän huolellisesti hoidettu koirien terveys. He ovat oppineet vuosien saatossa reagoimaan pienempiinkin poikkeamiin.

OneVet-klinikalla koirat rokotetaan sovitun ohjelman mukaisesti, mikrosirutetaan ja testataan seitsemän sairauden varalta. Lisäksi koirille tehdään EU-lemmikkieläinpassi, ja ne kirjataan Traces-järjestelmään. Nämä toimenpiteet tehdään jokaiselle koiralle huolimatta sille mahdollisesti aiemmin muualla tehdyistä toimenpiteistä. Tämä on ainoa tapa, jolla sekä vastuuta kantava Onevet, että me voimme varmistua siitä, että koirille on tehty huolella kaikki vaatimamme toimenpiteet.

On myös huomioitava, että yhdistyksemme kautta adoptoidaan vuositasolla noin 500 koiraa.  Tämä tarkoittaa siis sitä, että sama määrä koiria kulkee Onevet-klinikan läpi. Luonnollisesti tästä toiminnasta on tullut klinikalle merkittävä tulonlähde ja yhteistyön jatkuminen on heille ensiarvoista. 

Koiran rokotusohjelman säännöllisestä ylläpidosta

Haluamme tässä kohtaa myös osaltamme muistuttaa, että koiran rokotusohjelman säännöllinen ylläpito kuuluu vastuulliseen lemmikin omistamiseen. Eviran tavoin Rescueyhdistys Kulkurit suosittelee kaikkien koirien rokottamista säännöllisesti penikkatautia, parvoa, tarttuvaa maksatulehdusta ja rabiesta vastaan.

Koiran rokotusohjelman säännöllinen ylläpito kuuluu vastuulliseen lemmikin omistamiseen.

Tulevaisuudelta toivomme laajempaa ja organisoidumpaa yhteistyötä myös Suomessa toimivien muiden yhdistysten kanssa. Näin vastuullinen maahantuonti ja rescuetoiminta todella erottuisi esimerkiksi pentutehtailusta, salakuljetuksesta ja huonosti toteutetuista yksityisistä tai yhdistystuonneista.

Suureksi iloksemme tämän asian eteen on jo useiden yhdistysten välillä selkeää tahtotilaa ja “Responsible Rescue” etenee pikimmiten. Odotamme tätä suurta askelta innolla ja tiedotamme aiheesta lisää hieman myöhemmin.

 

Lisätietoja:

Toiminnanjohtaja
Salla Honkapää
salla.honkapaa(at)kulkurit.fi
p. 040 7556 081

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.