Kodin saanut koira: TINKA (Gradistean kuusikko)

Syntymäaika:
Sukupuoli:
Sijainti:
Kokoarvio:

tinka4

TINKA

* Arvioitu syntymäaika 12/2014

* narttu

* Romaniassa

 

 

 

 

03.03.2015

Gradistean pienessä kylässä vaikuttava yhteistyökumppanimme Luiza Mandru sai kuulla kylänsä laidalla olevasta paikasta, tyhjillään olevasta tontista, jonne on hylätty tusinan verran koiria. Luiza kiirehti paikan päälle katsomaan ja näky oli sydäntäsärkevä.

Tontilla asui kuusi aikuista koiraa ja kuusi alle kahden kuukauden ikäistä pentua. Osa aikuisista koirista oli häkeissä, osa vapaana. Etenkin häkeissä olevat koirat olivat niin nälkäisiä, että ne söivät maata nälkäänsä. Vapaana olevat koirat olivat saaneet jostain haalittua jotain ravinnoksi kelpaavaa silloin tällöin, muttei niidenkään voinnissa ollut kehumista. Pienten pentujen emon Luiza näki kantavan vanhaa luuta saadakseen ravintoa pystyäkseen imettämään pentujaan.

Koirilla ei ollut tontilla minkäänlaista suojaa tuulta, sadetta tai lunta vastaan, paitsi täysin ränsistynyt vanha, kylmä talo, jonne pennut olivat hakeutuneet. Oli ihme, miten koirat olivat selvinneet elossa tähän saakka – syksyn ja talven yli. Luiza sai tietää, että koirat omisti Bukarestissa asuva mies, joka kävi paikan päällä kerran kahdessa viikossa tuomassa ruokaa koirille. Luiza vei ruokaa koirille ja totesi niiden kaikkien olevan ihmisrakkaita, nuorehkoja koiria, jotka söivät kaiken, mitä Luiza niille kantoi.

Käynnistyi Operaatio Gradistea. Operaation huikea tavoite oli saada kaikki kaksitoista koiraa turvaan.

Helmikuun alussa Luiza haki alueelta turvaan omaan kotiinsa tontilla suojattomina olleet 6 pentua. Pentujen emoa Luiza ei saanut kiinni, sillä emo ei ole tottunut ihmisiin ja lähti Luizaa karkuun. Emo saatiin vihdoin helmikuun 21 päivä kiinni, kun Bukarestilainen eläinlääkäri saapui nukutuspistoolin kanssa paikalle. Emo on nyt viety steriloitavaksi ja se pääsee Luizan luo heti kun tilaa vapautuu. Pennut ovat Luizan hoivissa vahvistuneet ja pääsevätkin nyt sivuille etsimään omia kotejaan Suomesta.

Pentuja on yhteensä 6, kolme urosta ja kolme narttua. Pojat saivat nimikseen Tino, Teo ja Tao. Tyttöjen nimiksi tuli Tinka, Teena ja Tella. Kaikki pennut ovat hyvinvoivia ja reippaita. Pentukuusikolla on nyt ikää n. 2,5 kk ja rokotusohjelma on hyvässä vauhdissa. Rokotusohjelman mukaan pennut olisivat lentovalmiita huhtikuun puolessa välissä.

Koko kuusikko on vauhdikas ja reipas. Luizan kotona käykin tällä hetkellä melkoinen kuhina, kun pennut temmeltävät ja leikkivät ympäriinsä. Luonne-eroja ei porukasta vielä ole tullut esiin, mutta koko poppoo vaikuttaa nyt turvassa ollessaan hyvinkin tavallisilta peruspennuilta. Kaikilla pennuilla on painoa tällä hetkellä n. 2 kiloa. Mitään hirveän suuria näistä nassikoista tuskin tulee, mutta koko tarkentunee jatkossa, kun nähdään miten kuusikko kasvaa.

Luizalla pennut ovat turvassa ja saavat hoivaa ja huolenpitoa. On kuitenkin hyvä ottaa huomioon, että Luizalla käy harvoin vieraita ja pennut elävät hyvinkin suojaisassa ympäristössä Luizan luona. Kaikki uuteen totutteleminen ja perustaitojen oppiminen jää uudelle perheelle.

Pentua harkitsevalla on suuri vastuu. Omat resurssit on ehdottoman tärkeää punnita huolella.

Ajan, motivaation ja sitoutuneisuuden täytyy olla kohdallaan.

Pentua harkitessasi täytyy muistaa, että mm. sisäsiisteys on opeteltava alusta lähtien, hihnakäytös on täysin uusi asia, muihin koiriin tutustumistakin saattaa joutua harjoittelemaan, yksinolo ei suju heti itsestään ja tavaratkin saattavat päätyä tylsistyneen ja aktiivisen pennun kitaan ja leluiksi ihan vain vahingossa.

Pentu tarvitsee paljon selkeitä rajoja, johdonmukaista, positiiviseen palkitsemiseen keskittyvää koulutusta ja rakkautta kasvaakseen tasapainoiseksi aikuiseksi.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutuessa muuttua.

Mikäli Tinka tulee Suomeen alle kuuden kuukauden ikäisenä, sitä ei steriloida ennen kotiutumista. Tällöin tuleva koti sitoutuu steriloimaan koiran kohtuullisen ajan kuluessa sen saavuttua Suomeen, mieluiten neljän kuukauden sisällä. Yhdistys osallistuu halutessanne steriloinnin kustannuksiin 70 eurolla kuittia vastaan. Olethan myös yhteydessä yhdistykseen (varaajaan) ennen sterilointia.

Tinka saapuu Suomeen asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Tinka on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

07.03.2015

Suloinen pikku TINKA on varattu omaan kotiinsa Suomeen

19.04.2015

Tinka saapui eilen omaan kotiinsa Suomeen

 

Varaajana toimi: Jenni

 

Mitä sinun tulisi huomioida ennen
rescuekoiran adoptiota?

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Koirat saapuvat Romaniasta Suomeen steriloituna tai kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi koirat on mikrosirutettu ja niillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tässä artikkelissa esitetyn koiran kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Ennen yhteydenottoa, tutustuthan tarkasti adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, adoptoitavan eläimen terveyteen sekä adoption kustannuksiin.

Yhteyshenkilö:

Tietoa adoptioprosessista

Usein kysytyt kysymykset

Opas rescuekoiran adoptoijalle

Tutustu myös näihin: