Kodin saanut koira: UNNA (Kreisipennut)

Syntymäaika: 5/2023
Sukupuoli: narttu
ei steriloitu
Sijainti: Romaniassa (Ioana Bodea, Cosoba)
Kokoarvio:

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin kuvaukseen adoptioprosessistamme, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta 

10.10.2023

Ioana Bodea on bukarestilainen eläinsuojelija, joka on lapsesta saakka auttanut kotikaupunkinsa kodittomia kissoja ja koiria säännöllisen palkkatyönsä ohessa.  Nykyään koko hänen perheensä osallistuu eläinten auttamiseen ja perheellä on oma pieni tarha, jonka viimeistely on vielä kesken. Tämän uuden tarhan Ioana haluaa pitää turvapaikkana niille koirille, joille isompien tarhojen olot ovat liian stressaavia. Ioana on toiminut jo pitkään vapaaehtoisena Cosobassa sijaitsevalla One Rescue Associationin koiratarhalla ja järjestänyt koirien sterilointeja jo 90-luvulta lähtien ja tekee työtä tällä saralla aina resurssiensa riittäessä. Ioanalla on Cosoban tarhalla lukuisia koiria, joista hän huolehtii. Kaiken kaikkiaan Ioanalla on tällä hetkellä noin 150 koiraa yhtä aikaa huolehdittavanaan.

Ioana löysi Kreisipennut Unnan, Ulpun ja Uuven 15.7.2023 Jilava nimisestä kylästä, joka sijaitsee Bukarestin ja Ioanan kodin matkan varrella. Joku oli todennäköisesti kyllästynyt pentuihin pihallaan ja hylännyt ne kauaksi tutusta ympäristöstä. Löytö hetkellä pennut piileksivät autojen alla parkkipaikka alueella ja olikin ihme että he olivat selvinneet jäämättä auton alle. Heidän onni oli että Ioana löysi pikkuiset ja halusi tarjota heille suojaa. Ioanan hyväaydämmisyyden ansiosta pikkuiset saavat nyt aloittaa oman kodin etsinnän ja toivommekin heidän tulevaisuuden olevan osana rakastavaa perhettä, jossa heitä arvostetaan juuri sellaisina yksilöinä kun he ovat.

Pennut asuivat Cosoban isolla tarhalla yhteisessä ulkohäkissä. Nämä kreisipennut käyvät aivan kierroksilla jo ennen kuin heidän häkin sisälle edes päästään eikä pikkuisille ole väliä tuleeko häkkiin tuttu vai vieras ihminen. Häkin sisällekkin päästään juuri ja juuri ilman, että kukaan pääsee karkuun. Pennut ovat aivan yli-innoissaan vierailijoista ja häseltävät, osittain toki johtuen stressistä. Pennut varmasti saavat tukea, turvaa sekä rohkeutta toinen toisistaan hieman jännittävässä ja uudessa tilanteessa. Pennut vaikuttavat kuitenkin tarhaolosuhteissa suhteellisen sosiaalisilta ja avoimilta tyypeiltä. On kuitenkin tärkeää muistaa että pennut ovat vielä pieniä ja esimerkiksi sosiaalisuus voi muuttua persoonallisuuden kehittyessä.

Kreisipennut ovat kovia hammastelemaan mikä onkin normaali kehitysvaihe koiran pennulla tässä vaiheessa eli heillä on mielellään koko ajan jotain suussa tai vaihtoehtoisesti ovat hyppimässä koko ajan ihmisiä päin. Pennut antavat koskea, mutta malttia ei kuitenkaan ihan riitä jäädäkseen rapsuteltavaksi. Pennuilla ei ilmene tarhalla resurssitarkkuutta ja kaikki namit katoavat nanosekunnissa parempiin suihin. Nämä suloisuudet ovatkin kunnon pikku possuja jotka oikein imuroivat hurjana häkin lattialle heitetyt herkut. Pennut vaikuttavat kovin vauhdikkailta sekä leikkisiltä, joten toiveena heillä on tulevaa kotia kohtaan saada leikkiä sydämmen kyllyydestä.

Unna on porukan vaalea neitokainen, jonka turkin värityksestä löytyy myös ruskean ja mustan läiskiä. Unnalla on myös siskonsa Ulpukan tapaan toinen silmä osittain sininen. Unna on kenties porukan leikkisin pentu ja hänen lempi puuhaa onkin kiskoa vierailijoiden kengännauhoja taikka kiskoa paidan helmaa. Unnan kanssa ei varmasti ole siis luvassa tylsää elämää vaan Unna osaa viihdyttää itsensä lisäksi myös kanssaeläjiään. Unna ei vaikuta säikkyvän kosketusta eikä muitakaan ihmisten liikkeitä. Syliin nosto ei myöskään vaikuta Unnaa kovasti hetkauttavan vaan maahan laskiessa tyttö jatkaa touhujaan normaaliin tapaan.

Pentujen rotuperimä ei ole tiedossa, mutta pennuista kasvaa luultavasti isoja keskikokoisia koiria, ehkä noin 55-60cm korkeita ja 25kg painoisia. Ne tulevat tarvitsemaan paljon liikuntaa ja aivotyötä. Tulevan kodin tulee myös tiedostaa, että kasvaessaan pennun hammastelu voi olla jännittävää esimerkiksi lasten mielestä ja Kreisipennulle etsitäänkin kotia jossa ei ole pieniä lapsia. Kodin tulee varautua, että näiden pienten höseltäjien kanssa vauhtia ja erilaisia tilanteita varmasti riittää ja pennut keksivät varmasti puuhaa myös itse mikäli niille ei tarjota riittävästi luvallista aktiviteettia. Kreisipennuilla ei ole kokemusta kotikoirana olemisesta ja kaikki meille normaalit asiat ovat hänelle uusia sekä jännittäviä. Pennut tulevatkin tarvitsemaan kodilta paljon aikaa, kärsivällisyyttä ja tukea. Tulevan kodin tulee olla myös sitoutunut positiivisiin ja koiralähtöisiin kasvatusmenetelmiin.

Päivitykset

1.2.2024

Unna otti elämänsä jännittävimmät askeleet ja saapui Suomeen perheensä luokse. Onnea Unna ja perhe! <3

12.12.2023

Unna on varattu ja hän jää odottamaan kyytiä Suomeen.

10.10.2023

Unna aloittaa oman kodin etsinnän Kulkurien adoptio-ohjelmassa sisarustensa kera!


Pentua harkitsevalla on suuri vastuu. Omat resurssit on ehdottoman tärkeää punnita huolella. Ajan, motivaation ja sitoutuneisuuden täytyy olla kohdallaan. Pentua harkitessa täytyy muistaa, että mm. sisäsiisteys on opeteltava alusta lähtien, hihnakäytös on täysin uusi asia, muihin koiriin tutustumistakin saattaa joutua harjoittelemaan eikä yksinolo suju heti itsestään. Tavaratkin saattavat päätyä tylsistyneen ja aktiivisen pennun kitaan ja leluiksi ihan vain vahingossa. Pentu tarvitsee paljon selkeitä rajoja, johdonmukaista, positiiviseen palkitsemiseen keskittyvää koulutusta ja rakkautta kasvaakseen tasapainoiseksi aikuiseksi.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutuessa muuttua.

Mikäli Unna tulee Suomeen alle kuuden kuukauden ikäisenä, sitä ei steriloida ennen kotiutumista. Tällöin tuleva koti sitoutuu steriloimaan koiran 4 kuukauden sisällä. Yhdistys osallistuu omistajan niin halutessa steriloinnin kustannuksiin 70 eurolla kuittia vastaan. Olethan myös yhteydessä yhdistykseen/yhteyshenkilöösi ennen sterilointia.

Unna saapuu Suomeen asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Unna on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Unnan yhteyshenkilö: Ilona Lahti-Nuuttila

 

Mitä sinun tulisi huomioida ennen
rescuekoiran adoptiota?

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Koirat saapuvat Romaniasta Suomeen steriloituna tai kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi koirat on mikrosirutettu ja niillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tässä artikkelissa esitetyn koiran kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Ennen yhteydenottoa, tutustuthan tarkasti adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, adoptoitavan eläimen terveyteen sekä adoption kustannuksiin.

Yhteyshenkilö:

Tietoa adoptioprosessista

Usein kysytyt kysymykset

Opas rescuekoiran adoptoijalle

Tutustu myös näihin: