Kotia etsivä koira: VENUS, ERITYISADOPTIO

Venus on ujohko erityistarpeinen pikkukarhu, joka etsii loppuelämäkseen ymmärtävää ja huolehtivaa kotia.
Syntymäaika: 2016
Sukupuoli: narttu
steriloitu
Sijainti: Romaniassa (Carpe)
Kokoarvio: 47 cm / 17 kg

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja taustat

14.11.2023

Carpe on lähellä Mitrenin kylää sijaitseva, romanialaisen Carmen Mandescun ylläpitämä tarha. Carmen on Kulkurien pitkäaikainen yhteistyökumppani ja Carpen tarha on rakennettu tiiviissä yhteistyössä Kulkurien kanssa vuosina 2016-2019. Carmenin ja Kulkurien yhteinen taival juontaa juurensa vuosien taakse:  ennen Carpea Carmen toimi Asociatia A Doua Sansan toisena perustajajäsenenä Glinan tarhalla, joka oli Kulkurien yhteistyökumppani vuodesta 2012 vuoteen 2016 asti. Carpen tarhan kantavana ajatuksena ovat olleet sekä Kulkurien että Carmenin eettiset ja kestävää kehitystä edustavat arvot: Carpella pyritään tarjoamaan koirille mahdollisimman hyvät oltavat ja perushoidon lisäksi huomiota pyritään kiinnittämään mahdollisimman paljon myös esimerkiksi arkojen koirien sosiaalistamiseen. Carpen tarhalla elää normaalisti 120-150 koiraa, sekä kissoja, joista kaikista huolta pitää tarhalla asuvat työntekijät, romanialainen pariskunta. Koronatilanteen aikana tarhan koiramäärä nousi, ollen tällä hetkellä jopa 190 koiraa.

Venus päätyi Carpen tarhalle kesällä 2020, kun eräs Mitrenin kylän lähellä asuva henkilö, jolla oli kymmeniä kodittomia eläimiä huostassaan, yllättäen kuoli. Carmen ja muutama muu eläinsuojelija keräsivät voimansa yhteen ja pelastivat tyhjän päälle jääneet eläimet tarhoilleen. Suloinen  Venus oli yksi näistä onnekkaista.

Rauhallisen oloinen Venus on tarhalla sellainen todellinen kullanmuru, joka sulattaa jokaisen vierailijan sydämen. Hiukan ujon ensivaikutelman alta paljastuu pikku hiljaa rapsutuksista ja ihmisen huomiosta nauttiva ilopilleri. Tutun ihmisen luokse Venus menee mielellään heti tämän saapuessa häkkiin, mutta vieraiden suhteen Venus tarvitsee ensin pienen hengittelyhetken.

Venus tauottaa hienosti itse koppinsa takana jos sitä alkaa jännittää. Se säpsyy hiukan yhtäkkisiä liikkeitä, mutta uskaltaa silti nopeasti tulla hakemaan herkut vieraidenkin ihmisten käsistä. Venus näyttää myös kovasti tykkäävän haistelusta ja jaksaa sinnikkäästi etsiä maahan pudonneet herkut hajuaistinsa avulla. Se nauttisi varmasti nenänsä käyttämisestä myös ikiomassa kodissaan.

Alistuvan ja ystävällisen oloinen Venus tulee todella hyvin toimeen muiden koirien kanssa ja se ottaakin selvästi paljon tukea häkkikavereistaan. Venuksella on nyt häkkikaverinaan nuori, rauhallinen Trito.

Venuksen askellus on ajoittain hiukan erikoista ja se vaikuttaa hieman aristavan etujalkojaan. Jalat röntgenkuvattiin, ja suomalainen ortopedi arvoi kuvien ja Venuksen liikkumisesta otettujen videoiden perusteella, että molemmissa kyynärnivelissä vaikuttaisi olevan irtopalamuutoksia. Venus-parka: emme tiedä, kuinka kauan irtopalat ovat sitä jo vaivanneet.

Kyynärnivelten irtopalat johtavat aina nivelrikkomuutoksiin, vaikka ne poistettaisiin. Venukselle suositellaankin Suomessa ortopedin tutkimusta ja uusia röntgenkuvia. On mahdollista, että ortopedi suosittaa nivelten tähystysleikkauksia ja irtopalojen poistoa, jolloin voidaan myös paremmin arvioida tuhoutuneen ruston määrää. Joka tapauksessa rouvakoira on pidettävä hoikkana ja hyvässä lihaskunnossa monipuolisen, muttei liian rasittavan liikunnan avulla. Koira hyötyy varmasti myös tukihoidoista kuten fysioterapiasta, ja se tulee tarvitsemaan niveltukiravinteita ja todennäköisesti jatkuvaa nivelrikkolääkitystä.

Etutassujen ongelmien vuoksi Venus etsii kotia erityisadoptio-ohjelmassa. Erityisadoptiossa olevien koirien perheillä tulee olla silmää koiran kivulle ja kipukäytökselle – eihän kenelläkään ole kivaa, jos koko ajan sattuu. Perheen tulee myös ymmärtää, että Venuksen eliniän odote voi olla lyhyempi, sillä etutassujen haasteet kuormittavat sen kehoa väistämättä. Perheellä tulee olla ymmärrystä tarkkailla Venuksen elämänlaatua tarkasti sekä huolehtia mustan nallekarhun kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista niin kauan kuin sen elämä on elämisen arvoista.

Venus viihtyisi parhaiten rauhallisessa kodissa ja perheessä, missä sen erityisyyttä arvostetaan, ja se saisi edetä omaan tahtiinsa sitä mahdollisesti jännittävien asioiden suhteen. Asumismuodolla ei ole niin merkitystä, mutta etujalkojen haasteiden vuoksi olisi hyvä, ettei kodissa olisi portaita, joita koira joutuisi jatkuvasti käyttämään. Venus varmasti hyötyisi reippaasta, rauhallisesta ja ystävällisestä koirakaverista! Kaiken kokemansa jälkeen se arvostaisi yli kaiken omaa perhettä, joka rakastaisi sitä ehdoitta ja opastaisi lempeästi kotikoirana elämisen saloihin.

Kooltaan Venus on pienehkö keskikokoinen koira, noin 47 cm korkea ja 17 kg painoinen. Parin kilon painonpudotus olisi välttämätöntä, jotta tassuille tuleva kuorma olisi maltillisempi ja kyynärät rasittuisivat mahdollisimman vähän.

Päivitykset 

14.11.2023

Venus-rakas. Minä, oma yhteyshenkilösi, kävin tapaamassa sinua lokakuun puolivälissä, ja kyyneleeni valuivat valtoimenaan. Vilpitön katseesi porautui sieluuni. Olet saanut jo hiukan harmaata kuonoosi. Sinuun sattuu hieman, huomaan sen. Syöt varovasti nameja kädestäni, mutta muuten olen sinusta aika jännittävä. Seisoessani ja liikkuessani väistät liikettä, muttet kuitenkaan käyttäydy pelokkaasti. Nopeat liikkeet hämmentävät hiukan, ja niinpä käväiset koppisi takana hiukan tauottamassa tilannetta, mutta palaat kuitenkin melko nopeasti takaisin kysymään, josko herkkuja olisi vielä tarjolla. Kun yllättäen pudotan taskustani muovipussin, et säikähdä sen enempää, vaan käyt nuuhkaisemassa ja toteat pussin varsin epäkiinnostavaksi. Jostain kaukaa kuuluva laukaus sen sijaan saa sinut hiukan huolestuneeksi ja vetäytymään taas kopin taakse, mutta jälleen palaat takaisin namien luo. Sinut parhaiten tuntevan Carmenin mukaan osaat kyllä hiukan pomottaakin muita koiria, mutta sinänsä tulet toimeen kaikkien kanssa. Häkkikaverisi Triton kanssa elelette varsin sopuisasti.

En toivo mitään niin kovin kuin että pääsisit kylmältä betonilattialta pehmeään petiin omien ihmisten luo, saisit osaksesti huolenpitoa ja heiluttaisit vielä häntääsi iloisesti. Toivottavasti jo pian!

Lisätty kuvia ja videoita.

27.8.2023

Viimeisimmällä aktiivimatkallamme tapasimme myös suloisen, vaatimattoman Venuksen. Se on hiukan hämmentynyt ja ihmettelee, kun tulemme hänen häkkiinsä; koko pienen mustan karhun olemus on ujon rauhallinen ja vähän vaisu. Venus on epävarma kosketuksesta ja on muutenkin aika epävarman oloinen, vain tuttu Carmen saa varovaisen pusun. Nallekarhu ottaa kuitenkin nameja vieraaltakin ihmiseltä.

Venus pyrkii selvästi välttämään liiallista painon varaamista etujaloilleen: se yrittää pitää kyynärpäänsä melko lähellä vartaloa staattisessa asennossa, ja ottaa tarvitsemansa liikkeen enemmän ranteista. Kyynärät ovat varmasti kipeät, mutta Venus tyytyy kohtaloonsa. Me kuitenkin uskomme, että jossakin on koti, joka haluaisi hoitaa Venuksen kivuttomaksi ja tarjota sille pehmeän pedin betonilattian sijaan.

Lisätty kuvia ja pari videota.

21.4.2023
Venus aloitti kodin etsinnän Kulkurien adoptio-ohjelmassa.

 


Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Erityisadoptiossa olevat koirat on valittu huolellisesti yhteistyötahojemme kanssa yhteistyössä. Koirilla esiintyy jo tiedossa olevia puutteita, mutta niiden uskotaan soveltuvan kotikoiriksi, kunhan niiden mahdolliset erityistarpeet osataan tulevassa kodissa ottaa huomioon. Kulukorvaus näille koirille määräytyy tapauskohtaisesti. Erityisadoptioon kuuluville koirille tehdään normaalin luovutussopimuksen lisäksi erillissopimus erityisadoptioon kuuluvan koiran omistajalle.

Venus saapuu Suomeen steriloituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Venus on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Venuksen yhteyshenkilönä toimii Maiju Lanki

(Valokuva-albumi löytyy videoiden alta!)

 

 

Mitä sinun tulisi huomioida ennen
rescuekoiran adoptiota?

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Jos tiedät, mitä vanhan koiran omistaminen merkitsee, tiedostat siihen kuuluvat ilot ja surut, olet varautunut panostamaan vanhan koiran ruokintaan sekä hoitoon ja koet pystyväsi tarjoamaan turvallisen eläkeläiskodin, ota rohkeasti yhteyttä.

Huomioithan, että vanhan koiran kohdalla saattaa ikääntymisestäkin johtuen koitua eläinlääkärikustannuksia. 

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Koirat saapuvat Romaniasta Suomeen steriloituna tai kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi koirat on mikrosirutettu ja niillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tässä artikkelissa esitetyn koiran kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Ennen yhteydenottoa, tutustuthan tarkasti adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, adoptoitavan eläimen terveyteen sekä adoption kustannuksiin.

Yhteyshenkilö: Maiju Lanki

Tietoa adoptioprosessista

Usein kysytyt kysymykset

Opas rescuekoiran adoptoijalle

Tutustu myös näihin: