Kotia etsivä koira: XANTE

Syntymäaika: 02/2022
Sukupuoli: uros
ei kastroitu
Sijainti: Romaniassa (Carpe)
Kokoarvio:

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin kuvaukseen adoptioprosessistammeluovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta

2.12.2023

Carpe on lähellä Mitrenin kylää sijaitseva, romanialaisen Carmen Mandescun ylläpitämä tarha. Carmen on Kulkurien pitkäaikainen yhteistyökumppani ja Carpen tarha on rakennettu tiiviissä yhteistyössä Kulkurien kanssa vuosina 2016-2019. Carmenin ja Kulkurien yhteinen taival juontaa juurensa vuosien taakse:  ennen Carpea Carmen toimi Asociatia A Doua Sansan toisena perustajajäsenenä Glinan tarhalla, joka oli Kulkurien yhteistyökumppani vuodesta 2012 vuoteen 2016 asti. Carpen tarhan kantavana ajatuksena ovat olleet sekä Kulkurien että Carmenin eettiset ja kestävää kehitystä edustavat arvot: Carpella pyritään tarjoamaan koirille mahdollisimman hyvät oltavat ja perushoidon lisäksi huomiota pyritään kiinnittämään mahdollisimman paljon myös esimerkiksi arkojen koirien sosiaalistamiseen. Carpen tarhalla elää normaalisti 120-150 koiraa, sekä kissoja, joista kaikista huolta pitää tarhalla asuvat työntekijät, romanialainen pariskunta. Koronatilanteen vuoksi koirien määrä tarhalla on tällä hetkellä noin 190 koiraa.

Carmen ja Carpe ovat lisäksi yksi Kulkurien säännöllisistä yhteistyökumppaneista kohdemaan sterilointien parissa ja niin hänelle kuin meillekin on tärkeää tehdä jatkuvaa, kestävää eläinsuojelutyötä Romanian kodittomien koirien ongelman ratkaisemisen eteen, jotta yhtenä päivänä kodittomia koiria ei syntyisi enää niin paljon kodittomiksi.

Xante on hylätty tarhan portille 2 kuukauden ikäisenä. Hän on siis varttunut tarhalla ja saanut verraten vähän kokemuksia ihmisistä. Tällä hetkellä Xante asuu Manuel C:n ja Mildan kanssa samassa häkissä. Carmenin mukaan Manuel C kiusaa Xantea, mutta aktiivien tavatessa koirat kiusaamista ei havaita.

Xante vaikuttaa olevan tottumaton ihmisiin, mikä on varsin ymmärrettävää Xanten taustan huomioiden. Xante jännittää ihmisiä ja hieman säpsähtelee äkkinäistä liikettä. Koko kolmikko jännittää outoja vieraita ja liikkuvat porukassa, eli hakevat turvaa toisistaan. Xante uskaltaa kuitenkin tulla haistelemaan kättä. Häntä heiluu varovaisesti ja kun vieraat ottavat namit esiin, niin häntä alkaa heilumaan enemmän. Xante ottaa namit kädestä ja haistelee ihmistä, mutta kun häneen yrittää koskea, niin väistää kosketusta. Ihminen selvästi kuitenkin kiinnostaa Xantea, koska pyörii ihmisen lähettyvillä.

Xante etsii kotia rauhallisesta ympäristöstä perheestä, jossa ei ole pieniä lapsia. Reippaasta kaverikoirasta olisi varmasti Xantelle hyötyä. Kodilla tulee olla aiempaa kokemusta koirista sekä ymmärrystä koiralähtöisistä koulutustavoista. Kodin tulee olla valmis antamaan paljon aikaa, tukea ja tilaa Xanten kotiutumiselle, koska kotikoiran elämästä Xantella ei ole vielä mitään kokemuksia. Kaikki kodin arkiset asiat, ihmisen seura ja kosketus, valjaiden pukeminen ja hihnassa liikkuminen yms. tulevat olemaan Xantelle aluksi uutta ja jännittävää.

Xante on suklaan ruskea ja laihassa kunnossa. Kooltaan hän on noin 45 cm ja 12 kg.

Päivitykset

2.12.2023

Xante tavattiin lokakuun tarhareissulla. Xante jakaa häkin edelleen Mildan ja Manuel C:n kanssa. Xante on niin ahne, ettei muut meinaa päästä nameille lainkaan. Xante on häkkiporukan reippain vaikkei voi ihan reippaaksi kuitenkaan kuvailla. Xante on eniten namien perään ja uskaltautuu olemaan eniten ihmisen lähellä namien takia. Xante syö nameja kädestä ja namien avulla saa rapsuttaa vähän leuan alta. Pyörii ihmisen lähellä yksinkin, ei tarvitse muita koiria turvaksi. Toisten koirien seura kuitenkin helpottaa poikaa. Saattaa olla niin, että ahneutensa takia Xante menee namien perässä lähelle ihmistä yksin, mutta koiraseuran ollessa mukana hän on ihmisen lähettyvillä rennompi. 

Vieraan ihmisen kanssa Xante ei välitä, jos ihminen nousee seisomaan tai liikkuu häkissä. Jos ihminen kävelee kohti, Xante väistää ja kiertää sivuun, mutta pysyy lähellä. Ei kuitenkaan pakene pois. Kun ihminen kumartuu Xanten päälle, Xante peruuttaa pari askelta, mutta jää siihen. Carmen saa silittää Xantea. Vieraat pudottavat testimielessä muovipussi maahan ja Xante meneekin sitä heti tutkimaan ja nuuskutteleamaan. Xante ei siis säikähdä pussia tai tarvitse tapahtuneesta palautumisaikaa.

6.7.2023

Suloinen Xante pääsi aloittamaan oman kodin etsinnän Kulkurien adoptio-ohjelmassa.
___________________________________________________________

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Xante saapuu Romaniasta Suomeen kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Xante on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Xanten  kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Xanten yhteyshenkilönä toimii Laura Arala.

Mitä sinun tulisi huomioida ennen
rescuekoiran adoptiota?

Tietoa adoptioprosessista

Usein kysytyt kysymykset

Opas rescuekoiran adoptoijalle

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Koirat saapuvat Romaniasta Suomeen steriloituna tai kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi koirat on mikrosirutettu ja niillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tässä artikkelissa esitetyn koiran kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Ennen yhteydenottoa, tutustuthan tarkasti adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, adoptoitavan eläimen terveyteen sekä adoption kustannuksiin.

Yhteyshenkilö:

Tutustu myös näihin: