Päivitetty 19.06.2017

Kodin sanut koira: YALAN (nyk. Yalle)


Syntymäaika: 5/2016
Sukupuoli: uros
Sijainti: Suomessa (Turku)
ei kastroitu

 

24.8.2016
Yalanin tarinan alku:
Romaniassa syntyy joka päivä pentuja, joilla ei ole minkäänlaisia tulevaisuuden näkymiä, eikä niillä ole ketään, joka pitäisi niistä huolta. Toisinaan pennuilla käy tuuri, ja joku paikallinen eläinsuojelija löytää ne ja ottaa huostaansa, lääkitsee, ruokkii ja huolehtii. Mikäli pennut selviävät rokotuksista, saavat ne uuden mahdollisuuden löytää itselleen oman kodin, jossa voi turvallisesti kasvaa aikuiseksi, tasapainoiseksi kotikoiraksi.

Näiden kuuden pennun emo on löytynyt kadulta, ja se oli viety kunnalliselle tarhalle. Eläinsuojelijat ottivat sen talteen tarhalta, kun huomasivat sen olevan tiineenä ja pian talteenoton jälkeen Sarah-emo synnytti pennut, ja tällä hetkellä ne asuvat Onevet-hoitolassa, jossa niillä on tarvittava huolenpito jatkuvasti lähellä. Emo jouduttiin ottamaan erilleen pennuista, sillä ruokinta-aikaan se kävi pentujen päälle huolestuessaan omasta ruoastaan.

Nämä iloiset kuusi pentua ovat nyt hiukan alle 4 kk ikäisiä ja valmiita matkustamaan omiin koteihinsa. Kaikki kuusi pentua ovat kilttejä ja ystävällisiä, touhukkaita viipottajia. Pennut tulevat olemaan aikuisena keskikokoisia, noin 50-55 cm korkeita. Yalan on porukan pienimmästä päästä. Se on luonteeltaan rauhallinen ja kiltti, ja se antaa nätisti käsitellä itseään ja ottaa syliin. Yalan on sellainen rennonletkeä kaveri, todella ihana ja sympaattinen, ja josta varmasti saa rakastettavan ystävän itselleen.

30.8.2016-19.10.2016
Yalan on sosiaalinen, ja tulee hyvin toimeen myös isompien koirien kanssa. Nyt hoitolan sisätiloissa liukkaalla lattialla koira selkeästi jännitti tilannetta, mikä näkyy myös kuvissa. Yalan antaa kuitenkin uusienkin ihmisten ottaa syliin, ja syliin päästyään se rentoutuu nauttimaan paijaamisesta. Yalan on saanut muutaman kilon painoa syksyn tullen, mutta sen hellyyttävä pyöreys varmasti katoaa, kun se pääsee enemmän kirmailemaan ja leikkimään. Yalan on kaiken kaikkiaan hyvin kiltti pikku vauvakoira, ja sillä on todella untuvaisen pehmoinen karva!

Yalan varattiin omaan kotiin 4.10.2016 ja pääsi lentämään Suomeen ja kotiin 19.10.2016.Yalanille päivitetty muutama kuva sen pentuajasta, sekä pari kuvaa, jossa näkyy myös pentujen emo.

19.1.2017
Yalan “Yalle” palasi sivuille etsimään omaa kotiaan ja siirtyi helmikuussa kotihoitopaikkaan Turkuun, jonne sitä pääsee sovitusti tapaamaan.

3.2.2017-26.5.2017
Yallen tiivistetyt kuulumiset kotihoidosta:

Yalle saapui Turkuun illalla 3.2.2017. Autosta hyppäsi kovin pelokas ja epävarma pieni mies, jonka ainoa oljenkorsi (omasta mielstään) oli käyttää ääntään ja yrittää pelottelua.

Yalle sai olla ihan rauhassa ja ensimmäiset kaksi vuorokautta meni siihen, että kierroksia laskettiin ja poika sai todeta tilanteen vaarattomaksi. Sitten reipastuminen on ollut vauhdikasta. Kun Yalle saapui ongelmia oli haukkumisen ja sisäsiisteyden kanssa. Myös vieraat ihmiset aiheuttivat päänvaivaa epävarmalle pojalle. Aluksi Yalle koki tarvetta vahtia liikkumistani ja haukkui herkästi kun liikuin. Parissa vuorokaudessa tämä kuitenkin jäi pois. Ulko-ovi oli toinen asia joka oli Yallelle iso asia. Vajaassa viikossa oltiin saatu treenattua ulko-oven avaamista Yallelle ok asiaksi. Yalle haukkui rapun äänille kovasti mutta harjoittelulla ja positiivisesti vahvistamalla toivottua käytöstä (hiljana pysymistä), haukkuminen rauhoittui nopeasti ja parissa viikossa päästiin siihen, että poika pysyi hiljaa kokonaisen työpäivän ajan. Nykyään (26.5) haukkuu vaan satunnaisesti ja vaan jos joku vieras kulkee rapussa. Yalle tulee erittäin hyvin toimeen minun n.3-vuotiaan leikatun narttukoiran kanssa. Myös muiden koirien kanssa Yalle on tullut hyvin toimeen mutta mikäli toinen on kova päsmäröimään, Yalle huolestuu tilanteesta. Yallea ei ole vielä kastroitu johtuen siitä, että koemme Yallen hyötyvän siitä, että saa kerätä itsevarmuutta ja kasvaa henkisesti vielä hieman lisää.

Yalle on helposti motivoitavissa herkuilla ja tie hänen sydämeen taitaakin kulkea vatsan kautta. Kasvikset ovat enemmän pupujen ruokaa poitsun mielestä, mutta muuten hän on melko perso kaikelle. Yalleen tutustuu parhaiten yhteislenkillä. Kun poikaa ei huomioi, eikä katso niin tämä yleensä nopeasti kiertää vieraan taakse ja nuuskii pohkeista uudet hajut. Sitten voidaankin hänen mielestä turvallisesti jatkaa kävelyä, tällöinkin huomioimatta häntä vielä. Seuraava askel on rapistella herkkupussia taskussa ja joka maan kautta tai vaivihkaa käden kautta tarjota herkkupaloja. Tällä hetkellä ei kannata vielä kuitenkaan yrittää koskea Yalleen, vaan antaa hänen itse todeta luottavansa tarpeeksi paljon sinuun, että hän tulee rennosti luokse.

Yalle on tehnyt huiman kasvumatkan niin henkisesti kuin fyysisesti, näiden pian neljän kuukauden ajan, joina on ollut luonani kotihoidossa. Yalle on iloinen, ihmisläheinen ja ihmisrakas (kunhan on tutustuu). Yalle juoksee mielellään ja onkin melko mainio lenkkikaveri. Poistu on myös tietyllä tavalla herkkä ja kaipaa turvallisen ihmisen tukea melko paljon uusissa tilanteissa vielä tässä vaiheessa. Pitää kuitenkin muistaa, että Yalle on vasta “lapsi”, noin vuoden ikäinen, ja on oikeastaan päässyt harjoittelemaan kotikoirana olemista kunnolla vasta noin 4 kuukauden ajan. Hänellä on vielä opittavaa mutta hän on mitä mainioin oppilas. Lisätietoa Yallesta saa minun, Yallen yhteyshenkilön ja kotihoitajan, kautta.

Kuvia löytyy niin pentuajalta tarhalta, kuin kotihoidosta.

11.6.2017
Yalle jumittui kotihoitoon yli neljäksi pitkäksi kuukaudeksi. Paljon poika kehittyi ja siitä kuoriutui iloinen ja hauska vesseli joka jaksaa naurattaa. Tietenkin nuoren pojanklopin tavoin, välillä on esiintynyt myös hampaiden kiristelyä hoitajan osalta mutta näinhän se menee koirien kanssa. Yallesta on tullut kovin tärkeä itselleni ja olin ehdoton siinä, että haluan sille sen just eikä melkein oikean kodin. Nyt se sitten löytyi! Yalle hyväksyi heti koko tulevan perheen ja vapautui jopa niin, että ryhtyi vetoleikkiin heidän kanssa.

Kun päivä lähitulevaisuudessa koittaa, että Yalle siirtyy omaan kotiin, minulla tulee kyyneleet virtaamaan. “When you really love someone, you have to let them go” <3

19.6.2017
Lauantaina 16.2.2017 Yalle muutti omaan kotiin. Ja hän oli siihen aivan valmis. Huomasin Yallesta heti ensimmäisestä tapaamisesta, että sillä oli hyvä olla tämän perheen kanssa. Oli ilo oppia tuntemaan Yalle ja saada toimia hoitokotina ja tukena pojalle, silloin kun hän sitä tarvitsi. Yallella on ikuinen paikka sydämessäni mutta olen onnellinen siitä tiedosta, että pojalla nyt on se ihan oma koti.


Koiraa harkitsevalla on suuri vastuu. Omat resurssit on ehdottoman tärkeää punnita huolella. Ajan, motivaation ja sitoutuneisuuden täytyy olla kohdallaan.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa ja kotihoidossa tehtyjen havaintojen perusteella ja kasvu kohti tasapainoista aikuista on vielä kesken.

Yalan saapui Suomeen asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Yalan on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Yalania ei ole vielä kastroitu, joten Yalanin tuleva koti sitoutuu kastroimaan koiran kohtuullisen ajan kuluessa. Yhdistys osallistuu omistajan niin halutessa kastroinnin kustannuksiin 70 eurolla kuittia vastaan. Olethan myös yhteydessä Yalanin yhteyshenkilöön ennen kastrointia.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Yalanin yhteyshenkilö on Mia Takolander

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.