Päivitetty 10.04.2019

Kodin saanut koira: ZOTTEL


Syntymäaika: 7/2014
Sukupuoli: Uros
Sijainti: Suomessa (Hyvinkää)
kastroitu

 

Perustiedot ja tausta

19.3.2019
Zottel on heinäkuun 2017 alussa kunnalliselta tarhalta M. G. Rescuen Mihai Grigorien toimesta pelastettu iloinen, energinen ja kiltti poika. Se tuli Kulkurien adoptio-ohjelmaan 11.8.2017. Zottel asui M. G. Rescuen omalla tarhalla Bukarestin ulkopuolella, ennen kuin poika pääsi lentämään Suomeen ensimmäiseen omaan kotiinsa 7.9.2017. Zottelilla on ollut epäonnea matkassa ja etsii nyt sitä kolmatta ja lopullista omaa kotia. Zottel on kiva koirakaveri, mutta sen paikka ei ole lapsiperheessä eikä liian vilkkaassa ympäristössä. Sopivasta koirakaverista saattaisi olla hyötyä Zottelille.

Zottel on nyt asunut kotihoitajallaan Hyvinkäällä reilun viikon verran. Zottel sujahti hoitajan arkeen hyvin ja on käynyt hänen kanssaan myös moikkaamassa hoitajan äitiä ja hänen koiria. Näiden kanssa Zottel löysi heti yhteisen sävelen ja ryhtyikin leikkimään yhden nartun kanssa melkein samantien. Zottel on ihmisrakas tyyppi, jolla riittää energiaa ja tarvitsee siten kotia jossa sen kanssa jaksetaan touhuta ja se pääsee mukaan “seikkailemaan”. Zottel kävi kauppakeskuksessa myös, ja tämäkin käynti sujui mallikkaasti. Remmikävelyt ovat yhä Zottelille haastavia ja näitä tulee harjoitella. Zottel on fiksu poitsu ja tuo varmasti myös paljon iloa omaan perheeseen.

Zottel on kooltaan noin 40cm, 12kg.

Päivitykset

10.4.2019
Zottel on nyt asunut uudessa omassa kodissaan viisi päivää. Kotiutuminen on lähtenyt kivasti käyntiin, Zottel on ilahduttanut perheensä ja päässyt nauttimaan rennosta oleskelusta aktiivisessa aikuisperheessä.

Kooste Zottelin elämästä Suomessa 7.9.2017-10.3.2019

Zottel saapui Suomeen, omaan kotiinsa, 7.9.2017. Oltuaan kotona noin 6kk Zottel palasi kotia etsiväksi koiraksi yhdistykselle syynä omistajan muuttunut elämäntilanne sekä Zottelin hihnakäyttäytyminen ja energisyys.

Uuteen kotiin Zottel siirtyi huhtikuussa 2018. Elämä kuitenkin taas toi mukanaan yllätyksen ja perheen muuttuneen elämäntilanteen vuoksi Zottelille ei yhtäkkiä löytynytkään enää aikaa tai resursseja, jotta poika olisi saanut sellaista liikuntaa ja tekemistä mitä nuori, energinen poika kaipaa ja tarvitsee. Näin ollen Zottel tuli jälleen kotia etsimään yhdistyksen kautta, 20.2.2019.

Zottelissa kerääntyi tietenkin paljon energiaa, mitä se ei päässyt purkamaan ja stressitaso lähti jälleen nousuun. Tämä stressi purkaantui sitten epätoivottuna käytöksenä, mm. haukkumisena ja haastavassa hihnakäyttäytymisessä. Zottel myös suhtautui hieman epävarmasti perheen miestä kohtaan. On hyvin todennäköistä, että ongelmat ovat ruokkineet toisiaan ja myös Zottel on peilannut omaa käytöstään ihmisestä, jonka lopputuloksena kaikki ovat olleet stressaantuneita.

Zottel siirtyi Kulkurien luotettavalle kotihoitajalle pikaisella aikataululla, jotta Zottel pääsi aloittamaan rauhoittumisen ja stressitason laskemisen. Hoitajaa kohtaan Zottel on alusta saakka ollut luottavainen ja hellyttävä. Se kantaa lelujaan hoitajalle ja odottaa innoissaan, että hän leikkii sen kanssaan. Hoitajan kertoman mukaan Zottel ei vahdi ruokaansa, lelujaan ja rakastaa maata vierellä nukkumassa. Zottel vaikuttaa myös olevan erittäin helposti motivoitavissa ruoan kanssa ja osaakin jo monia asioita, mitä sen kanssa on harjoiteltu tässä matkan varrella, mm. osaa koskettaa kättä vihjesanasta, odottaa nätisti istuen lupaa mennä ruokakipolle, istuminen, maahanmeno jne onnistuu hyvin. Ihminen on Zottelille tärkeä ja poika nauttii touhuta yhdessä asioita.

Hihnakäytöksessä on haasteita. Zottel kerää kierroksia muista koirista, joistain ihmisistä ja haukkuu sekä tempoo hihnassa tällöin. Zottel on kuitenkin myös tutustunut yhteen toiseen koiraan ollessaan Jennillä ja tämä tutustuminen oli sujunut hyvin. Zottel tulee melko hyvin toimeen muiden koirien kanssa mutta johtuen remmirähjäämisestä ja energian purkaantumisesta eivät kaikkien kanssa yhteinen sävel kuitenkaan löydy niin helposti. Tutustuttaminen täytyy tehdä hyvin ja rauhallisesti, koirien ehdoilla. Kuitenkin on todennäköistä, että sopivasta koirakaverista olisi Zottelille hyötyä myös uudessa kodissa.

Zottelin ranteissa on todettu rakenteellista löysyyttä joka voi vanhemmiten altistaa koiraa nivelrikolle. Zottelin kanssa hyvän lihaskunnon ylläpito on avainasemassa ja niveltukiravinteet kannattaa pitää mukana ruokavaliossa alusta asti. Zottelin korvissa on ollut hiivaa, joka on nyt saatu kuriin etikalla. Zottelin hännässä on myös sellainen mutka joka saattaa kieliä siitä, että se olisi ollut murtunut jossain vaiheessa.

Zottel on testattu Suomessa ESBL-, MRSA- ja MRSP-negatiiviseksi. Myös sydänmadon ja leishmanian uusintatestit olivat negatiiviset.

Zottelin paikka ei tule olemaan lapsiperheessä, eikä kaupungin vilskeessä tai ympäristössä jossa on Zottelin kaltaiselle energiselle ja sitä kautta herkästi stressiä nostattavalle pojalle liikaa ärsykkeitä. Metsälenkit, peltolenkit jne ovat olleet Zottelille erittäin mieluisia ja näistä toivomme pojan pääsevän nauttimaan vielä paljon. Zottel ei missään tapauksessa ole mahdoton koira ja kunhan stressi saadaan laskemaan, Zottelista varmaan on vaikka mihin. On myös tärkeetä, että uudessa kodissa olisi rutiineja, sillä rutiinit ovat oiva apu ja tuki koiralle joka tuuppaa stressaantumaan muutoksista herkästi. Myös yksinoloa on tärkeetä lähteä heti treenaamaan Zottelin kanssa. Positiivinen vahvistaminen on Zottelinkin kohdalla kaikki kaikessa.

Zottel on kooltaan noin 35-40cm ja painoa sillä on tällä hetkellä noin 12kg. Ruumiinrakenteeltaan Zottel on hieman pitkulainen. Se on tällä hetkellä kotihoidossa Hyvinkäällä.

 


 

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen.

Kotihoidossa oleva koira on päässyt jo hieman harjoittelemaan perhekoiralle tärkeitä taitoja. Kaiken uuden opettelu on kuitenkin vielä aivan alussa, eikä voida olettaa että kotihoidon kautta tuleva koira olisi valmiiksi täysin koulutettu. Tiedossa on varmasti myös omassa kodissa töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Kotihoidossa olevan koiran luonteesta ja tavoista saadaan tarhaolosuhteissa tehtyjä havaintoja enemmän tietoa. Koiran luonne muovautuu kuitenkin kaikkien sen saamien kokemusten kautta ja isossa roolissa on myös lopullisen kodin tapahtumat. Koiran käytös voi ajan ja kotiutumisen myötä vielä muuttua.

Zottel on asianmukaisesti rokotettu, ulko- ja sisäloishäädetty, kastroitu ja testattu useiden sairauksien varalta. Lisäksi Zottel on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Zottelin yhteyshenkilö on Mia Takolander

 

 

 

 

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.