Päivitetty 01.10.2021

Kotia etsivä koira: ZOTTEL


Syntymäaika: 7/2014
Sukupuoli: Uros
Sijainti: Suomessa (Paimio)
kastroitu

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta

14.9.2021
Zottel-pojan tarinassa on monenlaisia vaiheita ja Zottelista itsestään riippumattomia muutoksia, joiden takia se on ollut jo kolmessa kodissa Suomessa. Tietomme alkavat kesältä 2017, jolloin Zottel oli noin kolmevuotias. Romanialainen eläinsuojelija, Mihai Grigorie pelasti iloisen, energisen ja kiltin Zottel-pojan heinäkuun 2017 alussa kunnalliselta tarhalta omalle M.G.Rescuen tarhalleen. Se tuli Kulkurien adoptio-ohjelmaan 11.8.2017. Zottel asui M.G.Rescuen tarhalla Bukarestin ulkopuolella, kunnes pääsi lentämään Suomeen ensimmäiseen omaan kotiinsa 7.9.2017. Oltuaan kotona noin kuusi kuukautta Zottel palasi kotia etsiväksi koiraksi yhdistykselle, syynä omistajan muuttunut elämäntilanne sekä Zottelin hihnakäyttäytyminen ja energisyys.

Uuteen kotiin Zottel siirtyi huhtikuussa 2018. Elämä kuitenkin toi jälleen mukanaan yllätyksen ja perheen muuttuneen elämäntilanteen vuoksi Zottelille ei yhtäkkiä löytynytkään enää aikaa tai resursseja, jotta poika olisi saanut sellaista liikuntaa ja tekemistä, mitä nuori, energinen poika kaipasi ja tarvitsi. Zottelille kerääntyi tietenkin paljon energiaa, mitä se ei päässyt purkamaan ja stressitaso lähti jälleen nousuun. Tämä stressi purkaantui sitten epätoivottuna käytöksenä, mm. haukkumisena ja haastavana hihnakäyttäytymisenä. Zottel suhtautui myös hieman epävarmasti perheen mieheen. On hyvin todennäköistä, että ongelmat ruokkivat toisiaan ja myös Zottel peilasi omaa käytöstään ihmisestä ja lopputuloksena kaikki olivat stressaantuneita. Niinpä Zottel tuli jälleen kotia etsimään yhdistyksen kautta 20.2.2019.

Zottel siirtyi Kulkurien luotettavalle kotihoitajalle pikaisella aikataululla, päästäkseen aloittamaan rauhoittumisen ja stressitason laskemisen. Hoitajaa kohtaan Zottel oli alusta saakka  luottavainen ja hellyttävä. Se kantoi lelujaan hoitajalle ja odotti innoissaan, että hän leikkii sen kanssa. Hoitajan kertoman mukaan Zottel ei vahtinut ruokaansa eikä lelujaan ja rakasti maata vierellä nukkumassa. Zottel vaikutti myös olevan erittäin helposti motivoitavissa ruoan kanssa ja osasikin jo monia asioita, mitä sen kanssa oli harjoiteltu matkan varrella, mm. koskettaa kättä vihjesanasta, odottaa nätisti istuen lupaa mennä ruokakipolle, istuminen, maahanmeno. Ihminen oli Zottelille tärkeä ja poika nautti touhuta yhdessä asioita. Zottel sujahti hoitajan arkeen hyvin ja kävi hänen kanssaan myös moikkaamassa hoitajan äitiä ja hänen koiriaan. Näiden kanssa Zottel löysi heti yhteisen sävelen ja ryhtyikin leikkimään yhden nartun kanssa melkein samantien. Zottel kävi kotihoitajan kanssa myös kauppakeskuksessa, ja tämäkin käynti sujui mallikkaasti. Remmikävelyt olivat yhä Zottelille haastavia ja niitä harjoiteltiin.

Huhtikuussa 2019 Zottel muutti kolmanteen kotiinsa, jossa se pääsi nauttimaan rennosta oleilusta aktiivisessa aikuisperheessä. Mutta Zottelin epäonni jatkui ja tämänkin perheen elämäntilanne muuttui ja Zottel palaa jälleen etsimään uutta kotia. Perheessä tapahtuneiden muutosten takia Zottel on joutunut muuttamaan omistajan kanssa kerrostaloon kaupunkiympäristöön, joka ei sovi Zottelille.

Zottelin ranteissa on todettu rakenteellista löysyyttä joka voi vanhemmiten altistaa koiraa nivelrikolle. Zottelin kanssa hyvän lihaskunnon ylläpito on avainasemassa ja niveltukiravinteet kannattaa pitää mukana ruokavaliossa. Zottelin korvissa on ollut hiivaa, joka saatiin kuriin etikalla eikä viimeisimmässä kodissa tästä vaivasta ole ollut mitään havaintoa. Zottelin hännässä on myös mutka, joka saattaa kieliä siitä, että se olisi murtunut jossain vaiheessa. Zottel on testattu Suomessa ESBL-, MRSA- ja MRSP-negatiiviseksi. Myös sydänmadon ja leishmanian uusintatestit olivat negatiiviset.

Zottel on ihmisrakas tyyppi, jolla riittää energiaa ja siksi se tarvitsee kodin, jossa sen kanssa jaksetaan touhuta ja huolehtia sopivasta virikkeisyydestä. Zottel on kiva koirakaveri, mutta sen paikka ei ole lapsiperheessä eikä liian vilkkaassa ympäristössä. Vilkas asuinympäristö aiheuttaa Zottelin kaltaiselle energiselle ja sitä kautta herkästi stressiä nostattavalle pojalle liikaa ärsykkeitä. Metsälenkit, peltolenkit jne ovat olleet Zottelille erittäin mieluisia ja näistä toivomme pojan pääsevän nauttimaan uudessa kodissa. Zottelille on siis etsinnässä koti  mieluiten omakotitalossa omine pihoineen ja koirakokenut perhe, jonka elämä on vakiintunut eikä suuria muutoksia ole tiedossa.  Sopivasta koirakaverista saattaisi olla hyötyä Zottelille. On myös tärkeätä, että uudessa kodissa on rutiineja, sillä rutiinit ovat oiva apu ja tuki koiralle, jolla on taipumus stressaantua muutoksista herkästi. Myös yksinoloa on tärkeätä lähteä heti harjoittelemaan. Positiivinen vahvistaminen on Zottelinkin kohdalla kaikki kaikessa. Uudelta omistajalta edellytetään myös halua ja taitoa auttaa Zottelia rauhoittumaan kun stressitaso alkaa nousta.

Zottel on kooltaan noin 40 cm ja 12 kg. Ruumiinrakenteeltaan Zottel on hieman pitkulainen.

Päivitykset

13.9.2021
Zottel on ollut kotihoidossa kolme päivää ja poika on osoittautunut todella luottavaiseksi ja sopeutumiskykyiseksi. Zottel on ollut alusta pitäen kuin kotonaan kotihoitajan luona, on syönyt hyvin ja leikkinyt ja näyttänyt jo osaamistaan. Yksinolokin on sujunut ongelmitta. Lisää kuulumisia tulee loppuviikosta! Lisätty kaksi kuvaa ja video Zottelin leikistä.

10.9.2021
Zottel siirtyi kotihoitoon Paimioon.

5.9.2021
Zottel palaa etsimään uutta kotia perheessä tapahtuneiden isojen muutosten takia. Entinen omistaja kertoo Zottelin olevan hyvin ihmisläheinen ja älykäs koira. Zottel oppii nopeasti uusia asioita ja osaakin monenlaisia arjen taitoja ja myös temppuja takatassujen varassa tanssimisesta namin valintaan kuonokosketuksella. Zottel on perso herkuille, joten palkitseminen  on helppoa. Zottel on nauttii ihmisen seurasta, mutta on myös itseohjautuva ja leikkii itsekseen, jos ei saa ihmisestä tai toisesta koirasta leikkikaveria. Zottel pitää muista koirista, mutta kaikkein mieluisimpia leikkikavereita ovat sitä itseään isommat koirat. Leikkaamattomiin uroksiin se suhtautuu hieman epäluuloisesti.

Zottelin haasteet liittyvät pojan herkkyyteen ja ovat näkyneet samanlaisina koko sen Suomessa olo ajan aina kun ympäristön muutokset ovat aiheuttaneet pojalle stressin kasaantumista. Viimeisessä kodissa, melko äänekkäässä ja huonosti äänieristetyssä kerrostalossa Zottel reagoi murisemalla ja haukkumalla ympäristöstä kuuluviin ääniin. Ulkoillessa Zottel helposti rähjää vastaantuleville koirille turhautumistaan ja pelkoaan ja tempoo hihnassa. Koirapuistossa ongelmia sen sijaan ei ole, joten kytkettynä oleminen saa pojan epävarmaksi. Jotkut ihmiset, erityisesti teini-ikäiset ja ala-asteikäiset pojat saavat Zottelin helposti reagoimaan. Myös joihinkin miehiin Zottel suhtautuu varauksellisesti. Aikaisemmin Zottel saattoi hyökkiä kohti ohi ajavia autoja, mikä on nyttemmin vähentynyt, mutta polkupyöräilijät ovat sen mielestä vielä epäilyttäviä. Todennäköisesti perheen elämässä tapahtuneiden muutosten aiheuttama stressi näkyy Zottelissa niin, että yksinolo on välillä vaikeaa ja poika pyrkii aina mukaan kun omistaja lähtee kotoa. Zottel on saanut yksin jäädessään aktivointilelun, mutta aina se ei ole auttanut.  Zottel on saattanut purkaa stressiään omaan petiinsä ja leluihinsa, mutta mitään muuta se ei ole koskaan tuhonnut.

 

 

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen.

Kotihoidossa oleva koira on päässyt jo hieman harjoittelemaan perhekoiralle tärkeitä taitoja. Kaiken uuden opettelu on kuitenkin vielä aivan alussa, eikä voida olettaa että kotihoidon kautta tuleva koira olisi valmiiksi täysin koulutettu. Tiedossa on varmasti myös omassa kodissa töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Kotihoidossa olevan koiran luonteesta ja tavoista saadaan tarhaolosuhteissa tehtyjä havaintoja enemmän tietoa. Koiran luonne muovautuu kuitenkin kaikkien sen saamien kokemusten kautta ja isossa roolissa on myös lopullisen kodin tapahtumat. Koiran käytös voi ajan ja kotiutumisen myötä vielä muuttua.

Zottel on asianmukaisesti rokotettu, ulko- ja sisäloishäädetty, kastroitu ja testattu useiden sairauksien varalta. Lisäksi Zottel on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Zottelin yhteyshenkilö on Marjukka Kokko

 

 

 

 

 

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa