Kodin saanut koira: ADELITA ( Ikea-pennut)

Syntymäaika: Noin 6/2016
Sukupuoli: narttu
steriloitu
Sijainti: Suomessa (Vantaa)
Kokoarvio:

 

24.9.2016
Romaniassa on arvion mukaan 2-5 miljoonaa koditonta koiraa. Suurin osa koirista ovat steriloimattomia ja tästä syystä koiria syntyy hallitsemattomasti läpi vuoden. Pennut jotka syntyvät omistetulle koiralle hylätään pian syntymän jälkeen, hävitetään tai ne jäävät pyörimään pihalle emonsa kanssa, kunnes ne alle vuodessa, itse synnyttävät tai siittävät ensimmäiset pentunsa, kodittomiksi koiriksi.

6.7.2016, Kulkurien pitkäaikainen ja luotettava yhteistyökumppani Luiza Mandru organisoi kotikyläänsä Gradisteaan, ensimmäisen sterilointipäivän. Päivä oli menestyksekäs mutta mukaan mahtui myös surullisia koira kohtaloita. Eräs nainen toi steriloitavaksi emon jolla oli yksi pentu mukanaan. Myöhemmin selvisi että emolla oli lisää pentuja sillä nainen ilmestyi pian uudestaan. Hän toi 5 muuta pentua pussissa, joka oli vielä tungettuna IKEAn kassiin. Hän totesi, että mikäli pentuja ei oteta vastaan, hän hävittää ne muulla tavoin. Pentujen onneksi ne pääsivät heti muuttamaan Luizalle mutta koska Luizalla oli niin paljon koiria jo kotonaan hän ei pystynyt ottamaan myös emoa, vaan tämä muutti Luizan ystävän tarhalle. Nyt Fidelina, Bertin, Denis, Estelline, Adriel ja Adelita ovat valmiita muuttamaan omaan kotiin.

Adelita oli tullessaan yksi ujoimmista näistä pennuista. Näin ollen Luiza päätti ottaa Adelitan kanssaan asumaan omaan kotiinsa hänen ja miehensä kanssa. Mukaan pääsi vielä velipoika  Adriel. Tämä asumismahdollisuus auttoikin Adelitaa paljon ja pikkuruinen tyttö rohkaistui huimasti.

On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että uuteen ympäristöön muuttaessa Adelitalla voi kestää hetki ennen kuin tottuu. Toki sama saattaa olla lähes jokaisella adoptioon päässeellä koiralla.
Adelita on vielä kovin nuori pentu ja uskomme, että tämä reipastuu kotioloissa päivä päivältä enemmän ja enemmän.
Muiden koirien kanssa Adelita tulee hienosti toimeen ja myös kissoihin tyttö on päässyt tutustumaan.

Kooltaan Adelita tulee arviolta jäämään pienehköksi keskikokoiseksi koiraksi, noin 12-15kg/40-45cm.

21.10.2016
Mandru Luizan luona asuvasta Adelitasta on kehittynyt urhea koiralapsi. Luizan hyvällä hoidolla tämä pieni tyttö on rohkaistunut päivä päivältä ja se on alkanut puuhailemaan itsekseen enemmän, jännityksen lauettua. Luiza kuvaa pentua myös hauskaksi. Sen puuhailuja seuratessa rupeaa väkisinkin hymyilyttämään. On kuitenkin tärkeä muistaa, että perusluonteeltaan ujo koira, tarvitsee paljon aikaa ja kärsivällisyyttä. Luizan luona kasvaminen on jo esimerkilliseti näyttänyt sen, että Adelitankin ujous väistyy kunhan ensin saa tutustua kunnolla. Luottamuskin syntyy sitten sitä kautta.
Adelita ei ole ihan niin matala ja töppöjalkainen kuin osa sisaruksistaan. Pienehköksi se tulee kuitenkin jäämään. Ylittäen 10 kg karvan verran.
Uusi kuva Adelitasta on kuvattu 21.10.2016 sisaruksiensa kanssa. Ikää heillä on siinä  n. 4.5 kk.

28.11.2016
Adelita on kasvanut ja kaunistunut. Hänestä on tullut paljon rohkeampikin kun iän tuoma itsevarmuus on  lisääntynyt. Uudet kuvat marraskuulta 2016.

15.1.2017
Vuosi on vaihtunut Romanian koirillakin. Kauniiksi ja leikkisäksi kasvanut Adelita odottaa edelleen omaa kotia Mandru Luizan luona.
Kun sattuu olemaan talvinen päivä, jolloin ei ole paljoa pakkasta, nauttivat junnu-koirat lumen päällä rehaamisesta täysin rinnoin.
Itsevarmuutta saanut Adelita olisi siltikin enemmän kuin valmis muuttamaan jo omaan kotiin.
Kotiin, jossa se saisi olla rakastettu perheenjäsen ja leikkiä huolettomasti junnu-koiran energialla.
Adelitasta lisätty video, jossa leikkii veljensä Adrielin ja kolmannen kaverinsa kanssa.

7.2.2017
Adelitan elämä tulee pian muuttumaan hurjasti, sillä sen päätettiin lentävän Suomeen 11.2.17 KOTIHOITOON. Toivottavasti kuitenkin oma koti löytyisi pian.

Koti, jossa osataan ymmärtää ujoa tyttöä. Adelita tarvitsee edelleen paljon aikaa ja kärsivällisyyttä opetellessaan kohti kotikoiran onnea.
Aktiivimme tapasivat Adelitan nyt tammikuussa, Romanian reissullaan ja kertoivat Adelitan olevan kaunis ja toisten koirien kanssa hyvin toimeentuleva nuorukainen, mutta vieraisiin ihmisiin se suhtautui epävarmasti. Tutuille ihmisille, eli Luizalle ja hänen miehelleen Adelita oli ok, mutta aktiivimme eivät päässeet sitä silittämään, vaan Adelita katsoi parhaaksi seurata vieraiden liikkeitä kauempaa.
Ajan kanssa Adelitan luottamus voitetaan varmasti.

11.2.2017
9 kuukauden ikään päässyt Adelita on tänään saapunut Suomeen kotihoitoon. Täällä se on askelta lähempänä omaa kotia sillä nyt se saattaa saada mahdollisuuden tutustua tulevaan perheeseensä ennen muuttoa.
Adelita oli lentokentällä hyvinkin ujona ja katseli kaikkea ympärillään tapahtunutta silmät lautasen kokoisina. Luottavaisin askelin se kuitenkin lähti kotihoitajansa matkaan. Kyllä se tiesi, että kannattaa luottaa.
Ja jo muutaman tunnin päästä, kotihoitaja iloitsi Adelitan selkeästä viestistä: nyt jo mennään uteliaana eteenpäin. Kunhan tämän matkapäivän univelat on nukuttu pois, matka Suomi -koirana opetteluun voi kunnolla alkaa ja ehkä se oma kotikin on jossain siinä ihan lähellä.

21.2.2017
Adelita on ollut nyt reilu viikon Suomessa, kotihoidossa.
Siitä on matkaväsymyksen jälkeen kuoriutunut hauska ja huumorintajuinen koira. Adelita on edelleen ujo uusille ihmisille ja se tarvitsee aikaa että pääsee kunnolla tutustumaan. Kotihoitopaikan omien koirien kanssa on ok ja hakee läheisyyttä myöskin niiltä.
Adelita ei pelkää kodin ääniä mutta muuten uusien asioiden äärellä hakee tukea tutusta ihmisestä.
Adelita etsii aikuista kotia, jossa mahdollisesti olisi jo ystävällinen koira.
Aktiviteettiä ja paljon tekemistä tämä energinen tyttö kaipaa myös.
Adelitalla ei ole ollut haasteita sisäsiisteyden kanssa.

Adelitaa pääsee ennalta sovitusti myös tapaamaan.

Lisätty uusia kuvia, jotka ovat otettu Suomessa, kotihoitopaikassa.

22.2.2017
Lisätty kotihoitopaikassa kuvattu video iloisesta energisestä Adelitasta.

6.3.2017
Adelita sen kun kasvaa ja kaunistuu. Se on reippaampi päivä päivältä ja enemmän kuin valmis muuttamaan omaan kotiin.  Nyt on kulunut sen verran aikaa, että kotihoitopaikka on kerennyt tutustumaan tähän tyttöön ja sieltä kirjoitetaan näin:

“Adelita on ollut meillä nyt lähes 3 viikkoa kotihoidossa. Lentokentällä oli hieman epäileväinen pikkutyttö, joka on tässä ajassa muokkaantunut aikalailla “normaaliksi koiraksi”, jolla ei kovin suuria pelkoja ole. Toki Ade toisinaan on joissain tilanteissa arka, mutta ottaa ihmisestä hyvin tukea.

Adelitan kanssa lenkkeily on mukavaa, sillä Ade kulkee nätisti hihnassa. Alkuaikojen lievähkö ympärilleen pälyily on vaihtunut innostuneeksi nuuskutukseksi, maailmassa on niin paljon hajuja.

Aluksi Adea jännitti ohikulkevat ihmiset ja niitä kohdetassa piti yrittää pakittaa vaikkapa ojaan. Nyt tilanne on kuitenkin se, että Ade saattaa hieman hidastaa vauhtia, mutta jatkaa sitten matkaa reippaasti. Yleensä ihmisten kuljettua ohitse tekisi mieli mennä haistelemaan. Harmi, ettei olla vielä tavattu ketään tuttua lenkillä, jolloin näin olisi voinut toimiakin.

Koirien ulkoiluttajat ohitetaan mukavasti, Ade ei mitenkään reagoi toisiin koiriin. Tietysti joskus kiinnostaisi käydä haistelemassa, mutta toiset menevät aina vauhdilla ohitse.

Autot, bussit tai muut eivät Ade kiinnosta, niitä saa tulla ja mennä.
Sisätiloissa, meille tutuille ihmisille, Ade on iloinen ja leikkisä. Haluaisi syliin ja paljon rapsutuksia. Varsinkin meidän perheen miehestä tykkää, on aina onnellisuuden huippu, kun mies tulee kotiin. Meillä on kotona myös lapsi (11-vuotias tyttö), jota Ade aina hetkellisesti karttaa – varsinkin, kun lapsi tulee kovaäänisesti ulkoa sisälle. Silloin pitää mennä pöydän alle turvaan, mutta hetken päästä jo muistaa nähneensä tuon aiemminkin ja palaa omalle makuupaikalleen (mikä se milloinkin on).

Ade ei vaikuta olevan kovin ihmisriippuvainen, sillä viettää usein aikaansa eri huoneessa kuin me muut. Toki mieluusti puuhastelee mukana ja katselee mitä tapahtuu, mutta menee usein toiseen huoneeseen lepäilemään. Kotiin jää nätisti, ilman mitään ääniä, eikä ole koskaan hajottanut mitään yksinollessaan. Ade on myös kokoajan ollut täysin sisäsiisti.

Meillä on kotona 4 omaa koiraa, sekä uroksia että narttuja ja Ade on tullut kaikkien kanssa hyvin toimeen. Meille tuli myös pari viikkoa Aden saavuttua toinen hoitokoira, senkin Ade otti hyvin vastaan – oltuaan hetken ihmeissään. Leikkisyyttä tytöstä löytyisi, toisin kuin meidän koirista 🙂
Ade on tosi mukava nuori koira, jolle soisi oman kodin ja oman ihmisen – sellaisen, johon Ade voi tukeutua niinä hetkinä, kun hetkellisesti jännittää. ”

Uusimmat kuvat lisätty
15.3.2017
Adelitaa on vihdoin onni potkaissut ja se pääsee muuttamaan omaan kotiinsa pian. Siellä sitä odottaa koiraherra P sekä tietenkin omat ihmiset.

16.3.2017
Adelita on päässyt omaan kotiin.

 

 

——————————————————————————————————————————

Pentua harkitsevalla on suuri vastuu. Omat resurssit on ehdottoman tärkeää punnita huolella. Ajan, motivaation ja sitoutuneisuuden täytyy olla kohdallaan. Pentua harkitessa täytyy muistaa, että mm. sisäsiisteys on opeteltava alusta lähtien, hihnakäytös on täysin uusi asia, muihin koiriin tutustumistakin saattaa joutua harjoittelemaan eikä yksinolo suju heti itsestään. Tavaratkin saattavat päätyä tylsistyneen ja aktiivisen pennun kitaan ja leluiksi ihan vain vahingossa. Pentu tarvitsee paljon selkeitä rajoja, johdonmukaisuutta, positiiviseen palkitsemiseen keskittyvää koulutusta ja rakkautta kasvaakseen tasapainoiseksi aikuiseksi.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutuessa muuttua.

Mikäli Adelita tulee Suomeen steriloimattomana nuoren iän vuoksi, tuleva koti sitoutuu steriloimaan  koiran kohtuullisen ajan kuluessa sen saavuttua Suomeen, mieluiten neljän kuukauden sisällä tai kun koira siihen fyysisesti on kypsä. Yhdistys osallistuu halutessanne steriloinnin kustannuksiin 70 eurolla kuittia vastaan. Olethan yhteydessä yhdistykseen (yhteyshenkilöön) ennen sterilointia.

Adelita saapuu Suomeen asianmukaisesti steriloituna (mikäli ikä sen sallii), rokotettuna, ulko- ja loishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Adelita on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveys ja kustannus infoihin.

Adelitan yhteyshenkilö: Marika Stillman

 

 

 

[fbvideo link=”https://www.facebook.com/kotihoitolaiset/videos/464928026964915/” width=”500″ height=”400″ onlyvideo=”1″]

 

 

 

 

 

 

 

[fbvideo link=”https://www.facebook.com/spayonekulkurit/videos/1838366143052234/” width=”500″ height=”400″ onlyvideo=”1″]

 

 

 

Mitä sinun tulisi huomioida ennen
rescuekoiran adoptiota?

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Koirat saapuvat Romaniasta Suomeen steriloituna tai kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi koirat on mikrosirutettu ja niillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tässä artikkelissa esitetyn koiran kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Ennen yhteydenottoa, tutustuthan tarkasti adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, adoptoitavan eläimen terveyteen sekä adoption kustannuksiin.

Yhteyshenkilö:

Tietoa adoptioprosessista

Usein kysytyt kysymykset

Opas rescuekoiran adoptoijalle

Tutustu myös näihin: