Bruno 8/23
Päivitetty 22.10.2023

Kodin saanut koira: BRUNO CRUSTUS


Syntymäaika: 2014
Sukupuoli: uros
Sijainti: Suomessa
kastroitu

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta

15.8.2023

Mihai Grigorie on romanialainen eläinsuojelija ja eläinlääkäri, joka on mahdollisimman monia eläimiä auttaakseen perustanut M.G. Rescue -nimellä toimivan tarhan, noin 30 kilometrin päähän Bukarestista. Tarha on vielä rakennusvaiheessa, mutta tarkoituksena on, että kun tarha on valmis, sieltä löytyy eläinten majoittamisen lisäksi tilat myös sterilointien tekemiseen. Tarhalla elää kodittomien koirien lisäksi myös muita eläimiä, kuten kissoja, vuohia ja hevosia.

Brunon tarina on hyvin surullinen. Se löydettiin kauan sitten pellolta hylättynä Romaniassa ja se sai turvapaikan ensin Onevet-klinikalta, mistä se sitten siirtyi MG Rescuen tarhalle. Tuosta on kulunut aikaa 5 vuotta. Aluksi Bruno oli hyvin arka, ja sitten kun se rohkaistui vähitellen, se jäi kerta toisensa jälkeen valikoitumatta eri auttajien avun piiriin vaikean ihotilanteensa vuoksi. Kun valittavana on sadoittain kodittomia koiria, jotka kaikki tarvitsevat apua, jäävät osa aina väkisin avun ulkopuolelle. Brunon kohdalla niin tapahtui useasti.

Elokuussa 2021 vieraillessamme MG Rescuen tarhalla, mekin olimme jotenkin automaattisesti ohittamassa Brunoa. Jokin kuitenkin pysäytti meidät katsomaan Brunoa uudestaan ja kun vietimme sen kanssa lyhyen hetken, ei paluuta enää ollut. Bruno kosketti lempeydellään ja ystävällisyydellään meitä niin kovin, että päätimme yrittää auttaa Brunoa. Vihdoin oli Brunon vuoro tulla nähdyksi. Brunolle kerättiin varoja ja lahjoitusten avulla se siirrettiin Onevet-klinikalle, jossa sen ihoa ja terveyttä muutenkin alettiin tutkia ja hoitaa. Bruno sai myös jäädä asumaan klinikan tiloihin, sillä se on tarvinnut intensiivistä hoitoa useasti viikossa tapahtuvine hoitopesuineen.

Bruno asui klinikalla elokuusta marraskuuhun 2021 ja sitä testattiin paljon ja useita sairauksia poissuljettiin (mm. addisonin tauti, leishmania ja moni erilainen ihosairaus). Brunolla diagnosoitiin atopia. Atopia on parantumaton ja krooninen sairaus,  joka on hyvällä ja säännöllisellä hoidolla kontrolloitavissa. Atopiasta ja sen hoidosta voi lukea lisää esim. tästä artikkelista.

Bruno voi tällä hetkellä atopian suhteen erittäin hyvin. Sen iho on alkanut parantua ja turkki kasvanut hyvin. On kuitenkin selvää, että Bruno tulee tarvitsemaan sitoutunutta ja säännöllistä hoitoa atopiaan koko loppuelämänsä ajan. Tämä tarkoittaa toistuvaa eläinlääkärin hoitoa ja seurantaa sekä kotona ylläpidettävää hoitoa pesujen, ihon hoidon ja ruokinnan suhteen. Tulevan kodin tulee perehtyä atopian hoitoon ja suositeltavaa olisi esimerkiksi keskustella eläinlääkärin kanssa jo adoptioprosessin aikana koiran atopian hoidosta.

Marraskuussa 2021 Bruno muutti Suomeen omaan kotiin aikuisperheeseen nuoren koiran kaveriksi. Maaliskuussa 2022 Bruno kuitenkin palasi etsimään uutta kotia ja se siirtyi yhdistyksen kotihoitopaikkaan. Bruno onkin asunut nyt kotihoitopaikassaan kahden aikuisen ja 3 muun koiran kanssa jo 1,5 vuotta! Brunon olisi korkea aika tavata viimein oma ihmisensä.

Bruno on suloinen, omiaan rakastava ja herkkä koira, joka on tasaisessa arjessa ja koirakokeneessa perheessä varsin mutkaton tapaus. Brunolla on monet kotikoiran taidot tassuissaan. Se osaa kävellä hihnassa, sen yksinolot sujuvat hyvin, se tulee muiden koirien kanssa toimeen, se antaa tehdä hoitotoimenpiteet hienosti ja mikä tärkeintä Brunon bravuurina on sohvalla makoilu ja rapsutusten nauttiminen. Brunon rotutaustassa saattaa olla ripaus vahtivaa paimenkoiraa ja se vahtiikin tonttia vakuuttavalla haukunnalla.

Brunon tulevilla omistajilla tulee olla ymmärrystä herkän koiran elekielestä ja kokemusta koiran kouluttamisesta positiivisin metodein. Bruno sopisi parhaiten aikuisperheeseen. Tällainen kunnioitettavaan ikään ennättänyt herraskoira ei enää välitä lapsiarjesta vaan odottaa rauhallisia eläkepäiviä oman perheensä kanssa. Ympäristön tulee olla rauhallinen, Brunoa ei luovuteta vilkkaaseen kaupunkiympäristöön. Koti voisi sijaita rivi- tai omakotitalossa, myös hyvin rauhallinen kerrostaloympäristö voi olla mahdollinen, mikäli Brunolla ei olisi merkittävän paljon yksinoloa. Bruno sopisi ainoaksi koiraksi, mutta toisen koiran seura kotona ei ole lainkaan poissuljettua. Vaikka Bruno on suhteellisen hyväkuntoinen seniori, se ei ole enää nuori ja vetreä ja tulevan kodin tuleekin sitoutua Brunon atopian hoitoon sekä ikääntyvän koiran kehonhuoltoon.

Alta Päivitykset-osiosta voi lukea Brunon tuoreimmat kuulumiset.

Bruno on noin 8-vuotias kastroitu uros. Se on noin 50 cm korkea ja painaa noin 16-17 kiloa.

Päivitykset

13.10.2023

Bruno Crustus on kulkenut pitkän matkan tarhalta Suomeen, uudelleen kotia etsiväksi kotihoitoon ja nyt viimein Bruno on tavannut oman ihmisensä. Bruno on matkustanut omaan kotiin, jossa sillä on osaava oma ihminen sekä loputtomasti rapsutuksia ainoana koirana. Onnea Bruno ja perhe uusiin seikkailuihin! Ja lämmin kiitos kotihoitajalle, joka huolehti Brunosta kuin omastaan yli 1,5 vuotta. <3

5.8.2023

Kuvia ja videoita lisätty.

15.7.2023

Bruno Crustus kävi viikonloppuhoidossa Kulkurien aktiivin luona. Bruno todettiin jälleen varsin ihastuttavaksi seniorikoiraksi. Hoitopaikassa oli varauduttu tarjoamaan Brunolle oma eristystila, mutta Bruno osoittautukin paljon mutkattomammaksi tapaukseksi kuin oli odotettu. Bruno ei ollut tavannut hoitajaa koskaan aiemmin, mutta Bruno asettui hoitopaikkaan varsin nopeasti. Brunon kanssa edettiin sen omaa tahtia ja Brunon kommunikaatiota tarkkailtiin huolellisesti. Bruno antoi vieraan laittaa  hienosti ulkoiluvarusteet päälle ensimmäisestä päivästä alkaen, mutta rapsutusten suhteen Bruno lämpeni vasta toisena päivänä – varsin nopeasti siis!

Bruno oli hoidossa kerrostalossa rauhallisella alueella, missä se pärjäsi hienosti. Viimeisenä hoitopäivänä Bruno oli jo kotiutunut niin, että uskalsi kertoa epävarmuuttaan ja haukahteli vastaantuleville vieraille ihmisille. Haukahtelu oli pikemminkin ilmoittavaa ja vahtivaa kuin voimakasta kiihtymistä tai rähinää. Brunossa saattaakin olla ulkonäöstä päätellen ripaus vahtivaa paimenkoiraa. 

Hoitoviikonlopun aikana Brunon käyttäytymistä tarkkailtiin huolellisesti ja raportoitiin ammattitaitoiselle koiran koulutusohjaajalle. Brunolla kävi aiemmin keväällä ikävä tilanne, kun se pääsi kiihtyneessä tilassa puremaan tontille saapunutta vierasta. Vaikuttaa siltä, että Brunon vanhuus alkaa hiukan vaivata sitä ja sillä voi olla kehon epämukavuutta, mikä on yhdessä kiihtymisen sekä vieraan yllättävän saapumisen kanssa johtanut puremaan. Brunolla on todettu atopia, joka vaikuttaa vaivaavan Brunoa edelleen jonkin verran. Atopian tilannetta lähdetäänkin selvittämään jälleen tarkemmin. Vaikka Bruno on suhteellisen hyväkuntoinen seniori, se ei ole enää nuori ja vetreä ja tulevan kodin tuleekin sitoutua Brunon atopian hoitoon sekä ikääntyvän koiran kehonhuoltoon.

23.2.2023

Brunolla sujuu pitkäaikaisessa kotihoitopaikassaan mallikkaasti. Brunon korvat ovat nyt toistaiseksi olleet kunnossa ja Brunon herkästi takkuntuvaa turkkiakin on saanut kotihoitajien toimesta trimmata hienosti. Bruno on vieraillut myös eläinlääkärissä, missä häneltä testattiin varmuuden vuoksi ns. jäkitestit sydänmadon ja leishmanian osalta. Valitettasti sydänmato osoittautui positiiviseksi. Sydänmatoa on tutkittu lisää ja hoitosuunnitelma tehty eläinlääkärien kanssa. Bruno saa nyt vähintään puolen vuoden ajan kerran kuussa Nexgard Spectra ulkoloishäätö-valmistetta, joka estää sydänmadon etenemisen ja tartuttamisen (tartuttaminen on muutenkin lähes mahdotonta, sillä sydänmato vaatii tarttuakseen tietyn välittäjäeläimenä toimivan hyttyslajin, joka ei suurella todennäköisyydellä elä Suomen olosuhteissa). Puolen vuoden jälkeen sydämato testataan uudestaan ja hoitoa jatketaan eläinlääkärin ohjeistuksen mukaan. Bruno saa elää normaalia elämää hoidon ajan ja pitkällä aikavälillä lääkitys nitistää taudin kokonaan.

Bruno jatkaa kevät-talvesta nauttimista koira- ja kissakamujensa kanssa, iloisena ja leikkisänä. Onpa Bruno päässyt testaamaan koirien älypeliäkin, josta video ohessa. Brunolle lisätty myös pari uutta, ihanaa kuvaa.

7.12.2022

Terkkuja Brunolta Kotihoidosta! Bruno elelee edelleen tyytyväisenä kotihoidossa, odottaen omaa kotiaan. Bruno hakeutuu oikein hienosti omaan turvapaikkaan, jos tilanne jännittää sitä liikaa, esimerkiksi, jos tulee vieraita. Bruno on erittäin kiltti ja oikein halailu tyyppi omien ihmisten kanssa. Brunolle on kotihoidossa syötetty nyt viljatonta ruokaa, eikä iho tai korvat ole oireilleet.  Ääntä Bruno on myös oppinut käyttämään, esimerkiksi ulkona liikkuvia asioita täytyy välillä vahtihaukkua. Bruno ei kuitenkaan ole turhasta louskuttava. Kotihoitaja kertoo myös, että Bruno on oppinut leikkimään ja hakeekin itse kotihoito perheen koiraa leikkiin. Saimme myös kuulla ihania uutisia, Bruno oli ensimmäisen kerran kääntynyt selälleen rapsutuksien toivossa. Tässähän ihan sydän sulaa! Olisiko jo Brunon aika päästä omaan kotiin?

23.9.2022

Pörröpää-Brunon elämä kulkee edelleen kotihoidossa varsin tasaista polkuaan ja juuri sellaisesta polusta Bruno tykkääkin! Bruno on ehdottomasti valtaosan ajasta kuin ihan mikä tahansa koira ja kun elämässä on tarpeeksi tavallisia asioita, turvallisia rutiineita ja ajoittaista rauhaa, Bruno pystyy myös vaikeampiin, uusiinkin tilanteisiin verrattain hyvin. Bruno ei ole vaikea koira, hän tarvitsee vain ihmisen rinnalleen, kuka ymmärtää ja osaa lukea Brunoa ja tarjota sille omaa tilaa kun Bruno sitä tarvitsee. Nykyään Bruno osaa jo itsekin tauottaa upeasti, hän hakeutuu omaehtoisesti omaan huoneeseensa lepäämään, jos tilanne käy Brunolle liian kuormittavaksi.

26.6.2022

Bruno on ollut kotihoidossa nyt kolmisen kuukautta ja sillä sujuu varsin hienosti! Kotihoitaja kuvailee Brunoa seuraavasti:

“Hän on rento nykyisin ja touhuilee hyvin normijuttuja. Helppo tunnistaa kun kierrokset lähtee nousuun ja tämä on oikeestaan vain silloin jos on vieraita paikalla useampi tai pitkään. Oma tila auttaa näissä tilanteissa ja Bruno menee sinne mielellään kun siihen antaa mahdollisuuden. Sitten taas esim. ell-käynti ei nostanut kierroksia yhtään. Brunon korvat voivat nyt hyvin.

Käsitellä antaa miten vaan, korvien hoito on onnistunut multa yksinkin kun hän antaa tehdä sen niin helposti. Kynnet antoi leikata ilman mitään ja turkkia antaa hoitaa. Niin höpönassu, ettei mitään rajaa. Tänään pari tuntia kampasin ja leikkasin takkuja turkistaan, ja on oli niiiiiiin hienosti. Astui välillä pois ja tuli sitten kumminkin ite takaisin.

Bruno on oppinut enemmän ja enemmän leikkimään, innostuu oma-alotteisestikin, mutta hämmentyy vielä välillä siitä. Ruut (hoitajan tyttökoira) kanssa on alkanu leikkimään juoksua ja kevyttä painia, kun Ruut on hakenut häntä mukaan.

Äärettömän kiltti ja ottaa ohjausta vastaan hyvin. Rakastaa rapsutusta ja on oppinut sitä jo pyytämään. Samoin rakastaa herkkuja ja niillä helposti motivoitavissa. Pihassa on nyt tällä viikolla ollut vapaana, eikä aikomustakaan lähteä mihinkään. Tulee kutsusta luokse. Pihassa haukkuu välillä isompia autoja ja pöyrälijöitä, muttei oo menossa perään.

Tärkeintä edelleen hänen kanssa on se ymmärrys. Hyvin helppo kun on halua ja osaamista ymmärtää Brunon eleitä ja signaaleita, yhtä helposti saa kierroksille ja häiriökäyttäytymään jos ei.”

Brunon atopia on edelleen rauhallisella tolalle, hän syö BritCaren herkälle iholle/turkille suunnattua ruokaa joka tuntuu sopivan hänelle hyvin. Korvien kanssa Brunolla on ollut ongelmaa, ne tulehtuivat ja niitä on hoidettu kuukauden ajan eläinlääkärin ja kotihoitajan toimesta. Atopia yhdistettynä Brunon raskaisiin luppakorviin saattaa tarkoittaa sitä, että korvia tulee hoitaa jatkossakin ja niihin määrätään mahdollisesti ylläpitävä tippalääkitys seuraavalla kontrollikäynnillä. Bruno on käyttäytynyt eläinlääkärissä todella hienosti ja antaa kotihoitajan hoitaa korviaan ongelmitta.

23.4.2022
Bruno on ollut pian kuukauden kotihoidossa maaseudulla kodissa, jossa on myös kolme muuta koiraa ja useita kissoja. Bruno on pääosin varsin ongelmaton koira, kun sen kommunikointia osaa lukea ja sitä ei painosta ja pakota sille liian vaikeisiin tilanteisiin ja sille mahdollistetaan aina pääsy omaan tilaan jos se kokee tilanteen liian vaikeaksi. Kotihoitajan kanssa Bruno on täysin mutkaton ja antaa mm. käsitellä itseään miten vain, samoin kylässä käyvien koiran eleitä ymmärtävän ihmisen kanssa ei ole ollut mitään ongelmaa. Uudet, vieraat miehet ovat aiheuttaneet Brunossa alkuun haukkumista ja pelkoa, jolloin Brunon on vain annettu olla, ei olla menty kohti ja annettu Brunolle mahdollisuus poistua tilanteesta. Näin toimien Bruno on parin tapaamisen jälkeen tullut myös miespuolisten ihmisten kanssa toimeen ja ystävystynyt heidän kanssaan nopeasti.

Bruno on tottumaton ja epävarma joitain uuden hurjan elämän asioita kohtaan ymmärrettävästi, mutta se on todella utelias ja reipas ja halukas tutkimaan, tutustumaan ja elämään uudenlaista elämäänsä Suomessa. Bruno lenkkeilee sujuvasti lähes millaisessa ympäristössä vain, mutta liian vilkas ympäristö voi nostattaa sen stressiä ja vieraille vastaantuleville koirille Bruno voi haukkua. Kotihoitopaikan omien koirien kanssa Bruno tulee todella hyvin toimeen. Samoin kissojen kanssa Bruno pärjää hyvin.

Bruno on luonteeltaan pehmeä ja hieman alistuva, mutta ei missään tapauksessa arka. Paineistettuna Brunon voi saada reagoimaan äreästikin, mutta Brunoa on myös todella helppo tulkita ja se ehdottomasti itse valitsee mielummin väistää ja poistua tilanteesta jos sille siihen mahdollisuus annetaan. Bruno on erittäin motivoitunut herkkuihin ja sillä on miellyttämishalua. Brunoa olisikin helppo ohjata oikean käytöksen suuntaan positiivisesti vahvistamalla.

Bruno rakastaa ihmisen seuraa ja antaa tutun ja turvallisen ihmisen käsitellä sitä miten vain. Brunossa on jotain kerrassaan sydämen sulattavaa herkkyyttä, hän on liikuttava tonttupoika, joka etsii vielä paikkaansa maailmassa.

28.3.2022

Bruno palaa kodin etsijäksi. Brunolla on ollut kodissaan merkittäviä stressiin liittyviä käytösongelmia, jotka ovat näyttäytyneet haukkumisena ja reaktiivisuutena perheen miespuolista henkilöä ja toista koiraa kohtaan.Vanhat päivitykset

29.11.2021
Bruno matkusti omaan kotiin 27.11.2021.

Kiitos kaikille Brunoa matkan varrella tukeneille ja Brunon adoptioperheelle <3

18.10.2021
Bruno rakas, sinut on tänään varattu ikiomaan kotiin Suomeen <3

7.10.2021
Bruno Crustus aloitti oman kodin etsinnän erityisadoptio-ohjelmassamme.


Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen.

Kotihoidossa oleva koira on päässyt jo hieman harjoittelemaan perhekoiralle tärkeitä taitoja. Kaiken uuden opettelu on kuitenkin vielä aivan alussa, eikä voida olettaa että kotihoidon kautta tuleva koira olisi valmiiksi täysin koulutettu. Tiedossa on varmasti myös omassa kodissa töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Kotihoidossa olevan koiran luonteesta ja tavoista saadaan tarhaolosuhteissa tehtyjä havaintoja enemmän tietoa. Koiran luonne muovautuu kuitenkin kaikkien sen saamien kokemusten kautta ja isossa roolissa on myös lopullisen kodin tapahtumat. Koiran käytös voi ajan ja kotiutumisen myötä vielä muuttua.

Bruno Crustus saapui Suomeen kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Bruno on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

 

Yhteyshenkilö: Outi Kekkonen

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.