Kotia etsivä koira: CALINDA (Rauniopennut)

Calinda on utelias, aktiivinen ja iloinen nuori koira, joka kuitenkin vaikuttaa aralta ja tottumattomalta uusiin asioihin. Calinda etsii kotia rauhallisesta ympäristöstä koirakaverin kera.
Syntymäaika: 12/2021
Sukupuoli: narttu
ei steriloitu
Sijainti: Romania (Luiza Mandru)
Kokoarvio: 45-50 cm/14-18 kg

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin kuvaukseen adoptioprosessistammeluovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta
11.2.2022
Romaniassa, Grădiştean kylässä, asuu hyväsydäminen ja loputtoman ahkera Luiza Mandru. Luiza on toiminut yli vuosikymmenen ajan aktiivisena, vapaaehtoisena eläinsuojelijana ja on Kulkurien pitkäaikaisimpia yhteistyökumppaneita. Luiza ja hänen aviomiehensä Stefan pitävät omistamassaan omakotitalossa noin 40 koditonta koiraa kerrallaan. Osa koirista asuu sisätiloissa ja osa melko tilavilla, aidatuilla alueilla talon pihalla. Koiria päätyy Luizalle hänen tai kyläläisten löytäessä niitä lähialueelta pelloilta, metsistä tai teiden varsilta ja ne ovat yleensä entisiä omistettuja ja sittemmin hylättyjä koiria tai näiden jälkeläisiä. Luiza ja Stefan huolehtivat kahdestaan eläimistään ja lisäksi he pyrkivät toimimaan aina resurssiensa salliessa alueella kestävän eläinsuojelutyön parissa sterilointikampanjoita järjestäen, jotta jonain päivänä alueella olisi vähemmän kodittomia eläimiä.

Rauniopennut on pienenä hylätty läheiselle rauniolle, jossa asuu koditon mies, jolle monet vievät ei haluttuja koiria. Pennuilla kävi kuitenkin tuuri, koska Luiza päätti ottaa pennut hoiviinsa. Calinda asuu erillään sisaruksistaan Zakista, Xeldasta ja Rionista, koska narttupennuille tuli kärhämää ja Calinda oli tullut purruksi. Calinda onkin siitä lähtien asustellut sisätiloissa.

Rauniopennut ovat asuneet koko elämänsä vain Luizan ja Stefanin sekä kissojen ja muiden koirien kanssa. Luizan ja Stefanin kanssa Rauniopennut ovat kuin mitkä tahansa muutkin koirat – kaikki ovat hyvin kiintyneitä sekä Luizaan että Stefaniin, hakevat heiltä turvaa jännittävissä tilanteissa ja haastavat heitä leikkimään innoissaan. Luiza ja Stefan pystyvät myös hyvin käsittelemään kaikkia pentueeseen kuuluvia koiria. Lisäksi elämä Luizan ja Stefanin luona on mahdollistanut sen, että kaikki ovat tottuneet niin erilaisiin koiriin kuin kissoihinkin sekä ulko- että sisätiloissa.

Rauniopentujen elämä koostuu vain niistä kokemuksista, joita ne ovat tarhaympäristössä saaneet. Ulkoiluvarusteiden pukeminen, hihnassa kulkeminen, autolla matkustaminen ja etenkin vieraiden ihmisten kohtaaminen on niille lähes täysin vierasta. Kulkurien aktiivit ovat Rauniopentujen elämän aikana vierailleet tarhalla muutaman kerran, mutta muita ihmisiä Rauniopennut eivät ole koskaan nähneet. Calinda on kenties arin pentueen koirista. Se juoksee eniten vieraita ihmisiä karkuun ja vaatii kaikkein eniten aikaa, jotta se uskaltaa edes syödä nameja.

Rauniopennut vaikuttavat  uteliailta, aktiivisilta ja iloisilta nuorilta koirilta. Ne ovat selvästi tottumattomia ja tarvitsevat tukea uusiin asioihin tutustuessa. Calinda toivoisi kodiltaan koiralähtöistä ajatusmaailmaa ja aran, sekä tottumattoman koiran ymmärtämistä. Calinda sopeutuisi varmasti parhaiten kotiin, joka sijaitsee haja-asutusalueella ja jossa on vähintään yksi reipas koirakaveri. Perheellä tulisi olla ymmärrystä tai halua perehtyä sosiaalistamattoman koiran kotiuttamiseen ja sen kanssa elämiseen. Calinda on töpöhäntäinen ja  kooltaan n. 45-50 cm ja 14-18 kg (arvio helmikuussa 2023). Calindaa ei ole vielä steriloitu, mutta se tullaan steriloimaan ennen kotiutumista. Calinda on sairastanut babesioosin, mutta on jo parantunut siitä.

Päivitykset

15.10.2023

Ihana Calinda neiti tavattiin syyskuun tarhareissulla Luizan luona. Vierailu hetkellä Calinda asusteli ulkoaitauksessa Avila nimisen koirakaverin kanssa. Calinda on hyötynyt uudesta reippaasta asuintoverista ja onkin rohkeampi kuin viimeksi helmikuussa tavatessa. Tavatessa vieraita ihmisiä, Calinda pitää aluksi turvaväliä vireilijoihin ja katselee mielummin kauempaa sekä käy hakemassa herkkuja maasta. Ajan kanssa Calinda alkaa kuitenkin kierrellä lähempänä ja lähempänä vieraita ihmisiä sekä hakee myöhemmin herkut kädestä saakka. Calinda pelkää hieman käden heittoliikettä namien heittelyn yhteydessä ja säpsyy silloin aina kauemmas.

Tapaamisen lopussa Calinda on jo varsin lähellä vieraita ihmisiä pidempiä aikoja, vaikka tällöinkin herkästi säpsähtää taaksepäin jos jotain yllättävää tapahtuu. Vieraat ihmiset jännittävät Calindaa vielä sen verran ettei halua näiden koskettelevan häntä, mutta tutun ihmisen luokse hän hakeutuu rapsuteltavaksi ja nauttii tutun ihmisen kosketuksesta. Calindasta on lisätty uusia kuvia ja videoita. Mistä löytyisikään tämän murusen ihka oma ihminen? 

11.2.2023
Aktiivimme vierailivat helmikuun alussa Luiza Mandrun luona ja tapasivat myös suloisen Calindan. Calinda asui nyt talviaikaan Luizan ja Stefanin luona talossa sisällä ja käy pihalla vain ulkoilemassa. Luizan ja Stefanin kanssa Calinda on kuulemma aivan ihana koiraneiti, joka on kiintynyt heihin syvästi. Calinda tulee toimeen niin koirien kuin kissojenkin kanssa sisällä talossa ja leikkii toisten koirien kanssa myös pihalla.

Calinda hätääntyi vähän huomatessaan, että pihalla istuukin vieraita ihmisiä sen saapuessa ulos.  Stefan otti Calindan syliin ja Calinda katseli vieraita Stefanin sylistä hämmentyneenä. Sen verran Calindaa jännitti, että herkut eivät oikein maistu sille aluksi edes tutulta Stefanilta. Lopulta Calinda alkoi syödä herkkuja rentouduttuaan vähän. Stefan nosti Calindan Kulkurien aktiivin syliin ja se oli selkeästi ihan liian jännittävää Calindalle, joka lamaantui täysin. Stefan ottikin sen takaisin omaan syliinsä ja päästi sen tutkiskelemaan tilannetta haluamaltaan etäisyydeltä.

Vapaana ollessaan Calinda säpsyi välillä ja hypähteli taaksepäin. Aktiivit istuivat paikallaan, mutta käsien liikkeet jännittivät sitä. Vaikka Calinda on arka ja tottumaton koira, on se myös todella utelias ja kiinnostunut etenkin ruuasta. Calinda haki mielellään aktiivien sille portaille viemät herkut ja söi ne hyvällä ruokahalulla.

28.8.2022
Aktiivimme tapasivat Calindan elokuun alussa kahtena päivänä. Ensimmäisenä päivänä tilanne oli Calindalle kovin jännittävä ja se pyrkikin alkuun karkuun ja seuraili tilannetta etäämmältä. Lopulta reippaampien koirien esimerkin avulla Calindakin kiinnostui nameista, ja puolen tunnin jälkeen uskalsi lähestyä seuruetta namien toivossa. Toisena päivänä tilanne ei ollut lainkaan yhtä jännittävä kuin ensimmäisenä, ja Calinda leikkikin pihalla itsekseen, haukkui namien toivossa ja hakeutui välillä lähemmäs seuruetta. Molempina päivinä hakeutui eri ihmisen rapsuteltavaksi, myös seurueen miespuolinen jäsen sai rapsutella Calindaa.

28.7.2022
Calinda aloitti oman kodin etsimisen adoptio-ohjelmassa. Aktiivit tapasivat Calindan kesäkuussa 2022. Calinda asui sisällä ja se tuotiin tapaamaan aktiiveja pihalle. Calinda olikin aluksi tilanteesta hyvin ihmeissään ja otti aktiiveihin ujosti etäisyyttä. Kun Calindan seuraksi päästettiin pentukaveri, Calinda reipastui valtavasti. Calinda otti mallia reippaammasta koirasta. Calinda oli toisen koiran seurassa sosiaalinen, innokas ja se kommunikoi sen kanssa hyvin. Calinda haisteli kaikki paikat todella tarkkaan ja käytti paljon nenäänsä. Calinda liikkui reippaasti ympäri pihaa eikä se häiriintynyt mukana liikkuvista aktiiveista. Calinda tuli toisen koiran mallista ottamaan aktiivien kädestä nameja, mutta ei ollut hirveän kiinnostunut aktiiveista, koska uuden tilan tutkiminen vei voiton. Calinda haukkui satunnaisesti jännittäville jutuille ja se piti vieraisiin kohteliaasti etäisyyttä, mutta ei vaikuttanut pelokkaalta vaan enemminkin tottumattomalta ja jännittyneeltä. Sisarustensa tavoin Calinda oli todella kiintynyt tarhan omistajiin Stefaniin ja Luizaan ja se olikin kiipeämässä tuttujen ihmisten syliin ja yritti pusutella.

 


Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Calinda saapuu Romaniasta Suomeen steriloituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Calinda on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Calindan kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

 

Mitä sinun tulisi huomioida ennen
rescuekoiran adoptiota?

Tietoa adoptioprosessista

Usein kysytyt kysymykset

Opas rescuekoiran adoptoijalle

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Koirat saapuvat Romaniasta Suomeen steriloituna tai kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi koirat on mikrosirutettu ja niillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tässä artikkelissa esitetyn koiran kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Ennen yhteydenottoa, tutustuthan tarkasti adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, adoptoitavan eläimen terveyteen sekä adoption kustannuksiin.

Yhteyshenkilö: Ilona Lahti-Nuuttila

Tutustu myös näihin: