Päivitetty 01.10.2022

Kotia etsivä koira: XELDA (Rauniopennut)


Syntymäaika: 12/2021
Sukupuoli: Narttu
Sijainti: Romania (Luiza Mandru)
Ei steriloitu

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin kuvaukseen adoptioprosessistammeluovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta

 

29.8.2022
Romaniassa, Grădiştean kylässä, asuu hyväsydäminen ja loputtoman ahkera Luiza Mandru. Luiza on toiminut yli vuosikymmenen ajan aktiivisena, vapaaehtoisena eläinsuojelijana ja on Kulkurien pitkäaikaisimpia yhteistyökumppaneita. Luiza ja hänen aviomiehensä Stefan pitävät omistamassaan omakotitalossa noin 40 koditonta koiraa kerrallaan. Osa koirista asuu sisätiloissa ja osa melko tilavilla, aidatuilla alueilla talon pihalla. Koiria päätyy Luizalle hänen tai kyläläisten löytäessä niitä lähialueelta pelloilta, metsistä tai teiden varsilta ja ne ovat yleensä entisiä omistettuja ja sittemmin hylättyjä koiria tai näiden jälkeläisiä. Luiza ja Stefan huolehtivat kahdestaan eläimistään ja lisäksi he pyrkivät toimimaan aina resurssiensa salliessa alueella kestävän eläinsuojelutyön parissa sterilointikampanjoita järjestäen, jotta jonain päivänä alueella olisi vähemmän kodittomia eläimiä.

 

Rauniopennut on pienenä hylätty läheiselle rauniolle, jossa asuu koditon mies, jolle monet vievät ei haluttuja koiria.Pennuilla kävi kuitenkin tuuri, koska Luiza päätti ottaa pennut hoiviinsa. Xelda ja hänen kaksi sisarustaan Rion ja Zaki asuvat samassa aitauksessa. Yksi pennuista, Calinda, asuu erillään muista, koska narttupentujen välillä oli tullut kärhämää ja Calinda oli tullut purruksi. Aitauksessa asuvat pennut tulevat kolmistaan hyvin toimeen, vaikka ruokaresursseista käydään niiden kesken jonkin verran valtataistelua.

 

Aktiivit tapasivat pennut kesäkuussa 2022 ja he ovatkin ensimmäiset vieraat ihmiset jotka pennut tapaavat. Aluksi pennut haukkuvat hätääntyneen oloisesti ja juoksentelevat ympäriinsä kun aktiivit astuvat aitaukseen. Kaikki pennut ovat todella kiintyneitä tarhan omistajiin Luizaan ja Stefaniin ja pennut nauttivatkin heidän huomiostaan ja kinuavat reippaasti heidän syliinsä. Tutut ihmiset ovat pennuille selvästi iso tuki ja ne voivatkin lopettaa hätääntyneen haukun Luizan luoksetulokutsusta. Aktiivit viettivät pentujen kanssa noin 30 minuuttia ja siinä ajassa niistä kaikki ehtivät avautua ihan täysin.  Tutustuminen aloitettiin heittelemällä nameja koiriin katsomatta ja niitä huomioimatta, mutta loppuajasta aktiivit olivat jo siirtyneet hengailemaan Luizan ja Stefanin kanssa keskelle aitausta ja kaikki pennut oleilivat ja puuhailivat normaalisti aktiivien vieressä, eikä kukaan enää haukkunut. Pennut vaikuttavat uteliailta, aktiivisilta ja iloisilta nuorilta koirilta, vaikka ne ovat selvästi tottumattomia ja tarvitsevat tukea uusiin asioihin tutustuessa.

 

Xelda on kolmikosta rauhallisimman oloinen. Se rauhoittuu alkujärkytyksestä melko nopeasti ja uskaltautuu nopeasti tulemaan syömään nameja myös aktiivien kädestä. Xelda säpsyy yhtäkkisiä juttuja vähemmän kuin sisaruksensa ja palautuu niistä nopeasti. Vaikka Xelda on tottumaton vaikuttaa se tasapainoiselta pennulta. Xelda hakeutuu istuskelemaan aktiivien viereen ja pysyttelee siinä hengailemassa, samalla pyytäen Stefanilta rapsutuksia.

 

Xelda toivoisi kodiltaan koiralähtöistä ajatusmaailmaa ja aran, sekä tottumattoman koiran ymmärtämistä. Xelda on pienin kolmikosta 45cm ja 15kg (arvio kesäkuussa 2022). Xeldaa ei ole vielä steriloitu, mutta se tullaan steriloimaan ennen kotiutumista.

 

Päivitykset:

29.8.2022
Xelda tavattiin tarhalla elokuun alussa. Xeldaa kiinnostavit kovasti vieraiden tarjoilemat namit ja se ottikin niitä nopeasti kädestä. Muuten Xelda pysytteli vähän kauempana makoilemassa ja ihmettelemässä vieraita. Aluksi Xelda vältteli kosketusta ja väisti kättä. Kuitenkin vierailun loppupuolella Xelda tuli hieman rapsuteltavaksi ja hakeutui lähelle kosketusta varten. Luiza kertoi aiemmin Xeldan olevan pentueen pomo,  mutta tällä kertaa se väisti muita ja haki namit vasta viimeisenä.

28.7.2022
Xelda aloitti oman kodin etsimisen meidän adoptio-ohjelmassamme.

 

Pentua harkitsevalla on suuri vastuu. Omat resurssit on ehdottoman tärkeää punnita huolella. Ajan, motivaation ja sitoutuneisuuden täytyy olla kohdallaan. Pentua harkitessa täytyy muistaa, että mm. sisäsiisteys on opeteltava alusta lähtien, hihnakäytös on täysin uusi asia, muihin koiriin tutustumistakin saattaa joutua harjoittelemaan eikä yksinolo suju heti itsestään. Tavaratkin saattavat päätyä tylsistyneen ja aktiivisen pennun kitaan ja leluiksi ihan vain vahingossa. Pentu tarvitsee paljon selkeitä rajoja, johdonmukaista, positiiviseen palkitsemiseen keskittyvää koulutusta ja rakkautta kasvaakseen tasapainoiseksi aikuiseksi.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutuessa muuttua.

Xelda saapuu Suomeen steriloituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Han on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Yhteyshenkilönä toimii Iris Vainio

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.