Päivitetty 07.11.2023

Kotia etsivä koira: CRAIULUI


Syntymäaika: 4/2018
Sukupuoli: Narttu
Sijainti: Romaniassa (One Rescue Association)
Steriloitu

 

Perustiedot ja tausta

7.11.2023
Ioana Bodea on bukarestilainen eläinsuojelija, joka on lapsesta saakka auttanut kotikaupunkinsa kodittomia kissoja ja koiria säännöllisen palkkatyönsä ohessa.  Nykyään koko hänen perheensä osallistuu eläinten auttamiseen ja perheellä on oma pieni tarha, jonka viimeistely on vielä kesken. Tämän uuden tarhan Ioana haluaa pitää turvapaikkana niille koirille, joille isompien tarhojen olot ovat liian stressaavia. Ioana on toiminut jo pitkään vapaaehtoisena Cosobassa sijaitsevalla One Rescue Associationin koiratarhalla ja järjestänyt koirien sterilointeja jo 90-luvulta lähtien ja tekee työtä tällä saralla aina resurssiensa riittäessä. Ioanalla on Cosoban tarhalla lukuisia koiria, joista hän huolehtii. Kaiken kaikkiaan Ioanalla on tällä hetkellä noin 150 koiraa yhtä aikaa huolehdittavanaan.

Crailului on hieman varovainen ja ujohko, mutta tarhaolossa vaikuttaa myös rauhalliselta ja ystävälliseltä. Crailului ei hauku turhia, mutta sanoo kyllä sanottavansa muiden mukana, sopivalla tavalla. Meillä on ollut tieto, ettei Crailului ole jossain vaiheessa tullut toimeen oikein muiden narttujen kanssa, mutta viimeisin tieto on, että tulee toimeen muiden koirien kanssa. Varmuuden vuoksi näkisimme kuitenkin, että varmempi vaihtoehto koirakaveriksi on uros.

Craiului on hieman suurempi koira, joka suhtautuu suhteellisen rauhallisesti ympäristöönsä. Craiului on koira, joka todennäköisesti on joutunut pärjäämään aikalailla itsekseen, eikä ole saanut kokea perheen tuomaa turvaa tai huolenpitoa sillä tavalla kuten koirat täällä Suomessa. Craiuluille haetaankin rauhallista kotia, koirakokeneesta perheestä. Uskomme, että kerrostalo ei ole ideaalisin vaihtoehto tälle neitokaiselle, joten haemme kotia jossa on oma piha missä temmeltää. Varmuutta siitä mitä rotuperimää Craiuluissa virtaa meillä ei tietenkään ole. Emme sulje pois mahdollisuutta siitä, että hänessäkin saattaa jonkin sortin romanialaisen paimenkoiran geenejä löytyä perimästä, joten pidämme tämän mielessä kodinetsinnässä.

Kokoa tällä tyttösellä on noin 60 cm/25 kg.

Päivitykset

7.11.2023

Muutama aktiivi kävi Romaniassa omatoimimatkalla ja tapasivat myös Craiuluin. Hän on edelleen hurmaava oma itsensä, kuten profiiliin lisätystä maharapsu-videosta näkyy! <3

14.10.2023

Aktiivimme tapasivat Craiuluin pitkästä aikaa ja totesivat, että “mielettömän hieno ja rohkea!” Craiului on edistynyt paljon vieraiden ihmisten tapaamisessa -ei mene enää piiloon tai tauota kopissa. Craiului syö herkut heti alkuun kädestä, antaa pienen tuumailun jälkeen myös vieraan ihmisen koskea ja vaikuttaa ihan nauttivan siitä. Toki Craiului on edelleen varovainen ja tuumaileva herkkä tyttö, jota äkkinäiset liikkeet jännittävät. Tuttu ihminen kuitenkin saa käsitellä ja rapsutella tosi hyvin ja esimerkiksi nostaa tassua.

17.7.2023

Romaniassa asuva aktiivimme kävi vierailemassa Craiuluin luona. Tarhan koirat ovat jo yleisesti ottaen aikalailla tottuneet tähän vierailijaan, joten käynti ei nostattanut samanlaista haukkumiskaaosta ja stressiä koirissa mitä vieraampien ihmisten käynti tarhalla usein saa aikaan. Vaikka aktiivi tapasi Craiuluin yksin niin, ettei paikalla ollut Craiuluille tuttua Ioanaa eikä Ioanan miestä, niin tapaaminen sujui hyvin. Craiului oli melko rauhallinen, ystävällisen kiinnostunut vieraasta ja söi herkkujakin kädestä. Välillä Craiului hyppäsi kopin päälle tauottamaan, mutta antoi myös rapsutella. Craiului vaikuttaa siis oikein kehityskelpoiselta koiralta, kun antaa näin rauhallisessa tilanteessa vieraan ihmisen silitellä. Crauluin toivoisikin jo pian pääsevän pois tarhalta, ikiomaan loppuelämän kotiin.

3.7.2023

Craiului tavattiin pitkästä aikaa toukokuun tarhareissulla. Craiului on herkkä ja kultainen tyttö! Ioana päästää Craiuluin ja sen häkkikaverin John Lennonin vapaaksi sisäpihalle. Craiului ei kuitenkaan uskalla tulla ulos häkistä, kun kolme vierasta seisoo niin lähellä häkin ovea ja Craiuluille tärkeä Ioana on häkissä seurana. 

Craiului ei missään vaiheessa poistu kunnolla häkistä, joten yksi vieras menee häntä tervehtimään. Craiului lähestyy varovasti herkkukättä ja ottaakin nameja kädestä, mutta perääntyy sitten kauemmas syömään.

Sydäntä raastaa huomata, että häkkikaveri toisen perään varataan ja Craiului vain odottaa odottamistaan. Sen häkkikavereista kodin ovat saaneet ainakin Aapo, Bocelli ja nyt viimeisimpänä kämppiksenä asunut John Lennonkin on varattu omaan kotiin. Missä olisi kultaisen Craiuluin ikioma koti?

9.2.2023

Ioana kertoo, että Craiului on pomotteleva ruuan suhteen. Craiului asuu edelleen varatun Bocellin kanssa samassa häkissä. Bocelli otetaan ulos häkistä sisäpihalle ja myös Ioana on alkuun pois – tavataan siis Craiului häkissä ilman heitä. Melko pian meidän mentyä sisälle häkkiin Craiului tulee hakemaan herkkuja kädestä saakka, säpsyy hieman. Ei juuri tauota kopissa. Miespuolinen hieman jännittävämpi, hakee märkäruokaa kuitenkin myös häneltä kädestä saakka. Crailului väistää kosketusta. Ioanan tullessa häkkiin, Crailului selvästi ilahtuu ja antaa Ioanan rapsuttaa. Craiului ei uskalla tulla häkistä sisäpihalle meidän kanssamme tai läsnäollessamme, vaikka kokeiltiin. Se oli vähän liian jännittävää. Craiului vaikuttaa rauhallinen tyypiltä.

1.11.2022

Aktiivimme tapasivat Craiuluin syyskuussa. Craiuluin häkissä käydään jo ensimmäisinä päivinä Adinan kanssa ottamassa innokas husky-häkkikaveri uutena adoptio-ohjelmaan. Tällöin Craiului ei uskalla tulla kopista ollenkaan ulos, vaan kurkkii vain kopin suuaukolta silloin tällöin vierailijoita. Ioanan kanssa häkkiin mennessä on vastassa aika eri koira, uskaltaa tulla kopista ulos Ioanan lempeän kannustuksen avittamana. Selvästi Ioanan läsnäolo vaikuttaa Craiuluiin paljon ja saa Ioanasta rohkeutta. Craiului on todella sympaattinen ja utelias, tulee lähelle ja syömään namit kädestä, ujosti heiluttelee häntää ja reagoi ihmisen lässytykseen ja kannustamiseen. Ioana kertoo olevan “bossy” muiden koirien kanssa. Jää välillä hieman uuden huskyn jalkoihin, aiemmin asui Apolloksen kanssa.

9.9.2022

Profiiliin päivitetty elokuun tarhavierailulta otettuja kuvia ja video.

10.4.2022

Craiului asuu nykyään yhdessä Ioana Bodean upean valkoisen uros koiran kanssa. Tällä parilla on sopivampi kemia kuin aiemmin Harukiuksen kanssa. Craiului ilahtuu kun näkee Ioanan ja alkaa leikki hepuloida. Ioanan tullessa häkkiin ryntää Craiului tämän syliin vieraiden ollessa yhtä aikaa häkissä. Craiului turvautuu tuttuun ihmiseen, on hieman kiinnostunut vieraistakin, mutta tuttu ihminen vie tällä visiitillä huomion. Positiivinen kehitys on jatkunut viime vierailusta.

7.11.202

Lisätty uusia kuvia

1.11.2021

Craiului asuu nykyisin  Harukiuksen kanssa. Crauilui tulee reippaasti kopista, kun Ioana kutsuu ja ottaa aktiiveilta namin. Craiului vaikuttaa pelkäävän Harukiusta ja alistuu sille helposti. Muuten tyttö vaikuttaa uteliaalta ja kiinnostuneelta. Menee häkin päälle ja syö siinä aktiiveilta namia. Craiului vaikuttaa nyt vähemmän aralta kuin viime käynnillä. Kiva ja reipas koirakaveri tulevassa kodissa olisi ehdottomasti plussaa.

6.9.2021

Craiului asuu nykyisin adopto-ohjelmaan tulossa olevan Harukin kämppiksenä. Toiveissa olisi, että Crauilui reipastuisi rohkeamman koirakaverin myötävaikutuksella. Craiului tulee toimeen kaikkien koirien kanssa. Vieraita ihmisiä aristaa, mutta on reippaampi Ioanan sekä hoitajansa  ja muiden tuttujen ihmisten kanssa. Lisätty video ja kuva.

15.5.2021
Craiului on asunut tarhalla jo yli vuoden. Hän olisi jo valmis nauttimaan elämästä ihan omassa kodissaan.

10.5.2020
Yksi koira joka nyt pääsee kokeilemaan onnea oman kodin löytymisessä on Craiului. Crailuluin tarina on melko tavallinen, romanialaiselle koiralle. Se on löytynyt kadulta Cosoban kylältä yhdessä viiden pentunsa kanssa. Nyt koko tämä pieni perhe, isää lukuunottamatta, ovat turvassa One Rescue Associationin tarhalla. Pentujen “tiiminimeksi” tuli Vuoristopennut, johtuen siitä että Dr Adina Vladut epäilee pentujen isäksi erästä alueella asuvaa romanialaista paimenkoiraa. Romanialaisen paimenkoiran juuret ovat vuoristossa ja siksi pentue sai tuon tiiminimen. Pennut ovat Katla, Omu, Negoiu ja jo varattu Peleaga. Pentujen viidennellä yksilöllä oli kysely meneillään Saksaan, mutta tämä ei päättynyt päätökseen adoptiosta, joten kyseinen sälli ilmestyy varmasti pian myös Kulkurien adoptio-ohjelmaan.


Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Craiului saapuu Suomeen steriloituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Craiului on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Craiuluin yhteyshenkilö on Laura Arala

 

 

 

 

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.